Lépj be a MATRIX világába!

2013. október 16.
42.7411
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Asus_Blogger profilja, adatai
Asus_Blogger
Az AMD legújabb Radeon termékcsaládja több szempontból is érdekesre sikerült. Az átnevezésekkel tarkított "megújulás" elsőre talán visszataszítónak hathat, ám ha a dolgok mögé nézünk, akkor szinte csak pozitívumokat látni. A frissen bejelentett ASUS ROG MATRIX videokártyán keresztül mutatjuk be nektek, miért is jó még mindig fanatikus PC-s játékosnak lenni!


Nem szeretnénk untatni Titeket azzal, milyen technikai paraméterek jellemzik az 1 héttel ezelőtt leleplezett AMD Radeon grafikus kártyákat. Itt a GameChannel hasábjain is többször olvashattatok az újdonságokról, többek között az ASUS teljes termékcsaládja is bemutatkozott. Az első készletek el is fogytak a magyar webshopok virtuális polcairól, ami azt mutatja, a célközönség rögtön megértette, mi miért történt, és döntött; ezúttal az AMD javára. Hogy miért alakult/alakul most ez így, azt nyilván csak az értheti meg, aki a PC-s játékvilág mellett teszi le a voksát, és ennek következtében megpróbálja követni az évről-évre lezajló hardveres fejlesztéseket.

Az új R9 280X Radeonokat viszonylag könnyű megérteni. Nincs másról szó, mint egy átnevezésről, az előző generációnak számító HD 7970 GHz Edition tökéletes másáról beszélhetünk. Nem történt komolyabb előrelépés, ugyanazt a teljesítményt várhatjuk el az új modelltől is, ráadásul az előd és az utód között olykor még ránézésre sincs különbség. Apró fejlesztésekkel tud csak többet az R9-es család, beépítésre került a TrueAudio technológia, teljes támogatást élvez a DirectX 11.2, illetve a nemsokára élesben is kipróbálható Mantle API-ra is felkészített a jövevényeket. Ami viszont szembetűnő, hogy sokkal jobb árakon kezdenek az új típusok, mint elődeik. Örülünk, Vincent?

Az AMD partnergyártói tehát most is rákényszerültek az egyediség megteremtésére, aminek az egyik legerősebb jele, hogy a referencia terveknek megfelelő kártya nem is jelenik meg a partnerek logói alatt. Az ASUS is a DirectCU II hűtővel felszerelt, egyedi nyomtatott áramkörre és tápvezérlésre épített verziókkal lepte meg a játékosokat, ám ezek közül is kitűnik az ROG MATRIX duó.

Lépj be a MATRIX világába! - 1. kép

A Republic of Gamers termékek mindig is kiemelt helyet foglaltak el az ASUS életében. Teljesen különálló életciklusa van egy-egy hardvernek, erős generációs hatás érezhető szinte az összesen, a felhasználó valóban azt látja, hogy az egyre bővülő technológiai bravúroknak, fejlesztéseknek van egy életútja. Elég csak megnézni a Maximus alaplapcsaládot, ami idén 6-dik generációját éli meg. Egyes funkciók 2-3 vagy ennél is több generációval korábban mutatkoztak be, idővel jobbak, tökéletesebbek lettek; vagy átkerültek egyéb komponensekre. A ROG MATRIX videokártyákra pl. az alaplapokról költözött át a manuális feszültség-szabályzás, két gomb segítségével növelhető és csökkenthető a GPU feszültsége, ami nyilvánvalóan túlhajtás esetén lényeges. Ehhez kapcsolódnak a gombok mellé helyezett visszajelző LED-ek, amik háromféle színárnyalattal - zöld, sárga, piros - jelzik, épp hol tartunk az alapfeszültséghez képest.

Ezzel kezdők is bátran megpróbálkozhatnak, ám ha valaki már jártas a tuning világában, és pl. egy ASUS ROG alaplap tulajdonosa, a mellékelt kábelekkel összekötheti a videokártyát az alaplappal. Ez az ún. VGA Hotwire technológia, aminek segítségével rögtön a BIOS-ban leolvashatjuk az ROG MATRIX videokártya paramétereit, sőt, a windowsos AI Suite segédprogram is azonnal kijelzi majd a VGA órajeleit, feszültségeit, stb. Egyáltalán nem lepődünk meg, ha sok felhasználó valóban azt érzi, hogy a kezébe adtuk a hardvert, innentől a tudására van bízva minden.

Lépj be a MATRIX világába! - 2. kép

Természetesen előfordul, hogy a túlhajtás rendszerösszeomláshoz, fagyásokhoz vezet; pusztán azért, mert nem bírja a hardver. Egy normál videokártya esetében ilyenkor kisebb pánik lesz úrrá a felhasználón, ám az ROG MATRIX VGA-k esetében felesleges aggódni. A NYÁK-on található egy Safe Mode gomb, ami egy gombnyomásra visszaállítja az eredeti VGA BIOS-beállításokat és gyári órajeleket. A kártya újra elindul, stabilan, de továbbra is erőtől duzzadva teszi a dolgát.

Ezeket a funkciókat természetesen mi is kipróbáltuk, jelenleg is az egyik tesztgépünkben üzemel egy R9 280 MATRIX Platinum. A 3D-s teljesítménye pontosan ugyanaz, mint amire a HD7970 MATRIX képes volt. Ami azonban számunkra is meglepetés volt, hogy az új modell képes CrossFire-ben együtt működni a régivel. Mivel a GPU és annak órajelei megegyeznek, illetve a fedélzeti memória terén sem történt változtatás, ezért tulajdonképpen logikus az egy csettintésre működő CrossFire.

Lépj be a MATRIX világába! - 3. kép

A két kártya ereje természetesen pont annyira brutális, mint amennyire annak kell lennie. A 3DMark Fire Strike tesztben több mint 12 000 pontot ér el a tesztkonfigurációnk a két Radeonnal, a Tomb Raider maximális beállítások mellett, bekapcsolt TressFX-szel, 2560×1440-es felbontáson pedig folyékonyan, 60 fps sebességgel fut.

A napokban lehetőségünk lesz kipróbálni egy ASUS PQ321 monitort, amivel a 4k felbontás - 3160×2840 képpont - is elérhető. Ha kíváncsiak vagytok arra, miképp teljesít ez a két Radeon napjaink játékaiban, de egy 4K monitorra kötve, írjátok meg kommentben, milyen címekkel teszteljünk!
16 hozzászólás

Bvektor

11 éve, 1 hónapja és 7 napja

Az biztos, hogy nem gyenge egy kártya, bár én inkább az nVidia alapúakat szeretem. A MARSok nekem jobban bejönnek. Bár, az Asus coolerei annyira nem tetszenek, külsőleg nekem nem annyira tetszenek az Asus kártyák.

válasz erre

Vendég

11 éve, 3 hónapja és 26 napja

BF4 tesztet kérünk szépen! mosolygó smiley

válasz erre

1000feri

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

3160×2840 képpont 4K monitor.... röhögő smiley

válasz erre

kpal

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

Asus_Blogger írta:
Annyira nem vészes, a normál verzió 103 000 Ft, a Platinum 108 000 Ft.
ára baráti valoban mosolygó smiley

válasz erre

kpal

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

en nvida parti vagyok de ez jo vga lett mosolygó smiley En egy gtx780 kiegyezek mosolygó smiley

válasz erre

Asus_Blogger

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
Mennyi most ez hogy ennyire drágálljátok?meglepett smiley
Annyira nem vészes, a normál verzió 103 000 Ft, a Platinum 108 000 Ft.

válasz erre

Asus_Blogger

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

Bese írta:
Elég szép eredmények!meglepett smiley

BF4 bétát futtathatnátok vele arra kiváncsi lennék!mosolygó smiley
Megnézhetjük, bár a béta kód meglehetősen optimalizálatlan. mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

a minőséget meg kell fizetni, és aki igazi vérbeli gamer az meg is fogja biztos vagyok benne mosolygó smiley

válasz erre

Jukiee

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

Na ezen menne a mario..röhögő smiley

válasz erre

Bese

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

Elég szép eredmények!meglepett smiley

BF4 bétát futtathatnátok vele arra kiváncsi lennék!mosolygó smiley

válasz erre

TheLondon

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

Huhúúú szép kis kártya!

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 8 napja

Mennyi most ez hogy ennyire drágálljátok?meglepett smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja