The Promised Neverland

2019. június 11.
29.5611
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Marduk profilja, adatai
Marduk
Ritkán írok animékről, mert viszonylag keveset nézek. Kevés olyan van, ami valóban megfog, de nem régiben összefutottam egy nem éppen mainstream gyöngyszemmel. The Promised Neverland (japánul: Yakusoku no Neverland) egy 2019-ben indult sorozat, ami az ugyanolyan nevű mangán alapszik. A sorozatban három árva, Emma, Norman és Ray nem éppen szokványos történetét mutatja be.
 The Promised Neverland - 1. képSzinopszis (minimális spoilerekkel)

A történetről azért nehéz spoilermentesen írni, mert az első epizód rögtön egy csavarral zárul. A sorozat egy idilli árvaházban kezdődik, ahol minden gyerek vidám, és egy szeretető, gondoskodó hölgy, Isabella vigyáz rájuk. A dolgok sötét fordulatot vesznek, amikor is az egyik 6 éves árvát, Connyt ,,örökbe fogadják''. Conny az árvaházban felejtette a kedvenc plüssállatát, így Norman és Emma úgy dönt, hogy utána viszik azt. A kapuban azonban rájönnek az árvaház sötét titkára, és egyben valós funkciójára, amikor egy autóban megtalálják Conny holttestét, rajta egy virággal. Az árvaház valójában egy farm, amelyben démonok számára nevelnek fel jobbnál jobb minőségű gyerekeket, hogy azt a démonok, főképp annak az elitje elfogyassza. Itt egyben kiderül számukra, hogy Isabella valós természete sokkal sötétebb, mint amilyennek addig mutatta magát. A menekülés közben a helyszínen hagyták Conny plüssállatát, így Isabella rájött, hogy vannak a gyerekek között olyanok, akik ismerik az intézmény valós funkcióját. Norman és Emma beavatja Rayt is ebbe a titokba, és el kezdik szervezni a szökésüket, mielőtt az ő idejük is eljönne. Megindul a verseny az idővel. Természetesen Isabella sem hagyja ezt annyiban, és rögtön el kezdi nyomozni, hogy kik azok, akik erről a titokról tudnak. Isabella kérésére a farm vezetősége segítséget küldött Krone nővér személyében, hogy együtt kiderítsék és megállítsák az elszökni készülőket.

Mire lehet számítani?

A történetnek több érdekes mellékszála van, amely engem legalábbis lekötött. A sorozat szerintem zseniálisan építi fel azt a világot, amiben játszódik: epizódról epizódra ad információmorzsákat az intézmény működéséről és a démonokról. Bár még csak egy évad ment le, és a következő évad csak 2020-ban fog megjelenni, ezért a teljes történet csak egy csekélyebb részébe adott betekintést idáig. A sorozat fő tematikája, ahogy a 3 árva a menekülésüket szervezi, és hogy hogyan próbálják Isabellát és Krone nővért kijátszani. A történet csavarosságát az is adja, hogy Isabella és Krone között kialakul egy hatalmi játszma, aminél Krone pályázik Isabella pozíciójára, és igyekszik a dolgok történését úgy alakítani, hogy a Nagyanya (a farmkomplexum egyik vezetője) számára Isabella alkalmatlanná váljon, és ő vegye át a pozícióját. Nem csak köztük, de az árvák között is kialakul egyfajta dilemma, aminél Emma ragaszkodik hozzá, hogy mindenkit kimenekítsenek, míg Ray szerint ez megvalósíthatatlan. Tovább bonyolítja a dolgokat, mikor kiderül, hogy Isabellának van egy belső informátora, amit az árvák is sejtenek, de a személyét tekintve ötletük sincsen.

Az első rész amilyen vidáman és idilliként indult, olyan borússá és sötétté válik az epizód végére, és a második rész elejétől. A sorozat gyakorlatilag egy sakkjátszma, amelynél a szereplők egyfajta figurák a játékban, és köztük pszichológiai és stratégiai játszmák sorozata zajlik le. Bár a konkrét akció kevés benne, de a történet fő mozgatórúgóját a szereplők közötti konfliktusok és elmepárbajok adják. Igazából aki látta a Death Note című sorozatot annak ez a hasonlat valószínűleg többet mond, de én leginkább Yagami Light (Kira) és L közötti csatához tudom hasonlítani a sorozat történéseit.

ElőzetesÉs egy kis bónusz kedvcsináló

6 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

2 éve, 9 hónapja és 5 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

2 éve, 9 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

Mordorer

2 éve, 10 hónapja és 1 napja

Ez így leírás alapján elég bejövős, úgyhogy én neki is állok!

Köszi a blogot!

válasz erre

Marduk

2 éve, 10 hónapja és 1 napja

WickedSick írta:
Erről a címről mindig a Michael Jackson pedofil dokumentumfilm, a Leaving Neverland jut eszembe.

Asszem erről az animéről múltkor beszéltünk, és már akkor is meggyőztél a Death Note hasonlattal. Animék közül leginkább a mainstreamet fogyasztom, mert azt tudom csak megemészteni, itt mennyire vannak jelen az animékre tipikusan jellemző túlzások, overreactionök és (szerintem) bugyuta grafikai megvalósítások?
Amikor először megláttam a címet, akkor én is azt gondoltam, hogy ez valami Jacksonról szóló lesz... Szóval nem hibáztatlak, ha ez ugrott be először, mert nekem is ez ugrott be legelőször.

Hát ilyen túlzások nincsenek benne, viszont olykor-olykor használja ezeket a "gyerekes" stílusokat, de inkább amiatt, hogy úgy a néző eszébe jusson, hogy mégis gyerekekről van szó. Amik inkább vannak benne, azok a creepy/inhumán arckifejezések, főleg Krone esetében. Példa: https://i.ytimg.com/vi/3hhYKT0oTH0/maxresdefault.jpg (igen, az animét emiatt részben rasszistaként bélyegezték meg, mert Krone arckifejezéseit ilyen túlzott és embertelen módon rajzolták meg, de inkább a karakterének őrültségét hivatott tükrözni).

válasz erre

WickedSick

2 éve, 10 hónapja és 1 napja

Erről a címről mindig a Michael Jackson pedofil dokumentumfilm, a Leaving Neverland jut eszembe.

Asszem erről az animéről múltkor beszéltünk, és már akkor is meggyőztél a Death Note hasonlattal. Animék közül leginkább a mainstreamet fogyasztom, mert azt tudom csak megemészteni, itt mennyire vannak jelen az animékre tipikusan jellemző túlzások, overreactionök és (szerintem) bugyuta grafikai megvalósítások?

válasz erre

muki

2 éve, 10 hónapja és 2 napja

Ebbe belenézek, köszi az ajánlót!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaWickedSick profilja