Nyulak a világ ellen.

2019. január 06.
30.1311
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Szeretem a fantasy-t és az epikus történeteket. Szeretem ha elakad a lélegzetem egy-egy földbedöngölő egysoros után, imádom ahogy borsódzik a hátam egy epikus dallamtól.

Imádom a Gyűrűk Urát.


Nyulak a világ ellen.  - 1. képFiatalabb koromban szembe jött egy rajzfilm, Gesztenye a honalapító, egészen régi 1978-as rajzfilm.
Nyulak voltak benne, és a történet szerint volt köztük egy látnok, aki megjövendölte a tanya pusztulását. A testvére hitt neki, mert máskor is 'megjósolt dolgokat' de hiába szóltak a főnyúlnak, szavaik süket fülekre találtak. Még a nyulak rendőrsége az Ószla is megfenyegette őket.

De a kis Vakarcs, a Látó csak erősködött, hogy mind itt pusztulnak ha nem menekülnek. És Gesztenye hitt neki, összeszedtek pár másik nyulat és kitörve az Ószla gyűrűjéből, a szintén Ószla tag, de a rendszerrel elégedetlen Bósás segítségével, útra keltek egy új otthon felé.
A rajzfilm helyenként meglepően brutális volt (nem véletlenül híres-hírhedt), vér, kínhalált haló nyulak tekeregtek a képen, és mégis a történet megfogott. A hősök csapata száz veszélyen át megállíthatatlanul tört a cél felé.


Nyulak a világ ellen.  - 2. képEz röviden a Watership Down, azaz a Gesztenye a honalapító.

A regény, ahol minden elkezdődött.

1972 Richard Adams zseni kezei alól került ki, és mára igazi, ám méltatlanul elfeledett világsiker lett. 14 nyelvre fordították le a 40 év alatt és kb. 50 millió példányt adtak el belőle. A sikerét annak köszönheti, hogy hiába nyulak a főszereplők, mégis nagyon emberszerűek, saját mitológiájuk van, komoly kérdéseket vetnek fel, és rendkívül szerethető karakterek.


Nyulak a világ ellen.  - 3. képEl- Ahrairah, a nyulak ősapja, aki Istennel, magával a Nappal azaz Frith-el is szembe száll és csínytevéseivel magára haragítja őt (mai szemmel nézve egy igazi troll az öreg nyúl) , emiatt Frith akaratából mindenki a nyulak népére vadászik ( rókák, kutyák sólymok stb.) így ő lett a Nyulak hercege, akinek ezer ellensége van .
Ez a mögöttes mitológia teszi a Gyűrűk Urával nagyon is egy lapon említhetővé, mert a nyulak története is eposzi, és két kaland között bizony mesélnek az ősök tetteiről, ami anélkül építi fel a hatalmas világot, hogy megmutatná minden részletét, ránk bízva , hogyan is képzeljük el a régvolt idők nagy tetteit.

De vissza a főüregbe(hehe).

A karakterek tökéletesek. Vakarcs az okos de egyedül gyönge, picike nyúl aki ott segít ahol bír, Gesztenye a fiatal bak, aki néha megrogyik a rá hárult felelősség és döntéseinek súlya alatt, Bósás, a zabolátlan harcos aki szépen lassan igazi, betonkemény badass bajnokká válik, Szeder aki egy zseni, Kökörcsin a mesemondó, Ezüst a villámléptű, és sokan mások, rengeteg emlékezetes figura, akik félelmetes leleménnyel oldják meg a rájuk leső veszélyes helyzeteket. ÉS eközben végig megmaradnak hiteles nyulaknak.

A Watership Down kicsit olyan mint Fekete István állatregényei, csak mindenben többet nyújt.
Felnőttesebb, heroikusabb, egyszerűen nagyobb, jobb, és ezt úgy mondom, hogy Vukon nőttem fel, Kelét hallgattam lefekvés előtt.

A regényt nem rég olvastam először és 27 éves fejjel úgy lelkesedtem érte, mint egy gyerek, ami azért nagy szó. Nagyon egyben van a dolog, aki szereti a tolkieni lassú hömpölygős világépítést amit megszakít pár eszméletlen módon izgalmas akció, az rá fog feszülni, mint én is.

És akkor beszéljünk a blog születésének apropójáról:
A Netflix a BBC ONE-al együttműködve elkészített egy újabb feldolgozást, immár CGI-ban, 4 epizódos minisorozatként. 2018. December 23.-án került fel a kínálatba.


Nyulak a világ ellen.  - 4. képAzt kell mondanom, ha a Netflix az összes elkövetkező feldolgozáshoz így áll hozzá (Witcher Cowboy Bebop, stb.) akkor nincs miért aggódni. Az animáció néha kicsit darabos, de az állóképek zseniálisak, a történetet helyenként kicsit átszabták, modernizálták, de a zsenialitásából semmit nem veszített.

És a szinkron.
A szinkron pofaszaggató lett.


Ben Kingsley
James McAvoy
Gemma Arterton
Taron Eggerton
David Boyega


Csak pár név. És igen Boyega többet ne álljon kamera elé, ha ilyen remek szinkronszínész. Mert ő is hatalmasat megy, de Ben Kingsley Nadálytő Generálisától (General Woundworth) a hátamon is felállt a szőr. Félelmetes, brutális profi munka, amit a szinkronban összehoztak.

Képzeljük el ahogy nyulak futnak egy folyóparton és egy másik nyúlcsapat üldözi őket. Semmi izgalmas (?), de amikor a szinkronhangok a kiáltások és a parancsok úgy csattanak, mintha egy brutális háborús dráma üldözési jelentét látnánk ( azt látjuk ugyanis) akkor érezzük, hogy mennyit is számít egy jó szinkron és hangmérnöki munka.

Végszóként aki szeretne rábukkanni a világirodalom rejtett drágakövére az olvassa el Richard Adams Gesztenye a Honalapító-ját majd utána nézze meg 1978-as brit rajzfilmet és a 2018-as netflix feldolgozást.

Nem fogjátok megbánni, Frith-re mondom!
3 hozzászólás

Hentes

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Egyáltalán nem ismertem, de nem fogom kihagyni, igen komoly írást rittyentettél róla! Netflixem nincs, így vagy várom hogy megjelenjen valahol vagy beugrok a próbaidőszakba, amúgy is érdekel főleg a scifik miatt.

válasz erre

Hellblade

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Azt szeretem a témáidban hogy a tieid sem állnak meg a +1 Spiderman/Rdr 2/épp aktuális pop címeknél..

Nem hallottam még erről,meg én jobban szeretem ha komolyabb téma valami emberszabásúakkal/hasonlókkal van tálalva..
Gyűrűk urát se bírom én sem,számomra nem elég dark,nem elég komoly mint mondjuk a Trónok harca..

Így annyira nem hozott lázba a téma,de ahogy írsz róla,amilyen szenvedéllyel az nagyon átjött!
Ebből kifolyólag feltételezem,hogy annak ELLENÉRE is érdemes megnézni,hogy ilyen nyulas koncepció..Szóval ha megnézem az az írásod miatt lesz!

Bár eszembe jutott még valami,az egyik kedvenc afrikai népmesém egyik szereplője is nyúl,ezt a mesét egyébként meseterápián alkalmazzák,amire egyszer kétszer el is mentem kiváncsiságból,tényleg érdekes ez is,ajánlom figyelmedbe:
http://www.urbanlegends.hu/2011/10/te-hogyan-fejezned-be-ezt-a-tortenetet/

Köszönöm az ajánlást!

válasz erre

marco

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Na ezzel most eléggé felkeltetted a kíváncsiságomat. A Gyűrűk Ura nekem valahogy sosem jött be annyira, mint egyébként - mivel az ilyen epikus legendákat imádom - kellett volna. Viszont a rajzfilmekért mai napig rajongok, és négy epizódra még időm is van.

A Netflixen igen régóta gondolkodom (visszatart hogy nincs magyar szinkron), de lehet, most beleugrok az egy hónapos próbaidőszakba.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

RyutheStaR profiljaImperator profiljagery1113 profilja5t3v3nk3 profiljamarco profiljadedikiraly007 profiljaM.O.R.P.H. profilja