Linux (Fedora 19) telepítése Windows mellé

2013. szeptember 15.
47.0931
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
rDAVE profilja, adatai
rDAVE
Üdvözletem GameChannel lakók! Gondoltam ideje írnom egy blogot, eszembe is jutott egy jó, de elfelejtettem miről akartam írni, így marad ez. A címből lejön a lényeg, de kinek is szól igazán ez a blog?


A blogom azoknak szól, akik tennének egy próbát Linuxszal, de nem mernek hozzáfogni. Most megmutatnám a kezdetektől, hogy hogyan rakd fel a Fedora 19-es verzióját Windows mellé könnyen és gyorsan. Ha nem élesben tesztelnéd arra is van megoldás, rögtön kettő is. Egyik a Virtualbox nevű program, ami egy virtuális számítógépet teremt neked a meglévőre és akármilyen OS-t rápakolhatsz, a másik megoldás, hogy kihagyod a particionálásról szóló részt, amit írtam és csak felrakod a Fedorat isoját egy lemezre vagy usb eszközre, amiről be bootolsz és live rendszerként kipróbálod (egy telepítés nélkül használható OS-t kapsz), de ezek nem adnak 100%-ban valós képet, így inkább érdemes telepíteni, ha komolyabban meg akarod ismerni.
Windows 7 és 8(.1) alatt a helyet könnyen elővarázsoljuk, ha nincs formázatlan terület a merevlemezeden, akkor a Windows lemezkezelőjében (jobb egérgomb a "Számítógép"-en) a megfelelő szabad hellyel rendelkező partícióról leszedhetjük a kellő mennyiséget, bár ez morbidul hangzik, de nekem még soha nem volt belőle gondom, pedig főleg rendszer partíciót csapolgattam meg. A lemezeknél kattints a neked megfelelő partícióra és jobb egérgomb, majd "kötetzsugorítása". Itt legalább 10-15GB-et ajánlott megadni, ha esetleg nem engedné a Windows, pedig van elég szabad helyed, akkor szólj és megmondom, hogy hogyan lehet könnyen megoldani.
Itt a zsugorítás után keletkezik a megadott méretben egy formázatlan rész, azt hagyd is úgy. A Fedora honlapjáról (minden link a blog végén lesz) leszedett iso-t legegyszerűbb egy pendrive, telefonra vagy bármi hasonlóra rádobni, de ki is írható lemezre. Az előbbi a művelethez tökéletesen megfelel az Universal USB Installer nevű program.
Ha elindítjuk, akkor egy igen egyszerű felületet kapunk. Első lépésben válaszuk ki a listából a Fedora 19-et. Második lépésben meg kell adnunk a helyét, de ha egy mappában vannak, akkor automatikusan felismeri. Harmadik lépésként válaszd ki az megfelelő meghajtót és pipáld be a "Format ...Drive" részt. Mehet is a Create.

Linux (Fedora 19) telepítése Windows mellé - 1. kép


Ha végzett a program, akkor jöhet az újraindítás. Az USB-ről bootolás alaplaponként más lehet, így nem tudom megmondani pontosan, hogy hogyan csináld, lent lehet kérdezni és találunk megoldást. Általában egy megadott gomb lenyomásával be lehet hozni egy boot menüt és ott ki lehet választani az USB eszközt.
Ha megvan, akkor a Fedora kezdő menüje fogad, itt egy pár másodperc után indul a live rendszer vagy nyomj egy entert és akkor azonnal indul is.
Ha betöltött, akkor választhatsz, hogy azonnal telepíted-e vagy előtte kipróbálod. Telepítésnél először a nyelvet kell választani, ott megtalálod a magyart és pipáld be az alatta lévő részt, hogy a billentyűzetet is arra állítsa. Utána már valószínűleg csak annyi dolgod lesz a következő részben, hogy megad az a merevlemezt(már ha több van) amelyikre telepítnél. Ne félj, hogy nem partíciót kérdezi, nem bántja a wined, nyomd arra amelyiken van a szabad hely és kattints a "kész"-re, ekkor bejön egy ablak, itt szimplán nyomhatod a "tovább" feliratra, így rendben lesz. A Windows mellé fog kerülni, a formázatlan részre. Mehet a telepítés, minden megvan. Telepítés közben még megadhatod a felhasználód és a root felhasználónak is adhatsz jelszót, ha ezekkel megvagy és kész a telepítés, akkor egy újraindítás után már mehet is az új OS tesztelése. Az operációs rendszer betöltése előtt mindig kérdezi majd, hogy melyik OS-t indítanád, alapértelmezés szerint pár másodperc van a döntéshez, ha a visszaszámlálás végéig nem választasz, akkor Fedora indul.
Valami ilyesmit látsz elméletileg:

Linux (Fedora 19) telepítése Windows mellé - 2. kép


Belépés után a bal felső sarokban érheted el a "Tevékenységek" részt, ez afféle startmenü, kattintani nem kell, csak rávinni az egeret. Ott válthatsz az asztalok között(igen, itt nem egy van), elérheted a programokat vagy kereshetsz köztük, kedvenceket adhatsz hozzá az oldalsó sávhoz és válthatsz könnyen az ablakok között.

Linux (Fedora 19) telepítése Windows mellé - 3. kép



Linux (Fedora 19) telepítése Windows mellé - 4. kép


Kezdésnek én a szoftverfrissítést ajánlom lefuttatni, ezt megtaláljátok a programok között, utána a PostInstallerF-et érdemes telepíteni, ez felrak sok fontos fájlt és nem kell használni hozzá a terminalt, de aki szeretné maga felrakni a flash playert, az mp3 codecet és a többit, az googleben gyorsan talál parancsokat hozzá vagy akár még mindig kérdezhet.
Ha szeretnél további programokat telepíteni, akkor a "Szoftver" vagy a PostInstallerF segítségedre lesz ebben, bár igazából nem sok dolog hiányozhat még. Én ezek után csak a VLC playert raktam fel.

Linux (Fedora 19) telepítése Windows mellé - 5. kép


Ha nem a Fedorát telepítenéd, akkor ajánlott egy Ubuntu-t vagy erre épülő Linuxot (pl Linux Mint, Kubuntu...) választani, mivel ezek is könnyen telepíthetők.
Linkek:
Fedora honlapja: http://fedoraproject.org/hu/

Fedora közvetlen letöltési linkjei (A felső 32 Bites, az alsó 64 bites, ha nem tudod melyiket válaszd, akkor maradj a felsőnél):
http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/19/Live/i386/Fedora-Live-Desktop-i686-19-1.iso
http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/19/Live/x86_64/Fedora-Live-Desktop-x86_64-19-1.iso

Universal USB Installer: www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/Universal USB Installer

PostInstallerF: http://sourceforge.net/projects/postinstaller/

Kérés, kérdés, óhaj, sóhaj, vélemény és panasz jöhet kommentbe, bár az utóbbit nem díjazom.
7 hozzászólás

Raiden

11 éve, 6 hónapja és 4 napja

Lehet hogy rápróbálok,habár az (X)Ubuntu LTS már hozzámnőtt.Egy sassantást azért megér...kacsintó smiley Kettyű ment.kacsintó smiley

válasz erre

teferenc

11 éve, 6 hónapja és 4 napja

2hónap múlva meg jön a fedora 20 is mosolygó smiley na meg a fedora 20 az jubilleumi kiadás lesz mivel a fedora akkor lesz 10 éves mosolygó smiley jövőre meg az ubuntu lesz 10éves mosolygó smiley

válasz erre

marco

11 éve, 6 hónapja és 4 napja

Hasznos bejegyzés!mosolygó smiley

Lájk / plusssssz / kesztyű kombó rulez.

Sokan nem ismerik, milyen egyszerű is a Linuxot kezelni, mennyivel kézenfekvőbb mint egy vinfos.

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 4 napja

VirtualBox-al anno kellett csinálnom egy win xp-t a 7-es mellé, mert az egyik tansegédlet csak xp kompatibilis volt és 7-esen sehogy se lehetett elindítani röhögő smiley
Valami Linux kell majd a gépemre nemsokára már nekem is, csak kicsit takarítom még előtte a vinyóról a cuccokat röhögő smiley

válasz erre

teferenc

11 éve, 6 hónapja és 5 napja

egy kis javítás a cikkhez: a fedora honlapja simán csak http://fedoraproject.org/ . mosolygó smiley
a hazai közösségi oldalunk meg a http://hu.fedoracommunity.org/ .

Egy hasznos dolog ha kernel frissítés van vagy megváltoztatod a grub2 beállításait:

ha nem uefis a biosod akkor így tudod frissíteni a grub2 beállításait:
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

uefi esetén meg így: grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/fedora/grub.cfg

a cikk meg nagyon jó lett mosolygó smiley

válasz erre

Androgeek

11 éve, 6 hónapja és 5 napja

Nagyon jó cikk lett, és hasznos. Sokan nem is tudják, hogy milyen egyszerű. (:

válasz erre

rDAVE

11 éve, 6 hónapja és 5 napja

Az Universal USB Installer linkjét csak a 3-ig másold, akkor jó lesz. mosolygó smiley Nem tudom, hogy azt én írtam-e a végére, könnyen meglehet. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja