Men of steel (SPOILER)

2013. október 21.
43.0421
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Neurotic profilja, adatai
Neurotic
Volt szerencsém megnézni az új Superman filmet. Gondoltam hát, hogy írok róla pár sort, mert pár dolgot nem tudok szavak nélkül hagyni. Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy erősen SPOILERes írás fog következni!

/>
Men of steel (SPOILER) - 1. kép


Akik még nem látták a filmet és meg szeretnék nézni azoktól itt el is köszönök. Az ok amiért gondoltam, hogy írok erről a filmről az az, hogy annyi logikai marhaság van benne, hogy ezt nem hagyhatom szó nélkül, ezt pedig spoilerek nélkül nemigen tudom leírni. Neki is kezdek.

Adott a történet miszerint Kal-El születésénél a szülőbolygója a Kripton haldoklik. Ez pedig azért következett be, mert a végletekig kimerítették a bolygó energiaforrásait. Mikor mindezt Jor-El, Kal-El apja a tanács elé tárja a függönykarnisba öltözött bohócok kb csak annyit mondanak, hogy "Mit tehettünk volna? Kellett az energia."

Jor-El tehát fogja újszülött fiát és egy kis űrhajóba kilövi az űrbe, de előtte ellopja a kódexet, a népük lakosságának teljes genetikai jegyzékét és áttölti a kölökbe. Hogy miért? Valami olyasmi az indoka, hogy a népük tovább éljen, meg így ő lesz az utolsó reményük. Viszont ezzel az információval kezdeni úgysem tud semmit. Viszont van valaki aki kezdeni tudna, ez pedig Zod tábornok (aki mellesleg megjegyzem az egyetlen épeszű ember a bolygón). Ő az agyhalott tanács ellen fordul, hogy megmentse népét, de kudarcot vall, azért még előtte megöli Jor-El-t, mert feldühödik azon, hogy az egyetlen esélyt, hogy a népük túlélje egy gagyogó csomagként kilőtte az űrbe. A tábornok büntetése, hogy a haldokló Kriptontól biztonságos távolban bebörtönzik.

A Kripton felrobban! Már ezt sem teljesen értem, hogy egy bolygó ami azért pusztul el, mert felélték az energiaforrásait, hogy tud felrobbanni ami elég nagy energiát igényel azt nem tudom, de felrobban.

Kal-El megmenekül és egy földi családnál Clark Kent néven nő fel. Nevelőapja Jonathan morális értékekben nem szűkölködő nevelést ad neki, de ezzel szemben egy tipikus loosert csinál belőle, mert tisztában van a srác erejével és nem engedi, hogy azt használja. Az ok pedig az, hogy "erre nincs felkészülve az emberiség". Hogy miért akarja mindenki a szegény Clark gyereket meggyepálni az nem derül ki, persze bántani nem tudják. Nem értem miért ne állhatott volna ki bármikor is magáért, de a film szerint úgy néz ki két véglet van csupán, az egyik, hogy a porban ücsörög, mert meglökték és úgy csinál mintha ettől bármikor is el tudna esni, a másik pedig, hogy egy pofon társaságában fellő valakit a holdra.
Szerencsétlen kölök még azért is lebaszást kap, mert nem hagyott meghalni egy iskolabusznyi gyereket.

Egy jelenetnél autókázik a Kent család és épp azt beszélik meg, hogy Clarknak ne nagyon legyenek tervei a jövőjére nézve, mert nyilván földműves lesz mint a Kent családban már oly sokan (?) mikor kitör egy hatalmas nagy szélvihar ami kocsikat borogat. Egyébként Clark itt már kb felnőtt. Mindenki bemenekül egy híd alá, mikor kiderül nincs meg a kutya és Clark vissza akar menni érte. De az apja megállítja, hogy majd ő (??). Persze, hogy nem ússza meg a fia pedig megmenthetné, de odaint neki, hogy nem kell, inkább meghal, nehogy meglássák mire képes a fia (???). Mellesleg mindenki mást a film során gondolkodás nélkül megment.

Clark kóborol mindenfelé, persze még mindig nem verekszik. Aztán egy felfedezőcsapat talál egy űrhajót a jégbe fagyva és ott köt ki, majd elpályázik a járgánnyal. Itt találkozik először Lois Lane-el (és menti meg).

Az űrhajón sikerül megidézni vér szerinti apja szellemét, vagyis tudatának másolatát. El is beszélgetnek, és itt voltak a legdurvább dolgok amitől falra másztam. Kezdődött ugyanis a sztori úgy, hogy utaztak a csillagok között bolygókat gyarmatosítottak, ha kell terraformálással lakhatóvá is tették azt. De aztán hazamentek a Kriptonra, tönkrevágták és meghaltak rajta (????). Közben Jor-El elmeséli, hogy a népe az utódait szinte termeszti és előre programozza őket. Kal-El viszont természetes úton fogant és született. Hogy miért nem természetes módon születtek a Kriptoniak az sem derül ki.

Kal-El felteszi a kérdést, hogy a szülei miért nem jöttek vele? Erre pedig azt a választ kapja, hogy "Mi nagyon szerettünk volna, de nem lehetet"! (??????) Ennyi erővel mondhatta volna, hogy "nem mentünk mert csak". Vagy "a francnak sem volt kedve állandóan pelenkázni, inkább úgy döntöttünk meghalunk a Kriptonon".

Ahogy korábban írtam Zod tábornok és csapata megúszták Kripton pusztulását. Mekkora büntetés volt már a tanácstól, hogy arra ítélték őket, hogy ne robbanjanak fel a bolygóval együtt. A börtönükként szolgált űrhajót átalakították cseppet, mert hát alapból nem tudott repülni, mégiscsak börtön. Szeretném ha itt mindenki átgondolná a dolgot! Adott egy bolygónyi kriptoni aki csak várja a halált, mert nem tud lelépni, de egy börtönül szolgáló űrkaszniból hipertérugrásra képes űrhajót csinál pár lázadó!!

Persze végül megtalálják Kal-El-t a Földön a jég alól származó űrhajó jeladója alapján. (végre valamit megmagyaráztak) Szerencsére van egy terraformálójuk is, úgyhogy a Földet le tudják gyalulni. Időközben rájönnek, hogy Kal-El (akit a bennszülöttek elneveztek Supermannek) nem birtokolja a kódexet amiért idejöttek, hanem ő maga a kódex. Végre kiderült, hogy miért töltötte a csecsemőbe az apja, hogy majd vadásszanak rá.

A néha meg-meg jelenő Jor-El persze megmondja Zod tábornoknak, hogy az ő fiát nem lehet legyőzni. Zod-ot genetikailag harcra programozták, edzették, és már akkor háborúzott mikor Kal-El még azzal volt elfoglalva, hogy melyik hüvelykujját szopogassa. Ezzel szemben Clark Kent egész életében nem ütött meg senkit, soha, semmilyen körülmények között ... Persze a harc végkimenetelét bárki kitalálhatja.

Ezek után Superman felvesz egy szemüveget, a palástot és cicanacit öltönyre cseréli és senki nem ismeri fel (?), így be is áll dolgozni Lois Lane mellé újságírónak.

Lehet a fenti dolgokon csak én problémázok, és lényegében csak a klasszikus Superman sztorit nyomták le a torkunkon. De szerintem talán egy kicsit nagyobb figyelmet is fordíthattak volna magára a "miért?"-ekre és egy picit talán Clark Kent jellemfejlődése is lehetett volna logikusabb. Gondolok itt arra, hogy egész életében szívatták az emberek, bujkált, a vége mégis az lett, hogy a saját népe pusztuljon, de az embereket meg kell menteni.
13 hozzászólás

Couretto

11 éve, 15 napja

Nem túl jó

válasz erre

mrxten

11 éve, 4 hónapja

na végre én is megnéztem a filmet tegnap
első két gondolatom a film végén:
1. baromi hosszú
2. ultra gagyi

Neurotic, ez iszonyat jó leírás ennél jobban nem lehetett volna megfogalmazni azt, hogy miért is gagyi ez a film. Komolyan mondom, végig röhögtem miközben olvastam. röhögő smiley
Nagyon rendben van az írásod. Minden egyes mondatával egyetértek.

válasz erre

Akhad

11 éve, 4 hónapja

Csak, hogy a filmet is védje valaki megnézném, hogy a kritizálók közül ki tudna ennél jobb filmet csinálni.

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

Nekem a leginkább érthetetlen az volt, amikor a vákumban szupermen tudott beszélgetni. Az űrhajóban volt az apjával, ő mondta neki, hogy üsse ki a falat. Az acélembere megcsinálta és miközben az űr kiszippantotta az összes levegőt, addig ők kellemesen eltársalogtak. Hang viszont nem terjedhet anélkül. A másik dolog a levegő összetétele, annak nagyon hasonlónak kéne lennie a kriptonihoz, hogy az űrhajón és a bolygón is ugyanolyat halljunk. Ha a levegő a földinél könnyebb, akkor magasabbak, ha nehezebb, akkor mélyebbek a hangok. Persze nem akarták úgy megcsinálni a filmet, hogy a komoly jelenetek közben olyan a hangjuk, mint az Alvin és a mókusok animációs film szereplőinek. Mert ha az egyik levegő könnyebb, akkor azon a helyen - bolygó vagy űrhajó - a hang magasabb. A repülés volt a másik nagy dolog nekem. A film többi jelenetében valamilyen platformról el kellett rugaszkodnia, hogy repülni tudjon. Amikor nem rugaszkodott, akkor csak lebegni tudott, de azt nagyon lassan. Az űrben viszont amint meglátta Lois-t, egyből olyan gyorsan tudott repülni, mint amikor elrugaszkodik.
A bolygó elpusztulásakor azért tud energia felszabadulni, mert az entrópia(rendezetlenség) megnövekszik. De maga a robbanás nem volt reális. Ha csak nem volt egy adag spéci bomba a bolygón. Ha abból valamelyik aktiválódott a földkéreg elmozdulásakor, annak a robbanása közben a többi is aktiválódott és így robbant fel az egész bolygó.

válasz erre

Yanez

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

Teljesen egyetértek veled! Ezek a dolgok számomra tök élvezhetetlenné tették a filmet. Ráadásul, egyáltalán nem lehetett érezni rajta a Superman feeling-et. Ha nem a Clark Kent (Kal-El) meg Kripton név, akkor nyugodtan bármilyen más filmmé nevezhették volna. Ugyan voltak tetszetôs pillanatok, de minden olyan gyorsan történt, meg hát a logikai bakik... A Smallville sorozat sokkal jobb! mosolygó smiley

válasz erre

Lac

11 éve, 4 hónapja és 1 napja

Neurotic írta:
Azért ez az "őt is éppen hogy csak sikerült kimenekíteni" résszel nem teljesen értek egyet. Eleve úgy volt minden felépítve, hogy egy pici űrhajóba belepolták a csecsemőt aztán kilövés. Még csak a leghalványabb utalás sem volt rá, hogy tervbe lett volna véve bármi más is.

A súlytalansággal némileg egyetértek, bár pont az a rész ami teljesen logikus volt. Hiszen baromi erősek és szinte sebezhetetlenek voltak. Ráadásul ez a rész még viszonylag látványos is volt.
Elismerem, baromi látványos volt, csak éppen unalmas. Legutoljára a Transformers 2-nél éreztem így, ott már azt sem tudtam, hogy ki üt kit, és aki lassítva zuhan éppen hátra, az a jó fiú-e, vagy a rossz robot.

válasz erre

Neurotic

11 éve, 4 hónapja és 2 napja

totyak írta:
Nagyon jól megírt kritika a filmről, minden szavával egyetértek.

Ami nálam nagyon ütött, hogy lejöttek a Földre a kódexért, majd úgy gondolták, hogy ha már itt vannak, akkor átalakítják a bolygót Kripton-ná a gépükkel és újjászervezik a kriptoni civilizációt. De miért a Földön? Arról szólt a sztori, hogy tucatnyi bolygót gyarmatosítottak már. Miért nem kerestek egy lakatlan bolygót, vitték a bolygóformáló gépet, aztán kérték volna meg szépen Clrak-ot, hogy ugyan adja már oda a kódex tudását nekik. Szépen békésen el lehetett volna rendezni és mindkét faj megmenekül.
A másik dolog meg: kb. másfél órán keresztül ütötték-verték egymást, rombolták a várost, aztán a végén egy egyszerű nyaktöréssel elintézte Zod-od. Na ne szívassuk már egymást!
Az nem egy egyszerű nyaktörés volt, az egy szupernyaktörés volt röhögő smiley De egyébként egyetértek. Nem volt a filmnek egy olyan apró kis szeglete amire azt lehetett volna mondani, hogy ok ez tök logikus és ennek így kellett történnie.
Egyébként maga a kivitelezés elég jó lett, ha a cselekményben nem lettek volna ilyen logikai fekete lyukak akkor talán még jó film is lehetett volna belőle.

válasz erre

totyak

11 éve, 4 hónapja és 2 napja

Nagyon jól megírt kritika a filmről, minden szavával egyetértek.

