Miért jó az SSD a rendszerben és mennyibe kerül?

2013. december 05.
50.5781
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Kingston_Blogger profilja, adatai
Kingston_Blogger
Ismét nagy szeretettel üdvözlünk minden kedves Game Channel olvasót, a memóriakártyák világában való idegenvezetés után egy olyan témát választottunk, mely feltörekvőben van, ráadásul valódi, szemmel is látható javulást eredményez a számítógépek gyorsaságát illetően. A címből és a rövid bevezetésből is kitalálhattátok már, hogy az SSD-k világába indítjuk el következő járatainkat, a többesszám pedig nem véletlen, hiszen ebben a témában is legalább két résszel szeretnénk jelentkezni. Ennek oka az, hogy a memóriakártyákhoz hasonlóan a Kingston ebben a szegmensben is szeretné a lehető legtöbb felmerülő igényt kielégíteni, amihez több termékcsaládra van szükség.


Kezdjük is egy rövid ismertetővel, melynek köszönhetően megismerhetitek, hogy miért is jelent valóban érezhető különbséget ez a technológia az eddig megszokott meghajtókkal szemben. Az SSD rövidítés a Solid-State Drive kifejezést takarja, melyet szilárdtest-meghajtónak is szokás magyarul nevezni. Az elnevezés arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, hanem főként elektromágneses hatásokra építkezve működik. Természetesen a pontos technológiákat és azok működését hosszasan lehetne taglalni, ám szerintünk felhasználói szinten ennyire mélyen nem érdemes beleásni magatokat.

Az SSD-k legfontosabb előnye a gyorsaságban rejlik, hátrányuk pedig az árazásukban és a tárolókapacitásukban mutatkozik meg. A tárolókapacitást úgy lehet elfogadhatóvá tenni, hogy magát a rendszert és a legfontosabb, illetve leggyakrabban használt programokat telepítjük az SSD-re, az összes többi fájlt és programot pedig egy, akár több terabájtos kapacitással rendelkező HDD-n helyezzük el. Maga a gyorsaság is nagy előny, ám ennyivel nem ér véget a lista, hiszen a kevesebb áramigény, a halk működés, a viszonylag állandó sebesség és a mechanikai megbízhatóság is ehhez a listához tartozik.

Nézzünk is néhány Kingston terméket, melyeket az általános felhasználási célból SSD-t kereső felhasználók számára ajánlanánk. Két családot szeretnénk bemutatni, melyek a V300 és KC300 nevet viselik. Kezdjük is a V300 családdal, mely nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, így a fogyasztók egyik nagy kedvence. Az írási és olvasási sebessége is elérheti a 450MB/s-os sebességet, így akár az átlagos háttértárolókhoz képest tízszer gyorsabb adatmozgatási sebességet is elérhettek vele. Tárhely szempontjából 60 és 480GB közötti modellek vannak a piacon, mi ezek közül a 120GB-os modellt ajánljuk, hiszen 20 ezer Ft környékén már beszerezhettek egyet, valamint a rendszer és a fontosabb programok is elférnek ekkora helyen.

Kingston K300 SSD

Kingston K300 SSD


Második ajánlatunk a KC300 család, mely szintén 60 és 480GB közötti tárhelykínálattal rendelkezik, sebességben azonban felülmúlja a V300-as modelleket. A KC300 tagjai akár 525MB/s sebességgel is képesek olvasni az adatokat, írásban pedig az 500MB/s sem jelent akadályt nekik. Itt is a 120GB-os modellt ajánlanánk azoknak, akik még nem használtak SSD meghajtót, hiszen ezek a modellek már tényleg megfizethető kategóriát képviselnek. A KC300 család 120GB-os modelljét már 25 ezer Ft környékén megtalálhatjátok a boltokban.

Természetesen ekkora összegekből már akár több terabájtos normál háttértárolókat is lehet vásárolni, de higgyétek el, hogy nem minden a tárhely nagysága. Szerencsére a laptopok mellett egyre több PC-ben is meg lehet találni őket, főként ahogy mi is említettük, rendszermeghajtóként alkalmazzák termékeinket. Fontosnak tartjuk kiemelni a 3 év garanciát, mely a megbízhatóságot sugallja.

Következő bejegyzésünkben is folytatjuk az SSD-k világában való kalandozásunkat, terveink szerint két különleges családról írunk majd. Addig is várjuk véleményeiteket a témával kapcsolatban, esetleg ha rendelkeztek ilyen termékkel, akkor ti is a rendszer számára tartjátok fent őket?
13 hozzászólás

italianman

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

Laptopban nagyon hasznos lehet , főleg ha nagy utat tervez az ember 1-2 órával többet bír.

válasz erre

Couretto

11 éve, 1 hónapja és 12 napja

Kéne már egy ssd

válasz erre

kpal

11 éve, 3 hónapja és 6 napja

csirkee írta:
Azta meglepett smiley kicsit levagyok maradva! Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó áron vannak az ssd-k és hogy már ilyen nagy kapacitással bírnak! Nekem is van egy ssd a laptopban bár azt nem tudom hogy milyen és mekkora, de kicsi, így csak a boot megy rajta
Régóta figyelem az SSD teszteket , és sokat dob egy régi gépen is ,Sőt mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

11 éve, 3 hónapja és 6 napja

Azta meglepett smiley kicsit levagyok maradva! Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó áron vannak az ssd-k és hogy már ilyen nagy kapacitással bírnak! Nekem is van egy ssd a laptopban bár azt nem tudom hogy milyen és mekkora, de kicsi, így csak a boot megy rajta

válasz erre

kpal

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Nekem csak ez kellene mert ez dobna sokat a gepemen a többi alkatresz mondhatni ma is felsőkategoria .mosolygó smiley
nekem elég 300Gb tarhely csak fontos dolgok vannak rajta ehhez egy 120-as Kingston ssd es mennybe vagyok mosolygó smiley
GC Shoban legyen majd par olcsobb v300-as Ssd kacsintó smiley

válasz erre

Kingston_Blogger

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Köszönjük a visszajelzéseket!

Aki használ már SSD-t, tudja hogy milyen más érzés vele a munka, a játék.

Aki még nem szerzett be, mindenképp javasoljuk, hogy - ahogy a blogban is van -, kezdje egy kisebb méretűvel, és első körben "csak" a rendszert rakja rá. Már az is nagyon meg fogja dobni a sebességet!

válasz erre

totyak

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Kétségtelen, hogy az SSD hasznosabb, mint a HDD és valóban úgymond megfizethetőek, mert ahogy a cikkben is írva van 20k egy 120Gb-os modell. Csakhogy manapság olyan kort élünk, ahol nagyon fontos, ha rengeteg szabad tárhellyel rendelkezik az ember, mivel egy átlagos játék kb. 15-20Gb helyet elfoglal. Persze most mondhatná bárki, hogy akkor vegyünk egy kisebb SSD-t a rendszernek, meg egy HDD-t az adatainknak, de akkor meg már hol maradna a megtakarítás? Én továbbra is várok a további árcsökkenésekre.

válasz erre

LolZ

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Tényleg igaz hogy egyre elterjedtebb és alacsonyabb az ára is.Lehet nekem is be kellene szerezni 1-et.mosolygó smiley

válasz erre

DaNyEE

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Sosem volt SSD-m. Nem éreztem különösebb szükségét, de most, hogy már elfogadhatóbb az árkategória, szerintem megérné beruházni egyre. Már csak egy kis plusz sebesség végett. röhögő smiley

válasz erre

WillThaWheel

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Jó kis blog, én egy jó SSD nélkül nem tudom elképzelni álmaim gépét...nyelvnyújtó smiley

válasz erre

amonrazoli

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

SSD nélkül nem jó gépezni ilyen kis piros Kingstone Vinyóm van ahol járok és nincs SSD lehet egy I7 es is nulla gép...sajnálom azt aki még nem áldozott rá...

válasz erre

Thensy

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Már elég régóta fenem a fogamat egy SSD-re és remélem, hogy jövőre sikerülni is fog beszerezni egyet, mert már elég kedvezőek az áruk mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja