Gothic 2: NotR Segítség kezdő mágusoknak

2013. február 18.
51.8241
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Marduk profilja, adatai
Marduk
Mivel jó rég írtam már erről a játékról valamit is, ezért szeretnék most olyan infókkal szolgáltatni, amelyek segítséget jelenthetnek azoknak, akik játszanak még ezzel a játékkal. :)


A Gothic 2 Night of the Raven-ben a mágus a legerősebb, viszont egyben a legnehezebben kiépíthető beállítottság. Mivel a játék elején nincsen sok erős varázslat, ezért nagyon megfontoltan kell fejleszteni a karaktert, ha a játékos mágus szeretne lenni. Elsősorban a mágus igényli a legtöbb tanulási pontot, és a játékban limitált mennyiségű rúnakő található, ami a rúnák elkészítéséhez létfontosságú. Bár a játék legnehezebb kasztja a mágus, ettől függetlenül rengeteg előnye van:
- hozzáférés olyan helyekhez, amik a másik két kasztnál nem lehetségesek
- ingyenesen veszi le Pyrokar a Kutatók átkát, ha megátkoztak
- sok aranyat érő küldetések (pl. ?A Kutatók?, ?A hamisított bányarészvények?)
- a Night of the Raven kiegészítőnek hála már korán tudsz szerezni kitűnő varázslatokat
- varázslatok ellen minden ellenségnek alacsony a védelme (kivéve a Kutatók), így könnyebb a szintezés

Blogom arról fog szólni, hogy a mágust hogyan lehet egyszerűen és nagyszerűen kiépíteni. Mivel a NotR új tanulási rendszere kicsikét tanulási pontigényesebbé vált, ezért nagyon megfontoltan kell a tanulási pontokat felhasználni, és a felesleget mindig félretenni a manának.

Először is kezdeném a rúnákkal, hogy mely rúnákat érdemes kitanulni (kapcsos zárójelbe írtam a tanárt és a tanár helyét)
1.kör
Tűznyíl [Hyglas, Kolostor]: Ezt csak a küldetés miatt kell megcsinálni, nem fogod sokat használni.
2.kör
Szélököl [Parlan, Kolostor]: Ez egy olyan varázslat, ami viszonylag sok manát igényel, és keveset sebez, de nem lehet ellene védekezni, és bónuszsérülést is képes okozni. Kutatók ellen a legjobb varázslat.
Jégdárda [Nefarious, Jharkendar]: 20 manát igényel, és 100-at sebez, ami egészen jó.
3.kör
Jégtömb [Marduk, Kolostor]: A varázslat olyan ellenfelek ellen jó, amik túl gyorsak ahhoz, hogy varázslattal meg lehessen ölni. Lefagyasztja, és időt ad arra, hogy varázslatokkal megsorozd.
Vihar [Nefarious, Jharkendar]: Rengeteg manát igényel (100), de a környékeden lévő ellenfeleknek 250 pontnyi sebzést visz be.
4.kör
Villám [Marduk, Kolostor]: Elég nagy sebzésű varázslat, amit olcsón ki lehet tanulni.
Élőhalott Megsemmisítése [Parlan, Kolostor]: Megkönnyíti a játék későbbi szakaszát, amikor az ellenségek nagy részét az élőholtak teszik ki.
5.kör
Jéghullám [Marduk, Kolostor]: Lefagyaszthatod a környéken lévő ellenségeket, és akár Tűzesővel vagy Viharral elintézheted a többit. A Jéghullám sokkal erősebb, mint a Jégtömb varázslat, mert ezzel akár nagyobb ellenfeleket is könnyedén le lehet fagyasztani.
Démon Idézése [Karras, Kolostor]: Ha az ellenfél túl erős, és kevésbé fogékony a varázslatra, akkor egy démon segítségével könnyen elintézhető.
6.kör
Tűzeső [Hyglas/Pyrokar, Kolostor]: A játék legerősebb varázslata.
Szent Lövedék [-, Kolostor]: A Kolostor könyvtárában tanulhatod ki ezt a varázslatod az 5. fejezetben. Nagyon hasznos varázslat olyan ellenfelek ellen, amik nagyon erősek, viszont nem éri meg ellenük használni a Tűzeső varázslatot, mivel kevesen vannak.

Rúnák, amiket nem kell kitanulni, mert megtalálhatóak:
- Kisebb Sebek Gyógyítása (1.kör): A Khorinis-ból a Bányavölgybe vezető úton, ha egyenesen mész, akkor össze fogsz találkozni egy csapat orkkal. A tábortűzben hever a rúna. Jharkendarban szintén megtalálható a rúna kincseknél.
- Félelem (3. kör): A Bányavölgyben 2 helyen is rá tudsz akadni. Az egyik ilyen hely, az Olav, a halott őr környékén van, a másik a Régi Démontorony legtetején.
- Jégnyíl (2. kör): A Bányavölgyben a Kőkör környékén.

Ha megszerezted Beliar karmát, akkor mágusként egy Beliar oltárnál feláldozhatod, és különféle varázslatokhoz juthatsz ingyen. Egyszerre csak egy lehet közülük. Ezek pedig:

1.kör
Gyökércsapda: Tüskés gyökerek jelennek meg a földből, amik megbénítják az ellenfelet egy időre. Orkok és Kutatók ellen a varázslat nem működik.
2.kör
Energiaelszívás: 100 életerőt elszívhatsz ellenfeledtől, ami hozzáadódik a te életedhez. Orkok és Kutatók ellen a varázslat nem működik.
3.kör
Beliar Dühe: 100 manáért cserében 200 sebzést visz be a célpontnak.
Őr idézése: Egy kőőrt idéz meg.
4.kör
Rovarraj: Egy rovarrajt idéz meg, amely a célpontot megbénítja, miközben sebzi. Orkok és Kutatók ellen a varázslat nem működik.
Zombi idézése: Egy zombit idéz meg.
5.kör
Halál Sikolya: 250 mana kell hozzá, de ha attól több van, akkor azt is felhasználja. Hasonlóképp működik, mint a Tűzvihar, az-az a célpont környékén lévő

A rúnák készítéséhez szükség van üres rúnakőre, ami a játékban nem a leggyakoribb.
Rúnakövek a Night of the Raven-ben:

1.Fejezet
- ?A Tűz próbája? küldetés során egyet meg kell szerezni, azonban ezt a Tűznyíl rúna elkészítéséhez kell felhasználni.
- Parlan ad egyet, amikor tűzmágussá váltál.

2.Fejezet
- 2-t vehetsz Goraxtól.
- 2-t vehetsz Cronostól.
- Lutero ad 1-et, miután teljesítetted a ?Ragadozókarmok? küldetést, és ad egy kulcsot, ami egy ládát nyit a Halott Hárpia Tavernája felé vezető út melletti barlangban a híd alatt. Ebben szintén egy üres rúnakő van.
- A Bányavölgyben kapsz 1-et Kervestől, ha megölted a környékben lévő lopakodókat.
- Milten ad egyet, ha kérdezed a felszerelésről.
- A Régi Démontorony tetején találsz egyet. Érdemes vinni egy Tűzeső varázstekercset, mert elég erős ellenfelek vannak ott.

3.Fejezet
- Kapsz 1-et Fernando-tól, miután teljesítetted a küldetését. A küldetését a 2.Fejezetben kapod, de a 3.Fejezetben lehet csak befejezni. Fernando-t a börtönben találod meg, ha teljesítetted a ?Banditák fegyverkereskedője? küldetést.
- 1-et vehetsz Gorax-tól
- 1-et vehetsz Cronost-tól

4.Fejezet
- Kapsz 1-et Talbin-tól, ha teljesítetted a ?Ki kell jutnom innen? küldetést.
- A Régi Démontorony tetején ismét lesz egy.

5.Fejezet
- Vehetsz 1-et Gorax-tól.
- Vehetsz 1-et Cronos-tól.
- Vehetsz 1-et Lutero-tól.

6.Fejezet
- Vehetsz 1-et Milten-től, ha magaddal vitted a hajóra.

Ahogy lehet látni, az ajánlott rúnák elkészítéséhez bőven elég ennyi üres rúnakő. Azonban rúnák esetében ízlés kérdése a dolog. Akinek más varázslat jön be, vagy esetleg még többet szeretni használni, az nyugodtan megteheti.

Mágusként fontos az alkímia. Személy szerint én csak a mana főzetek elkészítését ajánlom, hogy legyen kitanulva, mert akkor tudsz mana növelő főzetet is készíteni.
Alkimisták:
- Ignaz [Khorinis]
- Constantino [csak ha a tanítványa vagy, Khorinis]
- Neoras [csak mágusoknak, Kolostor]
- Riordian [Jharkendar]

A mana növelő főzetek elkészítéséhez fontos összetevő a Királyszár, ami növényenként 500 aranyat ér. Azonban Khorinisban található kb. 11 és Jharkendarban pedig pontosan 2.









Mágusoknak fontos a mana. Nélküle nem ér az egész mágus semmit. A mana növelése sokkal több tanulási pontot igényel, mint a kiegészítő nélküli változat. A manát lehet mana elixírekkel növelni, azonban más módszerekkel is lehet növelni:
- 30 sötétgomba elfogyasztásával, amik mindig töltenek vissza valamennyi életet.
- A ?Csillagok ereje? könyv elolvasása.
- Kőtáblák segítségével.
A manát lehet gyűrűkkel és amulettekkel növelni. Jharkendarban találhatóak ilyen gyűrű, amulett szettek. Ezek közül a mágusok számára legfontosabb a papok gyűrűi és amulettje. A teljes szett ugyanis +40 manával képes ellátni a játékost. Azonban egy varázspálcával is lehet növelni, ami 25 manát igényel, de +20 manával lát el. Ez a varázspálca Goraxtól vehető meg, és a leggyengébb sebzésű varázspálca.





A játékban találhatók különféle kőtáblák. Ezek a kőtáblák képesek megnövelni permanensen valamely képességedet. A világban szétszórtan találhatók mindenhol. A táblák elolvasásához érdemes félretenni 30 tanulási pontot, ugyanis elolvasásához meg kell tanulni Myxir-től az építők nyelvének 3 szintjét (5TP + 10TP + 15TP=30TP).













Fontos, hogy a zárak feltörését mindenképp meg kell tanulni, mert nélküle rengeteg pénztől esik el a játékos. Különben se igényel sok tanulási pontot.

Aki nem színtiszta mágus beállítottságú akar lenni, hanem csatamágus, az ne az erőre menjen rá, hanem az ügyességre, mert a Mesterkard csak 60 ügyességet igényel és sebzése pedig 120, ami nagyon jó, ugyanis vele megegyező sebzésű kard 100 erőt igényel. Ami esetleg jól jöhet ehhez a beállítottsághoz, az a zsebmetszést, amit Cassia-tól, a tolvajcéh irányítójától kitanulható 10 tanulási pontért, és az ügyességtől függ a zsebtolvajlás sikere. Minden sikeres zsebmetszésért kapsz valamennyi tapasztalati pontot. Érdemes az egykezes fegyverhasználatot 30%-ra felfejleszteni, de mivel a Mesterkard +10%-ot ad az egykezes fegyverhasználathoz, ezért elég csak 20%-ra felfejleszteni.

Remélem sokatoknak fog jó információkkal szolgálni ez az összefoglaló, és meghozza a kedvet a mágus karakter kipróbálásához. :) Igazából sokan gondolják azt, hogy a mágus a leggyengébb kaszt a Gothic-ban, de szerintem ez nem igaz. Mivel én sokszor játszottam végig a játékot, és majdnem mindig mágussal, ezért én azt gondolom, hogy ha jól meg van tervezve a mágus, akkor legyőzhetetlen.
58 hozzászólás

C64 fun

9 éve, 2 hónapja és 19 napja

marcisnq írta:
Hozzátenném a cikkhez, hogy egy szűz rúnakövet még Jharkendarban is lehet TALÁLNI!
Épp most csináltam meg.
Mikor a kalóztáborban vagy és Samueltől kell hoznod speciális piát, akkor ne ment a barlangjába, hanem menj tovább egy 5-10 lépésnyit és irány be a tengerpartra. Kutasd át a vizet, találsz kincseket, ládákat, kagylókat, és egy ÜRES RÚNAKÖVET.
Csak úgy ott szépen bent a vízben, de egészen bent a mély vízválasztó rész közelében.
röhögő smiley
Off

Nem soka közöm van hozzá és bocsi is érte de ez nem cikk hanem egy blogbejegyzés egy olvasótól. mosolygó smiley Csak hogy tiszta legyen az ide érkezőknek hogy ezt nem a szerkesztők írták.

Persze attól még egy tök jó bejegyzés, most elolvastam én is! mosolygó smiley

On

válasz erre

marcisnq

9 éve, 2 hónapja és 19 napja

Hozzátenném a cikkhez, hogy egy szűz rúnakövet még Jharkendarban is lehet TALÁLNI!
Épp most csináltam meg.
Mikor a kalóztáborban vagy és Samueltől kell hoznod speciális piát, akkor ne ment a barlangjába, hanem menj tovább egy 5-10 lépésnyit és irány be a tengerpartra. Kutasd át a vizet, találsz kincseket, ládákat, kagylókat, és egy ÜRES RÚNAKÖVET.
Csak úgy ott szépen bent a vízben, de egészen bent a mély vízválasztó rész közelében.
röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Ja annyit még hozzáfűznék, varázslóval gyors fejlődés... Mikor a 2. felvonás kezdődik és mehetsz orkokhoz, vagy veszel 2db vihar tekercset, vagy lépsz rögtön 3-al felvonáshoz és kitanulod. Amondó vagyok szépen lehet fejlődni ne kapkodjunk a 3-as felvonással. Szóval két vihar varázslat és 1db gyorsaság lötty kell. Berongyolunk bányákhoz és körbefutjuk a várat. Nem túl gyorsan, hogy az orkok ne maradjanak le. Mikor körbefutottunk és orkot, vargot minden anyám tyúkját magunkra húztunk akkor elkocogunk a faltörő koshoz, oda nem jöhetnek fel utánad... Mindezt lassan meg megállva ne menjenek vissza az orkok. Majd a két vihar tekercset elnyomjuk egymás utána, garantált a siker. Ráadásul ezt minden felvonás elején eljátszhatjuk velük mivel újra teremtődnek bánya mapon az orkok.

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nálam ez a játék örök kedvenc, mind az alap mind a raven verzió. Annyival kiegészíteném, hogy akik nosztalgiáznak..... Aranyra megoldás... első városban kitanuljuk potom 2 pontért a kovácsolást, majd elrongyolunk a zsoldosokhoz és az ottani kovácstól veszünk 100-200db acélt. Minden alkalommal mikor a fújtatónál van és fúj egyet vagy csak ráfordul lesz nála 2db sima acél, üllőnél pedig minden alkalommal amikor üt egyet lesz nála 2db felmelegített acél... Innentől kezdve kár 10 pontot is pazarolni a zárfeltörésre. Mivel a kész 100-200db fegyvert visszaviszed első város kovijához és az ad neked 10-30k aranyat attól függően mennyire van kitanulva a kovácsolás. Én amondó vagyok 8 pont is jól jön kár pazarolni. Remélem van akinek tudtam segíteni. kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
Itt a beteg az te vagy és nem én. Te hazudoztál számomra fontos embereknek, kavartad mögöttem a ****t folyamatosan, csak most tagadod.És azok nem hazugságok voltak, hanem az igazságok, csak most hazugságoknak mondod, hogy engem járass le, de ezt még te is elismerted személyes beszélgetésben. Az akkori sem történt volna meg, ha nem engem állítasz be bűnbaknak. Meg most is nem tudom, hogy ki szövetkezik ellenem, holott én már el akartalak téged és a pereputtyodat felejteni. Ez nem üldözési mánia, ezek a tények. És hogy nem ismertelek soha? Dehogynem... csak akkoriban nagyon jó indulatú voltam veled, és megbocsájtottam neked, de most túlmentél nálam minden határon.
Hülye.

válasz erre

Vendég

12 éve, 17 napja

Marduk te tényleg ilyen hülye vagy vagy csak beteg vagy???????????

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

12 éve, 18 napja

[Tiltott felhasználó!]

Marduk

12 éve, 18 napja

mrxten írta:
tisztára mint egy argentin szappanopera röhögő smiley
paula és paulina sírva rohannának tanácsért eszmeraldához ha ezt leadnák az rtl klubbon röhögő smiley
Az Eszmeralda már foglalt név, szóval mást kell kitalálnod kacsintó smiley röhögő smiley

válasz erre

mrxten

12 éve, 18 napja

tisztára mint egy argentin szappanopera röhögő smiley
paula és paulina sírva rohannának tanácsért eszmeraldához ha ezt leadnák az rtl klubbon röhögő smiley

válasz erre

Marduk

12 éve, 18 napja

Amúgy nem olyan régen történtek a dolgok, de ne zavarjon... mosolygó smiley

válasz erre

Marduk

12 éve, 18 napja

Dorcika írta:
Te élsz a gyerekes álomvilágodban, ahol te vagy az őszinte, meg aki nem tesz keresztbe másoknak. Nem én élek álomvilágban. Amiről meg beszélsz, annál az esetnél 10 éves voltam, de ezt már tudtommal megbeszéltük. Vicces, hogy ezen tudsz csak lovagolni. Én nem kentem rád semmit. És azóta én nem tettem neked keresztbe, te valamiért mégis ezt agyaltad ki. Mi ez nálad, valami hobbi, hogy direkt belenyúlj két ember magánéletébe, és hamis dolgokkal próbáld meg szétzavarni őket?
Nem érdekelsz, folytathatod. mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

12 éve, 18 napja

[Tiltott felhasználó!]

12345a(z) 5 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profiljaBotyi profilja