Nyulak a világ ellen.

2019. január 06.
32.7081
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Szeretem a fantasy-t és az epikus történeteket. Szeretem ha elakad a lélegzetem egy-egy földbedöngölő egysoros után, imádom ahogy borsódzik a hátam egy epikus dallamtól.

Imádom a Gyűrűk Urát.


Nyulak a világ ellen.  - 1. kép



Fiatalabb koromban szembe jött egy rajzfilm, Gesztenye a honalapító, egészen régi 1978-as rajzfilm.
Nyulak voltak benne, és a történet szerint volt köztük egy látnok, aki megjövendölte a tanya pusztulását. A testvére hitt neki, mert máskor is 'megjósolt dolgokat' de hiába szóltak a főnyúlnak, szavaik süket fülekre találtak. Még a nyulak rendőrsége az Ószla is megfenyegette őket.

De a kis Vakarcs, a Látó csak erősködött, hogy mind itt pusztulnak ha nem menekülnek. És Gesztenye hitt neki, összeszedtek pár másik nyulat és kitörve az Ószla gyűrűjéből, a szintén Ószla tag, de a rendszerrel elégedetlen Bósás segítségével, útra keltek egy új otthon felé.
A rajzfilm helyenként meglepően brutális volt (nem véletlenül híres-hírhedt), vér, kínhalált haló nyulak tekeregtek a képen, és mégis a történet megfogott. A hősök csapata száz veszélyen át megállíthatatlanul tört a cél felé.


Nyulak a világ ellen.  - 2. kép



Ez röviden a Watership Down, azaz a Gesztenye a honalapító.

A regény, ahol minden elkezdődött.

1972 Richard Adams zseni kezei alól került ki, és mára igazi, ám méltatlanul elfeledett világsiker lett. 14 nyelvre fordították le a 40 év alatt és kb. 50 millió példányt adtak el belőle. A sikerét annak köszönheti, hogy hiába nyulak a főszereplők, mégis nagyon emberszerűek, saját mitológiájuk van, komoly kérdéseket vetnek fel, és rendkívül szerethető karakterek.


Nyulak a világ ellen.  - 3. kép



El- Ahrairah, a nyulak ősapja, aki Istennel, magával a Nappal azaz Frith-el is szembe száll és csínytevéseivel magára haragítja őt (mai szemmel nézve egy igazi troll az öreg nyúl) , emiatt Frith akaratából mindenki a nyulak népére vadászik ( rókák, kutyák sólymok stb.) így ő lett a Nyulak hercege, akinek ezer ellensége van .
Ez a mögöttes mitológia teszi a Gyűrűk Urával nagyon is egy lapon említhetővé, mert a nyulak története is eposzi, és két kaland között bizony mesélnek az ősök tetteiről, ami anélkül építi fel a hatalmas világot, hogy megmutatná minden részletét, ránk bízva , hogyan is képzeljük el a régvolt idők nagy tetteit.

De vissza a főüregbe(hehe).

A karakterek tökéletesek. Vakarcs az okos de egyedül gyönge, picike nyúl aki ott segít ahol bír, Gesztenye a fiatal bak, aki néha megrogyik a rá hárult felelősség és döntéseinek súlya alatt, Bósás, a zabolátlan harcos aki szépen lassan igazi, betonkemény badass bajnokká válik, Szeder aki egy zseni, Kökörcsin a mesemondó, Ezüst a villámléptű, és sokan mások, rengeteg emlékezetes figura, akik félelmetes leleménnyel oldják meg a rájuk leső veszélyes helyzeteket. ÉS eközben végig megmaradnak hiteles nyulaknak.

A Watership Down kicsit olyan mint Fekete István állatregényei, csak mindenben többet nyújt.
Felnőttesebb, heroikusabb, egyszerűen nagyobb, jobb, és ezt úgy mondom, hogy Vukon nőttem fel, Kelét hallgattam lefekvés előtt.

A regényt nem rég olvastam először és 27 éves fejjel úgy lelkesedtem érte, mint egy gyerek, ami azért nagy szó. Nagyon egyben van a dolog, aki szereti a tolkieni lassú hömpölygős világépítést amit megszakít pár eszméletlen módon izgalmas akció, az rá fog feszülni, mint én is.

És akkor beszéljünk a blog születésének apropójáról:
A Netflix a BBC ONE-al együttműködve elkészített egy újabb feldolgozást, immár CGI-ban, 4 epizódos minisorozatként. 2018. December 23.-án került fel a kínálatba.


Nyulak a világ ellen.  - 4. kép



Azt kell mondanom, ha a Netflix az összes elkövetkező feldolgozáshoz így áll hozzá (Witcher Cowboy Bebop, stb.) akkor nincs miért aggódni. Az animáció néha kicsit darabos, de az állóképek zseniálisak, a történetet helyenként kicsit átszabták, modernizálták, de a zsenialitásából semmit nem veszített.

És a szinkron.
A szinkron pofaszaggató lett.


Ben Kingsley
James McAvoy
Gemma Arterton
Taron Eggerton
David Boyega


Csak pár név. És igen Boyega többet ne álljon kamera elé, ha ilyen remek szinkronszínész. Mert ő is hatalmasat megy, de Ben Kingsley Nadálytő Generálisától (General Woundworth) a hátamon is felállt a szőr. Félelmetes, brutális profi munka, amit a szinkronban összehoztak.

Képzeljük el ahogy nyulak futnak egy folyóparton és egy másik nyúlcsapat üldözi őket. Semmi izgalmas (?), de amikor a szinkronhangok a kiáltások és a parancsok úgy csattanak, mintha egy brutális háborús dráma üldözési jelentét látnánk ( azt látjuk ugyanis) akkor érezzük, hogy mennyit is számít egy jó szinkron és hangmérnöki munka.

Végszóként aki szeretne rábukkanni a világirodalom rejtett drágakövére az olvassa el Richard Adams Gesztenye a Honalapító-ját majd utána nézze meg 1978-as brit rajzfilmet és a 2018-as netflix feldolgozást.

Nem fogjátok megbánni, Frith-re mondom!
3 hozzászólás

Hentes

5 éve, 8 hónapja és 24 napja

Egyáltalán nem ismertem, de nem fogom kihagyni, igen komoly írást rittyentettél róla! mosolygó smiley Netflixem nincs, így vagy várom hogy megjelenjen valahol vagy beugrok a próbaidőszakba, amúgy is érdekel főleg a scifik miatt.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 8 hónapja és 24 napja

[Tiltott felhasználó!]

marco

5 éve, 8 hónapja és 25 napja

Na ezzel most eléggé felkeltetted a kíváncsiságomat. A Gyűrűk Ura nekem valahogy sosem jött be annyira, mint egyébként - mivel az ilyen epikus legendákat imádom - kellett volna. Viszont a rajzfilmekért mai napig rajongok, és négy epizódra még időm is van. mosolygó smiley

A Netflixen igen régóta gondolkodom (visszatart hogy nincs magyar szinkron), de lehet, most beleugrok az egy hónapos próbaidőszakba.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Kisember001 profiljaManiac profiljamarco profilja