Lemezkritika: Janet Jackson - The Velvet Rope

2015. november 24.
26.4741
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Paint profilja, adatai
Paint
Janet Jackson. Eme csodás név ugyanolyan szépen cseng a zeneiparban, akárcsak Janet nagy bátjáé, Michael-é. Most pedig ez első mondatban említett énekesnő legnépszerűbb albumát vizsgálom felül nektek:


A bál kezdete:

Janet albumain a számok előtt mindig, un. Interlude-ok hallhatók. Ezek pár másodperces szösszenetek, amik általában valamien hétköznapi tevékenység (pl.: telefonálás, számítógépezés, stb.) hangjait használja, közben az énekesnő valamilyen dialógust mond, ami a következő dal lényegét prezentálja be. Ezután az album címadó dala, a Velvet Rope hangzik fel, ami lényegében elmagyarázza az album címének mögöttes jelntését, és megadja az album témáját. A szöveg elképesztően intelligens, és nagyon jól kifejezi mondanivalóját. A hangzás az ehhez nagyon passzoló pörgősen lassú, elektronikus basszusgitár solo-val megbolondított ballada hangzás. Ezt követi, a Michael Jackson dalokra hasonlító You, ami a magas önbizalom hiányról szól. A szöveg stílusa leinkább Michael dalait idézi, akárcsak a hangzásvilág. A hangzásban leginkább a zenekari dob hallatszik a legjobban, és a szövegben is a Michael által alkalmazott refrénstílus hallható. A dal kifejezetten tetszett, mert mind ahogy mondtam, a dal a pop királyának dalaira hasonlít. (A következő kritikám Michael Jackson - HIstory című albumáról fog szólni.)




Fotó: Virgin records

A tánc:

A következő szám a Q-Tip, és Jonni Michaell közerműködésével készült Hip-Hop-Pop hibrid, a Gone 'Till It's Gone, ami arról szól, hogy addig nem tudjuk, hogy valaki mennyire fontos nekünk, amíg el nem veszítjük. A dal emellet részleteket is felhasznál George Micaell Big Yellow Taxi című számából. A szöveg könnyedebb, és lazább az előző dalokhoz képest, de ettől függetlenül még mindig tökéletesen adja át mondanivalóját. A hangzás egyfajta Undergurnd Hip-Hop hangzás, ami szintén jól állt a dalanak. Ezután egy újabb Interlude hallható, amiben Janet telefonszexet szimulál. Sajnos ezt a szép kezdetet hamar tönkrevágja Janet a My Need című dalával. A dal legnagyobb poblémája, hogy teljesen semmitmondó, jelentéktelen szex dal. Bár a hangzás rendkívül remek, de a szöveg üressége mellet nem lehet elmenni. Ezután egy újabb Interlude hallható, amiben Janet egy barátnőjével beszélget. Ezt egy vidám, bulizós hangulatú dal, a Go Deep követi. Bár ez a dal is hiányt szenved mondanivalóban, viszont a szöveg már jobb, mint az előző dalé. A hangzás is remekre sikeredett. Bár nem ez a legjobb dal a korongon, de összegzében remek lett. Ezután egy nagyon furcsa dal, a Free Xone hangzik fel. A dal homofóbia ellenes témájú, és arról szól, hogy egy repülőn egy férfival durván bánik az utastársa, miután megtudja róla, hogy meleg. A dal hangzása nagyon össze-visszára sikeresett, és a szöveg is olyan lett, amilyen, de talán Janet ezután megajándékoz minket egy meseszép dallal. Egy Interlude hallható, amiben az énekesnő ezt mondja magyarra fordítva: "Nem kell megőrizned a fájdalmat, ha meg akarod őrizni az emléket". A köövetkező nóta, a Thogether Again, ami arról szól, hogy eltávozott szeretteink egy nap újra velünk lesznek.
Ezt a dalt Janet négy AIDS-ben elhúnyt barátjához ítrta. A dal elkezdődik, és egy gyönyörű bevezető szöveg hallható egy hárfa, és vonós hangszerek kíséretében. Végül beindul a bulis hangzás, és egy érzelmekkel átitatott, és szintén gyönyörű szöveget énekel fel Janet. A hangzás is zseniális, és könnyű ráhangolódni, ha valaki esetleg táncolni szeretne rá. Ezután egy újabb Interlude hallható, amiben egy számítógép billentyűzet kattogását hallhatjuk. Ezután egy szintén mély mondamivalóval rendelkező nóta, az Empity hangzik fel, ami az internetes távkapocsolatok izgalmait, és ürességét mutatja be. A dal szövege nagyon fülbemászó, és intelligens. A hangzás pedig számítógépes effektusokkal tarkított, kalandos hangulatú. Ismét egy Interlude hangzik fel, amiben fura hangok szólalnak fel. Ezután egy tengerparti hangokkal kiegészített rock-szerű hangzás jön, és felhangzik a What About című dal. A dal egy nőről szól, akit társa fizikailag, és lekileg is bántalmaz, de a nő végül összeszedi bátorságát, hogy megmondja a magáét. Ebben a dalban szintén visszatér a Michael Jackson számokra emlékeztető refrén stílus, amiért egy nagy piros pont jár Janet-nek. A hangzás is remekre siketedett, tehát ezzel a számmal is meg vagyok elégedve. Ezután egy lágy érzelmekkek átitatott zongoraballada, az Every Time csendül fel, ami arról szól, hogy Janet nem mer újra szerelmes lenni, mert már nagyon sokszor "égette meg" magát. A szöveg lágy, és lassú, a kivitelezésére pedig nem lehet panaszkodni. A hangzás is elképesztő, amiben természetesen a zongora kapja a főszerepet. Egy lezbikus felhangú dal, a Tonight's the Night szólal fel. A dal Rod Stewart 1978-ban készült, azonos című dalának feldolgozása. A dal azért lett lezbikus felhangú, mivel Janet semmit sem változtatott a szövegen, és ezért ő is egy lányhoz énekli a dalt. A szöveg renkívül fülbemászó, és a könnyed hangzás is nagyon passzol a dalhoz, tehát itt is kijelenthetem, hogy ez az egyik legjobb dal a lemezen. Egy jazz, és blues dalokhoz hasonltos muzsika, az. I Get Lonley szólal fel, ami egy elveszett szerelemről, és a magányról szól. Janet ebben a dalban egy habkönnyű, és remek szöveget énekel fel, és egy vokál lánytrió is énekel a reféneknél. A hangzás pedig mint ahogyan az előbb írtam, a blues, és a jazz zenékre utal.




Fotó: Virgin records

A bál vége:

A következő dal egy erotikus témájú tract, a Rope Burn. A hangzás sexy hangulatfokozóként kíséri végig a számot, és inkább a szöveg kapja a főszerepet. Emellett még feltűnnek a sexre utaló hangok. (Nyögések, sóhajok, de ebbe nem menjünk bele.) A következő dal az Anything címre hallgat, és témájában folytatja az előző dalt. A dal hangzása ismét erotikus, és most már nagyobb szerepet kap. A szöveg pedig egy "csalogató", hogy Janet bárkivel lefeküdne. Ez a dal nem nagyon nyerte el a tetszésem, de nem lett rossz. Ezután egy újabb Interlude jön, amiben Janet ezt mondja : "Nincs rosszabb, ha mindened megvan, mégis szomorú- vagy". Ezután egy renkívül vidám, zongorával kísért hangzás csendül fel, és kezdetét veszi a Special című szám. A dal egyfajta motiváló, mondanivalója pedig az, hogy mindenkiben van valami különleges. A dalszöveg természetesen pozitív, és a hangzás is vidám. Aztán elhalgat a dal, es Janet ezt mondja: "Work in progress". Magyarul "munkafolyamat alatt". Ezután a lemez "rejtett száma" a Can't Be Stopped csendül fel, ami arról szól, hogy bármire képesek vagyunk, ha hiszünk magunkban. A hangzás szintén pozitív, és már rézfúfós hangszerek is feltűnnek. A szöveg ismét intelligens, és fülbemászó.

Az ítélet:

Janet most tényleg bebizonyította, hogy emelgethetjük egy lapon nagy bátjával, a legendás Michael Jacksonnal (Isten nyugasztalja). Egy pár gyenge szám kivételével Janet bebizonyította, hogy nem csak hulladékot lehet gyártani a pop zenén belül. Meghallgatásga erősen ajánlott!

Ítélet:10/9,4

Számok:

1. Interlude - Twisted Elegance
2. Velvet Rope
3. You
4. Got 'Til It's Gone (feat. Jonni Michaell and Q-Tip)
5. Interlude - Speaker Phone
6. My Need
7. Interlude - Fasten Your Seatbelts
8. Go Deep
9. Free Xone
10. Interlude - Memory
11. Together Again
12. Interlude - Online
13. Empty
14. Interlude - Full
15. What About
16. Every Time
17. Tonight?s the Night
18. I Get Lonely
19. Rope Burn
20. Anything
21. Interlude - Sad
22. Special / Can't Be Stopped
5 hozzászólás

Paint

9 éve, 21 napja

WarriorAutobot írta:
Janet Jackson-t annyira nem kedveltem, de volt 1-2 száma ami tetszett.
Egyiknek a klipje meg is maradt bennem, de csak annyi hogy volt benne az a kis robotkutya (ha jól tudom akkor IDog volt a neve...), de a címét nem tudom már annak a számnak.
Ez is egy jó írás lett és nagyon tartalmas is. kacsintó smiley
Köszönöm! És azért még ajánlom figyelemedbe Janet Togather Again című számát. kacsintó smiley

Itt a link: https://m.youtube.com/watch?v=z5Z_U3TCSxo

(Ja, és változott a terv, a következő lemezkritikám Lauryn Hill - The Miseducatcion of Lauryn Hill című lemezéről fog szólni, és utánna készítem el a Michael album kritikát)

válasz erre

WarriorAutobot

9 éve, 22 napja

Janet Jackson-t annyira nem kedveltem, de volt 1-2 száma ami tetszett.
Egyiknek a klipje meg is maradt bennem, de csak annyi hogy volt benne az a kis robotkutya (ha jól tudom akkor IDog volt a neve...), de a címét nem tudom már annak a számnak.
Ez is egy jó írás lett és nagyon tartalmas is. kacsintó smiley

válasz erre

Paint

9 éve, 22 napja

petrovicsz írta:
Ismét jó leírás. Tetszenek ezek a lemezbemutatók! mosolygó smiley
Köszönöm szépen!

válasz erre

petrovicsz

9 éve, 22 napja

Ismét jó leírás. Tetszenek ezek a lemezbemutatók! mosolygó smiley

válasz erre

Paint

9 éve, 22 napja

Apropó, itt vannak a fotók, amiket bénán tűztem be, és ezért nem jelennek meg:

http://truthaboutmusic.com/wp-content/uploads/2011/07/Vibe-magazine_-janet-jacksonthe-velvet-rope-fame-fame-tv-series-cast-of-fame.jpg

http://images2.fanpop.com/image/photos/8600000/Damita-Jo-janet-jackson-8694554-450-619.jpg

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profiljaManiac profilja