Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen

2018. október 26.
28.1751
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
DrThezeus profilja, adatai
DrThezeus
A Generation Zero 2019 érdekesebb megjelenései közé tartozik szerintem, elvégre ki ne akarna egy olyan játékkal játszani, ahol punkokkal lőhet ripityára hatalmas robotokat az 1980-as évek Svédországában? A nemrég véget ért zárt béta keretein belül ki is próbáltam a játékot, most pedig az ott szerzett tapasztalataimból szeretnék írni egy rövidebb bemutatót vagy ajánlót.
 


Amit fontos kiemelni már az elején, hogy minden, amit itt leírok, a zárt béta során tapasztaltakon alapul, tehát könnyen lehet, hogy megváltozik a megjelenés idejére. Néhány zavaró apróság kijavítását már meg is ígérték a hivatalos fórumon, ezeket majd igyekszem jelezni a szövegben is. Illetve, mivel mégiscsak bétáról van szó, a technikai részletekbe se mennék nagyon bele, röviden talán annyit lehetne ezekről írni, hogy a felszerelés és a küldetések menedzselése még kicsit fapados, valamint a tereptárgyak néhol szeretnek egymásba csúszni, de ezen túl semmiféle problémás dologgal, vagy komolyabb buggal nem találkoztam.

Kirándulni veszélyes

Be kell valljam, a Generation Zero létezéséről abszolút véletlen értesültem. Alapvetően a Rage 2 miatt kezdtem el közelebbről is követni az Avalanche Studios híreit, újdonságait, és ekkor jött szembe velem ez a cím. Már az első kép megfogott, amin egy hatalmas robot magasodik négy fiatal felé a ködbe vesző úton, és minél többet tudtam meg a játékról, annál inkább éreztem, hogy nekem ezt muszáj lesz kipróbálnom.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 7. képA történet szerint az 1980-as évek Svédországában járunk, az általunk alakított karakter pedig pont most ért haza egy többnapos kirándulásról. Azonban nagyon úgy néz ki, hogy amíg mi a vadont jártuk, távol a civilizáció minden vívmányától, addig az általunk ismert békés, csendes világ megszűnt létezni. Az emberek eltűntek, a falvak, tanyák kihaltak, az utakat pedig rejtélyes eredetű robotok járják, akik kérdés nélkül nekünk esnek, ha meglátnak minket. A mi feladatunk nem kevesebb ebben az alternatív múltban, mint túlélőket keresni, valamint a hatalmas, nyílt világban szétszórt információmorzsákból összerakni, hogy mi is történt itt, amíg mi kirándultunk a haverokkal.

A fejlesztői ígéretek szerint a Generation Zero egy nyílt világú akciójáték lesz, melyben egyedül vagy maximum három barátunkkal vadászhatunk robotokra, különféle gerilla taktikákat bevetve a túlerő és a technológiai fölény ellen. Ha mindehhez hozzávesszük a dinamikusan változó időjárást, az 1980-as éveket idéző zenét, valamint a robotok igen látványos szétforgácsolódását, akkor egy kifejezetten kellemes játék képe kezdhet el derengeni a lelki szemeink előtt. A béta pedig, bár akadtak hibái, egész jól bemutatta a koncepcióban rejlő potenciált.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 2. képMisztikus világvége

A bétában sajnos a fenti mechanikáknak egy része volt csak elérhető. A történetbe például nem nyerhettünk bepillantást (mondjuk, ez talán jobb is így, hogy nem spoilerezték el az elejét), és a térkép jelentős hányadát is lezárták az alkotók. Ezek helyett a játék kezdőzónájában barangolhattunk, összesen két nagyobb szigeten, valamint kaptunk pár fő- és mellékküldetést is, melyeknek a legtöbbje arra koncentrált, hogy vajon hová tűntek az emberek.

Ezen a részén a játéknak azért elég erősen érződött, hogy inkább csak amolyan placeholderként van jelen, hogy azért legyen mit csinálni. Igazából a küldetések jó része arról szól, hogy megérkezünk valahova, ahol elvileg embereknek kéne lenniük, rájövünk, hogy nincs ott senki, aztán pedig megpróbáljuk kideríteni, mégis merre mentek tovább a túlélők. Ez önmagában nem tartogat túl sok izgalmat, viszont így is találhatók már benne ötletes megoldások, az például nagyon tetszett, amikor egy térkép és egy lista segítségével kellett rájönnöm, hogy melyik épületekbe kéne benéznem nyomok után kutatva.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 6. képMaga a bejárható terep a térképen egész kicsinek tűnik, de a valóságban azért így is el lehetett szórakozni a felfedezésével, főleg azért, mert vezethető járművek jelenleg nincsenek a Generation Zeróban, a gyorsutazás pedig csak az egyes biztonságos házak között lehetséges. A táj első látásra kicsit talán egyhangú, viszont így is megvannak a maga pillanatai. A fák között átszűrődő holdfénynek, vagy a messzeségben villogó rendőrségi fényjelzésnek van egy nagyon erős hangulata, és ugyanez igaz a kihalt atombunkerekre, vagy épp a szántó közepén álló, rejtélyes berendezéseket tartalmazó konténerekre.

Ezt a misztikus és egyedi hangulatot pedig nagyon jól egészíti ki a játék zenéje. Inkább visszahúzódik, megmarad a háttérben, amikor viszont harcba keveredünk a robotokkal, egyből pörgősebb, agresszívabb dallamokra vált, így nagyon jól igazodik a képernyőn zajló eseményekhez.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 3. képA fair play elmarad

A történet mellett a Generation Zero másik nagy érdekessége a szememben a gerilla taktikák alkalmazása, és ezeknek szerencsére azért már nagyobb szerep jutott a bétában. Alapjáraton a robotok békésen sétálgatnak az utakon és a különböző épületek környékén, de ha meglátnak minket, egyből nekünk esnek. Hogy mennyire keltettük fel a figyelmüket, azt egyszerű színkódok jelzik: a fehér fényt kibocsátó robotok nem tudják, hogy ott vagyunk, a sárga fény már gyanakvást jelez, aki pedig pirosba vált, az a következő pillanatban már a nyakunkba is szakad.

Alapvetően elmondható, hogy ha állva, kényelmesen sétálva közelítjük meg az ellenfeleinket, akkor hamar kiszúrnak minket, de guggolva vagy épp hason csúszva jóval közelebb juthatunk, mielőtt gyanút fognának. Ezen kívül különféle tárgyakat is bevethetünk ellenük: maximum hangerőre felcsavart rádiókkal csalogathatjuk őket bizonyos pontokra, jelzőrakétákkal hamis célpontokat jelölhetünk ki nekik, vagy épp tűzijátékot bevetve összezavarhatjuk az érzékelőiket, hogy egymást is lőni kezdjék.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 5. képMindez papíron teljesen jól hangzik, azonban sajnos a játék nehézsége jelenleg egyáltalán nem teszi szükségessé az ilyen taktikák alkalmazását. Igazából onnantól kezdve, hogy megszerezzük az első pisztolyunkat, kvázi csúcsragadozónak számítunk a környéken, és egyszerre akár 3-4 robottal is fel tudjuk venni a harcot mindenféle probléma nélkül. Igaz, ahogy haladunk előre, úgy tűnik fel egyre több és több páncélozott egység az ellenség soraiban, de rohampuskával vagy géppisztollyal ezek is viszonylag könnyedén ledarálhatók. Épp ezért bármiféle csapdát vagy alantas taktikát maximum a saját szórakoztatásunkra fogunk bevetni, nem pedig azért, mert a játék megköveteli tőlünk.

Ami viszont már most is nagyon el lett találva, az a robotok sérülésmodellje. A legkisebb ellenfeleket leszámítva a Generation Zeróban mindenkinek el tudjuk lőni bizonyos alkatrészeit, fegyvereit, melyek gyönyörűen szikrázva repülnek el a fenébe egy-egy jobban elhelyezett lövés után. A játéknak ez a része éjszaka mutatja meg igazán teljes szépségét, mikor a sötétben még látványosabb, ahogy a robotok szikráznak, kigyulladnak vagy épp összeesnek és végleg beadják a kulcsot az össztűzben.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 1. képAhol nem ártott volna a finomítás

Én a béta során két kifejezetten idegesítő jelenséggel találkoztam, melyeknek az átdolgozásával szerintem sokkal szórakoztatóbb játék is lehetne a Generation Zero. Az egyik ilyen a kameraváltás FPP-ből TPP-be, mikor valami vagy valaki fellöki a karakterünket. Ez gyakorlatilag egy teljesen felesleges funkció, egyedül arra jó, hogy összezavarja a játékost minden egyes alkalommal. Szerencsére a problémát igen sokan jelezték, így a fejlesztők megígérték, hogy átgondolják ezt az egészet a megjelenésig.

A másik zavaróbb aspektusát a játéknak a biztonságos házak környékén újratermelődő robotok jelentik. Ezekkel egyszer meg kell harcolnunk, hogy feloldhassuk az adott rejtekhelyet, amivel nem is lenne baj, azonban ezek az ellenfelek később újra és újra megjelennek ott, ahol egyszer már legyőztük őket. Így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy gyorsutazás vagy újjászületés után rögtön harcolnunk kell az adott biztonságos ház újra megjelent őrzőivel, ami azért elég idegesítő az első pár alkalom után.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 4. képRejtett gyöngyszem?

Összességében a zárt béta alapján én úgy érzem, hogy a Generation Zero egy igen ígéretes cím, mely akár 2019 egyik meglepetése is lehet, ha az alkotók összehoznak egy ütős sztorit, illetve kicsit jobban ráfekszenek a gerillataktikák sulykolására. Magában az alapötletben rengeteg potenciál lapul, és az eddig látottak alapján az Avalanche csapata ezt ki is akarja használni, szóval szerintem érdemes lehet figyelni a játékot, főleg akkor, ha bejön a misztikus, retro-futurisztikus hangulat, vagy épp világéleteben szerettél volna a fűben lapulva óriásrobotokra vadászni.


Generation Zero béta - Punkok az óriásrobotok ellen - 8. kép

12 hozzászólás

DrThezeus

2 éve, 8 hónapja és 11 napja

petrovicsz írta:
Ohh ez nagyon bejövős! Mikor lesz legközelebb béta? Ha kell meghívó, behívsz?
Hogy mikor lesz béta, azt nem tudom sajnos, egyelőre nem láttam hírt róla sehol. Viszont a megjelenés még arrébb van (egyelőre pontos dátum nincsen, csak 2019-t írnak, de amit láttam, az alapján nem hiszem, hogy év elejére elkészülnének vele), szóval szerintem egy béta még feltétlen lesz. Érdemes figyelni az oldalukat, a generationzero.com-ot, mert erre a bétára is ott kellett regisztrálni, gondolom, a következőt is ott jelentik majd be.

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

Ohh ez nagyon bejövős! Mikor lesz legközelebb béta? Ha kell meghívó, behívsz?

válasz erre

DrThezeus

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

Hellblade írta:
Nem rossz amúgy!Érdekes olvasmány volt!
Köszi, örülök, hogy így gondolod.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

[Tiltott felhasználó!]

DrThezeus

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

Hellblade írta:
Kicsit olyan mint a State of decay,csak robotokkal..
Mire kijön remélem már a Death strandinggel,Sekiroval,meg a Ghost of tsushimával fogok játszani..
Nekem elsőre inkább a Horizon Zero Dawn jutott eszembe róla a lelőhető alkatrészek, meg egy kicsit a robotdizájn miatt is. Igaz, itt nem "állatiasodtak" el a gépek, de szerintem egy kis áthallás így is felfedezhető a két játék között.

válasz erre

DrThezeus

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

Eltohn írta:
Hmmmm de jó kis játék lesz ez ha kész lesz!
Én is valami ilyesmiben bízom.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

[Tiltott felhasználó!]

Eltohn

2 éve, 8 hónapja és 12 napja

Hmmmm de jó kis játék lesz ez ha kész lesz!

válasz erre

DrThezeus

2 éve, 8 hónapja és 13 napja

Direktor írta:
Egész jó játéknak tűnik így elsőre! Avalanche amúgy elég jó csapat, bízom bennük. Figyelem ezt a játékot mostantól!
Szerintem is jó játékokat szállítottak eddig a srácok ( a Just Cause 2 amolyan bűnös élvezet nálam, a mai napig imádok felrobbantani bennem mindent, ami csak szembe jön), ezért bízok benne, hogy ebből az alapból is ki tudnak hozni majd egy ütős címet.

válasz erre

DrThezeus

2 éve, 8 hónapja és 13 napja

muki írta:
Számomra teljesen ismeretlen játékot mutattál be! Köszi!
Igazán nincs mit. igazából valami ilyesmi is lett volna a célom ezzel az írással, hogy felhívjam egy kicsit a figyelmet erre a címre, mert ahogy láttam, túlságosan nem került még be a köztudatba se itthon, se külföldön, talán azért, mert a megjelenése is arrébb van még.

válasz erre

Direktor

2 éve, 8 hónapja és 13 napja

Egész jó játéknak tűnik így elsőre! Avalanche amúgy elég jó csapat, bízom bennük. Figyelem ezt a játékot mostantól!

válasz erre

muki

2 éve, 8 hónapja és 13 napja

Számomra teljesen ismeretlen játékot mutattál be! Köszi!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja