The man in the High Castle

2016. augusztus 12.
28.4221
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Marduk profilja, adatai
Marduk
Nem rég találtam ezt a sorozatot, amelyet Philip K. Dick azonos nevű könyve alapján készítenek el. Ez egy websorozat, amely 2015-ben rajtolt el. A sorozat egy alternatív történelmi képet fest elénk úgy, hogy megváltoztatja egy történelmi esemény kimenetelét, és ennek a következményeit vizsgálja. Jelen esetünkben annyi változás történik, hogy a 2. világháborút nem a szövetségesek nyerik meg, hanem a Tengelyhatalmak: a Harmadik Birodalom, a Japán Birodalom és persze ezek csatlósállamai. Egy olyan világot fest elénk amelyben a Szovjetunió már nem létezik, és amelyben a Szabadság országa, az Egyesült Államok nem szabad és a két legfőbb hatalom, a Harmadik és a Japán birodalom.






A sorozat nézésekor megfigyelhetjük, hogy ez a disztópia nem a klasszikus Orwelli disztópia, hanem nácik és a japánok által elképzelt utópia, egy olyan világ, ahol az eszméik tért nyertek, és ezek szabják meg a világot. Az emberek, akik megfelelnek a különféle elvárásoknak, azoknak jó élete van a rendőrállamokon belül. Élik a náci német és a japán álmot. Abból a szempontból disztopikus, hogy az Egyesült Államokat az általunk önkényuralmi jelképeknek titulált szimbólumokkal van dekorálva.






A két nagyhatalom politikájába is betekintést nyerünk. Nos, lényegében ugyanaz történik, mint a valóságban, csak más szereplőkkel: hidegháború. A két nagy birodalom között egy feszült, de nem nyílt háború zajlik. A két nagy birodalom fitogtatja az erejét egymásnak. Mindketten bizonyítani akarja technológiai fejlettségét, de a sorozat során valamelyest fény derül arra, hogy a japánok valamelyest el vannak maradva a németektől, persze ezt úgy kell érteni, hogy a helyzet még mindig fej fej mellett haladnak, csak a németek feje egy fél centire előrébb van (ezt nagyon furcsán fogalmaztam meg :D).





A sztorinak az az érdekessége, hogy a történetben el van rejtve még egy történet. A sorozatban az egyik visszatérő elem egy film, amelynek címe "Nehezen vonszolja magát a sáska/The Grasshopper Lies Heavy" amelynek alkotóját szimplán csak úgy hívják, hogy az "Ember a fellegvárban/Man in the High Castle". A film lényegében arról szól, hogy mi lett volna akkor, ha a szövetségesek nyerik a második világháborút. Hát, mondanom sem kell, hogy itt az alternatív történelem alternatív történelmét mutatja be (micsoda csavar :D). Mondanom sem kell, hogy ez a film be van tiltva.





A sorozat cselekménye a könyvhöz hasonlóan 1962-ben játszódik és a cselekményt, a két nagyhatalom és embereinek mindennapjait több szálon ismerhetjük meg. A központi szereplők Juliana Crain, Frank Frink, Joe Blake, John Smith és Nobusuke Tagomi. Főképp rajtuk keresztül ismerjük meg ezt a furcsa világot. Feltűnnek a titkosrendőrségek is, mint a japán Kempeitai és a német Obergruppenführer, akik a szabadságharcosok nagy ellenségei.

Szóval egy szó, mint száz, ha sikerült az érdeklődést felkeltenem ebben a sorozatban, akkor ajánlom, hogy nézzetek bele, mert azon kívül, hogy tanulságos, nagyon érdekes, egyedi és valósághű. Még egy kis kedvcsináló képként betenném az átalakított Szabadságszobrot:



5 hozzászólás

Hentes

8 éve, 3 hónapja és 12 napja

Hú ez nagyon tetszik! mosolygó smiley Nem hallottam még róla, ezek a webes sorozatok elkerülnek valahogy. röhögő smiley

válasz erre

kpal

8 éve, 3 hónapja és 12 napja

tetszik, erkes lehet ez meg hosszabban . mosolygó smiley kacsintó smiley

válasz erre

wegh

8 éve, 3 hónapja és 13 napja

Hmm, a könyvbe belenézek majd, ha lesz időm, köszi a tippet kacsintó smiley

válasz erre

Elisorne

8 éve, 3 hónapja és 14 napja

A könyvet elkezdtem, de nem igazán csúszott le a torkomon. Pedig maga a történet érdekelt. Azt láttam, hogy készül sorozat mosolygó smiley lehet egyszer elkezdem mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 3 hónapja és 14 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljarDAVE profiljamarco profilja