Rajongók - a mazochizmus bája.

2019. október 27.
37.3611
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Rajongónak lenni jó dolog.



Rajongók - a mazochizmus bája.  - 1. kép



Persze ésszel kell rajongani, de maradjunk a józanság határain belül.
Rajongónak lenni jó dolog, közösséget alkotunk a közösségben, mindig van közös téma, közös az érdeklődés.

És rajongónak lenni egyben a legfájdalmasabb dolog is. Mert rajongásunk tárgya általában nem nekünk rajongónak készül. Mi mindig utólag kezdünk rajongani valamiért. Megszokjuk, hogy az olyan, amilyennek nekünk tetszett. Aztán jön egy újabb eleme rajongásunk tárgyának, egy új mozifilm, egy új játék, egy új regény stb. stb.

És azt vettük észre hogy a rajongásunk tárgya a barátzónába(friendzone rulz.. :D ) dobott minket. Mi hiába szeretjük, ő nem foglalkozik az érzéseinkkel, mert talált mást, de mi nem tudjuk elengedni, de azért néha dob egy csontot nekünk is.

Hülye hasonlat?

Nézzük a Star Wars-t: elkészültek a 4-5-6 epizódok. Több mint NEGYVEN éve.

Pop-kulturális alap a Star Wars, lassan a harmadik generáció is felnő akik megélték a Star Wars saga elburjánzását.

És látjuk mi lett a Star Warsból. Egy üzleti gépezet amely annak ellenére termel felfoghatatlan mértékű hasznot, hogy ELVILEG senkinek se tetszik igazán. Igen, mert az átlag tömeget nem érdekli annyira, bemegy végigüli, élvezi vagy nem, a gyerek Porgot akar, jó eldumálni róla, hogy Kylo milyen gáz vagy ép szekzi, de durva ez a CGI és ennyi vége is van.

Aztán jön a hangosabb de kisebbségben lévő emberek tömege a rajongóké. A rajongóké akik azt hiszik, hogy számítanak még. Nem kedves rajongók, a TI véleményetek senkit nem érdekel.

Amint valami kitör a szubkulturális közegből, és felkerül a átlagos tömeg palettájára.. na onnantól kezdve egy normális rajongó elengedi a dolgot és már nem vár semmit. Így is lehet nagyot koppanni, de kisebb az esélye.

Íme egy koppanás:

Én szeretem a Ghost in the Shell-t. Az élőszereplős filmet lenyeltem, azóta többször láttam, minden egyes megtekintésnél találok valami újat ami tetszik. Elfogadtam, túlléptem.

Aztán elkezdtek terjedni a pletykák, hogy a legkiválóbb Cyberpunk anime sorozat a GiTS Stand Alone Complex új évadot kap. Stand Alone Complex 2045 címen, és a Netflix gondozásában készül.

Itt már bejelzett a pókösztön hogy Netflix.. anime.. Full CGI..(ez amúgy paradoxon, de mindegy) hmm. Okés no para az eredeti rendező is ott lesz. Meg a japánok is.. nem lesz ez rossz.
A Wicther is milyen furán indult egész jónak néz ki.

Meg amúgy is ÚJ STAND ALONE COMPLEX reeeeeeeeee...

Aztán megjött az első előzetes ?.........


Rajongók - a mazochizmus bája.  - 2. kép



Én röhögőgörcsöt kaptam tőle, ami ha nem 28 éves vagyok hanem csak mondjuk 14, simán sírógörcsbe ment volna át. Youtubeon a összes like-dislike több mint fele dislike. Aki akarja megleli, én nem vagyok hajlandó idelinkelni.

Majd kiderül. De hát igen, rajongónak lenni kemény dolog.

Ezért sem érzek már semmi a Legendary készülő Gundam mozijával szemben sem semmit.
A cél, hogy ne legyen halálszarhányástifuszvérhas. Rakjanak össze egy közepes filmet, ami majd szépen elfelejtődik és nem senki olyan nem fog belelátni pénzgyárat aki nem ért ahhoz hogyan szolgálja ki a rajongók érdekeit.

Mondhatnátok, hogy negatív vagyok. Meg egoista, meg elvakult.
Itt egy példa az elvem bizonyítására.

Blade Runner 2049.

Egy mestermű. Mégis megbukott anyagilag. Hogy miért? Mert a tömegek sekélyesek és ostobák értékelni a komoly dolgokat. Ahol gondolkodni kell. Ahol érezni kell.
Nem azokat szólom le akiknek nem tetszett és meg tudják mondani miért nem.

Azokat szólom le akiknek nem tetszik valami, vagy tetszik valami de maguk sem tudják, miért.
6 hozzászólás

Marduk

4 éve, 10 hónapja és 10 napja

5t3v3nk3 írta:
A remény rabjai effektus a lol-nál is megvan, meg a függőség a téma iránt. Én is valszeg megfogom nézni a netflixen a GITS taknyot, mert "hátha mégis jó lesz".

BTW lehet egy filmnek magas az értékelése, attól a nézőszám nem lesz magasabb (az anyagi dolgok sem lesznek rendben). Mindegy a véleményünk különbözik és ez nem baj.
Elrontott marketing vagy erős konkurencia. Az utóbbi miatt ha elrontják a megjelenés időpontját, akkor bukó a film, akármennyire volt jó. Az a baj, hogy te csak az alkotói oldalt látod, de az alkotást el kell adni, ehhez meg stratégia kell.

A sekély nép dologhoz hozzátéve meg: az a film nem tudom, mennyire rétegfilm, de kérlek ne várd el senkitől, hogy amiatt nézzen filmet, hogy az élet dolgain filozofálgasson vagy a mély gondolatokat ébresszen fel. Sokan csak kikapcsolódni járnak moziba vagy csak amiatt néznek filmet. Komolyabb, sokkoló, elgondolkoztató dolgokhoz ott vannak a művészfilmek, amelyek olykor a leggátlástalanabb módon vetnek fel társadalmilag tabu dolgokat is (khm khm. A szerb film).

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 10 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

Marduk

4 éve, 10 hónapja és 10 napja

Én valahogy nem tudok egyetérteni azzal a gondolattal, hogy pl. a Blade Runner 2049 amiatt bukott meg anyagilag, mert a tömegek sekélyesek, sőt ezt az elgondolást kifejezetten hibásnak tartom. Ha felmész netre, akkor azért látod, hogy a nézői visszajelzések kb. 83%-a pozitív, IMDb-n pedig 8/10 ez a pontszám. Ez nem olyan pontszám, ami azt jelezné, hogy a tömegnek nem tetszett a film. Nem ismerem a pontos hátterét, de nagyon sok film bukott meg mozifilmként, aztán mégis kultfilmekké váltak (Harcosok klubja pl, de itt pontosan a kritikusok húzták le nagyon). Lehet amiatt volt anyagi bukás, mert:
- rosszul csinálták a költségvetést
- nem volt jó a marketing
- az időzítés rossz volt
- egyéb
Röviden tömören ez a sekély, ostoba nép és az anyagi bukás dolog valahogy nekem ok-okozatilag sem felel meg, mert nekem inkább tűnik úgy, hogy amiatt volt anyagi bukás, mert a csapat valamit rosszul csinált. Megesik az ilyen.

Egyébként a világon mindent a pénz mozgat, és gyakran egy filmsorozatnak, sorozatnak vagy játéknak nyitnia kell új irányokba, ha fent akar maradni. Az oké, hogy van egy maréknyi hű rajongód, de abból nem lehet annyi pénzt sem összeszedni, hogy az adott dolog fennmaradjon, és azért még jó lenne, ha lenne rajta profit is. Erre a LoL-t tudom hozni példaként. Sokan szidják (most főképp a 10 éves évfordulóján), hogy milyen irányba ment el az egész, és ez sok rajongónak nem jön be. Hát csak az a helyzet, hogyha a LoL megakadt volna a Season 4-nél (amit a legtöbb rajongó dicsér a mai napig), akkor a LoL ezt a 10 éves évfordulót nem élte volna meg. Szóval erről ennyit szerintem, mert az életben vannak fontosabb dolgok is, mint bizonyos filmeken, sorozatokon fennakadni. röhögő smiley Így is annyi van belőlük,hogy váltani nem nehéz.

Ja és a Netflixes animék jók, mert azokat nem a Netflix csinálja, hanem megrendelik stúdióktól. röhögő smiley

válasz erre

marco

4 éve, 10 hónapja és 11 napja

Blade Runner 2049. Imádom.

válasz erre

zender

4 éve, 10 hónapja és 11 napja

Én ezt magamon leginkább ott érem tetten, hogy én pl Superman "rajongó" voltam, amíg a régi 80-as évekbeli filmek voltak. Az új érában viszont ki nem állhatom. És igazándiból ilyenkor jövök rá, hogy lehet nem is a karakter fanja voltam, hanem a stílusé, a rendezőé, az adott filmé...

válasz erre

Direktor

4 éve, 10 hónapja és 11 napja

Egyet kell értsek, egy rajongó szava ma már nem számít. Semmi nem számít, csak és kizárólag a PÉNZ.

válasz erre
 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja