Előítélet jelensége

2011. augusztus 21.
44.4271
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Shade profilja, adatai
Shade
Sajna az oldalamon nem olvassák elegen, ezért, hogy értelme is legyen a szövegnek több helyre is beírom, köztük hova máshova mint ide, bár baromira nem a számítás technikába tartozik, de szerintem senki sem hal bele. :D


#kep1#Már ha meg is kísérelném sem sikerülne megszámolni hányszor találkoztam ezzel a jelenséggel, az előítélettel. Az előítélet a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény. Sok olyat láttam már, és a bőrömön is nem egyszer tapasztaltam, hogy egy embert kiközösítenek, vagy egyenesen utálni kezdik anélkül, hogy bármit is tudnának róla, vagyis leragadnak a külsőnél. Meglátják az illetőt, vizsgálják az öltözködését, szokásait, és kialakul bennük egy kép az illetőről, hogy ő milyen, ami minden esetben téves képet alkot.

Ismertem olyat, akit mindenki ki közösített csak mert büdös volt, nem vicces, tényleg büdös volt. Erről ők már leszűrték, hogy egy olyan ember akihez közel sem érdemes menni. Én voltam az aki ennek ellenére is azért odament hozzá és meg ismerkedtem vele, mint kiderült egy elég rendes jó fej srác, fürdeni meg azért nem fürdött mert ahol laknak falun akkor még nem volt bekötve vízvezeték és nem volt alkalma naponta 10litert elnyomatni zuhanyzásra. És hát honnan másból tudhatná meg ezt az ember mint onnan hogy összeismerkedik vele, ehhez viszont túl kell lépni az előítéleteken.

Velem, hogy mondjak valamit példaképp olyat is ami velem történt, még kilencedik osztályban amikor új osztályba kerültem, már azért pár hét után összeismerkedtem néhány osztálytársammal akikkel eldumálgattam meg minden, közben aztán kiderül, hogy én rock zenét hallgatok és ők ebből már leszűrték, hogy én rocker vagyok és onnantól ki is közösítettek, mert hogy ők utálják a rockereket. És nem ez volt az első, se az utolsó ilyen eset velem.

Gyakran van az, hogy egy embernek azért vannak előítéletei egy másik iránt mert egy bizonyos stílus szerint öltözködik. Meg az is, hogy történt valami vele valamikor amikor egy olyan illető csinált vele valamit. Például tételezzük fel, megy az utcán, és egy rocker leüti és elveszi a pénzét és ezért minden rockert utálni fogja, pedig egy, ismétlem, egy rocker, nem az összes!
Biztos veletek is volt már, hogy mentek az utcán és odaszóltak neked, hogy pl. "emo, fúj!", idegesítő, ugye? Sajnos ilyen az emberek többsége. Pedig nekem speciel elegem van ebből az előítéletből.

Szóval a végére annyit, hogy ne mások külseje, vagy szokásai, stílusa alapján hozzatok valaki fölött ítéletet, mert részben ezért tart ott ez a világ ahol tart.

Forrás: Shade Blogja
13 hozzászólás

Shade

13 éve, 8 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
Bocsi a fogalmazásért, de fáradt vagyok és lassú, így volt, hogy egy mondatrészt többször átírtam. Aztán a végén hanyagságból nem olvastam át az írásom, csak miután elküldtem. Így csak most látom, hogy borzalmasan fogalmaztam. Sok a szóismétlés is wtf smiley . Ettől kérlek most tekintsetek el. Amúgy viszonylag jól tudok fogalmazni, csak hát a fáradtság és a kialvatlanság nem éppen segíti elő a fogalmazó és a helyesíró készségeim mosolygó smiley
Ismerős eset. röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 22 napja

Bocsi a fogalmazásért, de fáradt vagyok és lassú, így volt, hogy egy mondatrészt többször átírtam. Aztán a végén hanyagságból nem olvastam át az írásom, csak miután elküldtem. Így csak most látom, hogy borzalmasan fogalmaztam. Sok a szóismétlés is wtf smiley . Ettől kérlek most tekintsetek el. Amúgy viszonylag jól tudok fogalmazni, csak hát a fáradtság és a kialvatlanság nem éppen segíti elő a fogalmazó és a helyesíró készségeim mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 22 napja

Amit leírtál, abban nagyon sok igazság van. Szinte mindenben egyetértek veled abban, amit leírtál, de alapvetően mégis úgy gondolom, hogy rosszul gondolod a dolgokat. Csak az egyik oldalról közelítetted meg a témát.
Az előítélet pedig alapvetően nem rossz dolog. Az esetek többségében saját magunkat védjük vele. Természetes, hogy távol akarjuk tartani magunkat egy punktól, hiszen a legtöbb punk ma már alkoholista és egyéb káros szerek rabja. Persze nem mind ilyen, de jobb félni mint megijedni elven én is inkább távol tartom magam az összestől.
Mellesleg ha sötétben vagy kihalt helyeken meglátok egy vagy több kisebbségit vagy simán gyanús kinézetű alakot, akkor alapból próbálom őket elkerülni. Igen, előítéletből. És ez azt bizonyítja, hogy én is olyan ember vagyok, aki az előítéletei alapján ítél. Hiszen lehet, hogy a kisebbségiek vagy a gyanús kinézetű alakok 75%-a teljesen jó ember. De mi a garancia arra, hogy én nem a maradék 25%-al futok össze? És ez a fajta előítélet inkább elővigyázatosság. Én azt mondom, hogy jobb félni mint megijedni. És egy előítéletek nélküli világban az emberek kevésbé lennének óvatosak, így a rossz emberek megerősödhetnek és még több esélyt adnánk nekik, így persze ők is elszaporodnának. Ez alapján szerintem egy előítéletek nélküli világ még rosszabb lenne, mint a mostani. Márpedig mindig meg kell nézni a mérlegnek mindkét végét. Mert most sok érvet írtál az előítéletek ellen, de mellette talán még több szól. Hiszen a legtöbb előítéletet az agyunk generálja önvédelemből. Gyakran tudatunkon kívül. Én tudom, mivel engem is sok előítélet ért és régen én is mindent megtettem, hogy küzdjek az előítéletek ellen. És ezen okokból mindent megtettem, hogy én ne legyek olyan mint mások, és ne kinézet alapján ítéljek. És úgy gondoltam, hogy nekem nincsenek előítéleteim, de most így visszagondolva, ha láttam valami gyanús kinézetű vagy szélsőséges alakot, akkor én is inkább elkerültem. Ez az agyunk egyfajta óvatosságra intése.
Én minden stílussal úgy vagyok, hogy az összes csak DIVAT. Mert egyáltalán semmi esély nincs rá, hogy valakinek például csak a rock zene és a rocker ruhák tetsszenek. Ezért ha valaki szinte csak rockot hallgat és rocker cuccokban jár, akkor persze, hogy azt mondom rá, hogy rocker. Ha nem csak a divatot követné, hanem az ízlését, akkor ennél sokkal összetettebb lenne. Az én kedvenc zenéim között például van rock, emo, punk, techno, dnb, reggae, pop és még sok egyéb. Igazából csak 1-2 stílusból nincsen kedvenc zeném (illetve azokból a stílusokból amiket nem ismerek). Az öltözködésem is változatos. Így egy olyan emberi lény, aki tisztában van a stílusokkal, nem skatulyázhat be engem.
A problémát igazából abban látom, hogy a legtöbb ember nincs tisztában a stílusokkal.
Nekem is volt egy barátnőm, aki általában csinos ruhákban járt, de cipők közül sose hordott magassarkút, csak vans-t és hasonlókat. A haja lila volt és mindig úgy hordta ahogy éppen kedve tartotta. A fülében hatalmas fültágító volt. És mindig vidám volt mosolygó smiley És amikor vele sétáltam, akkor nem egyszer odaszóltak neki, hogy emo. Na igen, számomra sokkal idegesítőbb, ha valaki minden bizonyíték nélkül ítél meg másokat. Csak mert ő nincs tisztában a stílusokkal, attól még nem biztos, hogy a másik emo. Mert ez a stílusok magas fokú keverése, hiszen a csajban semmit nem tudok elmondani, ami emo-s lett volna.
A ruháit New Yorker-ből és hasonló üzletekből vásárolta. Lehet, hogy vannak ott is emo-s cuccok, de alapvetően szerintem egy olyan üzlet, ahol egyedi ruhákat lehet kapni, amik kicsit kitűnnek a monoton ruhák közül. A fültágító egyáltalán nem emos, hiszen az nagyon sok stílusban elterjedt. A haját talán scene-punk keveréknek mondanám. A vans pedig egy sportmárka. És általában deszkások/bmx-esek, illetve egyéb extrém sportosok hordják. Vagy szimplán olyan csajok, akik jobban szeretik a kényelmes cipőket, mint a magassarkúkat, amik pár alkalom után feltörik a lábat. Szerintem ez se bűn és nem is emos. De ez az én véleményem.
Nem tudom, hogy ezt valaki elolvassa-e, de ha már 1 ember is végigolvassa, akkor már megérte. Na további szép napot!

válasz erre

DNS

13 éve, 8 hónapja és 25 napja

Kemény dió ez az előítélet dolog, és olyankor is előjön, amikor jóformán észre se vesszük - a hétköznapok során lépten-nyomon találkozhatunk vele. Ilyen például a másokkal szembeni bizalmatlanság, vagy amikor abból indulunk ki, hogy fordított helyzetben becsapnának minket, akkor mi miért ne tegyük ugyanazt stb.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 26 napja

ezzel az előítélettel nekem is teli van a hócipőm. kisebb koromba elég kövér voltam, volt rajtam vagy tíz kiló. most hogy gimis lettem és le is ment a háj mindenki nyal hogy had jöjjön át ps ezzni meg ilyesmi. régen nem kellett vlna piszkálni nem? most jó vagyok nekik?

válasz erre

skyman

13 éve, 9 hónapja és 1 napja

Had hozzak Én is egy példát.

Most ahol dolgozom, úgy 80 %-ban dolgozik kisebbség. Akikkel eddig dolgom volt a kisebbség képviseletében mindről leritt, hogy sose dolgozott még, illetőleg sokszor kerültem velük konfliktusba. Itt akik itt vannak nálunk, pont az ellentét. Szorgalmasan dolgoznak, minőségre nem lehet gond. Barátságosak, tehát egyáltalán semmi gond sincs velük.

Ezzel arra szerettem volna rávilágítani amire Shade is. Pár ember miatt nem ítélhetünk el egy egész "fajt" vagy "egy szokást követő embercsoportot".

válasz erre

Shade

13 éve, 9 hónapja és 1 napja

Shade írta:
Tanulásban? röhögő smiley Van ilyen is, én speciel ezt dicséretesnek tartom, az ilyenből rossz ember nem lehet. Én pl. mindig is hanyagoltam a tanulást, valahogy úgy éreztem meg vagyon nélküle. röhögő smiley
Bár mai fejjel gondolkozva inkább csak tömném magamba a tudást ameddig csak lehet, igaz azok rohadtul nem suli tananyagok8nagy része). Pedig jó lett volna ha nem akkor spóroltam volna a helyet az agyamban. röhögő smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 9 hónapja és 1 napja

Marduk írta:
Na igen, ismerős sztori csak engem azért közösítenek ki, mert szorgalmas vagyok és nem szeretek semmit se félbehagyni mosolygó smiley És igen, manapság csak a külső és az öltözködés számít. A 'divat' megmérgezte a világot.
Tanulásban? röhögő smiley Van ilyen is, én speciel ezt dicséretesnek tartom, az ilyenből rossz ember nem lehet. Én pl. mindig is hanyagoltam a tanulást, valahogy úgy éreztem meg vagyon nélküle. röhögő smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 9 hónapja és 1 napja

Cpt_Nihil írta:
Nevezz konzervatívnak, vagy akárminek: nem egyszer összehozott már engem a sors egy-egy ilyen szerzettel, és valahogy sosem volt alkalmam velük a metafizikai irányzatokról elmélkedni.

Az előítélet alapvetően nem rossz, hisz az ember (vagy társadalom) elsősorban az érzékszerveire hagyatkozva, illetőleg korábbi hasonló tapasztalatai alapján próbálja levonni a következtetést: tartsam-e távol magamtól, avagy ne? Az megint más kérdés, hogy ezeket az előítéleteket mennyire megbízható forrásra építjük.

Az emósokkal alapvetően nem a viseletük miatt van "probléma", hanem a különbözni akarásuknak köszönhetően. A társadalom mindig is rühellte azt, aki ki akar állni a sorból. De azért tegyük hozzá, hogy az izomszagú különbözni akarás éppolyan idiótát varázsol belőlünk, mintha élből elutasítunk mindent és mindenkit, ami különbözik, illetve aki kicsit másabb mint mi. Az emósok számomra például éppen azért nevetségesek, mert a kirívó viseletük - ami manapság már erősen mainstream - mellett abszolút semmit sem tudnak felmutatni. Ez olyan, mintha létrehoztak volna egy klubbot azoknak, akik különbözni akarnak, épp csak nincsenek saját ötleteik, hogy hol is kezdjék...
Az emos öltözet alapból erre van kitalálva, hogy különbözzenek, egy fajta lázadás. A punkokkal lehet kapcsolatba hozni őket, csak valamivel másabbak. Sokan keverik ma össze sajnos az emo szót, hogy ez egyenlő azzal, hogy valaki vagdossa az ereit. Nos nem pont...tény, hogy van egy pár olyan betegség aminél az illető élvezi ha vagdossa magát, vagy megnyugtatja ha látja, hogy folyik a vére. Vagyis más tészta. Na de visszakanyarodva, igazad van ha valaki így néz ki nehéz közeledni hozzá és az is tuti hogy manapság csak divatból öltözik úgy.

válasz erre

Cpt_Nihil

13 éve, 9 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
totál igazad van sztem. emosokat tök lneézik pedig semmi fura nincs benük
Nevezz konzervatívnak, vagy akárminek: nem egyszer összehozott már engem a sors egy-egy ilyen szerzettel, és valahogy sosem volt alkalmam velük a metafizikai irányzatokról elmélkedni.

Az előítélet alapvetően nem rossz, hisz az ember (vagy társadalom) elsősorban az érzékszerveire hagyatkozva, illetőleg korábbi hasonló tapasztalatai alapján próbálja levonni a következtetést: tartsam-e távol magamtól, avagy ne? Az megint más kérdés, hogy ezeket az előítéleteket mennyire megbízható forrásra építjük.

Az emósokkal alapvetően nem a viseletük miatt van "probléma", hanem a különbözni akarásuknak köszönhetően. A társadalom mindig is rühellte azt, aki ki akar állni a sorból. De azért tegyük hozzá, hogy az izomszagú különbözni akarás éppolyan idiótát varázsol belőlünk, mintha élből elutasítunk mindent és mindenkit, ami különbözik, illetve aki kicsit másabb mint mi. Az emósok számomra például éppen azért nevetségesek, mert a kirívó viseletük - ami manapság már erősen mainstream - mellett abszolút semmit sem tudnak felmutatni. Ez olyan, mintha létrehoztak volna egy klubbot azoknak, akik különbözni akarnak, épp csak nincsenek saját ötleteik, hogy hol is kezdjék...

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 2 napja

totál igazad van sztem. emosokat tök lneézik pedig semmi fura nincs benük

válasz erre

marco

13 éve, 9 hónapja és 2 napja

Az előítélet az emberi butaság egyik legismertebb megtestesítője. Sajnos sokszor döntenek bizonyos emberek megjelenés alapján, ahogy írtad is. Van, amikor van alapja, de sok esetben bizony nincs.

Nem tagadom, néha bennem is van előítélet, de ahogy írtad is, meg kell ismerni valakit, addig nem lehet kialakítani véleményt. Ötöst dobtam.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja