Hová fejlődik (vissza) a játékipar?

2015. április 06.
27.6411
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
xpforever profilja, adatai
xpforever
Sziasztok! Első blogom lenne itt GC-n, szóval építő jellegű, negatív és pozitív hangú kritikákat egyaránt fogadok. Na de akkor térjünk is rá a lényegre.


Gondolom sokan emlékeztek az évezredforduló idejében kijött játékokra, amik hatalmas sikert arattak. Gondolok itt ilyenekre, mint a GTA, Half Life, Call of Duty, Battlefield 1942, Need for Speed, Max Payne és még sorolhatnám. Ezek többsége igazi kultuszjáték, amiket ma is szívesen elővesz az ember, hogy nosztalgiázzon egyet. Onnan is látszik eme játékok népszerűsége, hogy rengeteg folytatás készült és készül hozzájuk ma is.

Viszont én azt veszem észre, hogy amint fejlődik a grafika, ezzel ellentétesen, sok esetben csökken a játékélmény. Előjönnek bugok, optimalizálatlan játékok, rövidebb játékidő és pénzéhes kiadók/fejlesztők, akik sorra adják ki az újabbnál újabb DLC-ket, szinte teljes áron. Vagy ami most divat lett a next-gen konzolok kapcsán, hogy HD remastered kiadások készülnek, akár csak 3 éves játékokhoz is.

De az új Battlefield Hardline számomra csak egy DLC a 4. részhez. A Call of Duty évről évre új résszel jön, legtöbbször minimális újítással. Emlékeztek még az első részre?



Aki játszott vele, az tudja, hogy mekkora szórakozást tud nyújtani egy vérbeli 2. világháborús játék. Jelenleg a 11. résznél tartunk. Az nfs is már a 21. résznél tart és az utóbbi részek nem hoztak sikert. Számomra az utolsó normális rész a The Run volt, de pl. a 2012-es Most Wanted-től szó szerint hányingerem lett.

Arra szeretnék kilyukadni, hogy valahogy régebben jobban megcsinálták a PC-s játékokat, mintha akkoriban a fejlesztők jobban tudták volna a dolgukat. A játékélményre hajtottak, arra, hogy jó játékot készítsenek. Nem a grafika volt a legfontosabb. Az igazán jó gammákkal, mint pl. a cs 1.6, a mai napig sokan játszanak, pedig az már 15(!) éves játék.

Ti mit gondoltok erről, nektek is több szórakozást nyújtanak a régiek vagy inkább haladtok a korral?
30 hozzászólás

rDAVE

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

Én nem mondtam, hogy az újak jobbak és azt sem, hogy a régiek jobbak. röhögő smiley PS-en csak 1-2 játék évente minőségi? Nem nagyon nézel szét... röhögő smiley Ha a PS3 utolsó szabad évét nézzük, avagy 2013-at, akkor olyan címek jöttek, mint The Last of Us, Grand Theft Auto 5, God of War: Ascension, Beyond: Two Souls, Bioshock Infinite, Ni no Kuni, Tomb Raider, Gran Turismo 6.... és lehet szidni a főszereplőt, de a DMC hangulata harc közben baromi jó, csak feljebb veszed a zene hangerejét és gyapod a démonokat röhögő smiley FF részek is jöttek, nem hibátlanok, de hangulatban pl a XIV nagyon toppon van, bár az MMO. Lehetne még sorolni, de ez már nem egy-kettő és többször is végig lehet rajtuk menni. mosolygó smiley Régen sem ontották magukból a legjobb játékokat, de valahogy a múlttal mindig máshogy bánunk... mosolygó smiley Több, mint tíz éves gamer újságban is van szétszidott játék, nyilván ezeket valahogy kevésbé jegyezzük meg... mosolygó smiley

válasz erre

Marduk

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

RyutheStaR írta:
Hát nem azért Déw, de én pl mai napig szívesen játszok a régi de jó játékokkal, mert párnak olyan hangulata volt, hogy egész napra is akár lekötött egyhuzamban.. A maiakról kevésbé mondható el. Hiába egyszerűbbnek tűnik egy régebbi játék és talán kevés tartalomnak tűnik, de játékidőben így is mérföldeket vernek a legtöbb mai játékokra és nem unja meg az ember, mert odaszögez a fotelhoz. Ez a nem mindegy, manapság kevés a minőségi játék. Évente 1-2 azt puszi.
Vannak új játékok, amelyek jók, de őszintén szólva nekem a legtöbb mai játék nem jön be. Nem azért, mert az újak gagyik, csak a régiek stílusa nekem jobban tetszik. Azért játszok újakkal is, csak a régiekhez képest nagyon keveset. röhögő smiley Risen 3, Bioshock:Infinite, Skyrim (ez egy picikét unalmas egy idő után, de lehet, hogy már orrvérzésig játszottam, és azért) és még van pár.

Régebben más stílusok voltak a dominánsak. A játékok egyszerűek, mégis nagyszerűek voltak. Sok volt a "cartoony" játék, amely nekem még mai napig kedvencem, és ha jön ki új, akkor azt is kipróbálom. A Rayman legújabb részei pl. egész jók, sőt talán jobbak mint a régi címek. Azokat élveztem, csak nem vittem végig, mert nem volt időm rájuk, és elfelejtődtek.

Nekem ez a "régi jó" mánia onnan ered, hogy sokáig nem volt nagyon jó gépem, és csak régi játékokat volt képes futtatni, de ha nyitott szemmel jár az ember, akkor mostanában is lehet jó játékokat találni.

A cégek mindig aszerint csinálják a játékokat, amire épp kereslet van, és az is fontos, hogy milyet akarnak csinálni. A platformerek pl. manapság kevésbé népszerűek, és ezért nem is foglalkoznak velük a legtöbb cég, csak néhány.

válasz erre

RyutheStaR

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

Hát nem azért Déw, de én pl mai napig szívesen játszok a régi de jó játékokkal, mert párnak olyan hangulata volt, hogy egész napra is akár lekötött egyhuzamban.. A maiakról kevésbé mondható el. Hiába egyszerűbbnek tűnik egy régebbi játék és talán kevés tartalomnak tűnik, de játékidőben így is mérföldeket vernek a legtöbb mai játékokra és nem unja meg az ember, mert odaszögez a fotelhoz. Ez a nem mindegy, manapság kevés a minőségi játék. Évente 1-2 azt puszi.

válasz erre

rDAVE

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

Marduk írta:
A bajszos olasz vízvezeték szerelőről nekem még mindig más jut eszembe... röhögő smiley


Ez komoly. röhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Marduk

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

A bajszos olasz vízvezeték szerelőről nekem még mindig más jut eszembe... röhögő smiley


válasz erre

rDAVE

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

A mai játékok sz.rok olyan, mint a mai zene sz.r és a mai filmek sz.rok. röhögő smiley Rengeteg király játék van a sok vacak között, nem a reklámozott hulladékot kell megvenni. röhögő smiley Pont ezért jön a sok csalódás. Jó marketing, mindenki arról beszél, aztán jön a hiszti, de a kiadó boldog, mivel eladott x millió darabot. Minek szenvedjen, ha így is megveszik?
HD-s kiadás megint csak azért jön, mivel fika pénzért újra kiadhatnak már kész terméket, hát miért ne tegyék? röhögő smiley A 2012-es Most Wanted meg egyáltalán nem rossz. A név választás baromság. Két gyerekemet sem hívnám ugyanazon a néven, de akkor is, nem rossz az... Maga az autók megjelenése, hangja (főleg ez, amikor gitár erősítőre kötve felbőg a motor... mosolygó smiley) és mozgása köröket ver a régire, erre jön még a gyönyörűséges grafikai megjelenés is. Sajnos a (valódi) tuning hiánya és néhány baromság rányomja a bélyegét és így csak átlagos lett, viszont a Run még így is kevesebb dolgot tartalmaz, ha nem nézzük a beleerőltettet sztorit, ami eddig minden autós játékban hulladék volt. röhögő smiley Ráadásul autós játék, ahol előre megírnak időzített AI reakciókat... bleeee. Legalábbis, ha lebukik vele a játék és a Run nem titkol semmit. röhögő smiley
Szóval vannak itt remek játékok, csak amit a pofánkba nyomnak azok biztonsági játékok, reklámtermékek. Ott a Life is Strange... Kiadók többsége úgy kezdte volna, hogy főszereplő csere. Legyen férfi, mert az eladhatóbb. Szerencsére a Square Enix szabad kezet adott nekik, bár ők eleve nem félnek a női karakterektől. Ott van Lara Croft és Claire Farron (Lightning - Final Fantasy) is, mindkét hölgyemény népszerű lett és sokan kedvelik őket. Ez a Cod meg vacak példa. Régi COD soha nem volt nehezebb és tartalmasabb sem, mint a mostani játékok, nem is értem... Régi BF sem bírt több tartalommal. A régi GTA meg egyenesen üres az újakhoz képest. Azok a játékok, amiket éltetnek mind egyszerűek, mint a faék. Lásd CS 1.6... Mi bonyolult van benne most komolyan? röhögő smiley Egyszerű fizika, grafika, játékmenet és tartalom. Nem, nem azt mondom, hogy sz.r, de azért így belegondolva mennyire más, nem? Annak van negatív oldala, aminek meg akarod találni... Legnagyobb kultusz játékok egyikében egy bajszos olasz vízvezeték szerelő trancsíroz teknőskacsákat és gyűjti az aprót. röhögő smiley Sokszor pont az egyszerűség az, ami legjobban megfog, máskor a brutális tartalom...

válasz erre

RyutheStaR

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
A HD kiadás csak azoknál a játékoknál működik jól, amelyek régiek. Pl. a Jak&Daxter első három részét is újra kiadták HD-ban PS3-ra. Egyébként néztem róla videókat: grafikában sincs olyan nagy különbség, de játékmenetben meg egyáltalán nincs.

Azt is lehet tapasztalni, hogy a HD kiadások tönkreteszik a játék egyes dolgait, mint a szinkront (Silent Hill 3 HD kiadása).
Azért én megemlíteném a Kingdom Hearts sorozat HD kollekciót is! + Személy szerint a Devil May Cry-knak is örültem, hogy ps3-n tolhattam a régi részeket(bár kár, hogy nem remaster lett) Meg ha már Devil May Cry, idén nyáron jön a 4. rész Special Edition ami mindenképp megér még egy hálamisét! Na meg a God of War Volume-k is.. Voltak itt azért jó címek HD kiadásban amiknek igen lehetett örvendezni, de voltak fölöslegesek is sajnos... :/

válasz erre

Marduk

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

totyak írta:
Régebben kevesebb játék jött évente és figyeltek a minőségre. Egy lehetőségük volt, azt kellett megragadni. Manapság több gigás első napos patchek vannak, amit a többség sajnos természetesnek vesz. Pedig nagyon nem az. Ma is vannak jó játékok, csak talán a sok rossz élmény elnyomja ezek pozitív felhangját. Meg amúgy is, az idő miindent megszépít, lehet azért érezzük, hogy régen jobb volt. Mint az öregek a "bezzeg a mi időnkben" szöveggel röhögő smiley Dlc-kről, meg hd feldolgozásokról meg szerintem mindenki ismeri a véleményem.
Azért azt valljunk be, hogy a régi játékok között több emlékezetesen jó cím van, míg az újabbak olyan "ööö... jó..." kategória. Nagyon kevés az, ami megragadja igazán az embert. Amik megragadják az embert, abból kevés van manapság. Inkább csak ilyen felkapott játékok vannak, amik úgy pár hónap után el is vesztik azt a felkapottságot, mert csak addig népszerűek, amíg a reflektorfényben vannak. Na, ezt hasonlítsd össze egy olyan játékkal, ami 10-20 éve szilárd fanbase-szel rendelkezik. Az UT2004 egy 11 éves játék, és még mindig aktívan játsszák. Míg a legtöbb újabb cím népszerűsége már az első év után nagyot zuhan.

válasz erre

totyak

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

Régebben kevesebb játék jött évente és figyeltek a minőségre. Egy lehetőségük volt, azt kellett megragadni. Manapság több gigás első napos patchek vannak, amit a többség sajnos természetesnek vesz. Pedig nagyon nem az. Ma is vannak jó játékok, csak talán a sok rossz élmény elnyomja ezek pozitív felhangját. Meg amúgy is, az idő miindent megszépít, lehet azért érezzük, hogy régen jobb volt. Mint az öregek a "bezzeg a mi időnkben" szöveggel röhögő smiley Dlc-kről, meg hd feldolgozásokról meg szerintem mindenki ismeri a véleményem.

válasz erre

xpforever

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

marco írta:
Nem bírtam tovább, betagoltam a szöveget.mosolygó smiley
Köszönöm, így tényleg sokkal átláthatóbb. Legközelebb figyelek erre.

válasz erre

marco

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

Nem bírtam tovább, betagoltam a szöveget.mosolygó smiley

válasz erre

Marduk

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

gokuvsvegita írta:
Nekem az a jó játék, ami az idejében nagy grafika volt, és a játékélmény is a maxon van. De manapság a dlc korát és a HD kiadást éljük meg. A hd kiadásnak azért van értelme, ezek az új játékosoknak készülnek, aki mondjuk kihagyta a ps3-on a játékot, akkor most ps4-en játssza ki. De ezeknél is van pénzéhesség. mosolygó smiley
A HD kiadás csak azoknál a játékoknál működik jól, amelyek régiek. Pl. a Jak&Daxter első három részét is újra kiadták HD-ban PS3-ra. Egyébként néztem róla videókat: grafikában sincs olyan nagy különbség, de játékmenetben meg egyáltalán nincs.

Azt is lehet tapasztalni, hogy a HD kiadások tönkreteszik a játék egyes dolgait, mint a szinkront (Silent Hill 3 HD kiadása).

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profilja