Első benyomások: GNOME 2.28.0

2009. szeptember 27.
41.6671
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
mrphoenix profilja, adatai
mrphoenix
Jó tudni, hogy az Ubuntu kiadások szinkronban vannak a grafikus környezet fejlesztési ciklusaival, ezért októberben elég nagy esélye van a GNOME 2.28.0 érkezésének.


#kep1#

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.28 folytatja ezt a hagyományt és tartalmazza a GNOME 2.26 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést.

Valószínűleg az egyik legbosszantóbb probléma a korábbi GNOME verziók esetében a Bluetooth nem megfelelő támogatása és a 3G-képes mobiltelefonok modemként való használata. Korábban az ilyen jellegű beállítások kezelését a Bluetooth kisalkalmazás végezte, amely a panel értesítési területén megjelenített ikonjának segítségével engedett számunkra néhány apróbb beállítást.

A GNOME 2.28 tartalmazza a GNOME Bluetooth modul első kiadását, amely a Bluetooth eszközök kezelésére szolgált. A GNOME Bluetooth több száz Bluetooth eszközt támogat, beleértve egereket, billentyűzeteket és fejhallgatókat. A GNOME Bluetooth PulseAudio-integrációt is tartalmaz a Bluetooth fejhallgatókhoz és támogatja a mobil telefonon keresztüli internetelérést is. A mobiltelefon és a GNOME Bluetooth párosítása után a Hálózatkezelőben meg fog jelenni egy, a mobiltelefon internetelérésének használatára szolgáló bejegyzés.

Az idejének és feladatainak nyilvántartására szolgáló Időnyilvántartó kisalkalmazás számos új fejlesztést tartalmaz.

Elkészült egy vadonatúj áttekintés szakasz, amely a jobb áttekinthetőség érdekében egyesíti a kategória- és időszakgrafikonokat. A színek is most jelentek meg először, egyszerűbbé téve a feladatok végrehajtásával töltött idő megjelenítését.

A további szolgáltatásfejlesztések közé tartozik a jobb automatikus kiegészítés, amely lehetővé teszi a kezdési idő menet közbeni frissítését, az éjszaka dolgozók jobb támogatása, és korábban befejezett feladatok felvétele. Az exportálási funkcionalitás is fejlődött, képes a tevékenységek kategória és dátum szerinti szűrésére az exportálás előtt, valamint új, egyszerű exportálási típusokat támogat: iCal az Evolutionbe Google Naptárba és más kliensekbe importáláshoz, XML és TSV (tabokkal elhatárolt értékek) a táblázatkezelőkhöz.

A GNOME azonnali üzenő és kommunikációs alkalmazása, a Telepathy kommunikációs keretrendszerre épülő Empathy számos új és fontos szolgáltatással segíti a felhasználók kommunikációját.

A partnerlista számos tekintetben fejlődött. Beállíthatja állapotát a szöveg közvetlen beírásával, vagy korábban megadott állapotot is használhat. A partnerlista átrendezése a partnerek másolása helyett fogd és vidd módszerrel történhet. Elérhetővé vált a Nézet menü, amely lehetővé teszi a partnerek rendezésének, kilépett partnerek megjelenítésének és a partnerlista méretbeállításainak gyors elérését.

A társalgás ablak számos új témát támogat, többek között az Adium üzenetstílusokat. A felhasználólista ?Felhasználók? menüpontja buboréksúgót kapott, a felhasználólista elrejthető a csevegőszobákban, illetve ha egy csevegőszobában vagy társalgásban leírják a felhasználónevét, az adott lap szövege vörösre vált.

A hang- és videocsevegések teljes képernyőssé tehetők, és ha a partner nem küld képet, helyette az avatarja jelenik meg. Az újracsatlakozást az újrahívás szolgáltatás könnyíti meg.

A GNOME távoliasztal-kiszolgálójának (Vino) használatával mostantól lehetséges az asztal megosztása az Empathy partnerekkel.

Az XMPP partnerek (például Jabber és Google Talk felhasználók) esetén bekerült a földrajzi helyek támogatása a Geoclue használatával. A partner földrajzi helye megjeleníthető a partnerlistában a nevére mutatva, az információs ablakban vagy a Térképnézetben. Az Empathy támogatja a csökkentett pontosságú módot azok számára, akik erősebb adatvédelmet szeretnének. A Google Talk felhasználók megjeleníthetik a partner földrajzi helyét, de nem tehetik közzé a sajátjukat, mivel a Google nem használja a PEP-et.

Az Empathy új dokumentációt is tartalmaz, amely az Empathyban előforduló konkrét feladatok végrehajtásának bemutatására koncentrál.

A GNOME webböngészője, az Epiphany Geckoról WebKitre váltotta a megjelenítőmotorját. A teljesítmény javulásától eltekintve ez a változás láthatatlan. Hosszabb távon a WebKitre váltás jelentős előnyöket fog biztosítani az Epiphany felhasználóinak. A WebKitre váltás segíti számos régi, a Gecko motor által okozott hiba megoldását is. Próbálja ki az új verziót, mert lehet hogy a régebben tapasztalt hibák megoldódtak.

Az Epiphany felhasználói a WebKitre váltás miatt azt tapasztalhatják, hogy nem tudják a felhasználóneveket és jelszavakat menteni. Ez a hiba a 2.30-as fejlesztési ciklusban kerül javításra.

A DVD-lejátszás a GNOME Médialejátszójában a DVD-menükben navigálással és a lejátszás utolsó pozícióból való folytatásával bővült. A YouTube bővítmény sebessége is javult.

A Csííz webkamera-kezelő számos újdonságot tartogat. A Csííz felhasználói felülete immár tartalmaz ?sorozat? módot egymás után több kép készítéséhez. Megadhatja a készítendő képek számát és a képek közötti késleltetést is. A Csííz támogatja a képek saját kezű készítését a webkamera ?felvétel? gombjával.

A Csííz felhasználói felületét a kisebb eszközök, például netbookok képernyőihez optimalizálták a bélyegképsáv jobb oldalra helyezésével. A lenti képernyőkép a Csíízt ábrázolja a sorozat funkció használata közben, netbookokra optimalizált széles módban.

A Csíízzel kapcsolatos további információk megtekintéséhez javaslom a hivatalos bemutatóoldalt!

Az Evince dokumentummegjelenítő képessé vált saját buboréksúgóval rendelkező szöveges magyarázatok szerkesztésére és mentésére. Az Evince mostantól az esetleges összeomlások után visszaállítja a megjelenített dokumentumokat.

A GNOME hangerőszabályzó lehetővé teszi a mélysugárzó és a csatornaáttűnések vezérlését. Új szolgáltatás, hogy a beállítások módosításai azonnal életbe lépnek

A nagy változások mellett különböző apró bővítések és hangolások is megtörténtek, amelyek minden GNOME kiadást jellemeznek:

- A GNOME menüi és gombjai egységesítésre kerültek minden alkalmazásban és alapértelmezésben nem jelenítenek meg ikonokat. A dinamikus objektumokat tartalmazó menüelemek kivételt képeznek, ideértve az alkalmazásokat, fájlokat vagy könyvjelzőket és eszközöket. Ez a változtatás egységesíti a menük megjelenését és tisztább felületet nyújt a felhasználóknak.

- A Tomboy jegyzettömb módosította a tárolt jegyzetek és beállítófájlok helyét a Freedesktop.org specifikációinak megfelelően.

- A GNOME energiakezelő mostantól támogatja a több akkumulátorral rendelkező noteszgépeket és a merevlemezek kikapcsolását a DeviceKit lemezekhez.

- A GTK+ fájl és lpr nyomtató-háttérprogramok támogatják laponként több oldal nyomtatását.

- A Gedit portolásra került Mac OS? X rendszerre.

- A Pango szövegmegjelenítése tökéletesedett az új OpenType motor használatával, amely kevesebb memóriát használ, és jobban támogatja a hibás betűkészleteket.

- A VTE fejlesztéseinek köszönhetően a GNOME terminál sokkal kevesebb memóriát használ.

- A Brasero, a GNOME CD/DVD írója támogatja az adatok több lemezre írását, és írás előtt grafikusan kijelzi a lemezeken felhasznált helyet.

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. Az ő segítésükre jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt és a szabad asztali környezeteken ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.28 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési eredményeire.

További információk a GNOME hivatalos weboldalán.

EREDETI CIKK
6 hozzászólás

Vendég

15 éve, 9 hónapja és 2 napja

nem tudom megszokni a gnomeot, amióta az eszemet tudom, kde-t használok. pedig próbáltam már áttérni, mert sebességben sokkal jobb, de nem ment. nekem kell a sok csicsa...

válasz erre

mrphoenix

15 éve, 9 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
Értem. Akkor nem próbáltad még. Hmm, pedig arra lettem volna kíváncsi, hogy nőtt, vagy csökkent-e a teljesítmény. Azért köszi az infót, ment az ötös!
Nem próbáltam, még várok a véglegesre.kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 9 hónapja és 2 napja

mrphoenix írta:
Annyira valósak az infók, amennyire a gnome.org weboldal létezik.kacsintó smiley
Értem. Akkor nem próbáltad még. Hmm, pedig arra lettem volna kíváncsi, hogy nőtt, vagy csökkent-e a teljesítmény. Azért köszi az infót, ment az ötös!

válasz erre

mrphoenix

15 éve, 9 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
Ezt te már ki is próbáltad egyébként, mrphoenix? Valósak az infók? Vagy összegyűjtöttél infókat. Csak azért érdekelne, mert ha próbáltad, akkor leszedem én is, nagyon bejönnek az új fícsörök.
Annyira valósak az infók, amennyire a gnome.org weboldal létezik.kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 9 hónapja és 3 napja

Ezt te már ki is próbáltad egyébként, mrphoenix? Valósak az infók? Vagy összegyűjtöttél infókat. Csak azért érdekelne, mert ha próbáltad, akkor leszedem én is, nagyon bejönnek az új fícsörök.

válasz erre

marco

15 éve, 9 hónapja és 4 napja

Rengeteg változat történik az új Gnome-ban. Az Evince fejlesztésnek nagyon örülök, mert rengeteget használom. Az alapételmezetten ikon nélküli menük azonban furcsának tűnnek nekem.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljatotyak profilja