Hová fejlődik (vissza) a játékipar?

2015. április 06.
27.2661
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
xpforever profilja, adatai
xpforever
Sziasztok! Első blogom lenne itt GC-n, szóval építő jellegű, negatív és pozitív hangú kritikákat egyaránt fogadok. Na de akkor térjünk is rá a lényegre.
 


Gondolom sokan emlékeztek az évezredforduló idejében kijött játékokra, amik hatalmas sikert arattak. Gondolok itt ilyenekre, mint a GTA, Half Life, Call of Duty, Battlefield 1942, Need for Speed, Max Payne és még sorolhatnám. Ezek többsége igazi kultuszjáték, amiket ma is szívesen elővesz az ember, hogy nosztalgiázzon egyet. Onnan is látszik eme játékok népszerűsége, hogy rengeteg folytatás készült és készül hozzájuk ma is.

Viszont én azt veszem észre, hogy amint fejlődik a grafika, ezzel ellentétesen, sok esetben csökken a játékélmény. Előjönnek bugok, optimalizálatlan játékok, rövidebb játékidő és pénzéhes kiadók/fejlesztők, akik sorra adják ki az újabbnál újabb DLC-ket, szinte teljes áron. Vagy ami most divat lett a next-gen konzolok kapcsán, hogy HD remastered kiadások készülnek, akár csak 3 éves játékokhoz is.

De az új Battlefield Hardline számomra csak egy DLC a 4. részhez. A Call of Duty évről évre új résszel jön, legtöbbször minimális újítással. Emlékeztek még az első részre?Aki játszott vele, az tudja, hogy mekkora szórakozást tud nyújtani egy vérbeli 2. világháborús játék. Jelenleg a 11. résznél tartunk. Az nfs is már a 21. résznél tart és az utóbbi részek nem hoztak sikert. Számomra az utolsó normális rész a The Run volt, de pl. a 2012-es Most Wanted-től szó szerint hányingerem lett.

Arra szeretnék kilyukadni, hogy valahogy régebben jobban megcsinálták a PC-s játékokat, mintha akkoriban a fejlesztők jobban tudták volna a dolgukat. A játékélményre hajtottak, arra, hogy jó játékot készítsenek. Nem a grafika volt a legfontosabb. Az igazán jó gammákkal, mint pl. a cs 1.6, a mai napig sokan játszanak, pedig az már 15(!) éves játék.

Ti mit gondoltok erről, nektek is több szórakozást nyújtanak a régiek vagy inkább haladtok a korral?
30 hozzászólás

kpal

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Quake sorozat főleg 3 aréna , mosta Live. Ami nagy durranás volt számomra ezután a Crysis megjelenése , azzal ma is játszok a hangulata szuper.

válasz erre

gokuvsvegita

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Nekem az a jó játék, ami az idejében nagy grafika volt, és a játékélmény is a maxon van. De manapság a dlc korát és a HD kiadást éljük meg. A hd kiadásnak azért van értelme, ezek az új játékosoknak készülnek, aki mondjuk kihagyta a ps3-on a játékot, akkor most ps4-en játssza ki. De ezeknél is van pénzéhesség.

válasz erre

Marduk

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Én is egyetértek, de ennek szerintem több oka is van, hogy miért így fejlődik a játékipar. Régebben nagyon realisztikus grafikát összehozni nem volt lehetséges, mert sok gép nem bírta volna. A technológia fejlődésével azonban már a legtöbb gép olyan, amelynek már meg sem kottyannak ilyen játékok. Ez a grafika őrület még nagyon friss, és kell némi idő ahhoz, hogy lecsengjen. Jelenleg a legtöbb vevő a grafikát tartja a legfontosabbnak, és nem a játékélményt. Most ez a menő, ez a divat, és a cégeknek ehhez alkalmazkodniuk kell, de egyszer ennek is vége lesz.

A legújabb játékok mondhatni egyre egyszerűbbek, butábbak lesznek. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb mostani játékos nem szereti, ha egy játék bonyolultan van felépítve, illetve nehéz. Ha csak össze kell hasonlítanom a Gothic első két részét, és ennek a "4. részét", akkor éles különbségek vannak: az első kettő nehezebb, és sokkal több funkcióval bír, mint a "4. rész".

Azt, hogy több szórakozást képesek-e nyújtani, nem tudom. Én lényegében csak régi játékokkal játszok, csak néha játszok egy újabb címmel, de kicsikét illúzióromboló leszek, ha azt mondom, hogy régi játékok között is vannak borzalmasan trágya címek. A kérdés emberfüggő szerintem.

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Szintúgy teljesen egyetértek a leírtakkal. Bár amúgy személy szerint a HD Remasterekkel nincs nagyon bajom, ha tényleg olyan játékról van szó, amit megvenne (újra) az ember. De több psx/ps2-es játék remasteredjének jobban örülnék.
Amúgy az még csak haggyán, hogy ezredforduló, de még a 90's években is kb 10x jobb játékok készültek mint ma. Hiába volt 10x kissebb helyileg, de tartalomban és játékélményben is messze jobbak voltak mint a legtöbb mai játék. Sajnos manapság évente MAX 1-2 olyan játék jön ki ami minőségi és megéri a pénzét...

válasz erre

marco

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Legközelebb tagold be a szöveget mert így nagyon nehezen olvasható.

A játékipar óriási fejőstehén ezért ilyen ez a tendencia. Egész addig így is marad amíg a **** is eladható.

válasz erre

C64 fun

7 éve, 2 hónapja és 22 napja

Abszolút egyetértek. Nagyon alacsony a játékélmény - tisztelet a kivételnek - és mindenki a grafikával akar kitűnni.

Az indie játékok szerencsére kezdik helyrebillenteni az egyensúlyt.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gladosfreeman profiljaWickedSick profilja