Halálos közellenség I-II. (2008)

2015. március 11.
25.9991
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
becsehely profilja, adatai
becsehely
L'instinct de mort, és L'ennemi public n°1 filmek egymás közvetlen folytatásai, ezért nem érdemes róluk külön beszélni. Jacques Mesrine életét dolgozzák fel, aki talán a francia, és az európai történelem egyik legnagyobb gengsztere. Emberrabló, betörő, bankrabló, akit nem tudtak féken tartani semmilyen eszközzel.


L'instinct de mort előzetes.
L'ennemi public n°1 előzetes.

Életrajzi filmként a története adott, Mesrine rendes munkáscsaládban nőtt fel, a katonaságból való hazaérkezése után nem tud beilleszkedni egyszerű dolgozóként. Eleinte kisebb bűntényeket követ el, később kibővíti a repertoárját mindennel, amit csak el lehet képzelni. Kivételek persze akadnak még nála is, például a lányok futtatását nem tartja férfihoz méltó foglalkozásnak.


Halálos közellenség I-II. (2008) - 2. kép


Úgy pózolt a kamerának, mint egy híresség.

A filmben több országban is járunk, hiszen emberünk rengeteg helyen tevékenykedett. Többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban, és természetesen szülőhazájában. A rendőrség, és a kormány legfőbb ellensége volt, mivel nem csak egy átlagos bűnöző volt, hanem politikai harcokat is vívott, Mesrine a rossz börtönviszonyok mellett állt ki, továbbá remekül befolyásolta a sajtót, ezzel okozva problémát az ország vezetőségében, hogy merte fenyegetni a kormányt, és mert bohócot csinálni belőlük.


Halálos közellenség I-II. (2008) - 3. kép


Akció közben.

Az események sorozata olykor nagyon gyorsan követi egymást, temérdek akció kíséri, ami viszont néha teljesen lelassul, és akcióból dráma lesz, ezzel a rendező jól bánik, kiválóan ötvözi a műfajokat, esetenként még a bűnöző humorát is megcsillantja. Sokan a mai napig tisztelik személyét, ahogy éltében is főleg a lakosság szegényebb rétegeiben, egyfajta francia celebként élt. Azonban a legtöbben inkább rettegtek tőle.


Halálos közellenség I-II. (2008) - 4. kép


Ki ne szeretné ezt?

Mesrine fényűző életet szeretett élni, kedvencei közé a drága italok, szivarok, autók, és a gyönyörű nők tartoztak. Későbbi éveiben azonban megtalálta élte párját, és egyfajta Bonnie és Clyde-ként éltek együtt. Semmi nem tudta elválasztani őket egymástól, a különös páros szerelmét valami rejtélyes vonzalom alapozta meg.


Halálos közellenség I-II. (2008) - 5. kép


Bonnie és Clyde feltámadt.

De mi minden gengszter film fő eleme? A lövöldözések, leszámolások. Ezekből nincs hiány. Mesrine kíméletlen mészárosként ölte meg azt, aki keresztbe akart neki tenni, kortól és nemtől függetlenül. Képes volt a legvégső pillanatig küzdeni, a nullához közelítő veszélyérzete miatt, ami sokszor bajba is sodorta.


Halálos közellenség I-II. (2008) - 6. kép


Kíméletlen módon szórta a golyókat ellenségeire.

Vincent Cassel egyik talán legjobb alakításával életre keltette hazájának legnagyobb alvilági alakját. A szerep kedvéért közel húsz kilót szedett fel magára, hihetetlen átalakuláson keresztül menve ezzel. Nagy francia színészek közül feltűnik Gérard Depardieu is. Azonban a főszereplőre kihegyezett történet nem enged túl sok embert érvényesülni a vásznon, így a többi színészt nem lehet kiemelni. Ez talán nem lehet véletlen, hiszen Jacques is egy énközpontú ember volt, így a róla szóló filmben miért engedne másnak túl nagy teret?


Halálos közellenség I-II. (2008) - 7. kép


Tudta mi vár rá, amikor belekezdett.

Stílusos bűnöző volt, egyszerű, de veszélyes pszichopata. Azonban számára az adott szó szent volt, és társait semmilyen esetre nem árulta volna el, és nem is hagyta cserben őket, ha szükségük volt rá. Ha bajba került eltűnt, és megváltoztatta külsejét, ezerarcúként is ismert volt. Egyféle romantikus alak volt, a gazdagoktól lopott, kiállt egy ügyért, és elvei szerint élt. Élete során rengeteg szörnyűségen ment keresztül, megaláztatásoknak volt kitéve, de az tette kiemelkedővé, hogy minden helyzetből képes volt felállni.


Halálos közellenség I-II. (2008) - 8. kép


Mesrine ezer arca közül egy, és Cassel plusz húsz kilója.

Összegezve egy remek gengszterfilmet láthattunk, aminek különlegessége, hogy igaz történet alapján készült. A két film összesen négy órát tesz ki, ami hosszú, azonban ennél tovább is el tudnánk nézni. Akcióban gazdag, és gengszterfilmek kedvelőinek különösen ajánlott.
Talán az utolsó modern bűnöző, akinek még voltak elvei. Az őt legjobban jellemző mondat saját szájából hangzik el a filmben:
"Nem szeretem a törvényeket, mivel a gazdagoknak találták ki"
1 hozzászólás

petrovicsz

6 éve, 5 napja

Nagyon szuper ajánló!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profilja1000feri profiljaM.O.R.P.H. profiljaAngryKnight profiljamarco profilja