Ezért Veszünk Nextgen Konzolt

2014. január 30.
42.1081
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Yanez profilja, adatai
Yanez

Ezért Veszünk Nextgen Konzolt - 1. kép

Maga a cím most talán már elavultnak számít, hiszen a nextgen masinák már megjelentek, így nyugodtan nevezhetjük őket current gen-nek. A lényeg, hogy a PS4 és Xone-ról van szó. És most, hogy túl vagyunk a szöveg esetleges félreértésétől, kezdődjék a post. Amiről én itt prédikálni akarok, az nem csak a gondolat, a tudat, hogy miért akarunk beruházni egy ilyen konzolra, hanem egyúttal az ezzel kapcsolatos viták megszüntetésének egy gyenge (?) próbálkozása is. A téma nem ígényel betűtornyokat, úgyhogy megpróbálom rövidre fogni.


Már a nextgen konzolok megjelenése előtt folytak a viták, hogy melyikre érdemesebb szert tenni, PS4 vagy Xone? Eleinte sok minden szólt a PS4 mellett és talán még most is így van, talán! De mivel mindkét konzol sikeresen startolt és még kialakult a készlethiány is, ezért azt kell mondjam, nem számít melyik a dögösebb, vagy anyagilag jobban fekvő. Igazából sohasem számított, hogy olcsóbb vagy valamivel drágább-e az egyik-másik. Az árkülönbség nem egetrengető és a fejemet rá, hogy nem ez lesz a döntőpont, hogy ki melyiket veszi meg. Hamarosan rátérek a lényegre, ami nem titok, de mégis sokan másképp vélekednek. Most nem szeretnék kommenteket másolni vagy idézni, inkább hasonlóképp írom le, de sokan magukra ismerhetnek bennük.

Tehát ilyen hozzászólásokhoz van szerencsénk, amint hír villan fel a nextgen-ről: "Én PS4-et veszek, mert olcsóbb", "Xbox-om van, de most inkább egy PS4-et fogok vásárolni, mert (dobpergés) olcsóbb". Természetesen rengeteg hasonló szöveget lehet olvasni. De a fenéket fogsz te emiatt PS4-et venni! Te már rég eldöntötted, hogy mit veszel, csak szemétkedsz és hatással akarsz lenni másokra a fanboyoskodásoddal. Mert ez már nem csupán egy vélemény, hanem egy provokatív kijelentés. Nem írja oda a lényeget, hogy valójában miért vesz PS4-et és a kisebb ár neki csak hab a tortán. Hamarosan leírom, de előtte még más is van.

Ezért Veszünk Nextgen Konzolt - 2. képItt vannak még nekünk az "okostjások", akik megjósolják, hogy melyik konzol fog megbukni és miért. Plusz a "szakemberek", akik mindenféle számokkal meg adatokkal bebizonyítják nekünk, hogy az egyik konzol gyengébb a másiknál és nem fognak menni rajta a játékok annyi fps-sel meg hd felbontással, mint a másikon. Sőt, 1-2 év múlva már bukta lesz. Kéremszépen, ezek megintcsak fanboyok, akik már rég eldöntötték, hogy mit vesznek, csakhát muszáj az ellent megdobálni egy kis kakival. Bezzeg, aki mindkettőt fogja megvenni, az hallgat, mint a sír. Legfeljebb néha ödaböfög valami mondatot, hogy szerinte melyik konzolnál mi az előnyösebb, esetleg hátrányosabb.

És találkozhatunk még olyan fanboyokkal is, akik megmondják, hogy az egyik konzolra sokkal pazarabb játékok (exclusive)-ok lesznek, mint a másikra. De mindenki tudja, hogy ez a dolog teljes mértékben szubjektív. Ezzel szerintem megintcsak magukat próbálják nyugtatni. És még olyan durvaságokkal is találkozhatunk egyes oldalakon, hogy az egyik konzol nem konzol, hanem szórakoztató központ, multimédiás center meg hasonlók. Igen, ezt az Xone irányába mondogatták. De kérdem én: Ki az, aki nem a játékokért fogja megvenni az Xone-t? Hiszen a többit simán elintézhetjük PC-vel is. És itt jön a lényeg, amit annyit emlegettem.

