MesterMC, avagy pofátlanság magyar módra

2015. augusztus 02.
56.4221
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A Minecraft a 2009-es első publikus alfa megjelenése óta gyűjti a rajongóit és rengeteg platformra megjelent már, ennek is köszönhető, hogy az eladások már átlépték a 70 millió példányt. Nemrégiben ugye a Microsoft fel is vásárolta a Mojang-ot és vele együtt a Minecraft-ot is így minden jog hozzájuk került.


Mint az szokott lenni a csúnya szoftver kalózok a Minecraft-ot is megtalálták és verzióról-verzióra megoldják, hogy a játék megvásárlása nélkül lehessen játszani a játékkal nem csak az egyjátékos móddal, hanem akár a többjátékos móddal is.

Ez természetesen a kiadóknak és fejlesztőknek nem szokott tetszeni, de a Minecraft esetén még anno 2012-ben maga Markus "Notch" Persson volt aki egy rajongónak tanácsolta, hogy csak töltse le, majd ha tetszik neki és megteheti akkor vegye meg a játékot.

A warez-ről most nem akarok nagyon beszélni, hiszen sok dolgot tudnánk felhozni mind a két irányból, hiszen Notch is úgy utalt a dologra, hogy kipróbálás jelleggel töltse le az illető a játékot, tehát ilyen téren helyettesíti a demókat és shareware-eket, amiket a fejlesztők/kiadók manapság nem szoktak készíteni és kiadni vagy esetleg a játék megjelenése után adják ki őket.

Visszatérve a Minecraft-hoz, kicsiny országunkban is rengetegen szeretik a játékot. Rengeteg YouTube videós foglalkozik a Minecraft-al, akik közül vannak ismertebb arcok és ismeretlen kezdők is.

Ha már Magyarország és Minecraft akkor mindenképpen szóba kerül "Magyarország legnagyobb Minecraft szervere!" a MesterMC, mely lényegében nem is egy szerver, hanem egy szervercsoport.

Mivel hivatalos adat nem áll rendelkezésre így a Facebook Like-okból következtethető, hogy 100,000 fölötti játékosbázissal rendelkezik a MesterMC.

Ez szép teljesítmény és dicsérendő.

Hogy miért is hoztam fel?

Nézzük meg alaposan a dolgot:

A MesterMC üzemeltetőjének hivatalos megkeresésére a blogbejegyzés tartalmának egy része ideiglenesen törölve lett. A blogbejegyzés tartalmát a Game Channel felülvizsgálja, ennek lezárása után az ideiglenes törlést részben vagy egészben megszüntetjük, illetve a reklamált tartalmat módosítjuk, esetleg véglegesen eltávolítjuk.

Köszönöm, hogy elolvastad (ha elolvastad) és kérlek írd meg hozzászólásban a véleményed!

(U.I.: Ha van rá lehetőséged, akkor kérlek eme blogot vagy a tartalmát osszd meg minél több helyen, hogy mások is lássák, milyen dolgok folynak a MesterMC körül.)
34 hozzászólás

Ferenc55

3 éve, 2 hónapja és 17 napja

Nem is beszélve a vírusokról, van trójai, ja még a tárhelyünkhöz sem, hiszen felzabál Gigákat.

válasz erre

anonymus21

3 éve, 2 hónapja és 24 napja

A törölt mező tartalmát közzé teszem, mert mindenkinek joga van elolvasni,, mert elégé értelmes:


Görgess lejjebb
Első pont:

A MesterMC oldaláról letölthető a saját kliensük ami automatikusan frissíti a szervereik listáját, leszedi a skin és mod csomagokat. Ezzel nincs is gond.

A gond ott kezdődik, hogy ez a kliens egyúttal le is tölti a saját szervereikről a Minecraft tört verzióját.

Ez már önmagában megsérti a Minecraft végfelhasználói szerződés azon pontját, hogy a játék másolatát nem lehet továbbadni más személynek. Az csak a Mojang-on vagy immáron a Microsoft-on keresztül szerezhető be. Egy másik pontot is megsért ez, miszerint csak használati jogot vettek a Minecraft-hoz és nem magát a játékot, hogy azt csináljanak vele amit akarnak.

Második pont:

A MesterMC rang rendszere.

A MesterMC-n működik egy úgynevezett rangrendszer. Mindenki Kezdő ranggal indul aki regisztrál és pénzért (vagy a MesterMC saját valutájával, BányászÉrmével, amit szintén rendes pénzért lehet venni) tud magának rangot vásárolni.

A legkisebb vásárolható rang a VIP 508Ft míg a legnagyobb, a Mindenható+ 30,000Ft-ba kerül.

Ezen rangok a játékon belül adnak a játékosnak előnyt és hozzáférést olyan funkciókhoz, ami a többieknek nem elérhető.

Ezzel nem szegték meg a Végfelhasználói szerződés azon pontját mely szerint kereskedelmi forgalomba hozták a játékot saját célra, ám a következő pontot már megszegte, azaz pénzt szereznek a játék által.

Ezt a pontot igazából egy módon kilehet játszani, ha privát szerverről van szó és azért kérnek a játékostól pénzt, hogy játszhasson a szerveren és akkor mondható, hogy a fenntartási költségre megy az összeg, de a MesterMC esetén itt nem ilyenről van szó.

Harmadik pont:

Most tekintsünk el attól, hogy az első pontban leírtak alapján már megszegték a Végfelhasználói szerződést és fogadjuk el, hogy a szervereken futó modok, skin-ek meg minden egyéb, amihez a rangok által hozzáférnek a játékosok az saját fejlesztés és azt mondják ezek használatáért kérnek pénzt a játékosoktól.

Ezzel ismételten megszegnek egy másik pontot, ugyanis bár a Végfelhasználó szerződés kimondja, hogy azon eszközök modifikációk amiket a nulláról írtak a játékhoz azzal a készítő rendelkezik és azt csinál vele amit akar, mindaddig amíg nem próbálnak pénzt csinálni belőle, ugyanis ez ismételten a második pontban tárgyalttal ellenkezik.

Negyedik pont:

MineShow 2015

A MesterMC-nek olyan jól megy a dolga, hogy gondoltak egyet és megrendezték a saját Minecraft-os bulijukat. A rendezvény pont a mai napon van és 19:00-ig tart.

A rendezvény egyik támogatója a GameStar, még hírt is tettek ki az oldalukon róla.

Ezen hír alatt a hozzászólók közül szerencsére néhány embernek helyén volt az esze és ők is látták a fentebb tárgyalt dolgokat. Erre jött egy Peti nevezetű felhasználó, aki elméletben a MesterMC-nél "dolgozik" és megpróbálta megmagyarázni a dolgokat, de nem sok sikerrel.

Elsőnek azt mondta, hogy az egész megvan tárgyalva a Mojang-al és még a Mojang volt aki felkereste a MesterMC-t, hogy a shop-ban meg is vásárolható legyen a Minecraft. Ami érdekes, ugyanis a MesterMC "hivatalos" webshop-jában semmi nyoma sincs annak, hogy megvásárolható lenne a Minecraft, csak a saját termékeik vannak ott (Amik szintén érdekesek, ugyanis a Minecraft-hoz és egyúttal a Mojang-hoz köthető tartalmakat ábrázol, ugye mob-ok így ezek is sértik az EULA-t).

Plusz a Mojang, hogy menne bele olyanba, hogy olyan oldal árulja a Minecraft-ot amiről ingyenesen letölthető a tört verzió.

Ezután jött a helyesbítés, hogy a rendezvényen lesz árulva a Minecraft és még a Microsoft is támogatja a rendezvényt, ugyanis 200 Xbox lesz kinn.

Ezt nem tudom, hogy mennyire igaz, ugyanis a MesterMC és a MineShow Facebook oldalán nincs olyan kép eddig föltéve ahol látszódnának az Xbox-ok.

Ám az tény, hogy ha a Microsoft és a Mojang is ennyire támogatja a rendezvényt akkor miért nincsenek feltüntetve a rendezvény hivatalos oldalán, mint támogatók?

A GameStar-on egy másik felhasználó is szépen rámutatott a dologra, hogy ha ekkora a magyar közösség és ennyire jóban vannak a Mojang-al meg a Microsoft-al, akkor miért nincs a MesterMC feltüntetve a Minecraft hivatalos oldalán?

A MesterMC hivatalos oldalára visszatérve ráadásul saját maguk írták, hogy nem állnak semmilyen kapcsolatban a Minecraft-al, a Mojang-al és a Notch Development-el.

Szintén GameStar-on egy felhasználó írta, hogy a MesterMC-nek régebben az volt a hivatalos álláspontja, hogy a Minecraft az Minecraft, a MesterMC meg MesterMC és ez a kettő teljesen más és függetlenek egymástól. Na ez úgy hülyeség ahogy van.

Egy sarkított példával élve ez körül-belül olyan, mint hogy ha én készítenék bármilyen Skyrim modifikációt, majd egy csomagba pakolva a játékot meg az én modifikációmat és azt mondom az már egy teljesen másik játék.

A végére én már csak kérdezni tudok:

Ezt hogy képzelték? Hogy működhet még mindig a MesterMC?

Bár végül is erre is van egy válasz: A célközönség.

Nem akarom leszólni a Minecraft-os közösséget de azt el kell ismernie mindenkinek, hogy nem éppen arról híres ez a közösség, hogy az átlagéletkor átlépné a 14-et. Elég csak megnézni a MineShow-ról eddig feltöltött képeket. Mindenhol csak gyerekek a szüleikkel. (Itt most már ne menjünk bele, hogy a szülők miatt minimum dupla akkora bevétel lett a jegyekből.)

Ez az a célközönség akik nincsenek tisztában a Végfelhasználói szerződéssel. Ez az a célközönség akit csak a szeretet játékuk érdekel. Ez az a célközönség akik ha ráhangolódnak akkor rengeteg pénzt képesek elkölteni egy játékra, mert még nem érzik át, hogy mennyit is ér a pénz és hogy fontosabb dolgok is vannak, mint a játék.

A szülők manapság meg sajnos nem figyelnek a gyerekre. Csendben eljátszadozik, addig se kell rá figyelni. Még a bankkártyaadatokat is megadják csak, hogy ne keljen törődni a gyerekkel.

Ezért működik a MesterMC, mert olyanok játszanak és vásárolnak akik nem tudják, hogy a MesterMC lényegében illegális tevékenységet folytat.

Köszönöm, hogy elolvastad (ha elolvastad) és kérlek írd meg hozzászólásban a véleményed!

(U.I.: Ha van rá lehetőséged, akkor kérlek eme blogot vagy a tartalmát osszd meg minél több helyen, hogy mások is lássák, milyen dolgok folynak a MesterMC körül.)

válasz erre

marco

3 éve, 3 hónapja és 13 napja

5t3v3nk3 írta:
A MesterMC üzemeltetőjének hivatalos megkeresésére a blogbejegyzés tartalmának egy része ideiglenesen törölve lett. A blogbejegyzés tartalmát a Game Channel felülvizsgálja, ennek lezárása után az ideiglenes törlést részben vagy egészben megszüntetjük, illetve a reklamált tartalmat módosítjuk, esetleg véglegesen eltávolítjuk.

Mikor?
Mikor távolítjuk el?

Ez Magyarország, itt nem úgy mennek a dolgok. Mindenki mutogat a másikra, bizonyítékok nélkül. Ebben nem feltétlenül szeretnénk részt venni. Amint pont kerül a végére, döntünk a sorsáról.

Jelen állás szerint vissza lesz állítva.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

3 éve, 3 hónapja és 13 napja

[Tiltott felhasználó!]

McProTon

5 éve, 1 hónapja és 20 napja

Mivel én LegendaryMc-zek (Mert CSAK ott van Kreatívmódos KREATÍV szerver)Ezért nekem mindegy...Én Tudtam hogy nincsen rendben a MesterMc....Maguknak ásták a Gödröt,ahogy ezt "Még " Szép hangnemben leírták,, Amin csodálkozom hogy ilyen nyugodtan képesek voltatok gyűjteni ennyi dolgot Jó ez az oldal.
1.Kérdés: Ha a MesterMc Elvileg Demo verzió akkor miért volt a minecraft.net - en egy Demo verziója a Minecraftnak? ( Nem valami sok dolog volt engedhető de az is valami )
Nincsen több kérdésem ! Választ előre Köszönöm bárkitől
Elnézést a helyesírási hibákért.

válasz erre

Balazs095

5 éve, 3 hónapja és 27 napja

Kedves darkomen a meglátásodat én helyén valónak látom Remélem még olvashatok tőled ilyen érdekes cikkeket

válasz erre

Marduk

5 éve, 4 hónapja és 12 napja

Mordorer írta:
Elég komoly kis fejtegetés, és döbbenet hogy egyáltalán ez így működhet.

Kiváncsi lennék MS nyilatkozatára az ügyben...
Valószínűleg csak félrebeszélne.

válasz erre

xpforever

5 éve, 4 hónapja és 13 napja

Nekem nem is magával a nem legális MC klienssel van bajom, hanem az ilyen szerverekkel (a MesterMC-t különösen nem szeretem). Annyira szeretem, hogy a világ másik felére kell mennem, hogy építsek magamnak egy házat. De nekem a Minecraft eleve a singleplayer-t jelenti, így csak régebben kipróbáltam a multit. Hogy működhet az egész? Nagyon egyszerű, ahogy egy ZloGames-es tört Battlefield 3 is például működik.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 4 hónapja és 13 napja

Elég komoly kis fejtegetés, és döbbenet hogy egyáltalán ez így működhet.

Kiváncsi lennék MS nyilatkozatára az ügyben...

válasz erre

totyak

5 éve, 4 hónapja és 14 napja

ksanci írta:
Nem ott van a gond, hogy egy rakás ember jól érzi magát és nem érdekli(!), hogy kinek fizet és ott sem, hogy a Microsoft esetleg tud erről és nem törődik vele.
A gond az egész felfogásban, mentalitásban van. Magyarországon gyakorlatilag már az "aki ügyesebben lop, azé' a szajré" működik minden területen. Ez miért baj? Addig senkit sem zavar(!), amig nem tőle lopnak. Hasonlóan, ahogy darkomen említi: ha tőled nyúlnának le valamit, akkor bezzeg kiabálnál, csak sajnos hiába, mert legjobb esetben senki sem törődik veled, rosszabb esetben még ki is röhögnek, a legrosszabb esetben pedig végképp tönkretesznek, mert megtehetik. Mert ez lett a közfelfogás. "Drága szívem, hát nem voltál elég ügyes, valaki más ügyesebb volt..." Más szavakkal: nem vagy biztonságban, nincs jogvédelem. Ha nem karvaly vagy, akkor eltaposnak. Vagy bokáig bújsz valaki seggébe. Nincs olyan, hogy éldegélsz békésen. Túlzásnak hangzik? Felfújt demagóg dumának? Hát akkor nézz körül NYITOTT szemmel.
Sajnos itthon jóval kevesebben vannak az ügyesek és sokkal többen az ostobák. Vagyis van kitől lopni és még tapsikolnak is, hogy meglopják őket...
Offtopik

Felesleges ezt levetíteni Magyarországra. Attól, hogy itt van a cég, itt vannak az események, amiket szerveznek, még se téged, se engem nem lopnak meg. Egyedül a Microsoft emelhetné fel a szavát, ők meg nem teszik. Pedig nekik nem mondanák, hogy "Drága szívem, hát nem voltál elég ügyes, valaki más ügyesebb volt..." Egyébként is az egész ügy csak spekuláció, egyikünk sem tudja, hogy milyen megállapodások mennek a háttérben és hogy van megoldva ez a játékletöltés dolog. Lehet, hogy úgy van megcsinálva, hogy minden résztvevő jól jár.
darkomen-nél még megértem, hogy őt az is zavarja, hogy elvileg lehúzzák a tízenéves játékosokat. De könyörgöm, azokra meg figyeljenek a szüleik. De biztosak lehettek benne, ha a gyerek csinál egy jó kis számlát, következő hónapban már rövid pórázon lesz tartva.

válasz erre

raczmihalyzsolt

5 éve, 4 hónapja és 14 napja

darkomen írta:
A személyes részhez csak annyi, hogy mivel itt a hírezésen és a rendszergazdai szakmámon kívül foglalkozok szoftverfejlesztéssel (értsd itt akár a játékkészítést is), így tudom milyen az mikor az ember nehezen elkészített munkája mások miatt nem térül meg vagy még ők keresnek is rajta (Ilyen téren a YouTube videósokat se szeretem, de az már más történet.) hiába, hogy itt csak kis darab a MesterMC, de a lényeg változatlan.

Ám ami azért igazán kihúzta nálam a gyufát a blog utolsó része, azaz hogy olyanokból akarnak megélni, értem itt a tizenéveseket, akiknek semmi fogalmuk az egészről, így könnyen kilehet szedni belőlük a pénzt. Ez egy igazi gerinctelenség az én szemszögemből, de javítsatok ki ha esetleg tévedek.
https://www.facebook.com/xboxhungary/photos/a.321233103520.145384.319329693520/10154502991183521/?type=1&theater

Ez az xbox live Magyarország facebook oldala. Az egész cikkre és minden hozzászólásra válasz. Kár érte....

válasz erre

Marduk

5 éve, 4 hónapja és 14 napja

raczmihalyzsolt írta:
https://www.facebook.com/xboxhungary/photos/a.321233103520.145384.319329693520/10154502991183521/?type=1&theater

Ez az xbox live Magyarország facebook oldala. Az egész cikkre és minden hozzászólásra válasz. Kár érte....
A legtöbb hozzászólás a kisebb korosztályt szidja.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljarDAVE profiljaManiac profilja1000feri profiljaTotosama profiljaMarduk profilja