Penumbra Overture: Véleményem

2013. augusztus 19.
45.9201
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
DaNyEE profilja, adatai
DaNyEE
A Frictional Games-nek az Amnesián kívül volt egy eléggé (játékmenetben) hasonló horrorjáték szériája. Ez a széria nem más, mint a Penumbra széria.



Penumbra Overture: Véleményem - 1. kép



a Penumbra Ovetrue a sorozat első része. A történet 2000-ben kezdődik, mikor főhősünk, az édesanyját elvesztett Philip levelet kap édesapjától. A levélben egy bak címe szerepel, ahol átveszi apja hagyatékát. A Hagyatékban Philipet édesapja arra kéri pusztítson el minden jegyzetet, amit ráhagyott. Philip nem így tett...
A jegyzetek lényegében egy ismeretlen helyről íródtak, valahol a lakatlan észak-Grönlandon. Philip mindent hátrahagyva repülőre majd hajóra száll, hogy megtalálja azt a bizonyos komplexumot.
A hajón megkapjuk a tutorialt, majd elindulunk kutatni. Nem sokkal később egy fagyott csapóajtót találunk. És itt kezdődik el a történet igazán, Philip ugyanis csapdába esik a komplexumban...


Penumbra Overture: Véleményem - 2. kép



A játék egy Túlélő-Horror-Kalandnak ígérkezik. A feladatunk kideríteni, miért akart édesapánk megszabadulni a jegyzetektől, megtalálni édesapánkat és kijutni a komplexumból. Ez persze nem olyan egyszerű, ugyanis pár rémség fog minket akadályozni a kijutásban.


Penumbra Overture: Véleményem - 3. kép



A játékot a Frictional Games saját motorja, a HPl Engine hajtja, amit 2004-ben készítettek. Korához képest a motor remekül dolgozik helyszínekkel és fény-árnyék effektekkel, de az animációk kicsit "hézagosra" sikerültek. Valamint a játékban a valós fizika tetten érhető, akárcsak az Amnesiában. A játék hangulata kegyetlen, bár azért látszik, hogy ez még csak egy kezdeti szárnybontogatás, de a hangulat megvan. Az aláfestő zene, és a hangok pedig segítenek megteremteni a hangulatot. A hangulat ellenére a játékot nem nevezném ijesztőnek. De attól még rendkívül jól ellehet vele szórakozni.


Penumbra Overture: Véleményem - 4. kép



A játékmenet elég egyszerű. A minket üldöző szörnyek elől elbújhatunk, vagy akár meg is ölhetjük őket csákányunkkal, kalapácsunkkal. Sőt, még akár egy kis forrógőzös helységbe is betudjuk őket csalni. Ezen kívül puzzle részeket kell megoldanunk. A puzzle-ök elég egyszerűek, szóval nem fogunk rajtuk órákat tökölni. A játékba két fényforrásunk van: az elemlámpánk és a fényrudunk. A fényrúd csak a közvetlen környezetünket világítja meg, a zseblámpával (amihez szükségünk van elemre, különben cseszhetjük. De nem kell aggódni, a pályákon rengeteg elemet találni) azonban távolabbra is tudunk világítani (micsoda meglepetés). Azonban, ha szörny van a közelben ezeket nem nagyon éri meg használni. Ilyenkor, ha a sötétben lekuporodunk egy helyre, a szemünk egy idő után megszokja a sötétet, szóval elláthatunk távolra lámpa nélkül.


Penumbra Overture: Véleményem - 5. kép



A TAB-ot lenyomva megnyithatjuk az Inventory-t. itt találjuk az összeszedett cuccainkat. Valamint itt láthatjuk a zseblámpánk töltöttségét és az egészségünket. Ha megtépáznak a szörnyek, fájdalomcsillapítóval javíthatunk állapotunkon, vagy csak hagyjuk a francba, mert Philip regenerálódik. Bár ez lassú folyamat.
Az Inventory-val kapcsolatban még annyit, hogy, ha megnyitod az Inventory-t a játék nem áll le, tehát menekülés közben ezt kerülje a játékos. Ha menekülés közben akar fájdalom csillapított használni, én azt javaslom, hogy rakd ki az egyik gyorsbillentyűre. a Számokat 1-9-ig használhatjuk gyorsbillentyűnek.


Penumbra Overture: Véleményem - 6. kép



Mikor leültem játszani, azt vártam, hogy rengeteget fogok rettegni. Sajnos nem így lett. Az Overture-től nem fogsz egy helyben becsinálni, de ennek ellenére a játék élvezhető. Fogjuk fel úgy, hogy próbál felkészíteni a folytatásra...
Aki úgy dönt, hogy beruház a játékra, annak inkább ajánlom a dobozos Antológiát, amiben bent van az összes rész. Ez olyan 3000 FT. Aki Steamen akarja megvenni, annak a játék 9 Euró. szerintem megéri belekezdeni, kellemes időtöltés.
Köszönöm, hogy elolvastad :)
5 hozzászólás

Marduk

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

totyak írta:
Aki nekiáll Penumbra-zni, annak muszáj a teljes sorozatot végigtolnia. Mekkora játék volt, az Anthology itt pihen a polcomon. Az utolsó rész végére érve a történet csalódást okozott némileg, de összességében imádtam és borzongtam egész végig.
Én az utolsó részébe belekezdtem, de nekem egyáltalán nem tetszett, mert nem értettem a lényegét.

válasz erre

totyak

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

Aki nekiáll Penumbra-zni, annak muszáj a teljes sorozatot végigtolnia. Mekkora játék volt, az Anthology itt pihen a polcomon. Az utolsó rész végére érve a történet csalódást okozott némileg, de összességében imádtam és borzongtam egész végig.

válasz erre

Marduk

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

Jó kis leírás lett! mosolygó smiley Én igazából a Penumbrát félelmetesebbnek tartom, mint az Amnesiat. Az Amnesiaban csak pár rész volt félelmetes, míg a Penumbra az elejétől a végéig félelmetes. röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 9 napja

en azt hittem ez az amnesia folytatasa

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 9 napja

Ez igen komoly cikk lett!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profiljaManiac profilja