Ami nálam nagyon ütött, hogy lejöttek a Földre a kódexért, majd úgy gondolták, hogy ha már itt vannak, akkor átalakítják a bolygót Kripton-ná a gépükkel és újjászervezik a kriptoni civilizációt. De miért a Földön? Arról szólt a sztori, hogy tucatnyi bolygót gyarmatosítottak már. Miért nem kerestek egy lakatlan bolygót, vitték a bolygóformáló gépet, aztán kérték volna meg szépen Clrak-ot, hogy ugyan adja már oda a kódex tudását nekik. Szépen békésen el lehetett volna rendezni és mindkét faj megmenekül.
A másik dolog meg: kb. másfél órán keresztül ütötték-verték egymást, rombolták a várost, aztán a végén egy egyszerű nyaktöréssel elintézte Zod-od. Na ne szívassuk már egymást!

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 2 napja

Érdekes film lett rendesen rombolja a Superman kultuszt...wtf smiley

válasz erre

Neurotic

11 éve, 4 hónapja és 3 napja

wegh írta:
Végre valaki így látja! Eddig mindenhol az egekig magasztalták ezt a "filmet". Egyszerűen felfoghatatlan, hogy tudtak ekkora költségvetésből ilyen sz*rt csinálni. A filmben egyedül a CGI volt fantasztikus, minden más egy romhalmaz. Nekem amúgy az tett be rendesen, amikor közlik, hogy Kal-El-t megedzette a földi légkör és oxigén, így sokkal erősebb a többi kriptoninál. Ez miben nyilvánul meg??? Nagyjából mindenki elveri, a film végén sikerül egyedül valami csoda folytán elkapnia Zod-ot. A másik meg a lézerszeme: már Zod megjelenésekor elpusztíthatta volna a lézerszemével az űrhajót, de nem, ő megvárja míg legyalulják az egész várost. Hihetetlen! Számomra az év legrosszabb filmje szomorú smiley
Na igen, egy érdekes dolgot még én is kihagytam. A Földön jobb a levegő, süt a nap és a gravitáció is kisebb talán, a Kriptoniak így baromi erősek. Erre mit kezdenek el csinálni? Legyalulni az egész bolygót, szétcseszni a levegőt, hogy még a napot se lehessen látni. Tök logikus röhögő smiley

válasz erre

wegh

11 éve, 4 hónapja és 3 napja

Végre valaki így látja! Eddig mindenhol az egekig magasztalták ezt a "filmet". Egyszerűen felfoghatatlan, hogy tudtak ekkora költségvetésből ilyen sz*rt csinálni. A filmben egyedül a CGI volt fantasztikus, minden más egy romhalmaz. Nekem amúgy az tett be rendesen, amikor közlik, hogy Kal-El-t megedzette a földi légkör és oxigén, így sokkal erősebb a többi kriptoninál. Ez miben nyilvánul meg??? Nagyjából mindenki elveri, a film végén sikerül egyedül valami csoda folytán elkapnia Zod-ot. A másik meg a lézerszeme: már Zod megjelenésekor elpusztíthatta volna a lézerszemével az űrhajót, de nem, ő megvárja míg legyalulják az egész várost. Hihetetlen! Számomra az év legrosszabb filmje szomorú smiley

válasz erre

Neurotic

11 éve, 4 hónapja és 3 napja

Lac írta:
Hatalmas csalódás volt a film, azonban főleg a súlytalansága miatt. Egyszerűen nem volt érdekes az, hogy éppen hány falat ütnek át a másikkal, mivel egyik sem bírta sebezni a másikat.

Pár dolgot azonban meg tudok magyarázni. Jor-El valóban nem tudott a fiával menni, mivel őt is éppen hogy csak sikerült kimenekíteni. Jonathan pedig maga is folyamatosan agyalt azon, hogy mégis mit kellene kezdenie Clarkkal. Hiszen tudta, hogy a fiú nagy dolgokra képes, azonban azt is, hogyha ezek kiderülnek, akkor el fogják venni tőle, hogy kísérletezzenek rajta.

A szemüveges dolog meg klasszikus. Öt évesen is fogtam a fejem rajta, és ezután is fogom. Egy vastag keretes szemüveg nem álca.
Azért ez az "őt is éppen hogy csak sikerült kimenekíteni" résszel nem teljesen értek egyet. Eleve úgy volt minden felépítve, hogy egy pici űrhajóba belepolták a csecsemőt aztán kilövés. Még csak a leghalványabb utalás sem volt rá, hogy tervbe lett volna véve bármi más is.

A súlytalansággal némileg egyetértek, bár pont az a rész ami teljesen logikus volt. Hiszen baromi erősek és szinte sebezhetetlenek voltak. Ráadásul ez a rész még viszonylag látványos is volt.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja