Huawei E392 LTE modem beállítása Ubuntun a T-Mobile hálózatán

2012. október 17.
56.6451
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
marco profilja, adatai
marco
Amióta a mobilszolgáltatók bevezették a 4G / LTE technológiát itthon is, kezdi értelmét veszteni a kábeles internet, persze csak annak, aki olyan területen lakik, ahol ki is használható az előnye, hiszen amellett, hogy hatalmas sebességel száguldozhatunk vele az interneten, a stick vihető mindenhova magunkkal.


Nemrég költözködtem, és le kellet mondanom a kábelnetemet, viszont magamfajta online lény nem tud meglenni pár óránál többet anélkül, hogy csatlakozzon. A wifi sharing is jó megoldás, de az előfizetésem 2Gb netje viszonylag hamar felérhető. Ésszerű döntés volt, hogy elszakadok a fali csatlakozótól és újra beszerzek egy mobilsticket, hátha már használhatóbb, mint az elmúlt pár évben.

A T-Mobile-nál vagyok előfizető hosszú éve, náluk érdeklődtem, milyen lehetőségek vannak. Két évre újra eladtam a lelkem az ördögnek, és egy 4G-s előfizetést, valamint sticket választottam. Most a Huawei E392 a csúcsmodem a T-nél, így ezt kaptam az előfizetésem mellé.

Természetesen vásárláskor abszolút nincsenek képben, megy-e ez a modem Linux alatt. Nézegetik a dobozt, ahol nincs feltüntetve, ezért megnéztem a gyártó honlapját, ott viszont nincs is maga a modem az oldalon, de a netes források egy részénél a specifikiációban megtalálható a Linux supported. Így belevágtam.

A meglepetés otthon ért, mert a szokásos egyszerű Linux beállítások nem működtek. Nincs felkészítve az APN lista a 4G modemekre. Gondoltam, hogy a modemnek mennie kell, hiszen az eszközt felismerte, a hálózati regisztráció sikeres volt, de a csatlakozás már nem ment, dobta a hálózatot azonnal a rendszer.

Telefon a T-be, szokásos blabla, Linux nem jó, Linux nem megy. Ok, nem koptattam a szám, másnap irány az ügyfélszolgálat, ahol szervíz is van. Ubuntut még nem is látott a kolléga, de marha jól néz ki, de szép, de szar hogy nem megy a modem. Mondom, segíts, mik a 4G beállítások. Fél óra kutatás, keresés, rohangálás után jön vissza az infókkal. Ledigtálja, beírom, nem megy. Na mondom, akkor ez ennyi, nem tökéletes a támogatás, majd következő Ubi, addig marad a HSPA+ modemem.

Több hétig használtam a régi modemet, és mérges voltam, mert 6-8 megával netezgettem, miközben az E392 25 mega körüli sebességgel hasított, amikor Windows-t kapott. Egyszer kattant az agy és elkezdtem olvasgatni az LGE tesztekről. Itt tűnt fel, hogy abszolút más adatok vannak megadva, mint amit az ügyfélszolgálaton diktáltak nekem. Átrtam a szükséges adatokat és láss csodát, Ubuntu alatt közel 40 Mbps sebességgel hasít jelenleg is a T szerint Linux alatt nem működő Huawei E392 LTE mobilstick.

A beállítások lépésről lépésre:

Amikor bedugjuk a modemet, a szokásos beállító fogad, válasszunk országot, szolgáltatót satöbbi... Amennyiben már van beállított Mobil széles sáv-unk a Hálózati kapcsolatok-ban, akkor azt kell átírni.

1. lépés
A mobilnet beállítása, vagy meglévő mobilnet átírása

Huawei E392 LTE modem beállítása Ubuntun a T-Mobile hálózatán - 2. kép



2. lépés
A Mobil széles sáv fülön APN-nél internet.telekom legyen megadva (eredetileg ez internet)

Huawei E392 LTE modem beállítása Ubuntun a T-Mobile hálózatán - 3. kép



3. lépés
A PPP beállításai fülön a Módszerek beállítása lehetőségnél csak a PAP előtt legyen pipa, a többi előtt ne

Huawei E392 LTE modem beállítása Ubuntun a T-Mobile hálózatán - 4. kép



4. lépés
Netezzünk közel dupla sebességgel mint Windowson

Huawei E392 LTE modem beállítása Ubuntun a T-Mobile hálózatán - 5. kép



Ugyanabban a helyiségben egymás között pár perc eltéréssel Windows 7 alatt nagyjából 25 mega sebességgel ment a net, Ubuntu alatt viszont 40 mega környékén hasított. Ennek az eredménye látható a fenti képen.

Bocs az elején a hosszú szövegért, de azért írtam le, ha valaki találkozik egy ilyen tortúrával, akkor inkább kutasson. Ubuntu alatt úgyis megy...:)
33 hozzászólás

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 4 napja

Szeretnék ebben a témában tapasztalatot cserélni.

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 4 napja

Jár ide még valaki?

válasz erre

marco

11 éve, 11 hónapja és 8 napja

Raidennek tökéletesen igaza van. Olyan embereknek kéne a megfelelő helyen ülnie akik nem segghülyék az alapvető információkhoz. Hozzáteszem, személyesen is bent voltam a t-nél, ahol órás rohangálás volt ide-oda (MŰSZAKI osztályhoz is!!!!) de senki nem állt a helyzet magaslatán. Sőt az alján sem.

válasz erre

Raiden

11 éve, 11 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
Akkor szerinted ki építette ki és üzemelteti?A földből nőtt ki?Vagy a jóisten teremtette?
Jó kérdések,de engem is az érdekel hogy tudom Linux alatt is használni a cuccot.
Köszönet az építőknek,és üzemeltetőknek,de itt arról van szó elsősorban hogy az ügyfélszolgálatnak,és hasonló feladatokat ellátó emberkéknek tudni kellene segíteni ilyen problémák megoldásában is(pedig ez a dolguk).Háde'nemtunnak,bölcs fehérember nem ismerni nyílt forráskódú rendszereket..nyelvnyújtó smiley röhögő smiley
Én is magam jöttem rá hogy mit hova,és hogyan.De járhattam volna így is.

Egyrészt valóban nem kellene tudniuk,hogy az eszköz által elvileg hivatalosan nem támogatott rendszerek alatt hogyan lehet mégis használni az USB-s netet,de ha van egy kis jóindulat és nyitottabb szemléletmód,...mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 8 napja

Akkor szerinted ki építette ki és üzemelteti?A földből nőtt ki?Vagy a jóisten teremtette?

válasz erre

csirkee

11 éve, 11 hónapja és 19 napja

Vendég írta:
az ugyfelszolgalat nem muszaki oszaly viszont a seggfejeknek koszonhetitek a szelessavu mobilnetet kacsintó smiley
De az ügyfélszolgálat tud a műszakiakhoz továbbitani és ezért írhatta marco így, és nem hiszem h nekik köszönhetjük hanem inkább azoknak akik kiépítették...és még messze vagyunk attól h jó is legyen

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 19 napja

oszaly = osztaly

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 19 napja

az ugyfelszolgalat nem muszaki oszaly viszont a seggfejeknek koszonhetitek a szelessavu mobilnetet kacsintó smiley

válasz erre

Raiden

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

Nekem telenoros stickem van(HSPA+),a tárcsázási szám ua.Az apn-nél azt kell bekopogni hogy : net .A barangoló módot nem árt kikapcsolni,a hálózatválasztást pedig csak szélessávra kényszeríteni,hogy ne szédelegjen hosszú másodpercekig mire eldönti hogy melyik szabványt válassza.A hitelesítésnél nekem az összes beállítási lehetőség támogatva van.

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

Életmentő blogbejegyzés!mosolygó smiley

Mármint a t-s gyerek életét megmentő ki olyan seggbarom a műszaki osztályon hogy az szánalom.

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja

Nagyszerű és hiánypótló írás! Köszönöm!

válasz erre

Vendég

12 éve, 5 hónapja és 19 napja

Zsííír! Köszi a bejegyzést!mosolygó smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profiljaDav2377 profilja