Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet

2013. június 04.
42.5781
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
DNS profilja, adatai
DNS
A Naboo azon ritka planéták közé tartozott, amelyeknek szilárd mag vagy olvadt kőzet helyett víz töltötte ki a belsejét. Az ősi világ felszínén húzódó kisebb, mocsaras tavak és sokszor a nagyobb kiterjedésű állóvizek is a mélyben egy sziklás geológiai formációkkal és elnyúlt barlangokkal szegélyezett rendszeren keresztül álltak összeköttetésben, ami a bolygó közepét is kitöltötte. A víz alatti városokban élő gungák - főleg még régebben, a Naboo-ra települt emberekkel való békekötés előtt - ezt a gyakran igen bonyolult barlangrendszert használták a településeik közötti közlekedés céljából, melyhez olyan kifinomult, ősi technológiával készült járművekkel rendelkeztek, mint amilyen például a Jar Jar Binks által vezetett bongó volt.



Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 1. kép

Ahogy azonban a legtöbb fajtájabelinek, Jar Jarnak sem igen fűlt a foga ahhoz, hogy a bolygómag mélyebb régióiba merészkedjen, ahol olyan rettenetes dolgok leselkedtek a védtelen utazókra, hogy még belegondolni is szörnyű volt. Rendes körülmények között minden gondolkodás nélkül nagy ívben elkerülte volna a belső magot, még akkor is, ha ez hosszabb utat jelent, ezúttal mégsem volt biztos a dolgában - annak ellenére, hogy a félelem rendszerint jó szolgálatot tett számára, mint tanácsadó. A háta mögött ülő sötét alak gépiesen sziszegő légzése hallatán görcsben állt a gyomra, és mivel nem is igen mert szemtől szemben ránézni arra a szörnyű maszkra, csupán félig hátrafordulva és a válla fölött pislogva tette fel a bizonytalan kérdést:
- Ugy... ugye nem gell bemennüng a magba deljesen? - Majd sietve hozzátette: - A vározsba úgy izs el lehed judni, hogy a felszín gözelében maradung!
- Azon az úton megyünk, amelyik a leggyorsabban juttat Theedbe - válaszolta a Sith Sötét Nagyura ellentmondást nem tűrően. - Ha megtudom, hogy nem arra vezetsz, jaj neked - fenyegette meg kísérőjét, de közben somolygott a sisakja mögött.
- Ó nem, nem, arra megyüng, ezsgüszöm! - nyögte a gunga kétségbeesetten. Mindazonáltal megpróbálta kihasználni a lehetőséget, hogy valamit javítson amúgy sem irigylésre méltó helyzetén. - Igazából elég csag egy gicsit bemenni a magba, ézs így izs géd órán belül odd leszüng - mondta, saját magát is győzködve.


Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 2. kép

A bongó egyik hátsó ülésében helyet foglaló Vader remekül szórakozott rajta. Valójában már régen nem mulatott ilyen jól, és most eszébe jutottak azok az idők, amikor Jar Jar számtalanszor megnevettette - még akkor is, amikor nemegyszer bosszúságot okozott. A Naboo belsejében utazva azonban más emlékek is a felszínre törtek: arról, amit egy bölcs Jedi mester, Qui-Gon Jinn mesélt neki a bolygóról még gyermekkorában, egy űrhajó fedélzetén, útban a Naboo felé; azokról a különös, hatalmas és veszélyes, ámde kiszámítható lényekről, amelyek a magban található barlangok üregeiben éltek. Qui-Gon Jinn... Milyen régen nem élt már. Noha csak nagyon rövid ideig ismerte a Jedi mestert, mielőtt meghalt, mégis annyi mindent tanult tőle, hogy annál többet talán csak Obi-Wantól és Yodától kapott - na és persze a Sith mesterétől, Darth Sidioustól. Ha Qui-Gon még élne, talán minden másképp lenne; az élő Erő rejtelmeiben jártas, bölcs Jedi talán megelőzhette volna, hogy a Rend a Köztársaság és Palpatine főkancellár ellen forduljon, Obi-Wan Kenobi, előző mestere pedig őellene. Akkor talán most nem kellene életét egy sötét bádogdobozba zárva töltenie, kizárólag a Birodalom építésén és az Új Rend megszilárdításán fáradozva. És akkor talán még most is együtt lehetne Padméval, és közös gyermekükkel... De ezen már nem sok értelme volt töprengeni, mert ő, de még a Sötét Oldal majd' minden fortélyát ismerő Sidious sem változtathatta meg a megváltoztathatatlant; ezért Vader inkább megtisztította elméjét a hasonló gondolatoktól, és igyekezett az előtte álló feladatra koncentrálni. Tudatáig alig jutott el az előttük a bongó reflektorainak fényében úszó egzotikus vízi világ páratlan és lebilincselő képe.

A pilóta székében ülő Jar Jar Binks továbbra is zavarodott állapotban vezette a bongót, de egyelőre tartotta az optimális irányt és sebességet. Jól ismerte ezt a víz alatti világot, így köztudottan korlátozott ügyessége ellenére rutinosan manőverezett az útjába kerülő vízinövények, halrajok, sziklák és egyéb akadályok között. Páni félelme lassan feloldódott, amikor látta, hogy a Fekete Lovag nem akar ártani neki, sőt az előbb az életét is megmentette; arról azonban még most sem volt meggyőződve, hogy bízhat-e benne. Valójában ezernyi kérdése lett volna egykori barátjához, ahogy a rá annyira jellemző nyughatatlan kíváncsiság kezdett úrrá lenni rajta, de nem merte feltenni őket. Egyáltalán hogyan szólítsa? Ha saját bevallása szerint immár nem Anakin a neve, akkor hívja inkább Vader Nagyúrnak? Vagy esetleg Darthnak? Jó ideje a háta mögött sziszegve lélegző árny sem szólt hozzá, pedig biztosan érdekelné néhány dolog az ellenállókkal kapcsolatban... Nem mintha a gunga nem akarta volna megvédeni bolygóját a birodalmi zsarnokságtól, de ebben a pillanatban már maga sem tudta teljesen, kinek az oldalán áll. Végül mégis felülkerekedett rajta a szószátyár énje, és bizonytalan hangon megszólalt:
- Na, na ézs ha Dheedbe érüng, aggor mid fogung dzsinálni? - motyogta inkább csak maga elé, a hátranézést továbbra sem akarva megkockáztatni.
- Én azt teszem, amiért jöttem - felelte határozottan Vader. - Az a feladatom, hogy biztosítsam a Birodalom fennhatóságát a Naboon, és leszámoljak az áruló Jedikkel. És ebben senki sem állíthat meg - tette hozzá, félreérthetetlen célzással Jar Jar esetleges ellenakciójára.

Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 3. kép

A gunga jól hallhatóan nagyot nyelt. Tehát a Fekete Lovag már a Jedikről is tudott, igazolva azt a szóbeszédet, hogy egy Sith előtt semmit sem lehet titokban tartani. A gunga nem hitte, hogy bármit is képes lenne elrejteni Vader elől, főleg ha az már így is majdnem mindennel tisztában van, ami a bolygón történik. Úgy döntött, hogy inkább csendben kormányozza tovább a hajót, Vader azonban visszakérdezett:
- Mit tudsz a bolygón lévő Jedikről?
Jar Jar semmi értelmét sem látta a titkolózásnak.
- Hárman vannag - válaszolta lemondóan, amolyan "most már minden mindegy" alapon. - Három nappal ezelődd jöddeg, géd hadalmazs droidvezérlő hajóval, mindgeddő dele zsog-zsog harci droiddal - folytatta.
- Quinlan Vos a vezetőjük, igaz? - érdeklődött tovább Vader, bár már úgyis tudta a választ.
- Igen - bólintott a gunga, törzsét csupán félig hátrafordítva. - Géd fiadalabb Dzsedi van vele, az egyigüg Mon Galamari, a másigug bedig egy emberi nő.
- Na igen, ez megmagyarázza a Calamari naszádokat - tűnődött a Fekete Lovag. - De hogyan juttatták észrevétlenül a bolyóra, a víz alá a droidvezérlő hajókat?
- A főnögög monddág, hogy a hajóg gözvedlenül a léggörig hajdoddág végre a hiperugrázst, ézs állítólag valami gyengébb fajda álcázó berendezézsüg izs van. Így az éjjeli zsödédben nem veddég észre őged. - Jar Jar már egészen belemelegedett a mesélésbe. - Nem zsemmi, ugye? Bersze a blogád aggor még nem vód idd - magyarázta a gunga, karjával egyre szélesebben gesztikulálva és a régi idétlen vigyorral a képén, amit már Vader is jól ismert.

A Sith Nagyúr elégedetten konstatálta magában, hogy Jar Jaron ismét úrrá lett fecsegő természete, ami még kapóra jöhet a számára. Noha biztos volt benne, hogy erélyes hozzáállással is képes lenne információkat szerezni a bohókás gungától - anélkül, hogy fizikailag bántalmaznia kéne az egyébként ártalmatlan lényt -, így talán még könnyebben is megtudhat bizonyos dolgokat. Mielőtt azonban folytathatta volna a kérdezősködést, a műszerekre pillantva észrevette, hogy a bongó eltért a kívánt útvonaltól, és már nem a bolygómag külső pereme felé, hanem újra a felszín felé tartottak. Lehet, hogy a gunga a közelmúlt történéseinek magyarázásába belefeledkezve tévesztette el az utat, de az sem kizárt, hogy a magban rájuk leselkedő veszélyek végül mégis csalásra késztették a jármű vezetése során - de ez most nem is igazán számított. Minél előbb Theedbe kellett érniük, ezért a Fekete Lovag szigorúan odaszólt Jar Jarnak:
- Letértünk a leggyorsabb útról, a felszín felé tartunk - dörmögte. - Azonnal állj vissza a mag szélén át vezető útra!
- Jaj, bocsánad, bocsánad! Én nem agardam... - kezdte volna a magyarázkodást Jar Jar, de amikor a hátán érezte Sith útitársa szúrós tekintetét, gyorsan meggondolta magát.

Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 4. kép

Darth Vader minden mozdulatát figyelemmel követte, ahogy a gunga ismét a Naboo magja felé kormányozta a bongót. A bolygó kérgét keresztbe-kasul számtalan üreg és átjáró szelte át, miáltal nem volt nehéz egy következő elágazásnál elfordulva ismét megtalálni a belső rétegek felé vezető utat. Tulajdonképpen nem is lehetett pontosan megmondani, hol kezdődött a mag és hol ért véget a kéreg; a mag felé haladva egyre kevesebb volt az átjáró és egyre nagyobb az összefüggő víztömeg, de kisebb-nagyobb üregek és barlangok itt is akadtak bőven. Most már Vader is alaposabban szemügyre vette a bongó fényei által megvilágított, egyedülálló vízalatti környezetet, melyről korábban csak hallomásból értesült. Növényzettel itt már nemigen találkoztak, és az a kevés, amit láttak, fotoszintézis helyett csak valami rejtélyes módon juthatott táplálékhoz - vagy talán nem is növények voltak? A legváltozatosabb fajú, színű és méretű halak úszkáltak körülöttük: a hatalmas sziklák árnyékában parányinak tűnő, rajokban vonuló csoportok; magányosan vadászó, tekintélyes ragadozók; vagy időnként olyan, többméteres átmérőjű, egy helyben lebegő, majd hirtelen kilövő és elillanó állatok, amelyekről ránézésre meg sem lehetett állapítani, melyik testrészük milyen célt szolgál. Jar Jar kétségbeesetten igyekezett minél távolabb maradni mindentől, ami nagyobb volt egy újszülött kaadunál, ezért néha élesen elrántotta a kormányt, de a felszín felé nem mert visszamenni, bármennyire is inába szállt néha a bátorsága. A Fekete Lovag pedig annyira belefeledkezett a látványba és a gunga tevékenységének megfigyelésébe, hogy időközben elfelejtette a korábban megfogalmazódott kérdéseit, melyeket kísérőjéhez intézett volna.


Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 5. kép

Már majdnem az út felét megtették minden baj nélkül, amikor egy hosszú, széles alagút benyomását keltő szakaszon néhány furcsa, gyorsan közeledő pont tűnt fel előttük a vízben. Ahogy csökkent a távolság, a testek egyre kevésbé tűntek organikus szervezeteknek, és lassan kivehetővé vált, hogy négyen vannak. A belőlük áradó fény azonban tényleg nem természetes fény volt, hanem ugyanolyan vagy hasonló reflektorokból származott, mint amilyen a bongóé volt. Amikor távolabb mögöttük feltűnt egy növekvő folt, az egész kezdett még gyanúsabbá válni. A következő pillanatban a sisakjába épített kifinomult receptorok segítségével Vader már látta, hogy négy, a harci droidok által is használt Mon Calamari naszád száguld feléjük, egy óriási lénnyel a sarkukban. Egy sando víziszörny volt az, amely a Naboo magjának legrettegettebb ragadozója néven vált ismertté, előle menekültek a droid egységek. Jar Jar eközben teljesen megállt a bongóval, nem tudva mitévő legyen, és bambán nézett kifelé az ablakon. Amikor rájött, mivel állnak szemben, kétségbeesetten a fejét fogva jajveszékelni kezdett. A négy naszád és a szörny egyenesen feléjük tartott, a hajók már majdnem elérték őket. Vader tudta, hogy gyorsan kell cselekednie, ezért egyetlen mozdulattal kipenderítette a gungát a pilótaülésből, és elfoglalta a helyét. Jar Jar teljes pánikban kiáltozott:
- Jaj ne! Meg fogung halni! Jaj, jaj!
Vader a gunga szemébe nézett, és csak félhangosan, szinte hipnotizáló hangon mondta:
- Csend legyen! Nincs ok a pánikra.


Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 6. kép

Jar Jar valamelyest lehiggadni látszott, és ernyedten lerogyott az irányítópult mögött, ahonnan nem is nagyon mert felpillantani az odakint zajló eseményekre. A négy közeledő jármű mögött már vészesen nagynak látszottak a sando hatalmas fogai a szörnyeteg kitátott szájában, amelyben talán még a bongónál jóval nagyobb Calamari naszádok is elfértek volna. A Fekete Lovag gyors mozdulatokkal aktiválta a hajtóművet, és gázt adott. A bongó az utolsó pillanatban libbent félre a még csak nem is lassító naszádok útjából, épphogy csak elkerülve az ütközést az egyik hajóval. A leginkább gigantikus vízi dinoszauruszra hasonlító sando azonnal kiszúrta magának a közelebbi áldozatot, és a bongó felé vetette magát. Vader azonban már kilőtte az egyik fedélzeti csáklyát, amely beleakadt a legközelebbi naszád egyik hátsó vezérsíkjába, és magával rántotta a kisebb járművet. A szörny elvétette a harapást, miközben a bongó a hirtelen rántást követően felgyorsult, ahogy a naszád után vontatott hajón a Sith gázt adott. Az újonnan nyert lendülettel és nagyobb gyorsulásával a gunga jármű hamarosan meg is előzte vontatóját, amely viszont valamelyest lelassult. Ahhoz éppen eléggé, hogy a sando egy újabb harapással megállítsa, majd állkapcsai és erőteljes mellső végtagjai közé szorítsa a Calamari naszádot. Vader nem várta meg, hogy boldogul-e vele a szörny, a többi naszád nyomában teljes sebességgel száguldott végig az alagúton. Amikor visszaértek a bejárathoz éles fordulóval egy valamivel hosszabb átjáró felé vette az irányt, hagyva, hogy a droidok naszádjai egyenesen meneküljenek tovább.

Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 7. kép

Ahogy elmúlt a veszély és a bongó lelassult utazósebességre, lassan Jaj Jar is kiegyenesedett a kabinban, a Fekete Lovag mellett. A gunga csak pislogott maga elé, mint aki most ébred fel egy valószerűtlen álomból, és azt hebegte:
- M... m... mi még élüng? - Majd óvatosan Vaderre nézett. - De dudsz bongód vezedni? - kérdezte hitetlenkedve.
- Bármit el tudok vezetni - felelte könnyedén az egykori Jedi, mint a régi szép időkben, és megint csak mosolygott a maszkja mögött. - Ha nem tudnék, már tényleg nem élnénk.
Miközben Jar Jar teljesen magához tért és visszavette a hajó irányítását, a gunga most már igazán nem tudta, mit gondoljon a társáról. Úgy vélte, ha már kétszer is megmentette őt a haláltól, akkor még mindig kell lennie benne valami jónak. Valaminek, ami Anakin Skywalkerből megmaradt, még ha immár nem is ő az teljesen. Valaminek, ami régen barátokká tette őket. A gunga szerette volna hinni, hogy a folyamat még visszafordítható, hogy a gonosz még kiűzhető Anakin lelkéből. Ki tudja, talán rosszul ítélte meg őt Darth Vader néhány tette alapján, melyek talán nem is igazak, vagy nem úgy, ahogyan neki elmesélték azokat. Ha a Birodalmat szolgálja, biztosan van valami jó oka rá, mert Jar Jar nem úgy ismerte Anakin Skywalkert, mint aki csak úgy ok nélkül tesz dolgokat.

A kormánnyal ismét a kezében a gunga azért megkérdezte a Fekete Lovagot, biztos ami biztos:
- Még mindig Dheed felé megyüng, ugye?
- Természetesen - bólintott Vader. - Nem engedhetem, hogy ez a lázadás sikerrel járjon a Naboon, és továbbterjedjen a galaxisban, veszélyeztetve a régen várt békét.
Azonban miután ezt kimondta, a Sith Nagyúr elgondolkodott. Eszébe jutott valami.
- Honnan jöttek azok a Mon Calamari naszádok? A második droidvezérlő hajóról, igaz?
- Aham - dünnyögte a gunga. - Az egyig abban a dóban vold, ahonnan jöddüng. A mázsig Dheeddől nem messze van, a géreg aladd. A Dzsedig viddég oda - magyarázta.
- Onnan irányítják a droidsereget? - faggatta tovább Vader.
- Ha a Birodalom győz, aggor mi lesz a gungággal? - kérdezett vissza váratlanul Jar Jar, rövid szünet után, jól érezhető aggodalommal a hangjában. - Dovábbra izs bégében élhedüng víz aladdi vározsaingban?
- Igen, Jar Jar - felelte Vader, első alkalommal tudatosan nevén szólítva a gungát. - A szavamat adom, hogy a gungáknak nem esik semmi bántódásuk, amíg nem avatkoznak bele a fenti világ ügyeibe. - A Fekete Lovag őszintének tűnt, Jar Jar pedig tudta, hogy népe számára a szabadság a legnagyobb kincs.

Star Wars: Visszatérés a Naboora - 5. fejezet - 8. kép

- Nozs, a Dheedbe küldödd droidogad nem a másodig hajóról irányídjág - árulta el Vadernek. - A géreg miadd nem jó az adázs, azd hiszem - folytatta. - Ezér' a vározsba viddég ád a droidvezérlő egyzséged. Nem dudom, hogyan, ezd izs a Dzsedig dzsináldág.
- Hmm, tehát a theedi generátorhoz és kommunikációs rendszerhez csatlakoztatták, és arról működtetik a droidvezérlőt - gondolkodott hangosan a Sith.
- Igen, azd hiszem - mondta Jar Jar, bár valójában fogalma sem volt.
- Akkor az úticélunk továbbra is Theed, és minél hamarabb ott vagyunk, annál jobb - jelentette ki Vader, félreérthetetlen célzást téve, hogy a gunga jobban teszi, ha a vezetésre figyel, és rákapcsol. Jar Jar pedig rákapcsolt.

Folytatása következik...
7 hozzászólás

Raiden

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

Ment a kesztyű..kacsintó smiley

válasz erre

DNS

11 éve, 9 hónapja

Vendég írta:
Jajj ez a Jar Jar mindenhol ott van!röhögő smiley
Nos igen, Jar Jar már csak olyan, hogy mindig a középpontban van, és sohasem lehet lelőnimosolygó smiley

Illetve... Amondó vagyok, hogy inkább várjuk ki a történet végét, mielőtt még bármit is kategorikusan kijelentenénkkacsintó smiley

válasz erre

DNS

11 éve, 9 hónapja

Vendég írta:
Tehetnél linket az előző részekre mert én nem találom.....szomorú smiley
Ahogy Marco is jelezte, egyrészt megtalálhatóak az avataromra kattintva az adatlapomon a blogjaim között, másrészt a - legújabb részek legalábbis - az oldal jobb felső részén látható "Kapcsolódó blogok, cikkek" rovatban is szerepelnek. De lehet, hogy a történet végére érve kiteszek majd egy-egy linket az összes fejezethezkacsintó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 1 napja

nagyon tetszik a sorozatod!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 1 napja

Jajj ez a Jar Jar mindenhol ott van!röhögő smiley

válasz erre

marco

11 éve, 9 hónapja és 1 napja

Vendég írta:
Tehetnél linket az előző részekre mert én nem találom.....szomorú smiley
Tessék:

http://www.gamechannel.hu/blogok/DNS

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 1 napja

Tehetnél linket az előző részekre mert én nem találom.....szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profiljaManiac profilja