Mi az a DPI és miért fontos a gamer egereknél?

2013. október 13.
112.9861
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
CM_Blogger profilja, adatai
CM_Blogger
Egy PC-s gamer számára a legfontosabb beviteli eszköz (a WASD-n kívül:) ) az egér. Gyakorlatilag ez a legtöbbet használt aktív hardverelem a billentyűzeten kívül, hiszen folyamatosan rajta a kezünk, minden műveletnél használjuk. Ahány ember, annyi eltérő igény, van akinél az a fontos, hogy olcsó legyen, van aki csak a vezetékesben bízik, mert úgy gondolja, az akkumulátoros nem bírja sokáig, vagy nem elég jó játékra, és van akinél a DPI számít. Mi most mindent egybevetve nézzük meg, mi alapján is érdemes egeret választani.


Ami mindenképpen a legfontosabb szempontok egyike, a célterület. Nem mindegy, hogy irodai munkára: böngészésre, néhány klikkelésre ide-oda, vagy komolyabb felhasználásra: grafikai munkákra, fotószerkesztésre és / vagy játékra fogjuk használni az eszközt. Általánosan elmondható, hogy a játékra használt egérnek kell lennie a legprecízebbnek, ha ilyet választunk, az összes többi területen is tökéletesen meg fogja állni a helyét a cincogó.

A felhasználási terület meghatározása mellett nagyon fontos az ergonómia, hiszen az egerünkön rengeteget lesz a kezünk, elfogadhatatlan, hogy az egér formája miatt elfáradjon vagy netán görcsöljön a csuklónk és az ujjaink. Sokan esnek abba a hibába, hogy az ergonómiai szempontok elé helyezik az árat, ami hosszú távon megbosszulja magát.

Feltételezve, hogy a kedves olvasó a gamer egér mellett teszi le a voksát, következik a másik kérdéskör, hány DPI-s legyen és mennyi makró gombra van szükségem.

A DPI a Dot Per Inch (pont per col) kifejezés rövidítése. Egy col 2,54 cm. A DPI az egy inch-en elhelyezkedő képpontok számát jelöli, ezért értelemszerűen minél nagyobb ez a szám, az egér annál pontosabb és gyorsabb lesz.

Optimális esetben az egéren állítható a DPI, a használati környezetnek megfelelően, hiszen ha csak böngészgetünk éppen, akkor feleslegesen megy csúcson felbontás, viszont egy FPS-játékban feltétlenül szükségünk van minimum 2000 DPI-re, ha gyorsan és pontosan akarunk célozni. A makró gombokra pedig éppen azért van szükségünk, hogy egy gombnyomással a megfelelő használathoz állítsuk be éppen az egerünket, hiszen ezek a gombok programozhatók.

A hatékony működéshez tehát a fenti feltételeknek, az ergonómiának, a DPI-nek és a programozhatóságnak kell meglenniük egy egérben. A CM Storm széria sok egeret kínál ezek figyelembevételével, amiből most két vezetékeset emelnénk ki.

CM Storm Inferno

CM Storm Inferno

CM Storm Inferno


A Game Channel Shopban ingyen is megszerezhető egér a palm grip típusú (tenyeres) egerek közé tartozik, szélesebb, testesebb eszköz. Mindenféle játéktípushoz ajánljuk, hiszen hosszabb játékok közben is kényelmes a használata. Összesen tizenegy gomb található rajta, amiből kilenc teljesen szabadon programozható. A recézett kábel több mint két méter hosszú, így a vezeték nélküli egerek szabadságával használható, viszont lemerülés nélkül.

A maximum 4000 DPI felbontással használható egér alján dupla lézeresérzékelő található a csúszótalpak szomszédságában. Természetesen a DPI állítható kisebbre is, valamint egy kezelőfelületen programozható sok egyéb funkció mellett a kurzormozgás és a klikkelés sebessége is.

Bővebb információ: http://www.cmstorm.com/en/products/peripherals/inferno

CM Storm Recon

CM Storm Recon

CM Storm Recon


Ez a szimmetrikus egér könnyedén használható mind bal- mind pedig jobbkezes felhasználóknak is. Az inkább kicsit magas, mintsem széles eszköz alján középen precíziós Avago szenzort helyeztünk el, mellette pedig három csúszótalp felele a könnyű mozgathatóságért. Fent a világító görgő mellett kilenc gomb kapott helyet, melyeknek működése külön-külön beállítható. A DPI csakúgy mint az Inferno esetén maximum 4000 DPI lehet, de a használattól függően választható még 800, 1600 és 3200 DPI-s működés is.

Mint a legtöbb egerünk esetében, a Recon-nál is rengeteg szoftveres funkciót is rendelhetünk az egér gombjaihoz. Akár az is beállítható, hogy klikkelésre normál, egyszeri lenyomást, meghatározott számú ismétlést, vagy folyamatos ismétlést szeretnénk visszakapni.

A görgő, a CM Storm logó színe állítható, valamint ki is kapcsolható.

Bővebb információ: http://www.cmstorm.com/en/products/peripherals/Recon

A fenti két említett típuson kívül többféle egeret találhattok a CM Storm kínálatában, mindenféle felhasználási területre, sőt gamer egereink között van amelyik kifejezetten RPG vagy FPS stílusra lett kialakítva.

Nektek milyen típusú egeretek van? Figyelembe vettétek eddig is a fent taglalt szempontokat, vagy más alapján vásároltatok egeret?
29 hozzászólás

Bvektor

11 éve, 1 hónapja és 7 napja

A4Tech X7, 1200DPI-n használom, de 2000et tud. Nem tudom, nekem tökéletesen megfelel így is, pedig főképp FPSezek.

válasz erre

jocikun

11 éve, 3 hónapja és 22 napja

én meg az xbox 360 kontrollert használom pc csak egy fogadóegység kellet kacsintó smiley

válasz erre

Raiden

11 éve, 3 hónapja és 23 napja

A4Tech-N-770FX.

http://gamechannel.hu/cikk/blog/a4tech_n770fx_picit_maskeppen

Még mindig használom,pöpec kis jószág,ár-érték arányban nehéz leverni a maga kategóriájában.Persze azért egy Inferno ha beesne,azt sem dobnám ki.kacsintó smiley

válasz erre

faceman87

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

Én is X7-et használok, nagyon jó kis egér játékra, mindamellett olcsó is kacsintó smiley

válasz erre

Danielkiraly

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

Nekem is sima egerem van mosolygó smiley
PS3-on szoktam játszani és a PCt csak netezésre használom.

válasz erre

kokasbalazs

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

akkor ez biztos nagyon kényelmes ! nekem egy canyon van de az is nagyon kényelmes !

válasz erre

totyak

11 éve, 4 hónapja és 10 napja

Nekem egy sima mezei vezetékes egerem van és eddig még nem éreztem, hogy szükségem lenne valami komolyabbra. Korábban volt egy noname optikai egerem, ami hamar tönkre is ment. Illetve a laptophoz van egy ilyen bankkártya méretű bluetooth egerem, ami valamiért szintén nem hajlandó működni, pedig az HP. Nekem eddig az jött le, hogy minél egyszerűbb egy egér, annál kevesebb bajom lesz vele.

válasz erre

Neurotic

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ez a DPI állítás vicces dolog. Mindig állítgattam egy kicsit feljebb és feljebb és most 5600 DPI-n játszom, ez már sajnos a felső határ úgyhogy remélem ennél fentebb már nem fogom igényelni röhögő smiley Egy Razer Mambát nyúzok egy ideje és nem rossz egér, csak borzasztóan drága.

Az A4tech X7-et én is nagyon tudom ajánlani. Remek ár-érték arányú egér, sokáig használtam én is és nagyon meg voltam vele elégedve. Laptophoz még most is egy ilyen egerem van, egy kisebb verzió.

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

Infernom van és imádom. Rohadt kényelmes és rohadt jól lehet programozni. Reaperre fája fogam, az lesz a következő!mosolygó smiley

válasz erre

TheLondon

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nekem egy X7-em van 3600 dpivel.

válasz erre

CM_Blogger

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

Laggolás egyébként nem szokott zavarni olyanokat, akik kis DPI-s egérrel játszanak?

válasz erre

wegh

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

Valami noname gamer egerem van, de jól teszi a dolgát mosolygó smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profiljaManiac profilja