Nightcrawler - Éjjeli féreg (2014)

2015. március 10.
26.9491
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
becsehely profilja, adatai
becsehely


A film előzetese.

A középpontban Lou Bloom, aki egy kisstílű tolvaj, kerékpárt, és vasat lop. Egy nap szemtanúja lesz egy balesetnek, félrehúzódik, kiszáll az autójából, ekkor megérkezik egy furgon, felbukkan egyfajta szabadúszó riporter, aki a legtöbbet ígérő tévécsatornának adja el exkluzív felvételeit bűntényekről, és balesetekről, amit még a rendőrség kiérkezése előtt sikerül felvennie. Bloom elméjében ekkor felcsillannak a dollárjelek. Másnap újra lopni megy, amiből kamerát, és rádióvevőt vesz. Eleinte nem úgy működik, ahogy várta.

A rejtőzködő féreg.

Végül egy lövöldözésnél az éppen elvérző áldozatnak, akit már a mentőbe tennének be, sikerül lencsevégre kapnia haláltusáját közvetlen közelről, gátlástalanul, de legalább megvan az első felvétel, mehet a gyűjteménybe. Egy mottó lebeg a szeme előtt: több vér, több pénz. Innentől fogva átszakad egy gát, a könnyen jött pénz fokozatosan készteti merészebb, és egyre gerinctelenebb megoldásokra, lényeg, hogy a beállítások megfelelőek legyenek, és mindenkinél gyorsabban érjen a helyszínre.


Nightcrawler - Éjjeli féreg (2014) - 2. kép


Az áttörés.

Felvételeit egy híradónak adja el, ahol a főszerkesztő Nina (Rene Russo) kimondja az igazságot. "Minket az érdekel, ha egy nő sikítva rohan végig az utcán elvágott torokkal." Ami önmagában egy kőkemény társadalomkritika, a nézőnek, és a médiumoknak egyaránt. Valljuk be nem áll távol a valóságtól, hiszen nap, mint nap ezt láthatjuk a televízióban. Gyilkosság, baleset, majd némi nyugtatónak pár koala maci, vagy kis tigris. Nem okolható ez miatt kizárólag a szerkesztőség, ahogy a filmben Nina sem, mivel mi nézők kényszerítjük rá a szenzációra, a vérre, a drámára, máskülönben nincs nézettség, ami miatt elvesztheti a munkáját.


Nightcrawler - Éjjeli féreg (2014) - 3. kép


Minket valóban csak ez érdekel?

A film mindvégig kíméletlen, Dan Gilroy rendező, és forgatókönyvíró zseniális munkát végzett. Hiába lassú olykor az események folyása mégis odaszegezi a szemünket a képernyőre, hogy aztán a végén egy hatalmas pofont is kiosszon nekünk. Kiváló akciójelenetekkel is találkozuk a filmben, ami nincs eltúlozva, így megmaradva az igényesség határán belül szintén az ő érdeme, ahogy rideg képi világhoz tökéletesen passzoló helyszín kiválasztása, Los Angeles utcái. Jogos volt számára az Oscar jelölés, amit leginkább a korrektül feldolgozott téma miatt érdemelt ki.


Nightcrawler - Éjjeli féreg (2014) - 4. kép


Baleset a közelben? Akkor padlógáz.

Másik fő alkotóeleme a történetnek, Jake Gyllenhaal, aki beesett arcán dülledő szemeivel megbabonázza a nézőt, ahogy minden érzelmet nélkülözve tekint a világra. Ezért a tekintetért adott le tíz kilót, és valljuk be megérte, roppant hitelesre sikerült csiszolnia karakterét. Azon a bizonyos képzeletbeli létrán feljebb lépett egy szintet a szakmában, ezzel az alakításával. Káprázatos monológjai rengeteget adtak a filmélményhez eredeti nyelven, amikkel elérte a céljait a filmben, és a valóságban is, hiszen több díjat sikerült bezsebelnie.


Nightcrawler - Éjjeli féreg (2014) - 5. kép


Amikor előtör a valódi én.

Remek darabot sikerült összehozniuk közösen. Habár a téma nem újdonság a vásznon, hiszen a Hálózat című filmben is találkozhattunk már vele, de a kivitelezés rendben volt, aminek hála egy élvezhető filmet kaptunk, egy kevésbé szerethető, de annál jobban utálható Bloom-al, aki sikeresen lépett elő a piti tolvajból, Los Angeles legnagyobb riporterévé. Mindenhol van pár Lou, de az igazán ijesztő az egészben, hogy mi magunk éltetjük a hasonló embereket, akiknek az épelméjűség csak egy álarc.
5 hozzászólás

totyak

9 éve, 10 hónapja és 1 napja

Hetekkel ezelőtt láttam a filmet, nekem is nagyon tetszett. Az egy dolog, hogy a főszereplő azzal keresi a kenyerét, amivel, de hogy ezekért a videókért mit meg nem tesz. Dühítő a végkifejlet. Nem írom le mire gondolok, aki látta, úgy is tudja. Tessék megnézni mindenkinek, nagyon eltalált film.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

9 éve, 10 hónapja és 2 napja

[Tiltott felhasználó!]

PaulMarloW

9 éve, 10 hónapja és 2 napja

Rohadt Jó film.Nekem nagyon bejött.A tavalyi "filmáradatban" annyi jóságot láttam,hogy az idei évben még nagyon nem is volt olyan cím ami nagyon izgatná a fantáziámat...persze a decemberi Star Wars ez kiesik ebből mert őrült fanként már alig várom. röhögő smiley

válasz erre

wegh

9 éve, 10 hónapja és 2 napja

Sajnos nem sikerült megnéznem moziban, pedig nagyon vártam szomorú smiley Nagyon jó blog lett belőle, remélem egyszer majd meg tudom nézni végre én is a filmet nyelvnyújtó smiley

válasz erre

becsehely

9 éve, 10 hónapja és 2 napja

Ami lemaradt az elejéről:

Nightcrawler, talán a tavalyi év egyik legtalálóbb címével rendelkezik. A filmre ennél jobban illő, és a Jake Gyllenhaal által alakított főszereplő, azaz Luis Bloom karakterét pontosabban körülíró jelzőt nehezen találnánk. Valódi csúszómászó, egy szociopata, aki minden erkölcsi, és morális értéket nélkülöz élete során, bármit hajlandó véghezvinni, hogy megkapja, amit akar.

válasz erre
 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profiljaBotyi profilja