GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu//

2013. február 15.
46.4721
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Raiden profilja, adatai
Raiden
Egy régebben már ismertetett Puppy disztribúciót mutatok be újra.


A Slacko Puppy 5.3.3 tavaly májusban jelent meg. Most kapott egy alapos ráncfelvarrást a Magyar Puppy Linux Közösség fejlesztéseinek felhasználásával. Az átalakítást Kros54 végezte. Lehet kérdezni, miért egy régebbi puppyval foglalkozok, mikor vannak már újabbak, a Precise alapúak. Egyszerű a válasz. Azért, mert a slacko (ez a puplet a slackware-csomagokat is használhatja) az én gépemre a legjobban bevált puppy. A számítógépem nem fiatal, kell egy olyan rendszer, ami kíméli a hardvereimet, gyors. És ha csak tíz percre akarok a felugrani a netre, akkor az tényleg tíz percig tartson, ne kelljen kb. még ugyanannyit vacakolnom. Mondjuk az XP-vel. Az ugye bekapcsolás után mikor a netre felmászik, tűzfalat, vírusirtót, spywaret frissít, és csak ezek után tudok indulni valamerre. Ez pedig sok-sok idő.

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 2. kép

A Xubuntum is jó - de nagy. Nem is igazán használom netezésen kívül másra, ez is a GPU-m kezelése miatt van, annyi gyorsítást ad, amennyi hellyel-közzel elég, de nem többet. Driver már nincs hozzá, és az újabb kernelekből is hiányzik ez a támogatás.

Ugyanakkor a slackware alapú disztrók jeleskednek az öregebb hardverek felélesztésében,így kelt életre gépem a Slacko Puppyval,az öreg ATI GPU-m is nem kis örömömre.

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 3. kép

Kinézete a JWM ablakkezelővel is tűrhető.

De mi lenne, ha a nekem sokkal jobban tetsző openboxszal lenne szerelve? Na igen, szép a gondolat, de kivitelezni picit körülményesebb, mint pl. az Ubuntunál, ahol elég terminálból kiadni a megfelelő parancsot, és már cseréli is a GUI-t.

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 4. kép

Email-ben megkerestem ötletemmel Kros54-et. Ő először meglepődött, de aztán úgy döntött, egy próbát megér, és megcsinálta nekem ezt a pupletet, annyira jól sikerült,hogy továbbgondoltuk a dolgot. Belőle született, a GameChannelPuppy,ami egy nem hivatalos rajongói változat.

Néhány javítást illetve fejlesztést is végzett.

A Firefoxot a legfrissebb, 18.0.2 verzióra cserélte. Az openbox alá beépítette a tint2panelt, ráadásul olyan formában, hogy a leggyakoribb programok egy kattintással e sorból, az ikonjukra kattintva indíthatók. A puplet teljes flashplayer és openJDK támogatást kapott. A wifiseknek lehet nagy segítség, hogy egy új, frisbee névre hallgató kapcsolatteremtő eszköz is be lett építve. A médialejátszó minden ismertebb hang- és videoformátummal, youtube-videóval elboldogul. A fejlesztések eredményeként elmondható, hogy a puplet sokkal szebb lett, ugyanakkor a RAM-fogyasztása meg nem emelkedett.

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 5. kép

És most egy kis Raidenesebb "stílus", sokat filóztam, melyik vonalat "erőltessem", a picit kimértebb-lényegretörőbb (legalább is nekem szokatlan) megfogalmazást, vagy maradjak a lazább-kötetlenebb vonalon? Szerintetek?

Mivel bizonytalan vagyok ez ügyben,úgy gondoltam lesz egy kis ez-és az is. Nos, a Puppy startra készen várja a letöltéseket,a nyilvános ftp-n.

ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/gamechannelpuppy.iso

Figyelem! A legtöbb Puppy, így ez is, alapértelmezetten root jogosultságot ad.

A rendszerhez rengeteg program található még az ftp-n.

ftp://puppylinux.hu/puppylinux/pet_packages_slacko/

Puppy közösségi fórum, igen hasznos, és ajánlott olvasmány a kezdő Puppy usereknek.

http://puppylinux.hu/phpbb3/index.php?sid=b40c38791587f9ab744aee1c98d4f2e6

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 6. kép

Letölthető természetesen a Wine nevű alkalmazás, ami elég nagy népszerűségnek örvend a Linux alatt Win-es programokat-játékokat futtató userek körében. Természetesen a Wine sem csodatévő aranyhal, megvannak a korlátai de kis fáradtsággal azért elég jól fel lehet fejleszteni a tudását. Aki tripla A címeket szeretne futtatni, annak egyenlőre inkább a Win javasolt. Még mielőtt nekiugrana bárki is a telepítésnek, egy valamivel tisztában kell lenni. Nem minden hardver konfigot támogat olyan jól, mint pl az enyémet, itt elsősorban a videokártyára gondolok, pl az ATI Radeon 9200-9250-es kártyát fullra kihajtja a nyílt driver. De mondjuk Lucid 528-alatt, már csak minimális (elégséges) gyorsítást tud adni a rendszer.

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 7. kép

Tehát annak ellenére hogy nagyon szuper a GameChannelPuppy (Slacko 5.3.3 Hu) és korszerű, nem biztos hogy minden öreg vasat egyformán jól kezel. De erre is van gyógyszer, rengeteg honosított, és átalakított puppy található a Magyar Puppy Linux Közösség hivatalos honlapján, így szinte mindenki talál kedvére való kutyust, amik természetesen magyarul "csaholnak" a gazdijuknak, nem beszélve a rengeteg PET csomagról, és egyéb más helyről elérhető támogatásról. Fórumszál nincs, mivel nem hivatalos a disztró, de a Slacko Puppy-ról ami a rendszer alapja, természetesen találhattok információt a közösség fórumán.

FPS Ubuntu és Puppy alatt:

GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 10. kép


GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 9. kép

Kell pár szó még az apró-cseprő dolgokról, amik az elején bosszantóak tudnak lenni, ha az ember nincs tisztában ezekkel. Telepítés után a hang ikon lehet hogy inaktivitást jelez.
Nem kell a hangkártyát "újravarázsolni", egyszerűen csak az ikonra kell jobb egérgombbal kattintani, és a beállításoknál kiválasztani az aktív keverőt, és azt bekapcsolni pipával.

Én elindítottam egy zenét és, egyből meghallottam hogy ha sikerrel jártam. Ezt csak a telepítés után közvetlenül legelső indulás után kell megoldani, ahogyan a net beállítást és a többit. A telepítéssel kapcsolatban pár szó. Hát nem olyan mint a win. Még csak nem is olyan mit egy másik Linux. Túl sokáig kellene magyaráznom itt a hogyanokat, de szerencsére van egy oldal, amin képekkel van illusztrálva, és lépésről-lépésre le van dokumentálva a telepítés folyamata.

http://dirtywindows.hu/publ/blogs/reend/eleszd_fel_regi_szamitogepedet_a_puppy_linux_al/19-1-0-598


GameChannelPuppy//Slacko5.3.3.Hu// - 8. kép

Akinek tetszik, használja egészséggel én fogom az biztos..;)

Tisztelettel:
Raiden
30 hozzászólás

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

Aztaaaaaaaaaaa!!!! meglepett smiley

válasz erre

rDAVE

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

Király, GameChannelPuppy. mosolygó smiley Majd kipróbálom, de használni nem igazán fogom, mert most még kell játékra ez a... Windows. röhögő smiley

válasz erre

Raiden

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

csirkee írta:
Én is hamar megszerettem és megszoktam az ubuntut a sok év win használat után mosolygó smiley jó nagyon
Én szeretek kísérletezni,és használom is,játékra,erre-arra,nem unalmas.3 rendszerem szokott lenni startrakészen,meg a rengeteg puppy.Lassan kihízzák a vinyóim,de nincs szívem egyet sem törölni mindet kedvelem valamiért...mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

Raiden írta:
Köszi,kevesen próbálják ki a puppyt,pedig nem egy ördöngős valami.Inkább érdekes és meg lehet szeretni,ha az ember rákap.mosolygó smiley
Én is hamar megszerettem és megszoktam az ubuntut a sok év win használat után mosolygó smiley jó nagyon

válasz erre

Raiden

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

csirkee írta:
De jók ezek a gc-s képek mosolygó smiley én nem igazán értek ehhez, úgyhogy én ezt most nem fogom használni, maradok az ubuntunál
Köszi,kevesen próbálják ki a puppyt,pedig nem egy ördöngős valami.Inkább érdekes és meg lehet szeretni,ha az ember rákap.mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

12 éve, 1 hónapja és 20 napja

De jók ezek a gc-s képek mosolygó smiley én nem igazán értek ehhez, úgyhogy én ezt most nem fogom használni, maradok az ubuntunál

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja