Lemezkritika: Michael Jackson - HIStory: Past, Presentand Future

2015. november 28.
27.0791
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Paint profilja, adatai
Paint
Michael Jackson, a pop királya számtalanszor nyűgözött már le minket, és nem csupán szerénységével, hanem tehetségével, felejthetetlen dalaival, és legendás videó klippjeivel is bebizonyította, hogy igenis tud valami egyedit mutatni. Sajnos Jacko 2009-ben elhúnyt (Isten nyugasztalja), de hangját, és dalait még mindig őrizzük szívünkben, és agyunkban. Most jöjjön Jackson egyik leglegendásabb albumának felülvizsgálata:
 


A történelem kezdete:

A nyitó dal Jacko hugával, Janettel közösen készített Scream, ami egy agresszív pop sláger, és Jackson véleményét fejezi ki a sajtóról. A hangzás renkívül ötletes és bulizós, a szöveg pedig odacsap az aztalra, nem totolyázik, nem szajkózik, egyből a lényegre tör. A következő dal a They Don't Raly Care About Us, aminek hangzásában leginkább a (kézzel ütős) dob kapja a főszerepet. Nos a dal ezen részével semmi baj nincs, és a szöveg is szuper. Egyedi, ötletes, és fülbemászó.
Fotó: Europress

A történelem:

A következő dal, a Stranger in Moscow. A dal hangzása a tipikus Michael számok hangzásvilága, és a szövegről is ezt mondhatjuk el, de ez egyáltalán nem negatívum. Ismét egy tipikus Michael szám, a This Time Around jön. Mint ahogyan már korábban említettem, ez is tipikusa Michael szám, de pont ez a jó benne, a hangzásban ismét a dob kapja a főszerepet, és a refrénstílus is jelllemző a korábbi Michael számokra. A következő dal a környzetszennyezés ellen felszólaló Earth Song. A hangzás rendkívül sokrétegű, ugyanis ütőshangszerektől kezdve vonósokig mindenféle hangszer helyet kap a hangzásban. A szöveg remek, és fülbemászó egyszrűsége ellenére, de ennek oka van, mivel Michael azt szerette volva, hogy világhimnuszként énekelhessék a dalt, és elsősorban a nem angol anyanyelvű népekre gondolt. Az ezt követő dal a rockos hangzású D.S, ami mint ahogy az előbb írtam, kissé rockos beütéstt kelt azzal, hogy a hangzásban leginkább az elektronkkus bassusgitár hangzik a legjobban a háttérben. A szöveg remek lett, igazi Michael stílusú, teljesen egyedi. Ezt követi a Michaell féle szerelmes dal, a Money, ami természetesen a Michael féle "mindenképp megszerezlek" motívumot követi. A hangzás vegyes hangszerekkel komponál, a szöveg pedig fülbemászó, mint általában ( mert egy Michael Jackson számról beszéllünk). Ismét egy Michael féle szerelmes dal, a Come Thogether jön, ami a Scream példájára épül, ha a hangzásra gondolunk, de egy kicsit a szöveg is az előbb emlegetett dalra épül. Ezt követi egy nagyon gyönyörű, és gyengéd szám, a You Are Not Alone. A hangzásban leginkább a vonósha,ngszererk hgallatszanak a legjobban, és ez tesszi különlegessé is. A szöveg gyengéd, lassú, és érzelmekkel teli. Ezt egy emlékkekel átitatott dal, a "Szabadítsuk Ki Willyt 2" egyik soundrackje, a Childhood követi. A dalszöveg, és a hangzás olyan érzést kelt, mint ha egy fotóalbumot lapozgatnánk. Emlékeket ír le, de csak a lényeget árulja el. A hasngzás továbbra is mesterien van kivitelezve, és a szöveg is rendkívüli. Ismét egy olyan szám, ami a Scream alapjaira épül, ennek a címe Tabloid Junkie, és bizonyára korábbi szavaim lényegében elmagyarázták ezt a zenét dióhéjban. A következő zeneszám egy Michael féle bulizós szám, a 2 Bad, ami lényegében a címben is fetűnő Bad továbbgondolása. A hangzás az előbb is szóbajött Bad hangzásának újrakevert változata, és a szöveg is egyfajta újragondolása a Badnek. Ezt a címadó dal, a History követi. Ennek a dalnak a hangzása renkívül érdekes, főként, hogy egy gospel kórus is énekel. A szöveg pedig egyfajta motiváló, ami arról szól, hogy mindenki mindennap történelmet ír valahogy. A szöveg egyszerűen szuperül lett megvalósítva.
Fotó: Epic records

Napjaink:

Az utolsó előtti dal egy trgikus ballada, a Little Suzie/Pie Jesu, ami a címben olvasható kislány haláláról szól. A hangzás relyélyes, nagyon sok a csengő hangszer. A szöveg gyászolós hangulatú, és tényleg szívfacsaróan adja elő ezt a halálesetet. Az utolsó dal a gyengéd szövegű Smile, ami gyönyörű hangzásával, és gyengéd szövegével méltó befejezése a lemeznek.

Az ítélet:

Jacko ismét valami egyedit, és értékeset tett le az asztalra. Egyedi, varázslatos, minőségi. Így tudnám a legjobban jellemezni a lemezt. Meghallgatása erősen ajánlott.


Ítélet: 10/9,8


Számok:

1. Scream (feat. Janet Jackson)

2. They Don't Care About Us

3. Stranger in Moscow

4. This Time Around

5. Earth Song

6. D.S

7. Money

8. Come Together

9. You Are Not Alone

10. Childhood (Theme from "Save Willy 2")

11. Tabloid Junkie

12. 2 Bad

13. History

14. Little Suzie/Pie Jesu

15. Smile
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

iPet profiljamarco profilja