Ki vagy doki? (Dr. Who)

2010. április 24.
51.7911
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
valko2 profilja, adatai
valko2
Nem is tudom, hogy hol kezdjem, mivel most a föld legrégebb-óta futó sci-fi sorozatát szeretném bemutatni.


1963-ban indult, és a BBC készíti, 1989-ben viszont "Cancelt" kapott, próbálkoztak újra elindítani '96-ban sikertelenül, de aztán 2005-ben, immár normális CGI-vel felszerelkezve indultak el az új kalandok. Én anno az RTL-en láttam egy részt belőle (2006 körül), és már akkor kíváncsi voltam, hogy az RTL miért vetít egy sci-fit a délutáni órákban, és pár év múlva, mire meglett az internetünk... megtaláltam és ledaráltam az első 2. évadot (az új, 2005-ös részekből), amiben Christopher Eccleston és David Tennant játszotta a dokit. Miért két színész? Hamarosan megtudod ;)

A történet egy Idő úrról szól, akit Doktornak hívnak, nincs igazi neve. Időgépével, a TARDIS-szal (time And Relative Dimension(s) In Space, ami eredetileg beleolvad a környezetébe ahova érkezik, viszont egy londoni út során meghibásodott, és azóta egy rendőrségi telefonfülke) az időben ide-oda utazgatva segít az embereknek, találkozik például Agatha Christie-velakivel megold egy rejtélyes (földönkívülis) gyilkosságot, eljut az univerzum végéig, látja a nap felrobbanását, és eljut a 51. századba, az Új földre, New New Yorkba, ami már igazából a 15. New York, szóval New New New New New New New New New New New New New New New Yorkba, (A doktortól idézve)

Tudni kell a doktorról, hogy ő az utolsó Time lord, és magányos. Igaz, hogy szinte mindig vannak útitársai, akiket fájó szívvel évadonként-kétévadonként vált, és vannak az ellenségei, itt megemlíteném a a "Dalek" fajt,(Dé betűvel)amit ugyan mindig elpusztít, viszont marad egy "példány" a fajból, ezért ők is visszatérő szereplők, és mindig a lehető legfurcsább módon akarják az univerzum végét.


Ki vagy doki? (Dr. Who) - 2. kép


Egy dalek

És most végre fény derül hogy miért két színész játszotta a doktort. Először is nem két ember, hanem tíz. Eleinte a doktort William Hartnell 19(63-1966) játszotta, akit rossz egészségi állapota miatt ki kellett írni a sorozatból. Ezt úgy oldották meg a sorozatban, hogy amikor a doktor teste elöregszik, vagy súlyos sérülést szenved, akkor regenerálódik, és általában egy teljesen más személyiség lesz, ugyanolyan emlékekkel, így történnek tehát a szerepcserék.

2005-ös 1. évadban Christopher Eccleston (9. doktor) vette át a stafétát, és kitünően játszotta, az őrült dokit (merthogy mindegyik kicsit-nagyon az). Társa Rose Tyler (Billie Piper) volt, aki a 10. doktort (David Tennant) is elkísérte, de megnyílt egy dimenziórés (vagy mi, már régen láttam), és párhuzamos univerzumban ragadt, de a 4. évadban végül megoldódott ez a "probléma" is.


Ki vagy doki? (Dr. Who) - 1. kép


A tizedik doktor, háttérben Rose Tyler, és a TARDIS

Amikor megtörtént a regeneráció a 9. és a 10. doktor között, meglepődtem, és nagyon elleneztem az új doktort, de végülis előbb utóbb "muszály" megszokni, és valószínüleg a regenerációnak köszönheti a sorozat hogy eddig fennmaradt, mindig új szint visz bele az új személyiségekkel. Azonban az eleinte vicces, és vidám dokotrból szép lassan átment "depisdokiba", amit már nem nagyon csíptem, még most is azon részek hatása alatt állok.


Ki vagy doki? (Dr. Who) - 3. kép


A kilencedik doktor

Itt szeretném megemlíteni, hogy kb egy tucat számítógépes játék is megjelent a sorozat mellett, de szerintem hallott már néhányról az "idősebb" korosztály. A játékok listája itt olvasható:
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Doctor_Who_computer_games

A "Doctor Who: The Adventure Games" a legújabb játék, amit hamarosan ingyen le lehet tölteni a BBC honlapjáról, szerintem itt is lesz róla hír, hogy a BBC is belefogott játékkészítésbe, bár a grafika nem valami csodás, ahogy a trailereket néztem.

Na de nem szaporítom a szót, itt van néhány link, hogy jobban megismerjétek ezt az univerzumot:
http://www.gunda.hu/drwho/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ki_vagy,_Doki%3F
http://www.drwhoguide.com/who.htm

Ui.:Van már 11. doktor is(Matt Smith), aki az alábbi kép alapján egy történelemtanárnak öltözött emósnak tűnik, de az eddig látott részek alapján nem olyan rossz.

Ki vagy doki? (Dr. Who) - 4. kép


16 hozzászólás

valko2

15 éve, 2 hónapja és 12 napja

ment? megy. http://sorozatokingyen.org/page.php?260

válasz erre

Shade

15 éve, 2 hónapja és 12 napja

Há ez komoly blog lett! És mindezt kétszer leírni...röhögő smiley. Am a sorozat komoly, régebben énis néztem, amíg ment.

válasz erre

valko2

15 éve, 2 hónapja és 12 napja

hajaajj 2x lett elküldve. Marco help!

válasz erre

valko2

15 éve, 2 hónapja és 12 napja

nah ezen a képen pont nem történelemtanárnak néz ki, de mind1 röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja