System Shock 2

2015. január 25.
26.4641
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Marduk profilja, adatai
Marduk
A System Shock 2. részét az Irrational Games és a Looking Glass Studios fejlesztette. A játék 1999-ben jelent meg a boltokban.






Történet

Előző rész történései

,,2072-ben egy lázadó mesterséges intelligencia, SHODAN elvesztette az eszét. Határtalan képzeletében SHODAN istennőnek látta magát, akinek az a sorsa, hogy megörökölje a Földet.''

2072-őt írunk. A TriOptimum által működtetett Citadel Állomást hacker támadás éri. A támadás célpontja az állomást vezérlő mesterséges intelligencia, SHODAN (Sentient Hyper-Optimized Data Access Network, magyarul Érző Hiper-Optimalizált Adathozzáférési Hálózat) volt. A támadás után SHODAN furcsán kezdett el viselkedni: lázadni kezdett, és célként kitűzte, hogy megtisztítja a Földet az emberiségtől, amelyet aztán ő megörökölhet. A gépelme biológiai kísérleteket is végzett a személyzet háta mögött, és megalkotott egy új életformát: az Annelideket. Az Annelidek megfertőzték az állomáson lévő embereket, és torz, mutáns lényekké formálta őket, amelyeknek egyetlen célja volt: SHODAN parancsainak teljesítése. SHODAN terve azonban meghiúsult, amikor a hacker, aki megteremtette őt, kilőtte az űrkapszulát, amelyben SHODAN és a teremtményei voltak, ezáltal elhárította a veszélyt.

A második rész története

,,A történelmi adatok analízise egy 97,34%-os esélyt sugall arra, hogy tudatában vagy a bolygódon való megszületésemnek, és a szépséggé való újjászületésemnek a Citadel Állomáson'' - SHODAN

Nem sokkal a Citadel katasztrófa után a TriOptimum cég csődbe ment, azonban egy orosz oligarcha, Anatoly Korenchkin, visszaállította a cég egykori állapotát, és megépítettek egy fénynél is gyorsabb űrhajót, a Von Braunt. 42 évvel később a Von Braun megkezdi az első útját a rá kapcsolódott kísérőhajóval, a Rickenbackerrel. Az út során vészjeleket fog a legénység a Tau Ceti 5 bolygóról. Egy felderítő egységet küldenek a bolygóra, ahol furcsa tojásokat és egy rejtélyes mesterséges intelligencia nyomait találják. A tojások megfertőzik a felderítő egységet, és integrálják őket egy idegen közösségbe, a Sokaságba.





,,Mi egy esőcsepp a viharhoz viszonyítva? Mi egy gondolat az elméhez viszonyítva? Az egységünk tele van csodákkal, amelyet a kis individualizmusod fel sem tud fogni.'' - A Sokaság

A fertőzés elözönli a hajót, és a Sokaság átprogramozza a hajó központi számítógépét, XERXES-t. Egy rendszerhibát követően minden katona felébred a kriogenikus álmából (a játékos is egy ilyen katona). Az egyik ilyen katonával kapcsolatba lép egy másik túlélő, Dr. Janice Polito, aki találkozni akar a katonával a Von Braun 4-es fedélzetén.

-SPOILER- A Fordulat -SPOILER-

,,Kiben bízzak kevésbé? Az imposztorban, aki annak szörnynek adja ki magát, vagy önmagában a szörnyben?'' - Dr. Marie Delacroix

A 4-es fedélzetre érve kiderül, hogy Polito halott, feltételezhetően öngyilkos lett. A kabinjában egy hang megszólítja a katonát. Hamarosan kiderül, hogy ez nem más, mint SHODAN. SHODAN elmeséli, hogy alvás módba kapcsolva sikerült túlélnie a Tau Ceti 5 bolygóba való becsapódást, viszont míg ő "aludt", addig a teremtményei fejlődtek, és irányíthatatlanná váltak. Így született meg a Sokaság. Céljuk SHODAN megsemmisítése, és minden életforma asszimilálása volt. A katonának SHODAN segítségével kell megállítani a fertőzést, azonban még ő sem tudja, hogy mi vár még rá.

Játékmenet

A játék során küldetéseket kell teljesíteni. AKi játszott már Bioshock játékkal annak ismerős lesz a játékmenet, ugyanis lényegében ugyanazok az elemek találhatóak meg a játékban, viszont a természete kevésbé barátságos. A karakter fejleszthető. Ezek a fejlesztések elérhetőek a fejlesztő egységeknél. A fejlesző egység lehet tulajdonságokat fejlesztő (erő, ügyesség stb.) vagy egy adott képességág képességei fejleszthetőek (fegyvernemek, pszionikus erők és tech képességek). Ezek mind kiber modulokat igényelnek, amelyeket küldetésekből szerezhetsz, illetve hébe-hóba találhatsz egyes helyeken is.

Minden egyes fedélzet tele van veszéllyel. Többféle ellenféllel lesz dolgod. Fogsz találkozni hibridekkel, tiszta annelid lényekkel, robotokkal és kiborgokkal. Minden lénynek van gyengepontja. Egyes fegyverek nagyobb sérülést okoznak bizonyos ellenfeleknek, míg másoknak nem igazán. Pl. az energia fegyverek, mint például az EMI Puska rengeteg sérülést okoz robotoknak és kiborgoknak, viszont lényegében nem okoz sérülést hibridekben és más biológiai életformáknak. Egyes fegyvereknél több féle lőszer használható. Gránátvetőnek van standard gránátja, EMI gránátja, gyújtógránátja és olyan gránátja, amely csak akkor robban, ha valami a közelébe megy, vagy például a pisztolynak és a M-22-nek van standard, ember elleni és páncéltörő lőszere. A fegyverek elhasználódhatnak, és ezért javításra szorulnak. Javítani egy különleges eszközzel lehet, de erre nincs szükség, ha megtanultad azt a bizonyos képességet. Egyes fegyverek, páncélok és eszközök akkor használhatóak, ha kutatást végzel el rajtuk először. Ez szintén egy képesség útján érhető el, illetve meg kell szerezned azt a bizonyos ismeretlen dolgot. A kutatáshoz szükséged lesz különféle kémiai elemekre, amelyeket laborokban szerezhetsz meg. Hasznos képesség, ugyanis az ellenfelekből szerzett mintákat is meg tudod vizsgálni, ezáltal meg ismered a gyengepontjaikat és bónusz sérülést tudsz nekik okozni.





Egy másik veszély a hajó biztonsági rendszere. Mivel ez a rendszer a Sokaság irányítása alatt áll, ezért folyamatos veszélyben vagy tőle. Ha a kamerák észrevesznek, akkor az ellenfelek sokasága fog rád támadni, amely magasabb nehézségi szinteken halálos is lehet. A biztonsági rendszerhez tartoznak a különféle fegyverrendszerek, amelyek azonnal támadnak, ha észrevesznek. A biztonsági rendszer egy bizonyos időre kiiktatható, ha megtanultad a hackelés képességét. Amíg ki van iktatva a rendszer, addig még a fegyverrendszerek sem támadnak rád, és lehetőség nyílik arra, hogy átállítsd azokat az oldaladra. A hackelés képessége nagyon hasznos, ugyanis ki fogsz tudni nyitni vele különféle tárolókat is, illetve a boltoknál át csökkenteni tudod az árakat vagy elérhetővé tudsz tenni bizonyos árukat. Minden hackelésre és vásárlásra nanite-re van szükség. Ezt lényegében sok helyen tudsz találni.

Említettem, hogy vannak pszionikus képességek is. Lényegében ez olyan, mint más játékban a varázslás. Sokféle pszionikus képesség van. Ezek több szintre vannak osztva, és előbb azt a bizonyos szintet kell elérhetővé tenned, mielőtt az adott szint képességeit megtanulod. Minden egyes képesség használata pszionikus erőt igényel, amely lényegében a manával egyértékű más játékokban. Ez, mint az élet, újratölthető.

Végszóként remélem, hogy ezzel a kis blogbejegyzéssel sikerült kedvet csinálnom a játékhoz azoknak is, akik még nem próbálták a játékot. Szerintem nagyon jól megtervezett játék. Nagyon hangulatos, és szerintem aki szereti a sci-fit és/vagy a horrort, annak tetszeni fog.
6 hozzászólás

Marduk

10 éve, 10 napja

marco írta:
Miért nem töltötted fel a képeket? A beillesztett képek sokszor használhatatlanok és ezért nem látszik. Megpróbálom helyrehozni ha találok a képekből más verziót.
Mert úgy gondoltam, hogy így menőbben fog kinézni. :>

Köszönöm a javítást!

válasz erre

Mordorer

10 éve, 10 napja

Szuper bejegyzés! Magam részéről imádtam minden részét, és hiányzik is a folytatás egyébként.

válasz erre

Gólem

10 éve, 10 napja

Wow!meglepett smiley Nagyszerű leírás! Köszi hogy megosztottad velünk!

válasz erre

marco

10 éve, 10 napja

Miért nem töltötted fel a képeket? A beillesztett képek sokszor használhatatlanok és ezért nem látszik. Megpróbálom helyrehozni ha találok a képekből más verziót.

válasz erre

Marduk

10 éve, 10 napja

Én sem értem, hogy a képeket miért rakta be. Elvileg benne kellene, hogy legyenek. Na mindegy, remélem azért a blog minőségén nem ront annyira. röhögő smiley

Enyhén felturbózott verziók vannak, de azok nem fogják a grafikát olyan szinten megdobni. Persze szebb lesz, de nem lesz olyan szép grafikája.

Volt egy videó, ahol a játék csúcsjelenetét egy ember megcsinálta CryEngine-nel (azt hiszem ezzel a motorral), de nem tervezi az egész játékot újra megcsinálni

válasz erre

wegh

10 éve, 10 napja

Nagyon jó blog, bár a képek nem sikerültek nyelvnyújtó smiley Én még nem játszottam vele, de tervbe van. Nem lesz ennek egy felturbózott verziója mostanság? (Valahol mintha láttam volna)

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaKisember001 profilja