Ezért Veszünk Nextgen Konzolt - 3. képA játékok!!! Bizony, bizony és ez számotokra sem rejtély. Nem amiatt fogunk PS4-et vagy Xone-t vásárolni, mert valamelyiknek erősebb a hardvere. Nem azért, mert az egyiknél jobb a hd. Nem azért mert olcsóbb. Nem azért, mert a másik úgy néz ki, mint egy vhs lejátszó. Úgyis a rá megjelenő játékok miatt fogjuk megvenni azt, amelyik nekünk kell. Nextgen-t kizárólag a játékok miatt veszünk! És semmi más nem számít, hiába is próbálja valaki az ellenkezőjét állítani. Még abba is belekötöttek egyesek, hogy az Xone-t kábeles tv csatorna dobozként használhatjuk. Azután az volt a baj, hogy ez csak az amcsiknak szól. Na de kérem, mit számít ez??? Mit számítanak egy konzolon az extra ficsőrök, böngésző, app-ok meg egyéb lókolbász? Ezek csak azért vannak rajta, mert korunkban ez már alap egy ilyen kütyünél. De higgyétek el, ha sima nextgen konzol lenne, mindenféle programok meg tv ficsőrök nélkül, akkoris megvennénk, mert minket gamereket kizárólag a videójátékok érdekelnek.

Ha most M.O.-n is működne a TV-zés XO-n keresztül, akkor azért érné meg jobban megvenni, mint egy PS4-et? Akkor kukába az exclusive-okkal, amelyek a másik konzolon érdekelnek? Na ugye, hogy nem! Vagy kinect? Ezen is megy a szájkaraté, hogy a kinect jobb, mint az új pseye és hogy ez "nagy" plusz, meg hogy egyesek már ezért is inkább XO-t vesznek. Higgyétek el, ha egyáltalán nem lenne rajta kinect, akkoris megvennétek, mert X360-otok volt előtte és az jobban fekszik nektek. És ha nem lenne, akkor másba rúgnának bele a fanboyok, hogy miért jobb az XO.

Ezért Veszünk Nextgen Konzolt - 4. képButák azok is, akik azt hiszik, hogy a szebb grafika és nagyobb hd miatt állnak át nextgen-re. Frászkarikát! Ez mind csak az elmédre való rábeszélés. Valójában csak a kizárólag nextgen-re megjelenő játékok miatt veszed meg a gépet. Nemhiába vannak a reklámok, trailerek és gameplay-ek ezekről a címekről. Halo 5, Forza 5, Uncharted 4, Quantum Break, The Order 1886, stb. Ezeket meglátva csak úgy beszippantja a vérbeli gémert a nextgen. Komolyan mondom, senki sem venne új konzolt, ha ezek a cuccok a jelenlegiekre is jönnének, leglábbis nem azonnal. Mert miért is vennénk?

A szebb látványért? Ugyan, azért nagyon sokan nem adnának annyi zsetont érte. Vagy az új ficsőrök, közösség meg faszántos kinect/Pseye miatt? Ki nem tojná le ezeket, ha a fentebb említett címek a mai gépeken is tiszteletüket tennének? Hiszen PS3-on és X360-on is szép a látvány. Nem mondhatjuk, hogy egy ps1, esetleg SNES szintű elavult grafikával van dolgunk. Tehát csupán a játékok dominálnak döntésünkben, semmi más. Persze akinek tele van a zsebe káposztával, az már csak azért is megvenné. Divatból sem fog senki venni, mint a mobilok esetében. Egy konzolt nem fogsz a zsebedben hordozgatni, hogy mások is lássák. :) Vagyis felejtsd el a hardvert, a ficsőröket, a dizájnt, az árcédulát és képzeld el magad elé a kontrollert meg azokat az új játékokat, amelyeket már tűkön ülve vársz. Minden más csak ráadás, úgyhogy sikíts te lotyó! Az örömtől. :)

Én is csupán az exclusive-ok miatt fogok PS4-et venni, meg hát amúgy a konzol játékok miatt. Hozzászoktam már a PS játékaihoz meg a kontrollerhez. Nem kell nekem más. Természetesen nextgen sem kéne nekem, ha a nagy címek PS3-ra is jönnének. De jól ki van ez találva. :) Most sem rohanok PS4-ért, mert bőven van mivel tolnom PS3-on meg amúgy sem jelentek még meg az engem érdeklő exclusive-ok. Nos, akkor kellemes és sikeres átállást kívánok nektek és játszunk egészségünkre!
8 hozzászólás

Vendég

6 éve, 11 hónapja és 21 napja

Nagyon jól összefoglaltad. A konzol játékra van, és ennyi. Hiába próbálnak a gyártók mást erőltetni (ami röhejes), az ember nem ezen fog tévézni mert minek?

válasz erre

Vendég

6 éve, 11 hónapja és 23 napja

Egyetértek az egész bloggal, játékra veszünk gépet, de az biztos hogy itthon az ár is számít azért valamennyit.

válasz erre

Yanez

6 éve, 11 hónapja és 24 napja

Vendég írta:
Engem nem csak a játékok érdekelnek hanem maga az ökoszisztéma is. Az jelenleg sokkal szimpatikusabb a Sonynál.

A jobb játékok úgyis megjelennek mindkettőre...
"A jobb játékok úgyis megjelennek mindkettőre..." - a legjobb játékok az exclusive címek szoktak lenni, vagy legalábbis piszok jók. Na azokat várhatod mindkettőre! Egy Uncharted-et nem nagyon fogsz látni box-ra, akárcsak Halo-t vagy Gears of War-t PS-re. Tehát nem mindegy! Hacsak nem multi**** az ember.

válasz erre

Vendég

6 éve, 11 hónapja és 24 napja

Engem nem csak a játékok érdekelnek hanem maga az ökoszisztéma is. Az jelenleg sokkal szimpatikusabb a Sonynál.

A jobb játékok úgyis megjelennek mindkettőre...

válasz erre

rDAVE

6 éve, 11 hónapja és 24 napja

Tehát azért veszünk új konzolt, mert rákényszerítenek.
Azért elég sokan reklamáltak már évek óta az új konzolokért...
De persze, hogy a játékért veszik, mi másért? Bár tényleg van egy réteg, akiket szép szavakkal rá lehet venni vásárlásra, de ők általában annyira is játszanak vele, többségnek a játék a döntő pont.
Mivel nagy árkülönbség azért nincs, így az ár másodlagos, viszont azért a hardvert nézik benne egy páran a multiplatform címek miatt.
Az Xbox 360 mellett ez egy jó érv volt anno, hogy könnyebb rá optimalizálni és ez bénább/lustább fejlesztők játékánál meg is látszik vagy aki BD filmet néz, az a másik oldalra húzott.
Szóval az ár, hardver és egyéb szolgáltatások is nyomnak valamennyit azért, főleg nehéz döntésnél. Apróságok a játékokhoz képest, de összeadódnak.

válasz erre

Yanez

6 éve, 11 hónapja és 24 napja

marco írta:
Nem vagyok benne biztos hogy mindenki csak a játékokat tartja szem előtt... A HC gamer persze, de ezeknek a konzoloknak már nem mi vagyunk a célpontjai (az előzőeknek sem mi voltunk már), hanem a casual réteg.

Az meg azt veszi, aminek többször látta a reklámját.
Azért konzolon nem túl nagy a casual réteg, azok inkább a mobiltelefonokra húzodtak át. De persze akinek előtte nem volt se box, se PS, az nyilván szem előtt tartja majd az egyéb szolgáltatásokat is. De a legtöbben gémerek, akik nem ma ismerkednek a masinákkal és nagyonis számít nekik, hogy melyikre, milyen játékok lesznek.

válasz erre

kpal

6 éve, 11 hónapja és 25 napja

azért a játékok mellet a szolgáltatások és azok minősége is számíthat, szóval kinek melyik a szimpi akár milyen megközelítésből is mindenikek valami másért tetszik ez vagy az .

válasz erre

marco

6 éve, 11 hónapja és 25 napja

Nem vagyok benne biztos hogy mindenki csak a játékokat tartja szem előtt... A HC gamer persze, de ezeknek a konzoloknak már nem mi vagyunk a célpontjai (az előzőeknek sem mi voltunk már), hanem a casual réteg.

Az meg azt veszi, aminek többször látta a reklámját.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljasmadi1968 profiljaDav2377 profiljaSándorkolbász profiljapityuska profiljaManiac profiljamarco profiljarDAVE profilja