Megindult a 12 magos Opteronok szállítása

2010. február 22.
51.1681
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Hori a (hun) profilja, adatai
Hori a (hun)
Az AMD várva várt tizenkét maggal rendelkező Opteron processzorainak szállítása már megindult, ám a gyártó eddig minimális mennyiségben szállított le Magny-Cours alapokon nyugvó szerver processzorokat. Első körben a ?következő generációs? szerverekhez biztosítanak új központi egységeket, ezzel is a jelenlegi negyedév folyamán esedékes rajtra készül a vállalat.


Az Opteronok az AMD számára igen fontosak, ugyanis 2003 folyamán ezekkel a központi egységekkel sikerült a gyártónak belépni a szerver processzorok piacára. Az akkoriban megjelenő SledgeHammer kódnévre keresztelt egységek 2,4 GHz-es maximális órajelen üzemeltek és olyan újításokat vezettek be a piacon, mint a beépített memóriavezérlő, a többprocesszoros rendszerekben használt közvetlen chipek közötti összeköttetés (chip-to-chip interconnect, az AMD-nél HyperTransporttal), valamint az x86-64 támogatás. Most, hét évvel később már a tizenkét maggal rendelkező Magny-Cours egységeket üdvözölhetjük, amelyek nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis az Intel Nehalem alapokon nyugvó, igen ütőképes nyolcmagos szerverprocesszoraival kell megküzdeniük, amelyek számos újítással és igen jó teljesítménnyel csábítják a vevőket. A szerver processzorok piaca mindkét vállalat számára fontos, ebben a szegmensben ugyanis igen komoly profittal lehet számolni.


Az AMD kínálatában szép számmal lesznek újdonságok. A hírek szerint a kereskedelem fő áramában szánt Opteron 6000-es modellek között háromféle termék lesz jelen, amelyek sorrendben 1,9 GHz-es, 2 GHz-es és 2,1 GHz-es órajelen üzemelnek majd. Az AMD ezeken kívül nagy hatékonyságú (HE) és speciális (SE) processzorokat is piacra dob, amelyek sorrendben 1,7 GHz-es és 2,3 GHz-es órajelen működnek. A tizenkét magos processzorok mellett háromféle alapfeszültségen üzemelő nyolcmagos modell is jelen lesz a kínálatban, ezek 2 GHz-en, 2,3 GHz-en és 2,4 GHz-en ketyegnek majd. A két nyolcmagos, hatékony energiafelhasználás mellett dolgozó processzor 1,8 GHz-en és 2 GHz-en fog üzemelni. Annak érdekében, hogy a tizenkét maggal ellátott processzorok esetében a lehető legnagyobb stabilitást lehessen elérni, a gyártó csökkentette a négy- és hatmagos processzorokéhoz képest az L3 Cache és a beépített memóriavezérlő órajelét (1,8 GHz).

Az újdonságok órajele nem mondható éppen magasnak, ám a sok mag miatt még így is nőtt a processzorok TDP-je. A friss információk szerint a G34-es processzorok 85W-os, 115W-os, illetve 140W-os TDP-vel rendelkeznek majd, természetesem modelltől függően. A processzorok esetében a gyártó törekedett arra, hogy továbbra is a lehető legjobb teljesítmény/watt arányt biztosítsa vevői számára. Az új modellek esetében a HyperTransport busz sebessége 6,4 GT/s-ra emelkedett, amely a korábbinál sokkal jobb teljesítményskálázódást kínál, a fogyasztás kordában tartásért pedig a C1E és a Cool Speed technológiák felelnek.

A tizenkét maggal ellátott Magny-Cours processzorok lesznek az AMD G34 Maranello platformjának első tagjai. A platformban akár kettő- vagy négy darab 16 magos, négycsatornás memóriavezérlővel ellátott processzor is elhelyezhető, foglalatonként pedig maximum 12 darab memória slotot képes kezelni a rendszer. A nyolc- és tizenkét maggal ellátott Magny-Cours processzorok belsejében két darab négymagos vagy két darab hatmagos szilícium lapka kap helyet.

Ez nekem érdekes remélem nektek is;)

forrás: ipon.hu
2 hozzászólás

szita2

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Na már itt járunk, 12 magos proci.

válasz erre

marco

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nekünk is hori, csak legközelebb ne hagyd ki a forrás megjelölését, ha copypaste tolsz be valamit!kacsintó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja