Lelkemet (adataimat) egy laptopért.

2013. december 17.
43.3931
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Mint arról sokan értesülhettetek innen-onnan (aki meg Miskolci, az tuti halott róla), hogy Miskolcon 17 000 (!!!) laptopot szórnak szét a miskolci lakosok közt.


Biztos sokan felkapták a fejét, hogy "hú banyek, hát milyen jó már nekik!"
Nos, én egy kis összefoglalót írnék erről, és egy kis gondolatébresztést is tartanék.


Lelkemet (adataimat) egy laptopért. - 1. kép



Itt leszögezzem, hogy írásom nem kampány, nem érvel politikai párt/identitás mellett és ellen sem, és csakis kizárólag a magánvéleményemen alapszik ( Az adminok ennek ellenére nyugodtan töröljék, ha úgy érzik!).

A pályázat célja az emberek tömegének bevezetése digitális világba (a digitális analfabetizmus csökkentése), és Miskolc a tervek szerint csak az első város ahol ilyen akció van.
Miskolc a "leg-digitálisan analfabétább", város ezek szerint. Oké, ne legyünk ennyire rosszmájúak!

Kezdjünk is bele.

A pályázati feltételeket nem részletezem. Google a mi nagy barátunk! Van pár csoport, amibe ha beletartozol, pályázhatsz: egyetemista, 45 év feletti munkavállaló, 3 éves vagy fiatalabb kisgyermeket nevelő stb.
Beadod a pályázatod, amihez rengeteg iratot csatolnod kell, mellyel gyakorlatilag elmeséled magadról, hogyan is élsz, mennyiből, hol és így tovább. Ezt már megszoktuk, látjuk az értelmét (dönteni kell valami alapján), lépjünk tovább.

A pályázat postai, személyes és Online módon adható be.
Na, most.
Aki ezt az online pályázatot tökéletesen kitölti, az tud szkennelni, szöveget szerkeszteni, internetet használni minimum középszinten. Tehát ő nem digitális analfabéta. Oké, unoka segít Nagyinak, ne kössünk bele!

A személyes ügyintézés, legalábbis ma, katasztrofális volt. Egy kioszk osztotta a sorszámot, ami mellesleg bedöglött (gonosz technika ördöge) így két csinos ügyintéző hölgy osztotta a sorszámot, kissé ideges fejjel, de plusz pont, hogy tényleg csinosak voltak.

Sorszám kell a űrlapkéréshez, az információkéréshez, és a pályázat leadásához is. Ez egy remek módszer lenne, ha nem egy (illetve 2) darab sorszámosztó egység állna rendelkezésre.

A tömeg ami kb. 80-100 fő volt, békésen várakozott, életkoruk ránézésre a 40-70 éves tartományba esett.

Megjegyzem: a egész pályázat nov. 22.-én indult és dec. 21. a leadási határidő. A bürokrácia malmai rohadt gyorsan tudnak ám őrölni! Vagy nem


Lelkemet (adataimat) egy laptopért. - 2. kép



Én ezen a ponton hagytam ott a dolgot, mondom majd online!

Vagy lehet, hogy sehogy.

Sokan most biztos fogják a fejüket, hogy ez a Stev ez hülye, meg gazdag meg egyébként is, nem kell neki az "ingyen" laptop.
Kellene, csakhogy a pályázati feltételekben benne van egy szerződés is, amit te a pályázat benyújtásával elfogadsz. A gépek felett a felügyeleti szerv bármikor átveheti az irányítást, telepíthet rá, törölhet róluk. DE minimum lekéri a gép ÖSSZES adatát! (böngészés stb.) Persze csak leltározás céljából.
Legutóbb legalábbis még ez volt benne.

MIVAN?!?!

Igen, a felügyeleti szerv ezt megteheti, és te nem szólhatsz ellene, mert elfogadtad a szerződést, de ha mégis, ugrik a laptop.

Oké. Tegyük fel, a felügyeleti szerv tökéletesen pedáns, becsületes, mi pedig szépen okosan használjuk a gépet. Nincs kompromittáló anyag (Hé, ne nézz pornót!), de felvetődik egy újabb kérdés.
Jönnek a választások, Ki akadályozza meg, hogy a géped ne öntsön nyakon kampánnyal? (Kell egy narancs a reggeli kávé mellé?)

Vagy, hogy akik esetleg viccből betörnek a rendszerbe, nem nyúlják le a bankkártya adataidat a gépedről (online vásárlás, rulez).

És akkor most emelkedjünk el a tényekkel alátámasztható lehetőségek talajától (rotorok 100%-on) és általánosítsuk a kérdést. Ingyen kapsz egy130 000 HUF értékű gépet. A másik félnek mi ebben az üzlet?

Te magad.

Kapsz valamit, szereted őket, övék a szavazatod. Használod a géped. Ha akarják, övék az adataid. Beléd látnak. Teljesen az Övék vagy. Vagy a hackereké, akik feltörik a rendszert. Egy kapu, 17 000 gép. Vagy visszafelé, 17 000 kapu, és egy nagy rendszer.


Lelkemet (adataimat) egy laptopért. - 3. kép



Most biztos megint fogjátok a fejeteket, hogy atyaég, menjek pszichológushoz, meg hogy biztos le lesz védve izomból az egész. Mondok egy példát.

Bináris Manci 60 éves nyugdíjas nyer egy gépet. Elmegy oktatásra. Megtanulja használni. Bináris Manci nem lesz áldozata semmilyen támadásnak.

Digitális Döme, 30 éves álláskereső. Örül a gépnek, chatel, szörfözik, de hopp, itt egy levél a rendszertől, ezt le kell tölteni különben ugrik a gép. Letölti. És a hacker már benn is van az egyik gépen. Döme örül, majd észreveszi, hogy az kurzort már nem ő irányítja.

Szóval veszélyes egy játszma ez! Aki belevág az nagyon figyeljen oda!

Azt mondjátok, bizalmatlan vagyok? A mai világban ez szerintem elég helyén való.

Írásom nem elrettentő írás, az ötlet nagyon jó dolog, de nem ebben a formában, szerintem. Javaslatot nem teszek, mert nem is biztos, hogy lenne jobb ötletem, nem fizetnek meg érte, meg nem is az én dolgom.

Köszi az olvasást!
12 hozzászólás

Couretto

11 éve, 1 hónapja és 9 napja

And?

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

[Tiltott felhasználó!]

marco

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

5t3v3nk3 írta:
A gépek a lentebb leírt konfigurációk, bekdaniel pedig összefoglalta a lényeget.

Megkapod a géped, 3 évig a kormány is "fogja a kezed", majd a gép a tied, ez idő alatt elidegenítésre - azaz eladásra- nincs lehetőséged. Az állam a HP-vel kötött megállapodása alapján,állami pénzekből megy a Hálózat gépeinek megvásárlása és kiosztása. Ha jól tudom, akkor a Microsoft adja a Windows-t és a Office-t.

!!!A GOOGLGE-NAK SEMMI KÖZE HOZZÁ!!!
I see, félreértettem.

Az alapötlet nem rossz, de vannak erre sokkal olcsóbb megoldások is, ráadásul (bár egyre jobban becsülöm a Microsoft tevékenységét), Linux is mehetett volna rá, ami ingyenes.

Tulajdonképpen a mi pénzünket költik. Nem emlékszem hogy adtam volna rá felhatalmazást...

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

[Tiltott felhasználó!]

bekdaniel

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

Nem a Google, hanem állambácsi. Közelegnek a választások...

Nem akarok senkit megbántani, de ezek a feltételek olyanok, hogy aki kitalálta szerintem még életében nem használt normálisan számítógépet. Mégis ki akarná, hogy 3 évig megfigyeljék? Mert szerintem senki, még az sem, aki ezt az ökörséget megálmodta.

Ha jól értelmeztem az interneten olvasottakat (mert én nem vagyok analfabéta röhögő smiley), akkor kb 3milliárd Ft-ot költöttek arra, hogy a mi adónkból csak azok kapjanak gépet, akik vállalják ezt, és annyira analfabéták, hogy azt se tudják mit vállalnak. Lehet, hogy Miskolc 10%-a vállalja ezt, de ha valakinek van egy kis sütnivalója az tuti, hogy inkább hagyja rárohadni a gépeket a kormányra.

válasz erre

marco

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

bekdaniel írta:
Most néztem utána HP 250 és 450 gépekről van szó.

A használati szerződés 3 évre szól, utána a gép megmarad és mindenki azt csinál vele, amit akar. Továbbá 3 évig kell vállalni, hogy lesz otthon internet előfizud, meg valami kérdőíveket is ki kell töltögetni folyamatosan. Más kérdés már, hogy ezek a gépek 3 év múlva annyira elavultnak fognak számítani, hogy maximum könyvtámasznak lesznek jók. Gondolom nem a legjobb konfigot adják belőlük. röhögő smiley

HP 250
- Intel? Celeron? 1000M;
- Intel HD Graphics kártyával (1,8 GHz, 2 MB gyorsítótár, 2 mag) (x86-kompatibilis);
- Mobile Intel? HM70 Express
- 2GB 1600MHz DDR3 SDRAM
- 320GB 5400RPM
- DVD+/-RW SuperMulti DL
- 39,6 cm (15,6") képátlójú WXGA, LED-háttérvilágítású HD csillogásmentes (1366 x 768)
- Beépítve: Intel? HD Graphics
- Nagyfelbontású hang támogatása; Beépített Altec Lansing sztereó hangszóró; Beépített mikrofon; Sztereó fejhallgató-/vonali kimenet; Sztereó mikrofonbemenet
- Ralink 3290LE 802.11 b/g/n 1x1 +Bluetooth 4.0 +High Speed Ready WW
- Realtek Ethernet (10/100/1000 Gb LAN)
- 1 Secure Digital Card Reader
- 3 USB 2.0, - 1 HDMI; 1 sztereó mikrofonbemenet; 1 fejhallgató-/vonali, hangszóró kimenet; 1 tápegység; 1 RJ-45; 1 VGA
- Teljes méretű magyar kiosztású billentyűzet
- Érintőtábla 2 részes választógombbal, bal és jobb kattintási funkciókkal; Több érintést támogató mozdulatok (sic!)
- HD webkamera
- Csatlakoztatható egér
- 37,6 x 24,7 x 3,58 cm
- Min. 2,45 kg 65 W-os intelligens váltóáramú tápegység (beépített)
- 6 cellás (47 Wh) lítiumion, 3-5 külső betáplálásmentes üzemórára képes akkumulátor

HP ProBook 450 laptop
- Intel? CoreTMi3-3120M Intel HD Graphics 4000 kártyával (2,5 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) (x86-kompatibilis)
- Mobile Intel? HM75 Express
- 4GB 1600MHz DDR3 SDRAM
- 500GB 5400RPM
- DVD+/-RW SuperMulti DL
- 39,6 cm (15,6") képátlójú WXGA, LED-háttérvilágítású HD csillogásmentes (1366 x 768)
- Beépítve: Intel? HD Graphics 4000
- Nagyfelbontású hang támogatása; Beépített Altec Lansing sztereó hangszóró; Beépített mikrofon; Sztereó fejhallgató-/vonali kimenet; Sztereó mikrofonbemenet
- Ralink 3290LE 802.11 b/g/n 1x1 +Bluetooth 4.0 +High Speed Ready WW
- Realtek Ethernet (10/100/1000 Gb LAN)
-1 Secure Digital Card Reader
-2 USB 2.0; 2 USB 3.0; 1 HDMI; 1 sztereó mikrofonbemenet; 1 fejhallgató-/vonali, hangszóró kimenet; 1 táp; 1 RJ-45; 1 VGA
-Teljes méretű magyar kiosztású billentyűzet
-Érintőtábla 2 részes választógombbal, bal és jobb kattintási funkciókkal; Több érintést támogató mozdulatok
-HD webkamera
-Csatlakoztatható egér
-37,6 x 24,7 x 3,58 cm
-Min. 2,45 kg
-65 W-os intelligens váltóáramú tápegység (beépített)
-6 cellás (47 Wh) lítiumion, 3-5 külső betáplálásmentes üzemórára képes akkumulátor
Aham. meglepett smiley És a Google szervezi? (Steve nem igazán válaszol a kérdésekre...röhögő smileywtf smiley)

Nem tudom ekkora mennyiségben mennyibe kerülhet ez a gép (szerintem brutálisan kevésbe), illetve valószínűleg nem is fizetős deal áll mögötte, tehát maga a történet nem kerül annyiba a Google-nek mint mondjuk egy napi adó egyébként az országban.

Mindenesetre félő, hogy ha nem megfelelő helyekre jut (sok nem fog), akkor ezek 20 ezerért fognak gazdát cserélni, és egyrészt ismét elesünk egy csomó jóságtól, mert meglesz a vélemény, másrészt el fogjuk tratani az adóból azokat akik eladják őket, mert sittre vágják mind.

Mi meg szépen fizetjük a havajdizsinapfényt hónapokig.

válasz erre

bekdaniel

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

Most néztem utána HP 250 és 450 gépekről van szó.

A használati szerződés 3 évre szól, utána a gép megmarad és mindenki azt csinál vele, amit akar. Továbbá 3 évig kell vállalni, hogy lesz otthon internet előfizud, meg valami kérdőíveket is ki kell töltögetni folyamatosan. Más kérdés már, hogy ezek a gépek 3 év múlva annyira elavultnak fognak számítani, hogy maximum könyvtámasznak lesznek jók. Gondolom nem a legjobb konfigot adják belőlük. röhögő smiley

HP 250
- Intel? Celeron? 1000M;
- Intel HD Graphics kártyával (1,8 GHz, 2 MB gyorsítótár, 2 mag) (x86-kompatibilis);
- Mobile Intel? HM70 Express
- 2GB 1600MHz DDR3 SDRAM
- 320GB 5400RPM
- DVD+/-RW SuperMulti DL
- 39,6 cm (15,6") képátlójú WXGA, LED-háttérvilágítású HD csillogásmentes (1366 x 768)
- Beépítve: Intel? HD Graphics
- Nagyfelbontású hang támogatása; Beépített Altec Lansing sztereó hangszóró; Beépített mikrofon; Sztereó fejhallgató-/vonali kimenet; Sztereó mikrofonbemenet
- Ralink 3290LE 802.11 b/g/n 1x1 +Bluetooth 4.0 +High Speed Ready WW
- Realtek Ethernet (10/100/1000 Gb LAN)
- 1 Secure Digital Card Reader
- 3 USB 2.0, - 1 HDMI; 1 sztereó mikrofonbemenet; 1 fejhallgató-/vonali, hangszóró kimenet; 1 tápegység; 1 RJ-45; 1 VGA
- Teljes méretű magyar kiosztású billentyűzet
- Érintőtábla 2 részes választógombbal, bal és jobb kattintási funkciókkal; Több érintést támogató mozdulatok (sic!)
- HD webkamera
- Csatlakoztatható egér
- 37,6 x 24,7 x 3,58 cm
- Min. 2,45 kg 65 W-os intelligens váltóáramú tápegység (beépített)
- 6 cellás (47 Wh) lítiumion, 3-5 külső betáplálásmentes üzemórára képes akkumulátor

HP ProBook 450 laptop
- Intel? CoreTMi3-3120M Intel HD Graphics 4000 kártyával (2,5 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) (x86-kompatibilis)
- Mobile Intel? HM75 Express
- 4GB 1600MHz DDR3 SDRAM
- 500GB 5400RPM
- DVD+/-RW SuperMulti DL
- 39,6 cm (15,6") képátlójú WXGA, LED-háttérvilágítású HD csillogásmentes (1366 x 768)
- Beépítve: Intel? HD Graphics 4000
- Nagyfelbontású hang támogatása; Beépített Altec Lansing sztereó hangszóró; Beépített mikrofon; Sztereó fejhallgató-/vonali kimenet; Sztereó mikrofonbemenet
- Ralink 3290LE 802.11 b/g/n 1x1 +Bluetooth 4.0 +High Speed Ready WW
- Realtek Ethernet (10/100/1000 Gb LAN)
-1 Secure Digital Card Reader
-2 USB 2.0; 2 USB 3.0; 1 HDMI; 1 sztereó mikrofonbemenet; 1 fejhallgató-/vonali, hangszóró kimenet; 1 táp; 1 RJ-45; 1 VGA
-Teljes méretű magyar kiosztású billentyűzet
-Érintőtábla 2 részes választógombbal, bal és jobb kattintási funkciókkal; Több érintést támogató mozdulatok
-HD webkamera
-Csatlakoztatható egér
-37,6 x 24,7 x 3,58 cm
-Min. 2,45 kg
-65 W-os intelligens váltóáramú tápegység (beépített)
-6 cellás (47 Wh) lítiumion, 3-5 külső betáplálásmentes üzemórára képes akkumulátor

válasz erre

marco

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

bekdaniel írta:
És ha besz*rik az OS, akkor soha többé nem szabad használni a gépet?
Arra biztosan van kitétel (vidd be ide, vagy oda, stb). Egyébként többek között épp emiatt gondolom hogy Chromebookról van szó.

válasz erre

bekdaniel

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

És ha besz*rik az OS, akkor soha többé nem szabad használni a gépet?

válasz erre

marco

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

bekdaniel írta:
Format, reinstall, aztán figyelhetnek röhögő smiley
Azzal nyilván szerződést szegsz. Ha jó ügyvédi iroda fogalmazta, akkor ezzel rögtön sikkasztásba is mész át, ami büntetőjogilag elég gáz.

válasz erre

bekdaniel

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

Format, reinstall, aztán figyelhetnek röhögő smiley

válasz erre

marco

11 éve, 2 hónapja és 20 napja

Hű.meglepett smiley Kesztyű, tetszik, plusz.

Kérdés: Lehet tudni hogy pontosan milyen gépet kapsz? Nem valami Chromebook véletlenül?

Véleményem: Nem hiszem hogy 130e piaci értékű laptop lenne kiszórva de ha mégis, az ekkora beszerzésnél kb 30e. Maximum.

Ha Chromebookról beszélünk, akkor pedig 5e.

A biznosz nem csak te magad vagy, hanem a kötelező költés. Ha ez egy Google projekt akkor az ok roppant egyszerű, a "jótékonykodás" ekkora cégnél kötelező, azért hogy az állam, vagy az EU szemében meglegyenek a megfelelő mennyiségű kötelező pontok.

Ugyanígy "adakozik" minden nagy cég.

válasz erre
 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja