Mit lehetne kihozni a hazai eSport-ból?

2014. augusztus 24.
41.8121
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
MSI_Blogger profilja, adatai
MSI_Blogger
Mai blogunkban ismét csevegősebb hangulatra kapcsoltunk, az inspirációt pedig egy igen távoli esemény nyújtotta, ám ahogy olvastuk a hírt, egyből tudtuk, hogy ezzel kapcsolatban kell megírnunk a következő blogunk. Nézzük elsőként, hogy miről is szólt az inspiráló hír. Ehhez virtuális utazást kell tennünk Indonéziába, azon belül is Jakartába, ahol az MSI támogatásával megnyílt az ország legfelszereltebb eSport bölcsője. A PhoeniX Esports Arena bizonyára senkinek nem ismerős, ám néhány év múlva nem kell majd azon meglepődnünk, hogy egy neves eSport verseny indiai győztese ezt a helyet jelöli meg fejlődésének kulcsául.


A Jakarta városában augusztus elején átadott "aréna" ugyanis Indonézia eSport fejlődését hivatott segíteni, ám nem elég az infrastruktúra és a kényelmes hely, erőre is szükség van. Ezt pedig mi biztosítottuk, ugyanis csupa MSI termékkel találják szembe magukat azok, akik belépnek az "arénába". Természetesen házon belül is a legtöbb termék fekete-piros színben pompázik, ami azt jelenti, hogy a Gaming sorozatunk termékeivel támogattuk a bölcső kialakítását, mely egyébként egy neves eSport csapat számára bázisként is üzemelni fog.

Mit lehetne kihozni a hazai eSport-ból? - 2. kép

A rövidke túra után ugorjunk vissza hazánkba, Magyarországra. Azt már a Counter-Strike 1.6-os közeg óta tudjuk, hogy bizony itthon is rengeteg tehetséges játékos bontogatja szárnyait, akik pedig jártasak ebben a világban tudják, hogy korábban micsoda hangulatos lanokat szervezett a magyar közösség. Azóta azonban a népszerűség ellenére kicsit zártabbnak látjuk ezt a világot, melyen egy-egy ilyen "gamer bázis" sokat lendítene. Mi ebben a blogban leírnánk a véleményünket, de a lényeg a blog alatti rész lenne, nevezetesen a ti véleményetek, hiszen részben az igények formálják a kínálatot is.

Mi tehát nagyon örülnénk, ha legalább egy ilyen komoly központ lenne hazánkban, mely természetesen nagyon nehéz helyzetben lenne, ha nem kapna olyan gamer specifikus gyártóktól segítséget, mint például mi. Ettől függetlenül egy ilyen elképzelést elsősorban nem a gyártóknak kéne szorgalmazniuk, hanem leginkább a közösségnek. Persze egy ilyen létesítmény több célt is tud szolgálni, így nem kell azon aggódni, hogy eseményspecifikussá válna a hely.

Ez alatt azt értenénk, hogy egyrészt vissza lehetne hozni a régi internetkávézók gamer részét érintő hangulatát, ahol egymás mellett ülve tudtunk játszani a Medal of Honor: Allied Assault-tal, másrészt pedig különféle versenyeket és bemutatókat lehetne tartani, melyek egyfajta közösségtalálkozóként is funkcionálnának. Persze tudjuk, hogy a legideálisabb helyszín tagadhatatlanul Budapest lenne, ami sok játékosnak messze van, ám régen a távolság is csak összekovácsolta az azonos városból útnak induló, vagy a vonaton találkozó játékosokat. Az indiai esemény képeit nézve mi nagyon is el tudtunk képzelni egy ilyen magyar központot.

Mit lehetne kihozni a hazai eSport-ból? - 3. kép

A kérdés az, hogy ti mit gondoltok a magyar eSport jövőjéről? Szerintetek érdemes lenne komolyabban foglalkozni a témával, egyáltalán hogy tetszene nektek egy ilyen "gamer tanyar" felállítása?
8 hozzászólás

Erkxt-HuN

6 éve, 4 hónapja és 7 napja

Jó lenne én biztos indulnék CoD és BF3-4 játékokban.Nekem nagyon hiányzik a régi lanpartyk hangulata. Jó pár hétvégét nyomtunk végig anno.

válasz erre

WillThaWheel

6 éve, 4 hónapja és 11 napja

Adjatok nekem megfelelő felszerelést, jó csapattagokat, és egy kis időt, és boldogan gyűjtöm majd be az érmeket a CoD versenyekről...

válasz erre

Mordorer

6 éve, 4 hónapja és 11 napja

Sokat gondolkodtunk anno haverokkal a nagy CS-zések közepette, hogy kéne indulni valami versenyen, de egyszerűen nem láttunk rá lehetőséget. Vagy nem volt aki szponzoráljon, vagy ha igen, nem volt meg a megfelelő kontakt hozzá, vagy épp nem volt mire jelentkezni.

bazsowicz, amit írsz azt sajnos én nem ismertem személyesen, de később hallottam róla hogy volt ilyen, sőt ismerősöm is volt aki nyert valami érmet, meg 10k forintot (vagy utalványt, nem emlékszem).

Kéne, nagyon kéne itthon egy olyan valódi szponzor aki mögé áll ennek a történetnek - mert mint látjuk, felület van rá...

válasz erre

bazsowicz

6 éve, 4 hónapja és 14 napja

Elöljáróban megjegyezném, hogy Magyarországon a korábbi években már megvalósult egy PhoeniX Esports Arenahoz hasonló, kifejezetten a játékosok számára kiépített szentély, melynek a neve PG Cyber Cafe (röviden PGCC) volt és Budapest egyik legforgalmasabb helyén nyitott meg. Olyan játékipari óriások támogatták a hely működését, mint az EA, Activision vagy éppen a Logitech. Az, hogy miért kellett megszűnnie a PGCC-nek, az már egy külön téma, azonban működése során nem volt olyan hónap, hogy a játékosok ne indulhattak volna valamilyen pénzdíjas versenyen. Ja, és persze sosem volt üres!

Ahogyan a blogban is szerepel, itt nem csak versenyek, hanem különféle események is helyet kaptak: játékbemutatók, konzolpremierek, őrületes GameNightok, közösségi találkozók és még számos egyéb program. Mindezek mellett egy ilyen arénával a magyar esport azonnal 2-3 évet lefaragna lemaradásából, hiszen jelen pillanatban egyetlen ehhez hasonló hely sincs itthon. Egy ehhez hasonló gémer-központ olyan lökést adna a magyar esport fejlődésének, melyre nagy szüksége van. Higgyétek el, láttam hogyan nevelte ki a PGCC nemzetközileg elismert, sikeres játékosokat.

Egyébként a közösség szorgalmazza egy ilyen hely létrejöttét, többen is dolgoznak a már meglévő tervek megvalósításán, azonban ahogyan a szerző is fogalmaz, gamer specifikus vállalkozások támogatása nélkül borzasztó nehéz elindulni. Éppen ezért örülök ennek a blogbejegyzésnek, hiszen a jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy az MSI foglalkozik és érdeklődik a hazai esport iránt. A magyar esportnak van jövője, ahogyan azt a múltbéli eredmények is igazolják.

A hozzászólásokra is reagálnék röviden:

@totyak:
Azért szerencsére itthon jóval többen játszanak versenyszerűen, mint néhány csapat. A heti rendszerességgel megrendezésre kerülő GoHU4LoL bajnokságokon folyamatosan indulnak League of Legends csapatok, a több mint 300 000 forintos összdíjazású Docler Dota 2 bajnokságra, már több mint 32 csapat nevezett, illetve a LoLfoglalás elnevezésű hivatalos Riot bajnokságra több mint 400 League of Legends együttes nevezett. Emellett a Counter-Strike: Global Offensive, a HearthStone, a StarCraft 2 és egyéb, népszerű esport játékokban is bővelkedünk csapatokkal és játékosokkal. Ők sajnos külföldre egyre ritkábban tudnak kiutazni anyagi okok miatt, azonban itthon az idén megnőtt az offline versenyek száma (ICL, MondoGames, OVS, PlayIT). Az hogy ki vállalná a szervezés terhét, nos, nem ez jelenti a legnagyobb problémát

@rDAVE:
Magyarországon egyáltalán nem új keletű az esport, vagy a kiemelkedően sikeres játékosok és csapatok. Évről-évre egyre többen kezdenek tudatosan, kompetitíven szinten foglalkozni a videojátékokkal. Nagyon örülök, hogy megemlítetted a PlayIT-et, azonban az elképzelésed már valósággá is vált: tavasszal kiemelt figyelmet kapott az esport a PlayIT-en: volt Dota 2, League of Legends és StarCraft 2 verseny is külön erre a célra felállított színpadokon. Természetesen a következő PlayIT-en is szerepet kap az esport, nem is akármilyen formában!

Srácok, amennyiben többet szeretnétek megtudni a magyar esportról, a csapatokról, a versenyekről és a jelenlegi helyzetről bátran ajánlom magunkat, az Esportmilla szervezetét: www.esportmilla.hu és https://www.facebook.com/esportmilla

Illetve ha bármi kérdésetek lenne, keressetek minket!

bazsowicz, Esportmilla

válasz erre

kpal

6 éve, 4 hónapja és 14 napja

Kicsi orszag , ittnehéz elkezdeni . Van aki ebből megél külföldön es mindig az aktualis legjobb cuccokat kapja hogy semmi se hátráltassa . Ha lett volna jo 10-15 eve ilyen akkor szivesen erre terelem az életem .

válasz erre

rDAVE

6 éve, 4 hónapja és 15 napja

totyak írta:
Érdekes kérdés ez, mert ugye nálunk szerintem (hangsúlyozom, szerintem, nem értek hozzá) senki nem nyomja versenyszerűen egyik játékot sem. Maximum egy-két pár fős csapat lehet, akik viszont inkább külföldi versenyekre járnak. Tehát én azt gondolom, hogy egy itthoni szervezésű versenyre főleg amatőrök tudnának jelentkezni. Persze, ha nem azt nézzük, hogy világszínvonalú versenyeket akarunk lebonyolítani, csak egy játékos közösséget összekovácsolni, akkor azt mondom minden gond nélkül bele lehet vágni a szervezésbe. Csak ugye ennek komoly anyagi és felelősségbeli vonzata is van, nem tudom ki vállalná magára az egész szervezésének a terhét.
Szerintem nem lényeg, hogy hányan nyomják jelenleg versenyszerűen, hiszen valahol el kell kezdeni. Évek óta játszanak sokan egy-egy játékkal, akár online bajnokságon is részt vehettek, szóval lenne sok olyan, aki tud jól játszani.
Szerintem ezt egy rendezvényen belül lehetne legkönnyebben elkezdeni. Talán a Playit lenne a legalkalmasabb.

válasz erre

maxx1717

6 éve, 4 hónapja és 15 napja

De ha viszont azt nézed, biztosan lenne rá jelentkező, én tudomásom szerint ismerős körökben is vannak versenyszerű jétékosok (LoL).
Szerintem ha lenne egy normálisan meghírdetett, leszervezett ilyen rendezvény (verseny) akkor biztosan lenne rá jelentkező!

válasz erre

totyak

6 éve, 4 hónapja és 15 napja

Érdekes kérdés ez, mert ugye nálunk szerintem (hangsúlyozom, szerintem, nem értek hozzá) senki nem nyomja versenyszerűen egyik játékot sem. Maximum egy-két pár fős csapat lehet, akik viszont inkább külföldi versenyekre járnak. Tehát én azt gondolom, hogy egy itthoni szervezésű versenyre főleg amatőrök tudnának jelentkezni. Persze, ha nem azt nézzük, hogy világszínvonalú versenyeket akarunk lebonyolítani, csak egy játékos közösséget összekovácsolni, akkor azt mondom minden gond nélkül bele lehet vágni a szervezésbe. Csak ugye ennek komoly anyagi és felelősségbeli vonzata is van, nem tudom ki vállalná magára az egész szervezésének a terhét.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljamarco profiljaSándorkolbász profiljagery1113 profilja