Kedvenc C64 játékaim - Commando

2014. október 25.
42.3591
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
C64 fun profilja, adatai
C64 fun
Talán némileg árulkodó a loginom, ezért nem meglepő, hogy őrületesen rajongok a C64-ért még ma is. Kevesen tudják, hogy mind a mai napig készülnek játékok a nagy öregre - amiket persze legtöbben már csak emulátorban futtatnak - de az igazi Commodore érában, a 80-90-es években százezres számban készültek játékok. Voltak ebben silányak is természetesen, de rengeteg igazi gyöngyszem volt, amiket a mai napig öröm játszani.
 


Sok kedvencem volt / van, ezeket szeretném időről időre bemutatni, elsőként a Commando nevű lövöldözős akciójátékot.

A Commando shootert a Capcom adta ki 1985-ben, több gépre, köztük C64-re is. A játék a Senjo no Okami (Wolf of the Battlefield) névre halgatott eredetileg. A vertikálisan scrollozódó pályán egy kommandóssal kell átverekedni magunkat az ellenséges hadakon, akik egyre nagyobb hullámokban támadnak ránk. Tudunk lőni, kést dobni, robbantani, tehát az akkori korhoz képest elég széles a fegyver-repertoár.

Kedvenc C64 játékaim - Commando - 2. kép

Látványvilágát tekintve felülről-hátulról látható a főhős, akivel a képernyő aljától a tetejéig fel tudunk menni, de közben a pálya maga folyamatosan scrolloz fentről lefelé. A játékmenet végig rohanás és harc, tipikus shooter anyag.

Hősünk, Super Joe a dzsungelben ugrik ki egy helikopterből helikopterével hogy kimenekítse az ellenség által fogva tartott foglyokat. Többször ütközünk kapuba, ahol be van vackolva az ellenség egy-egy komolyabb csapata, illetve ott vannak az erődök, ahol a foglyok is találhatók. Egyébként a lőszerünk végtelen, amire szükségünk is van.:)

Kedvenc C64 játékaim - Commando - 3. kép

Az egyik legjobban sikerült Ron Hubbard zene van a játékban, ami a mai napig megállná a helyét bármelyik akciójátékban.

Több folytatás is készült, volt amelyik Xbox Live és PSN rendszeren volt elérhető, a Wolf of the Battlefield: Commando 3 2008-ban jelent meg. Az alap Commando játék látványvilágát és stílusát rengeteg későbbi játék átvette.

A Commodore 64 mellett Amstrad CPC, MSX, ZX Spectrum, Intellivision, Atari 2600, Atari 7800, Amiga, Nintendo Entertainment System, Acorn Electron, BBC Micro and és PC (!!!) platformokra is megjelent az egyik nagy kedencem, a Commando.

Az eredeti C64 zene:


Te játszottál vele?
5 hozzászólás

italianman

6 éve, 11 hónapja és 18 napja

A kínai koppintott, sárgakazissal játszottam, nagyon hasonló a nes Heavy Barrel-jéhez. A zene nekem tetszett, 2x hallgattam vissza.

válasz erre

marco

7 éve, 11 napja

Nagyon nagy kedvencem volt anno. Időről időre mindig elővettem és toltam vele pár órát. De sosem vittem végig. Vagy nem emlékszem rá...

Ron hubbard meg egy zseni, minden zenéje brutál. Amúgy azt tudtad, hogy a Commando zenéje volt éppen az első zenéje amit C64-re (meg úgy általában a videojátékok világában) komponált?

válasz erre

C64 fun

7 éve, 11 napja

zender írta:
Volt valami Rambo játék is ami erre a játékmenetre épült én azzal is sokat toltam. De a Commando nagyon adta!
Igen igen a Rambo: First Blood Part II volt az.

válasz erre

zender

7 éve, 11 napja

Volt valami Rambo játék is ami erre a játékmenetre épült én azzal is sokat toltam. De a Commando nagyon adta!

válasz erre

Rasztabob

7 éve, 11 napja

Jó kis retro játék

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt