Szeméttelep (2014)

2015. március 21.
26.6281
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
becsehely profilja, adatai
becsehely
Szeméttelep (Trash) egy modernkori kalandfilm, krimi keveréke. Rio de Janeiro nyomornegyedében játszódik, ahol két tizennégy éves fiú belekeveredik egy politikai ügybe, amikor a szeméttelepen megtalálnak egy pénztárcát, ezzel kezdetét veszi a menekülés, és a kutatás.
A film a tárcatulajdonos, egy különös személy José Angelo menekülésével kezdődik, amikor ráront a korrupt rendőrség, akiket megbíztak egy terhelő bizonyíték visszaszerzésében, ekkor még nem is sejthetjük mit tett pontosan. Elfogják, de még időben sikerül neki eldobnia a bukszát, így köt ki a két fiúnál Raphael-nél, és Gardo-nál, akik eleinte a pénznek megörülnek, azonban harmadik barátjuk Rato (Patkány) segítségével rájönnek, hogy annál többet találtak, egy pályaudvari szekrény kulcsa is a tárcában volt, ami egy titokzatos levélhez vezette őket, és elindította őket a veszélyes úton.


Szeméttelep (2014) - 2. kép


Uniós munkakörülmények.

A rendőrök azonban a nyomukban, és nem szolgálnak és védnek, hanem elvesznek és megtorolnak, ha lebuknak előttük, hála a korrupciónak, ami Brazíliában mindent behálóz, legyen az igazságszolgáltatás, vagy bürokrácia. A gonosz személyében pedig nem más, mint egy képviselő áll, aki a választási kampányra kapott pénzeket könyvelte egy főkönyvben, hogy kinek mit oszt szét, és mit honnan kapott, aminek most nyoma veszett. Emiatt utána küldte a kutyáját Frederico-t a pszichopata, korrupt nyomozót, hogy hozza vissza, amit elvesztett.


Szeméttelep (2014) - 3. kép


Amikor a veszély utolér.

A kalandos út sok váratlan dolgot tartogat. Rejtvényeket, új barátot, és szörnyűségeket. A három fiú együtt próbálja leküzdeni ezeket, szembeszállva a rendőrséggel. Habár ők sem tudják miért, de legbelül érzik, hogy muszáj megtenniük, mert ez a helyes, és nem elfogadni a felajánlott megtalálói jutalmat. Rio mozgalmas eseményeiben segítségükre van a gyönyörű Olivia (Rooney Mara), és Juilliard atya.


Szeméttelep (2014) - 4. kép


Útban egy kulcs felé a rejtélyhez.

A gyerekszínészek korukhoz képest remek alakítást nyújtanak, nincsenek túljátszva. Néhány mozzanatot felnőtt kollégáik is megtanulhatnának. Pedig valójában nem is színészek, őket a rendező a nyomortelep utcáiról kerítette elő, ott tartott egy válogatást a filmbéli főszerepekre. A felnőttek közül, Rooney Mara megszépült "A tetovált lány" című filmben a főszerepéhez kialakított torz külseje után.
A rendező reális képet ad a brazíliai favellákról, és az ott élő emberek kiszolgáltatottságáról, akik a szeméttelep mellett, vagy inkább abban élnek, és ott is dolgoznak éhbérért, pontosabban napi kilencszáz forintért.


Szeméttelep (2014) - 5. kép


Minden baj forrása.

A téma önmagában nagyon komoly, hiába megy el a film egyfajta családi jelleg felé. A brazilok nyomorúsága, mellett a mindent beborító korrupció, és csalás boncolgatása, a rendőrség felé irányuló kritika, nem feltétlen egy ifjúsági film témája, ezért is alkot különös egyveleget a film, ami kellemes hangulatot hoz létre. Főleg, ha úgy tekintünk rá, hogy a brazíliai világbajnokság után jelent meg, az akkor megtörtént tüntetések egyes okai lettek a vásznon megjelenítve körvonalakban. Mindenképp elgondolkodtató, hogy a futball hazájában, ahol mindenki szereti időstől a gyerekig, nőtől a férfiakig, miért is tüntettek ellene.


Szeméttelep (2014) - 6. kép


Homemade játékkonzol...

Nem tökéletes, de délutáni kikapcsolódáshoz nagyon is jó, könnyed szórakozást nyújt Stephen Daldry alkotása. Egyszer feltétlen ajánlott megtekinteni, azoknak, akik kedvelik az ifjúsági filmeket, regényeket. Sokak szerint némi párhuzam vonható a Gettómilliomossal, de én ezt nem állítanám, mert csak úgy lenne igaz, ha végletekig leegyszerűsítjük a dolgokat, faék jellegre. Viszont, akinek az a film tetszett, ez is valószínűleg fog. Megismerhetjük Rio de Janeiro igazol oldalát.
1 hozzászólás

petrovicsz

6 éve, 4 hónapja és 9 napja

Mindenképp megnézős. Bírom az ilyen stílusú filmeket.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaGargameth profiljarDAVE profiljaGrifid profiljamarco profiljac0m1n65un profiljanurbanu profiljadrift3r91 profilja