The secret!

2019. március 01.
33.9761
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
totyak profilja, adatai
totyak
Mielőtt elkezdtetek videojátékokkal játszani, biztosan ti is játszottatok papír alapú kalandokkal, mint pl. a Mágus-sal, vagy olvastatok különböző érdekes kalandregényeket, akár olyanokat is, ahol a döntéseink nyomán ugrálhattunk a könyv oldalai között.


Ezekben mind az volt az érdekes, hogy az ember bele tudta magát élni a történetbe, szinte látta maga előtt az útvesztőt, vagy az erdőt, ahol éppen járt. És bizony néha nagyon meg tudott lódulni a képzelőerő. Emellett pedig játék is volt, többnyire a legjobb barátokkal és a szülők is elégedettek voltak, hogy a gyermek olvas, vagy kinn játszik a jó időben.

Gyakran fonódtak ezek a sztorik valamilyen kincs köré, illetve annak a megtalálása köré. De hogy ne menjek messzire, manapság is akad egy-két ilyen gyöngyszem, lásd pl. a Ready player one című remekművet. És hogy miért is ez a bevezető? Hát mert nemrég rátaláltam egy ilyen könyvre (pontosabban a könyv talált rám) és durván beindult a fantáziám.

A minap ugyanis valamelyik kábeltévé csatornáján néztem egy műsort, teljesen véletlenül keveredtem oda és igazából a műsor címe sincs előttem, csak az fogott meg benne nagyon, hogy egy fantasy-kalandokkal teli könyvről szólt. A címe pedig The secret: A treasure hunt, Byron Preiss tollából. Megmondom őszintén, sem a könyv, sem az író nem volt ismert számomra, valószínűsítem, hogy nem kifejezett híresség az illető, de ahogy néztem, többnyire a fantasy témát kedvelte.

A lényege a könyvének két részletből áll. Az első felében röviden leír egy kis történetet különböző mágikus lények új hazába költözéséről, a második felében pedig 12 versike és 12 képes illusztráció van. A szép az az egészben, hogy egy-egy vers és egy-egy kép egy amerikai várost jelöl, ahol Preiss elrejtett egy kerámia ládát, benne kerámia kulccsal. A versek és a képek adják a nyomokat, hogy hol kell keresni.

Aki megtalálja a kulcsokat és visszaküldi az írónak, egy értékes drágakövet kap ajándékba, kb. 1000-1500 dollár értékben. Tiszta geocaching, csak ez sokkal menőbb, mert összeköti az olvasmányos élményeket egy valós kalanddal, a természettel, a kincskeresés örömével és persze azzal a tudattal, hogy jól is járhatsz, ha megtalálod a kincset. Na de nem ilyen egyszerű a dolog, mert mind a versek, mind a képek alaposan palástolják az információkat.

Ami igazán meglepő, hogy a könyv 1982-es kiadása óta a 12-ből mindössze 2 doboz került elő, tehát Amerika 10 nagyvárosa még felfedezésre vár. És ez az, ami nagyon fel tudja csigázni az embert. Bizony, ha ott járnék, csak megkísérelném azt a kincsvadászatot. Szomorú, de 2005-ben meghalt az író, bár tudomásom szerint a lányai továbbvitték a játékot és elküldik a drágaköveket a kulcsok megtalálóinak. Illetve nem kizárt, hogy a több, mint 30 év alatt, mióta megjelent a könyv, megváltozhatott egyik-másik helyszín, tehát lehet, hogy sohasem kerül elő az összes kulcs.

Nem olvastam még a könyvet, egyelőre csak angolul találtam rá, tehát igazi véleményt nem tudok róla mondani, talán a témája miatt nincs is idegen nyelvű fordítása, de biztos, hogy neki fogok vágni angolul is, már csak a hozzá kitalált játék miatt is.

Esetleg közületek valaki ismerte már a könyvet és a kincskeresős háttérsztorit?
8 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 6 hónapja és 26 napja

[Tiltott felhasználó!]

Gólem

5 éve, 6 hónapja és 26 napja

Ez milyen rohadt durva! meglepett smiley

válasz erre

Tommy

5 éve, 6 hónapja és 27 napja

Ez ***** érdekes! meglepett smiley

válasz erre

totyak

5 éve, 6 hónapja és 27 napja

Hellblade írta:
Hát,37 év az 37 év..
Meg amerika..
Ha magyarországon lenne sem lenne sokkal könnyebb a helyzet,azóta minden meg lett mozgatva.

Sok sikert hozzá!

Én is gondoltam rá hogy jó lenne ilyesmit csinálni,a kaland kedvéért,persze nem drágakövekkel,de mindig oda lyukadtam ki hogy minden terület eleve valakié..

De jó volt olvasni erről hogy valaki ezt megcsinálta már..

A retro is jó volt,sokan itt még meg sem születtek mikor a
Steve Jackson,Ian Livingstone,majd később a M.A.G.U.S könyvek fénykorukat élték..

Köszi hogy elhoztad ezt nekünk! mosolygó smiley
Hát igen, nem volt egy szuper ötlet, hogy pl. fákat is megjelölt a versekben. Azok megnőnek, kidőlnek, kivágják, stb. De alapvetően azért olyan nyomokat rejtett el, amik biztosan hosszú ideig fennmaradnak. A hiányos infók miatt viszont sok dobozt nem találnak, pedig nagyjából be tudták már lőni, hogy merre kell keresni, akár egy város kisebb parkjának szintjére. De hát nem áshatsz fel egy egész közparkot.

válasz erre

Elisorne

5 éve, 6 hónapja és 27 napja

Azta tök jó ötlet mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 7 hónapja

[Tiltott felhasználó!]

fighterlaci

5 éve, 7 hónapja

Azta. meglepett smiley Rohadt jónak hangzik, durva hogy milyen kevésre találtak eddig rá! meglepett smiley

válasz erre

VaPe

5 éve, 7 hónapja

Ez nagyon érdekesen hangzik, nem ismertem eddig! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja