Ready Player One.

2018. április 02.
30.0501
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Kocka vagyok. Meg egy kicsit Weeb is. Meg Geek, meg Nerd.Ready Player One. - 1. képDe én igazából ilyen mediocre kocka vagyok, tudok dolgokat, de sosem faltam az infókat semmiről, ami érdekelt annak utánanéztem de ennyi.
Volt egy könyv, Ready Player One. Nem olvastam, csak hallottam róla. Nem érdekelt.
Aztán megláttam a film első trailerét. És egyből megszereztem a könyvet.

A könyv csúnyán visszaél azzal az érzéssel, mikor bennfentesnek érzed magad, miközben olvasol, nézek valamit. Mikor tudod, mi fog következni mert olyan sokat tudsz adott dolgokról. A könyv erre épít. Kb. olyan mintha hm hogy is fogalmazzam meg kulturáltan.. nem megy mindegy.

De amellett, hogy a sztorija tulajdonképpen egy kocka-maszti (hopp, csak leírtam), egy elég komoly világot mutat be és megpendít pár kemény kérdést is de csak finoman, nehogy nagyon elvonja a figyelmet a

.. EKKOR HIRTELEN JAPÁN ÓRÁSROBOTLÉNYEK VS. JAPÁN ÓRISÁROBOTOK VS SZÁZEZER KOCKA MIKÖZBEN SZÓL A DURAN DURAN AAHHRRGGGG.. YAMEROOO!!

csöpp...

Na igen.. :D

Aztán ma a megnéztem a filmet.
Mikor olvastam a könyvet, volt pár rész amire azt mondtam, ezt meg kell mutatniuk a filmben is.
Sajnos ezekből a részekből csak egy valósult meg igazán, de erről majd később.
A film úgy indít, hogy aztakur... Vizuális orgazmus, egyből az OASIS-ba akarunk menni, aztán felötlik a kérdés: 2045... minecraft? WHAT? Jó. Értem én, de mégis nah.. Nem baj, egyből bele is csapunk a lecsóba Wade egy Menyét, aki a Húsvéti Tojást (sic!) keresi sok más kis menyéttel együtt.

És tulajdonképpen ennyi a közös pont a regénnyel. Meg az Oasis, meg pár kulcs jelenet, de gyakorlatilag az egész sztorit átírták.
És ez jó is meg rossz is.
A Ready Player One MINT könyvadaptáció egy sza.. szakajtó trá... trágár fo.. fasírt.
Köhhöm.. szóval. IGEN.
Aki az ott leírt lassú, valóban agyalós, könyvtárba járós forever alone-kodós geekes kutatást várja a filmtől az nagyot fog koppanni.
Bezony, a próbák csak nyomokban hasonlítanak a könyvben leírtakhoz.. Na jó az első egyáltalán nem, a másik kettő azért igen.

De nézzétek.

A könyvet abban a formában nem lehetett volna élvezetesre csinálni, mert moziba általában a nagy közönség azért megy, hogy zúzás legyen. És a film, mint önálló a könyvtől független, de arra épülő, azzal párhuzamosan létező cucc.. hát odaver. Az első próba olyan szintű gamer orgazmust képes okozni, főleg 3D-ben, hogy
- Fúúhhe - .


Ready Player One. - 2. képIgen ez felszínesnek hangzik, de kb. ennyi a reakció ami kijön a masszív látványorgiát látva, no meg egy széles vigyor. És ez jó.

Aztán a lendület nem hagy alább, egy másodpercre sem, megkezdődik a menekülés a valóságban és az Oasisban egyaránt. És minden másodpercben tele a kép utalásokkal, azaz igazából nem is utalások ezek, hanem konkrétan MINDENT belesuvasztottak a készítők a filmbe amit fontosnak ítéltek.
Persze a legtöbb elem csupán a háttérben feltűnő díszlet(várhattam, hogy a Cowboy Bebopos Kardhal II vörös nyila áthúzzon a képen, de csak egy hangárban pihenő példány került bele a filmbe és azt se sikerült egyből kiszúrni). Na mindegy, benne volt.


Ready Player One. - 3. képÉs igen, az így is gigászinak mondható alig 2,5 fél órás játékidőbe sem sok minden fért bele. A sztori egy nagy rohanás, csak akkor lassítunk amikor Halliday életét ismerjük meg (a film legjobban sikerült jelenetei ezek. Mark Rylance zseniális).
Ezen kívül semmi extra nincs győz a jó, mindenki boldog. A szerelmesek is egymásra találnak - azért valaki rendesen ráborította a szirupos üveget a forgatókönyvre, a könyv nem volt ennyire pozitív és heppiend.


Ready Player One. - 4. képAlapjába véve egy remek kis mozi, de nem váltja meg a világot, és mivel nagyon épít a popkultra, abból is (érthetetlen módon) sokat merít a 2000 évek utáni és a 2010 utáni érából, eléggé hamar el fogja veszíteni a potenciálját.

Tracer 4x is feltűnik a vásznon, de a Gundam csak egyszer. Ejnye Blizzard.


Ready Player One. - 5. képNa de álljunk csak meg egy szóra még. A film iszonyatosan IGÉNYES.
A legjobban ez a végső harc csúcs snittjeiben látszik. A Vas Haver (Iron Giant) egy az egyben a 1999-es animációs filmből megismert gép, a mozgása a ?mimikája? a hangulata 100%.

És ez elmondható a másik nagy kunsztról a Gundam RX-78-asról is. Gundam fanként mondom, visszaadták azt ami "A Gundam". Ahogy Shoto beintonál, hogy ?Shoto, Gundam RX-78, itt jövök? csak úgy ahogy egy animében megszoktuk és kiugrik az űrhajóból(hogy melyikből, legyen meglepi) ott kezdődött a jó ötperces perces fangörcs. Aztán mikor végre eléri Mechagodzillát és összecsapnak...

Érezni, hogy itt bizony 100+ tonnás vasak mennek neki egymásnak iszonyatos erővel, és mégis a Gundamok kecsességét is sikerül megőrizni, annak ellenére, hogy mikor Mechagodzilla földhöz keni az RX-78-ast, a moziterem is beleremegett. Igen, Mechagodzilla is eszetlen, szóval a designer és grafikus-CGI team maximálisan odatette a cuccot.

Viszont elmondható az is, és ez talán negatívum, hogy minden apró részletet csak többszöri újranézéssel lehet felfedezni, szóval emiatt az ?újrajátszhatósági? faktor is nagy, de csak azoknak akik erre vágynak. Tömégy a cucc, és ha sokat habzsolsz, megfekszi a gyomrot.

Egy profibb filmes csapat ha beállna a Japánok mögé( és a japánok is belemennének) az amcsi hollywoodi sztárgyár eléggé meg lenne rakva. Nem, a Ghost in the Shell nem jó példa. Vagyis igen a látvány ott is remek. De mondjuk egy Gundam Thunderbolt vagy Iron Blooded Orphans élőszereplős sorozat.. fuhhúú.. :D Mondtam már, hogy Gundam fan vagyok? :D

Tehát, a RP1 számomra azt hozta amit vártam tőle, de elmondható, hogy eléggé rétegfilm, de úgy rétegfilm, hogy a totál laikusoknak is szerez egy látványos és szórakoztató szűk kettő és fél órát.

Már csak pár év és itt az OASIS! :D


Ready Player One. - 7. kép


6 hozzászólás

totyak

4 éve, 5 hónapja és 25 napja

Nekem tetszett a film, de biztosan jobban tetszett volna, ha előtte nem olvasom a könyvet. Viszont film után meg a könyv lenne fura. Spielberg durván belenyúlt a történetbe, gyakorlatilag újraírták. Alapvető történések nem úgy vannak a filmben, mint a könyvben, pedig az azért elvárható volna, még akkor is, ha csak két és fél óra van rá. Hosszan lehetne sorolni a különbségeket, de nem akarok spoilerezni. Mindenesetre az alaptétel, miszerint az 1980-as évek a kulcsa mindennek, az a filmben említésre sem került. Szimpla autóverseny az első kulcsért, nevetséges. Nem emlékszem minden kulcs és kapu feladatra, de szerintem a második feladat sem volt a könyvben. Ráadásul az egész kutatás abból indul a könyvben, hogy Parzival megtalálja az első kulcsot és az ismerősei rájönnek, hogy csak a Ludus lehet az első kulcs rejteke, mivel Parzival avatarja csóró és nem tud utazni. A film meg lazán úgy kezdi, hogy mindenféle cuccai vannak, meg ide-oda utazik. Na mindegy, ebben ennyi volt. De a film amúgy tényleg jó.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 5 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 5 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 5 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 5 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

Terminator

4 éve, 5 hónapja és 27 napja

Többektől is, akik olvasták a könyvet, ezt hallom amit mondasz, nem lett az igazi. Van olyan hogy túl nagy fába vágja. a fejszéjét még egy Spielberg is. Annak viszont aki nem ismeri a könyvet, az írásod alapján is egy szórakoztató film lehet.

Én megnézem de kivárok vele, nem sietek.

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljamarco profiljaM.O.R.P.H. profilja