Jó PC-t olcsón? Igen!

2013. augusztus 14.
48.2301
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
richie8 profilja, adatai
richie8
Szeretném Nektek bemutatni, miként lehet a legkevesebb ráfordítással egy olyan számítógépet összedobni, mely ma is megállja a helyét.Jó PC-t olcsón? Igen! - 1. képÜdvözlök Minden kedves olvasót!
Ebben a cikkben egy olyan hardver összeállításról olvashattok, melyet igyekeztem a legkevesebb pénzből összedobni. Lássuk, hogyan sikerült és mit tud...

Az igény:

Körülbelül 2-3 hónapja úgy döntöttem, sutba vágom a meglévő 775-ös Intel Pentium DualCore rendszerem, mert szerettem volna élvezni a mai játékokat is akadásmentesen, és különösen egy gyors és megbízható gépet akartam összedobni szerény kis keretből.

Nagyon sokáig böngésztem az Internetet, vajon mi lehet jó választás erre az igényre. Olvastam teszteket, árakat hasonlítottam össze, megnéztem az összes helyi bolt és webshop kínálatát. Végül döntöttem :)

A specifikáció:

A régi gépemből megtartottam a HDD-t, a tápot és a házikót, erre szerencsére nem kellett külön költenem. Azért nem számolom bele a költségvetésbe, mert aki gépet fejleszt vagy összerak, ilyen-olyan hardvert úgyis megtart a leendőjébe.

Minden számítógép alapja egy jó alaplap, amire már lehet építkezni. Az én választásom egy ASUS termékre esett (ki hitte volna hogy ASUS :D), nevezetesen egy P8H61-M LX3 Plus R2.0-ára.


Jó PC-t olcsón? Igen! - 2. képEz az alaplap amilyen egyszerű, olyan nagyszerű is. Számos szolgáltatás mellett egy grafikus UEFI BIOS-al várja az új felhasználóját.
A micro-ATX-es kialakításon helyet kapott az Intel új generációs processzorait támogató, 1155-ös CPU foglalat, 2 db. DDR3-as, 1333MHz-et támogató memória slot, valamint 1-1 db. 16x-os és 1x-es bővítő hely is.

Tárolócsatlakozókból 4 db. 3 Gb/s-os csatlakozó áll rendelkezésünkre. Ezeken kívül kapunk 10 db. USB 2.0-ás portot, VIA integrált Audioeszközt, és egy Realtek Gigabit-es LAN kontrollert.
Az egész egy szürkés árnyalatú NYÁK-ra van ráforrasztva, melyen a hűtőborda és a slotok kék színben tündökölnek.

A stílusos dobozban maga az alaplap terpeszkedik, mellette két darab könyök SATA kábel és az I/O shield kért helyet magának.
A dobozbelsőt felnyitva pedig a használati útmutatót, a driver lemezt, és egy ASUS matricát találunk.


Jó PC-t olcsón? Igen! - 3. képA központi egység volt a legnehezebb feladat számomra. Olyat szerettem volna, ami elsődlegesen olcsó, mégis bizonyos kompromisszumokkal győzi a legújabb játékokat is futtatni a benne található integrált grafikai processzorral.
Első körben a Sandy Bridge CPU-kra hajtottam, de aztán szerencsére találtam egy cikket, mely az új Ivy Bridge CPU-kat hasonlítja össze az előző generációs megfelelőjükkel, órajelek terén.

Így találtam rá az Intel Celeron G1610-es processzorra.
A magok egyenként 2,6 GHz-en ketyegnek munka közben. Az L2-es cache-t 2 MB-ban határozta meg az Intel, és a 22nm-es gyártástechnológiának köszönhetően maximum 55W-ot fogyaszt, mindezt nálam 45 Celsius-fok alatt.

A benne található IGP 15%-al jobban teljesített, mint Sandy Bridge-es elődjei. Nevezetesen egy Intel HD Graphics dolgozik benne, melynek 650MHz-es az alapfrekvenciája, és 1050MHz-es a dinamikusan elérhető maximális frekvenciája. Támogatott a DirectX 11 és a Shader Model 5.0 is.

A Box-os verzió tartalmazza magát a processzort, egy vékonyított hűtőbordát és egy csendes ventilátort, valamint a beszerelséi útmutatót és egy Intel-es, részben holografikus matricát is.


Jó PC-t olcsón? Igen! - 4. képA memória nem volt kérdéses, manapság 4GB-nál alább nem szabad menni. Így hát egy Kingston márkájú, 1333MHz-es memóriára esett a választásom.

Sajnos külön VGA-t már nem sikerült beszereznem, de meglátjátok, nem is olyan nagy probléma ez, főleg pénzügyileg.

Tesztek:

A tesztelés alatt a Microsoft 64 bites Windows 8 operációs rendszert használtam szoftverkörnyezetnek. Sokan nem szeretik, tisztában vagyok vele, de régebben összehasonlítottam a Windows 7-es teljesítményét az adott konfignak a Windows 8 alattival, és, igaz nem kiemelkedő, de gyorsulást tapasztaltam.

A teszteket a 3DMark 06 és UnigineHeaven 4.0-ával végeztem, természetesen semmiféle tuning és húzás nem volt eszközölt a központi egységen, alapjáraton nem is erre tervezték az Intel mérnökei.
Mielőtt tesztelünk, fontos megjegyezni, hogy a grafikus processzor a memóriából és a központi egységből táplálkozik, épp ezért izzasztás közben 1GB RAM-ot vesz el a memóriából. Sajnos processzorból fogalmam sincs, mennyit von el magának, ezt nem sikerült kiderítenem.


Jó PC-t olcsón? Igen! - 5. képA 3DMark 06-os verzióját talán a legtöbben ismerik a termékcsaládból. A legeslegjobb program egy hardver vagy hardvercsoport teljesítmény ellenőrzésére, melyhez pontszámok is társulnak, attól függően, milyen sebességgel, milyen minőségben futott egy adott teszter program.

A 06-ban 800x600-as felbontást választottam (nem akartam kihajtani a lelkét), 3.0-ás Vertex- valamint Pixel Shader verzió mellett.

Eredmények:

A Shader Model 2.0-át átlagosan 10,605 FPS-el sikerült pörgetnie.
A 3.0-ánál már jobb eredményt kapunk, itt a HDR bekapcsolásával 22,601 FPS-t produkált. A CPU 2750 pontot kapott, ami itt remek eredménynek számít. Érdekességképp említeném meg, hogy ebben a verzióban igen jól kezeli az IGP az árnyékolást.
Összességében 4.208 ponttal zárta ezt a tesztelést a gépezet.


Jó PC-t olcsón? Igen! - 6. képA Unigine Heaven már egy professzionálisabb tesztelést kínál, mely teljes mértékben kihasználja a DirectX 11 adta lehetőségeket is.

- 800x600, DX9 API, Low Quality, AA kikapcsolva: 13-26 FPS értékek.
- 800x600, DX9 API, Ultra Quality, AA kikapcsolva: 7-11 FPS-t ért el.
- 800x600, DX9 API, Ultra Quality, AA 8x: 6-12 FPS-t mértem.
- 800x600, DX11 API, Tesszelláció kikapcsolva, Ultra Quality, AA kikapcsolva: 10-11 FPS-el hajtott, ami nem nevezhető túlzottan rossz eredménynek.
- 800x600, DX11 API, Tesszelláció Extreme, Ultra Quality, AA 8x: 2-6 FPS-t hozott az izzasztó teszt, ez már bármelyik VGA-t meghajtotta volna.

Összegzés

Alapjáraton olcsó konfiggal indultunk, hogy a legkevesebbet kelljen ráköltenünk. Ezt szem előtt tartva egy olyan konfigot tarthatunk magunkénak, ami simán megbírkózik a régebbi játékokkal, akár Ultra beállításokon is, esetleg egy kis élsimítást is eszközölve.
Az új, modernebb játékoknál azonban kompromisszumokat kell kötnünk.
Ahhoz, hogy sikerüljön játszható sebességet produkálni, le kell mondanunk a magas felbontásról, a speciális effektekről, a füst, köd és árnyékok részletességeiről.
Ezzel szemben akár egy DX11-es játékot is tudunk élvezni alacsony-közepes beállítások mellett is.

Játékok terén a Mortal Kombat és a Tomb Raider új epizódjait, valamint a Grid 2-őt próbáltam. Mindegyik hajlandó volt közepes beállításokon, 800x600 és a Tomb Raider 1024x768-as felbontás mellett, magas textúrákkal élvezhető játéksebességgel futni a hardverek alatt.

Végül következzenek a jelenlegi árak, melyeket az Aqua Electromax webshopjából néztem, legutóbb itt voltak a legolcsóbbak ezek a hardverösszetevők. Jelen állás szerint pedig:

ASUS P8H61-M LX3 Plus R2.0 12.290 Ft.
Intel Celeron G1610 CPU, BOX 10.390 Ft.
4 GB Kingston 1333MHz DDR3 RAM 9.090 Ft.

Így tehát a végösszeg pontosan 31.770 Ft. Aki tehát nem akar sokat ráfordítani egy gépfejlesztésre, ugyanakkor szeretné kipróbálni az új szoftverprodukciókat is, bátran ajánlom neki a cikkben leírtakat.

Természetesen egy plusz videokártyával még többet ki lehet sajtolni ebből az összeállításból, de azt a tesztet majd máskor fogom publikálni :)

Köszönöm szépen a figyelmet! Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok az oldalon!
34 hozzászólás

kpal

6 éve, 1 hónapja és 5 napja

Jó kis gép grat


Én ugy szoktam igaz drágább picit de 2 éves cuccokat vásárolok össze , és az 4 évig nálam még bőven kiszolgál. Mostani X58 is kb 2011 óta van meg és eddig vga-t cseréltem.

válasz erre

Tardief88

7 éve, 6 hónapja és 20 napja

Rossz nézni, hogy a régen drágán vett masinámtól egy ilyen olcsó gép többet tud

válasz erre

richie8

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

icemat írta:
Jók ezek az uj celeron procik , a régebbi i3 elbujhat bővel mellettük .
Azért az i3 mindig erősebb lesz egy celeronnál

válasz erre

icemat

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Jók ezek az uj celeron procik , a régebbi i3 elbujhat bővel mellettük .

válasz erre

richie8

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Yene írta:
Jó irás
Habár én személy szerint nem bízom a celeron-ba
és barmennyire is fáj az embernek de egy garafikus kártya is elönyösebb mint az integrált így eggyet értek veled
Tudom hogy olcsóság a szempont de hosszú távra egy külsö vga mindenképp jo.
És a cikk jó garat
Köszönöm, örülök hogy tetszik
VGA mindenképp kell majd bele ha hosszú távra tervezünk ebben igazad van, de a közhiedelemmel ellentétben nagyon is jól teljesít ez a kis Celeron CPU.

válasz erre

Yene

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Jó irás
Habár én személy szerint nem bízom a celeron-ba
és barmennyire is fáj az embernek de egy garafikus kártya is elönyösebb mint az integrált így eggyet értek veled
Tudom hogy olcsóság a szempont de hosszú távra egy külsö vga mindenképp jo.
És a cikk jó garat

válasz erre

richie8

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Köszönöm srácok, örülök hogy tetszett a blog, nem kis munkám volt vele

marco: nincs is annál szebb mikor felbúg a gép amikor beindítod ezen az oldalon csak kultúrált felhasználók vannak, csak valaki kevésbé az, valaki pedig már majdnem bölcs

LolZ: Nagyon köszönöm

Vendég: Bizony néha jobb teszteket és egyéb okosságokat olvasni mielőtt vásárolunk, mert sokkal több dolgot megtudsz arról a termékről, amit sokan lehúznak, pl. jelen esetben egy Celeron-t.

Marduk: Így van

válasz erre

marco

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Vendég írta:
Az emberek nagy része egy másik oldalon ha elolvasta volna ezt az árat azt mondaná hogy gyenge konfiguráció, anélkül hogy megnézte volna miből áll össze.
Hálistennek ez az oldal ezek szerint kultúráltabb felhasználókkal büszkélkedhet.

válasz erre

Marduk

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Vendég írta:
Az emberek nagy része egy másik oldalon ha elolvasta volna ezt az árat azt mondaná hogy gyenge konfiguráció, anélkül hogy megnézte volna miből áll össze.
Erre azt tudom mondani ezeknek az embereknek, hogy az okos ember kevesebb pénzből is össze tud rakni egy jó gépet.

válasz erre

Vendég

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Az emberek nagy része egy másik oldalon ha elolvasta volna ezt az árat azt mondaná hogy gyenge konfiguráció, anélkül hogy megnézte volna miből áll össze.

válasz erre

LolZ

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Végre valaki aki ért a gépekhez!

válasz erre

marco

7 éve, 6 hónapja és 26 napja

Jó áron hoztad ki, grat. A leírás is igen jó.

Hosszú évek óta csak laptopokat használok munkára és konzolon játszom, de az új szerkesztőségi asztali gép most van összeszerelés alatt (lesz vagy 2 hónap mire minden meglesz bele), mert elkezdett hiányozni ahogy búg a dög az asztal alatt.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gargameth profiljapityuska profilja