Snowpiercer (2013)

2015. március 11.
25.7831
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
becsehely profilja, adatai
becsehely
Snowpiercer egy sci-fi, Joon-ho Bong dél-koreai rendező újabb remek alkotása, akit A gazdatest, és A Halál jele című filmekből már ismerhetünk. Itt is különleges atmoszférát sikerült teremtenie. Főszerepben pedig nem más, mint az Amerika Kapitányból ismert Chris Evans.


#kep1#
Meddig elviselhető az elnyomás?

Időszámításunk után járunk, azaz 2031-ben. A Földön beköszöntött az apokalipszis, a globális felmelegedés ellen egy hűtőanyagot lőttek a légkör legfelső rétegébe több országból, ami a hőmérsékletet visszaállította a normális szintre, azonban nem számoltak azzal, hogy a lehűlés nem áll meg itt, a bolygó megfagyott, minden élőlény kipusztult. Pár túlélőnek sikerült egy száguldó vonaterődben túlélnie, ahol az élethez szükséges feltételek biztosítva vannak. De nem mindenki számára azonos színvonalon.

Előzetes

A vonaton belül kialakult hierarchia szerint hátul élnek a szegények, és elől a gazdagok, köztük pedig a termelést, és egyéb célokat ellátó vagonok helyezkednek el. A két fél között több ellentét alakul ki. A gazdagok legfőbb baja a túlszaporodó szegény csürhe, ami miatt veszélybe kerülhet a vonat biztonsága. A nélkülözőknél pedig az elnyomás, és a megaláztatások hatására telik be a pohár, amit hiába nyilvánítanak ki, cserébe megtorlást kapnak.


Snowpiercer (2013) - 2. kép


A tekintetük alapján nem sokáig.

Egy nap viszont elérik a sanyargatott emberek végső tűréshatárát, illetve egy titokzatos üzeneteket küldő személy hatására kitör a lázadás. Cél a mozdony elérése, ahol a vonat megalkotója Mr. Wilford él. A harc végkimenetele kétesélyes, bármi megtörténhet, de egy biztos, a jelenlegi állapotnál, még a halál is elfogadhatóbb számukra. Ekkor még korántsem sejtik miféle szörnyűségeket tettek velük, amiket eltitkoltak előlük.


Snowpiercer (2013) - 3. kép


Mi várhat rá, ha ilyen helyzetben fél még bármitől is?

A film különleges hangulata azonnal beszippantja a nézőt, a sötét ábrázolásmódnak köszönhetően a néző azonnal átérzi azoknak az embereknek a sorsát, akik kitörni próbálnak. Olykor groteszk elemeket is alkalmazó film, kiegészülve némi fekete humorral egész kivételes egyveleget alkot. Nagyon látványosra sikerültek egyes részei a külvilágnak, az alacsonyabb költségvetés miatti cgi nem okoz jelentős hátrányt a röpke két óra során. A remek atmoszféra, és egy percre sem lankadó történet nem engedi elkalandozni tekintetünket a képernyőről, izgatottan várjuk, hogy mit rejtenek az egymás után következő vagonok, milyen titkokat fednek fel, az egyébként remekül kidolgozott helyszínek.


Snowpiercer (2013) - 4. kép


A befagyott külvilág.

Színészek nagyon erős szintet hoztak a filmben. Ami nem csoda, hiszen egy nagyon erős gárdát hoztak össze. Evans-on kívül feltűnik Ed Harris is, aki szintén kiváló, és már ismerhetjük rengeteg régebbi szerepe miatt, például A szikla című filmből. Vagy éppen a vonat banyáját alakító Oscar-díjas Tilda Swinton, akinek karaktere abszurd viselkedése ellenére is roppant hitelesen sikerült megformálnia.


Snowpiercer (2013) - 5. kép


Tilda Swinton döbbenetes átalakulása.

Legerősebb kritikát a társadalmi rétegződés irányába szegezi a rendező. Hihetetlen teremtmény az ember, hogy a kihalás szélén is képes osztályokba sorolni társaikat, és teret engedni a felsőbbrendű érzelmeinek, annak ellenére, hogy mindenki élhetett volna némi lemondással, azonos módon. Tényleg ilyenek lennénk vészhelyzetben, vagy segítenénk egymáson?


Snowpiercer (2013) - 6. kép


Milyen aranyos ugye?

A befejezés pár ponton, leginkább logikai szinten, hagy kivetni valót maga után, sajnos a forgatókönyv a leggyengébb eleme a kohéziónak, ami talán az adaptált mivolta miatt megbocsátható, de ettől eltekintve jó filmet láthattunk. Elgondolkodtató, izgalmas, sci-fi-t sikerült összehozni.


Snowpiercer (2013) - 7. kép


Ajjaj...

Összességében ismét egy nagyon korrekt darabot alkottak az ázsiai filmiparosok. Bátran ajánlom annak, aki nem riad vissza némi ázsiai túlzástól, minőségibb kategóriába tartozó harcjelenetektől, és kedveli a posztapokaliptikus történeteket, mert kiváló kikapcsolódásban lesz része. Vajon pusztulásra ítéltetett az egész vonat népessége, vagy egyik félnek sikerül megnyernie a polgárháborút?
5 hozzászólás

rDAVE

5 éve, 3 hónapja és 23 napja

Hoppá, egy dél-koreai filmbemutató, erről lemaradtam. Nagyon korrekt írás! Joon-ho humora meg beteg, de szerencsére nem ontja a nézőre, tudja hol a határ. Nekem bejött a film, én ajánlom mindenkinek, aki képes ilyen komoly komolytalan filmet befogadni. Jövőre is érdemes rá odafigyelni, ismét szörnyfilmet ír/rendez és ismét külföldi színészekkel, mint Jake Gyllenhaal, de Tilda Swinton is visszatér.
Remélem Go Ah-sung (Yona) és Song Kang-ho (Minsoo) is benne lesz ismét.

válasz erre

Yanez

6 éve, 2 napja

Kösz az eddigi, és a további ajánlókat, remek munka! Erről a filmről én sem hallottam sokat, pedig szeretem a témát. Na ha nem felejtem el, mindenképp megnézem!

válasz erre

PaulMarloW

6 éve, 2 napja

Nagyon vegyes véleményeket olvastam erről a filmről.Ezért se néztem még meg eddig.

válasz erre

wegh

6 éve, 2 napja

Rohadt jó blogokat írsz, remélem tudod? Ha ilyen mennyiségben ontod az írásokat, akkor nem győzöm majd elolvasni őket, annyi lesz. Gratulálok, csak így tovább!

válasz erre

zender

6 éve, 2 napja

Érdekes filmnek ígérkezik! Nem ismertem, köszi az ajánlót!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

totyak profiljaWickedSick profiljarDAVE profiljagery1113 profiljaGargameth profiljaEAG2 profilja