Kedvenc C64 játékaim - Elite

2015. július 11.
27.4851
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
C64 fun profilja, adatai
C64 fun
Nem is tudom miért nem ezzel a játékkal kezdtem a kedvenc C64 játékaim bemutatását, hiszen annyira szeretem, hogy mind a mai napig játszom vele, hiszen egyszerűen megunhatatlan és igazi játék örökzöld!


Az 1985-ben megjelent Elite egy, a mai napig követőre sem találó teljesen egyedi hangulatú űrstratégia, amelyben nem csak a lövöldözés a cél, hanem a kereskedés, vagy épp a kalózkodás, a megfontolt karrierépítés és hogy elérjük a legmagasabb szintet amit csak el lehet: az Elite minősítést.

A 3D-s wireframe grafika - amely ugyebár mindössze monokróm vonalakból és pontokból áll - bármilyen hihetetlen, de képes volt magával ragadni az embert, köszönhetően az óriási, önálló életet élő, lélegző világnak. Manapság a sandbox nem egy különleges dolog, de a nyolcvanas években az Elite történelmet írt azzal, hogy nem volt meghatározva egy lineáris játékmenet, mindnet magunknak kell a saját ritmusunkban csinálni.

Az Elite-ben 8 galaxis, galaxisonként 256 bolygó kapott szerepet (mondtam hogy óriási! :D), mindegyik bolygón egyedi, önálló kereskedésilehetőségekkel. A bolygók között annak rendje és módja szerint Jameson parancsnok szerepében, űrhajónkon kell repkedni, ami elsőzör csak egy picike szállító, mindenféle automatika nélkül.

Kedvenc C64 játékaim - Elite - 2. kép

Egyre jobb, nagyobb, erősebb hajókat vásárolhatunk, de az első nekem mindig az volt hogy dokkoló automatikát vegyek, mert anélkül horror egy űrbázisra bedokkolni - melyik lassabban, melyik gyorsabban forog és persze mi sem állunk egy helyben. Rettentő nehéz ez a része a játéknak. Az űr mélyén kalózok, idegen lények várnak ránk, folyamatosan keveredünk tűzharcba, de vannak békésebb útjaink is, ez is természetesen random, ahogy a játék többi részee is - a mai sandbox ugyebár.

A játékot két fiatal, David Braben és Ian Bell fejlesztette, az egyikük 19, a másik 20 éves volt. Érdekesség hogy először külön-külön kezdtek ugyanolyan játék megírásába és csak később jöttek rá, hogy egyszerűbb közös világot építeni - nos a terv bevált. Az Elite eredetileg nem C64-re készült, hanem 32kbyte-os Ancor gépekre, később azonban összesen 17 platformra jelent meg, 600-700 ezer példányban.

Ebben a videóban sokat megmutat magából az Elite:



A mai napig hatalmas kihívás tud lenni, aki szeretne belevágni egy igazi űrkalandba, nem késő - és nem a felújított változattal érdemes ketdeni, hanem ezzel a harminc éves csodával!
5 hozzászólás

GOD

9 éve, 5 hónapja és 11 napja

Mikor lesz a Vendetta? mosolygó smiley

válasz erre

C64 fun

9 éve, 5 hónapja és 19 napja

marco írta:
A világ egyik legnehezebb játéka de ettől függetlenül imádtam. mosolygó smiley
Az már igaz! mosolygó smiley Nagyon nehéz, az elején legalábbis. Ott kitartás kell.

válasz erre

wegh

9 éve, 5 hónapja és 19 napja

Engem a grafika raiszt el ettől és az új résztől is. Ennek a monokróm cuccnak már nem tudok nekiállni, bármennyire is tetszik a játékmenet. Az új résznek meg túl jó a grafikája röhögő smiley

válasz erre

zender

9 éve, 5 hónapja és 19 napja

Hát nem egy Dangerous de jó volt összefoglalót olvasni arról, honnan is indult. mosolygó smiley

válasz erre

marco

9 éve, 5 hónapja és 19 napja

A világ egyik legnehezebb játéka de ettől függetlenül imádtam. mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljaBotyi profiljamarco profilja