Néger Fáklya a párhuzamos világokban

2015. április 24.
26.2301
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Imperator profilja, adatai
Imperator
Értelmetlennek tűnő okfejtés egy értelmetlen témában.


A képregényekben, a sci-fikben és sok más helyen hallhatunk párhuzamos/alternatív világokról, ahol minden megtörténhet. Létezhet olyan világ, ahol az emberiség a középkorban már meghódította az Androméda-ködöt, van ahol a nácik nyerték a világháborút, és természetesen létezik olyan is, ahol mi magunk teljesen másként létezünk. Mivel az egész alternatív a mi ismert világunkhoz képest, így bármi megtörténhet, és ahogy láttuk, meg is történik. A képregények világában pedig élnek is ezekkel a lehetőségekkel. Számtalan párhuzamos dimenziót láthatunk, ahol sokszor láthatunk hasonló eseményeket különbözőmódokon lezajlani. Ilyesmi lehet egy eredetsztori másképp értelmezése, vagy nagyobb harcok végkimenetelének megváltoztatása. Marvelnél is egyszerre több univerzum sorozata fut, melyek igyekeznek bizonyos dolgokban eltérni. Egy ilyen univerzumnak számítom a filmes világot is, ahol természetesen úgy kellett az eseményeket alakítani, hogy azok a nézők, akik nem ismerik a képregényeket ugyanolyan jól szórakozzanak, mint azok, akik már kívülről fújják az egészet. És ilyenkor van néha az, hogy olyan dolgokat változtatnak meg, ami teljesen baromság.


Néger Fáklya a párhuzamos világokban - 1. képKészül az új Fantasztikus Négyes mozifilm, aminél igen drasztikus változások mentek végbe a szereplők terén. Más képregény/videojáték/könyvadaptációkban is előfordul, hogy egy-egy szereplő nemét, bőrszínét megváltoztatják. Ez bizonyos mértékig nem baj, ha a változás egy olyan szereplővel történik, akinél ez a változás elhanyagolható. Pl egy kis mellékszereplő esetén elnézi az ember, engem nem is igazán zavar, főleg ha nem ismerem az alapanyagot,észre sem veszem. Itt viszont azért is zavar különösképpen, mert nem egy ötperces szereplőt változtatnak meg drasztikusan, hanem magát a főszereplőt, ugyanis Johnny Storm, aki a képregényekben Fáklyaként tevékenykedik, és a F4 kulcsfigurája, egyszerűen négerre cserélik. Most biztos azt gondoljátok, hogy én most rasszista vagyok meg ilyesmi, ám ez teljesen távol áll tőlem. Engem csupán az zavar, hogy a Marvelnél meg a filmiparnál olyan mértékű "politikai korrektség" megy végbe, ami engem már kezd kicsit zavarni. Hiszen az véletlen, hogy pont egy szőke kékszemű, mondhatni "árja" karakterből csináltak egy színesbőrű figurát?


Néger Fáklya a párhuzamos világokban - 2. képAz tiszta sor, hogy az F4 tagjai közt nincs színesbőrű, noha a filmben lesz. De azt valamiért nem vették figyelembe, hogy Johnny és a csapat női tagja, Sue vértestvérek. Teljesen logikus akkor, hogy a nő is színesbőrű lenne, és akkor nem is lenne probléma. A gond csak az, hogy ő viszont maradt az eredeti "árja" testében, így viszont egy csomó logikai buktával kell megküzdenie a filmnek. Elsősorban ha eredetileg Sue és Johnny vértestvérek, akkor mégis hogy lehetne az egyikük színesbőrű? Ha féltestvérek vagy ha örökbe fogadták, az meg megint igazából hülyeség. Hogy miért? Hiszen akkor nem az igazi Fáklyát kapjuk meg, hanem egy hozzá nagyon hasonló szereplőt, aki csak névben Johnny Storm, és biológialag semmi köze az eredetihez. Hiszen gondoljunk csak bele, ha az eredeti testvérpárnak a szülei ugyanazok, a filmben pedig Johnnynak más lesz az apja vagy az anyja, akkor teljesen logikus, hogy az ő dns-e, génjei meg minden ilyenje is teljesen más lesz, szóval ő nem egy alternatív Johnny Storm egy másik világból, hanem egy alternatív testvér egy olyan világból, ahol Johnny Storm sosem született meg, és helyette valaki más viseli ezt a nevet. És ilyenkor van az, hogy én szépen felháborodok a szereplőválogatáson, hiszen lehet az új gyerek egy remek Fáklya lesz, de ő sosem lehet az a szereplő, akit eljátszik. Az meg a másik, hogy le merem fogadni, hogy ő lesz az egyetlen színesbőrű a filmben. Vagy ha mondjuk a Lény vagy Mr. Fantastic lenne kicserélve, még az is jobban nézne ki.


Néger Fáklya a párhuzamos világokban - 3. képEz a másik amit sosem értettem, hogy a filmekben mindig csak addig politikailag korrektek, amíg meg nem változtatnak egy jól ismert szereplőt, de újakat már nem akarnak belerakni a filmbe. Kérdem én, nem volna sokkal ésszerűbb belerakni a egy jól megírt fekete karaktert, ahelyett hogy az ismerteket változtatnák meg? Ja hogy azzal foglalkozni kéne, ki kéne találni a hátterét, a motivációt meg ilyesmiket, ahhoz mi nem értünk, csinálunk egy néger Supermant, azzal kevesebb a macera. Jó, persze ez is elsülhet jól, pl a Daredevil filmben Kingpin szerepében tökéletes volt Michael Clark Duncan, vagy épp a SHIELD főnőke Samuel L. Jacksonná válása is remek lett, hiszen ezek is olyan szerepek, ahol nem igazán zavaró, hogy ki játssza ezeket. Mondjuk Jacksonnak annyi előnye van, hogy az Ultimate univerzumban is már a fekete Fury szerepel. Na meg azért mégis csak S. L. Jacksonról beszélünk! Sajna a Marvel ugye mostanában próbálkozik a hősei buherálásával, ilyen például az Ultimate univerzumbeli Pókember, ahol a klasszikus Peter Parker életét veszti, és helyette egy latin-amerikai/afro-amerikai keverék veszi át a helyét. A nyilvánvaló polkorrektséget leszámítva legalább annyi előnye van, hogy egy teljesen új szereplőt írtak be a történetbe, és nem a régit tették tönkre. Az olyan dolgok ilyen szempontből pedig abszolúte de nem zavarnak, mint a női Thor vagy az Afro-Amerika Kapitány, hiszen legalább ezek tényleg teljesen más karakterek, akikről tudjuk nem azonosak az eredetivel.

A lényeg, engem mindössze az bosszant, hogy a jól ismert hősöket feleslegesen átalakítják, hogy egy másik nézőközönséget is meg tudjanak szólítani, ám ezt az is eredményezheti, hogy az eddigieket elveszítik. Engem nem érdekel, hogy a színész milyen nembe vagy rasszba tartozik, csak ne egy évtizedek óta létező karaktert rontsanak el vele csupán a polkorrektség jegyében.
5 hozzászólás

GOD

5 éve, 3 hónapja és 22 napja

GOD írta:
POLITIKA (milyen szép a magyar nyelv, visszafelé AKITILOP ,)

Politikailag korrekt, kb úgy hangzik mint pl a ****os illat!
Politikailag korrekt szinonímái: Hazug igazság, rohadék jóság, csúnya szépség, de tudnék még ilyen ellentétes szavakat egymás mögé tenni!

válasz erre

GOD

5 éve, 3 hónapja és 22 napja

POLITIKA (milyen szép a magyar nyelv, visszafelé AKITILOP ,)

Politikailag korrekt, kb úgy hangzik mint pl a ****os illat!

válasz erre

GOD

5 éve, 3 hónapja és 22 napja

Ugye azt senki nem gondolja komolyan hogy ezen a kizsákmányoló, elnyomó bolygón, majd pont a rabszolgák szórakoztatásával foglalkoznak? NEM! A filmipar egyetlen célja, hogy manipulálja az embert és helyette gondolkodjon, azaz a szájába adja a válasz a való életben...

válasz erre

gokuvsvegita

5 éve, 4 hónapja és 7 napja

Engem az szokott zavarni, hogy direkt beraknak egy fekete színészt, hogy ezzel elmondják magukról, hogy nem rasszisták.

Akkori időben indult a marvel amikor mondjuk ki, afroamerikai emberek elnyomásban voltak. Így régi képregényekben csak fehér ember volt, és ezzel akarják kompenzálni, hogy megváltoztatják a karaktert. Máshogy nem tudják, és így meg nagyon feltűnik a dolog.

"SHIELD főnőke Samuel L. Jacksonná válása is remek lett"
A legtökéletesebb döntés volt, a színész az egyik kedvencem!

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 4 hónapja és 8 napja

Egyetértek veled sok mindenben amit megfogalmaztál! Legjobbak egyébként az eredeti képregények.

válasz erre

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljagery1113 profilja