Egy Apple user keserű vallomása

2018. február 20.
27.7291
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
iPet profilja, adatai
iPet
Jó pár napja érlelődik bennem a gondolat, hogy a címben említett témáról írni akarok egy bejegyzést. Sokáig vívódtam, hogy megtegyem-e, mert egy kicsit árulásnak érzem magammal szemben ezt az egész témát, de az utóbbi időben annyi keserűség ért a hőn szeretett almás cég felől, hogy totálisan elegem lett az egészből.


Engedelmetekkel egy "kicsit" visszarepülnék az időbe, egészen pontosan az első iPhone megjelenése elé. Világéletemben imádtam a kütyüket, folyamatosan bújtam a különféle fórumokat, néztem a műsorokat, hogy szélesítsem tudásom a témában. Mindig birtokolni akartam a legmenőbb, legcoolabb izéket. Volt, amikor jó üzleteket kötöttem, volt, amikor átvertek az árral, de amint a kezembe fogtam az adott fülhallgatót/laptopot/bármit, egyből jobban éreztem magam.

Fura módon, így visszagondolva, a telefonoknál valahogy nem éreztem soha azt, hogy ez igen, nem volt meg a WOW faktor. Sorban álltam a Telekomnál a legújabb Sasmsungokért. Nyomkodtam az LG-t, Alcatelt, Sony Ericsson-t, magyarul bármit, ami épp a legfrissebb, legjobb volt. Addig nyilván még csak fogalmam sem volt arról, mi az, hogy Apple.

Egy Apple user keserű vallomása - 2. kép

Aztán egy akkori barátnőm unszolására vettem magamnak egy iPodot, tudjátok, azt a tárcsásat. Egészen döbbenetes élmény volt birtokolni, a horror ára ellenére. Valami negyvenezer Ft volt akkoriban. Utána értesültem, hogy ez a cupertinoi cég szokott nagy rendezvényeket tartani. Bemutatták az első generációs iPhone-t, ami ugyan technikailag nem feltétlenül volt a csúcs, de az a design, a köré felépített sztori teljesen elrabolta a szívem. Mondanom sem kell, ahogy megjelent itthon, ott álltam a sok birka között már az első nap, úgy éreztem, megtaláltam A telefont. Imádtam. Lenyűgözött. De nem csak a termék, hanem maga Steve Jobs is, akiről ordított, hogy egy maximalista, kicsit sem jó fej vezér. Aki hibátlan terméket akart adni, mindig.

Ha esetleg nem láttátok a Jobs című filmet, ajánlom, Fassbender nagyot alakít benne. A munkám kapcsán sokat tartok előadásokat, prezentációkat, valamint kommunikálok 3rd party cégekkel. Sok fogását ellestem SJ-nak. Visszatérve a telefonokhoz: nyilván évente cseréltem a modelleket, egészen egyszerűen mindig volt valami, ami olyan pluszt nyújtott, amire a konkurencia nem volt képes. Tudta nagyon jól mindenki, hogy a vállalat atyaúristene beteg, rákkal küzd. Ő megnyugtatta a befektetőket, alkalmazottakat, mindenkit, hogy Tim Cook jó döntés, mint utód, együtt látják a víziót.

SJ elhunyt, az cég gyászolt és szárnyalt. Az én meglátásom szerint egészen az 5S-ig. Onnantól hiába az űrszámok, a mérhetetlen bevétel, egészen egyszerűen eltűnt a precízió, ami az addig szinte kikezdhetetlen iOS szenvedéseiben materializálódott. Az addig betonstabilnak gondolt OS betegeskedett. Kifagyott. Szaggatott.

Egy Apple user keserű vallomása - 3. kép

Persze a launch után pár hónappal mindig rendbe rakták, de a lényeg az utána kifejezésen van. Jobs idejében, ha ez megtörtént volna, valószínűleg elbocsájtja a fél céget. Szóval mindig jöttek az új telefonok, de már én, a kissé elvakult, zárt szemű hívő is éreztem, hogy például az S7 megalázza szeretett készülékeimet. Jött a nyolcadik generáció, újfent váltottam egy 8 Plus-ra, után pedig az X-re. Őszintén és szívből megutáltam három hónap alatt. Nem a notch, vagy a túltolt animoji zavart, egyáltalán nem. Olyan funkciók akadtak benne, mint például az iMessage. Képtelen volt elsőre megjeleníteni a tartalmakat a Mail. És millió ilyen, a bőröm alá bekúszó hülyeség. Úgy adtam el, mint a szél, visszatértem újra a 8 Plushoz.

Van egy nagyon kedves ex-kollégám, akivel sokat beszélgettem erről. Pár napja kölcsönadott egy Note 8 készüléket. Nem, egyáltalán nem érzem azt a mindent elsöprő szerelmet, mint az első szifon esetében, de basszus, imádom a telefont. A kijelzőjét, a sebességét, a kameráját, valamint a design-t. A barátnőm napi szinten olt érte, Marco is kiröhögött párszor, de egyszerűen, számomra jobb ez a telefon, mint bármi, amit az utóbbi időben a kezembe fogtam.

Ami baj, mert a gondosan elrendezett ökoszisztémámba nem illik bele. A Watch-om nem ismeri fel, a Macem rühelli. Én pedig vacillálok. Őszintén nem tudom, hogy mit csináljak. De ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor hajlok afelé, hogy repül a 8 Plus és egészen addig nem is térek vissza az Apple telefonokhoz, amíg nem tudnak olyat alkotni, hogy újra elrabolják a szívem.

Egy Apple user keserű vallomása - 4. kép

Még mielőtt nekem esnétek, hogy First world problem, meg a durva anyámat hogy ezen kesergek: nekem a kütyük, a high-tech megoldások az életem, a munkám, a szórakozásom, a kikapcsolódásom. Minden ember arra fordítja javainak legnagyobb részét, amihez így ragaszkodik. Autó, motor, utazások, síelés, lemezgyűjtés - a sor végtelen. Nekem, ahogy mondtam, ezek a kütyük, főleg a telefonok. Szóval, itt ülök egy fekete Note 8-al a kezemben, rajta egy Alcantara tok (ami botrányosan gyenge, legalább annyira, mint a gyári Apple védőcuccok) és bámulom az Infinity Display-t. Nem érdekel a marketing bullshit,a nevetséges húzások, a Grow Up videó (ami továbbra is okádék).

Apple! Kérlek, könyörgök, ősszel tegyetek le egy olyan telefont az asztalra, ami miatt páros lábbal rugdosom ki az életemből ezt a gaz csábítót. GC olvasók! Beszélgessünk. Telefont mindenki használ. Ti mit preferáltok? Van olyan gyártó, akinek a termékeibe szerelmesek vagytok?
17 hozzászólás

marco

4 éve, 6 hónapja és 16 napja

totyak írta:
Munkaeszköz mi? Leírod az adódból, te kis ravasz
Ami munkaeszköz, azután nyilván visszaigénylem az áfát. De a hülyébbik (becsületes) cégvezetők közé tartozom, csak azt veszem számlára ami valóban a munkához kell. Például az X volt az első ilyen telefonom, az összes többi magánszemélyként volt mindig véve.

válasz erre

kpal

4 éve, 6 hónapja és 22 napja

Én Nokia párti voltam/ vagyok,várom az újabb telefonokat. De Samsung Note 8 is kezd vonzó lenni. Azt sajnálom Windows-os telfonok ahogy jártak.. ,igaz most is van 2db Lumia 1520 amit használok. Vártam volna MS hogy jön valami telfonnal ha már a Nokia név lekrült. Menüje nagyon tetszik Windows telefonoknak,valahogy a konkurensek rendszerei nem vonzanak,de ha muszáj idővel váltok.

válasz erre

totyak

4 éve, 7 hónapja és 1 napja

marco írta:
Nem gazdagság, munkaeszközök. Kivéve az Apple TV, az valóban a szórakozás része, viszont azzal meg rengeteget spórolok havonta.
Munkaeszköz mi? Leírod az adódból, te kis ravasz

válasz erre

WarriorAutobot

4 éve, 7 hónapja és 1 napja

Én Motorola párti vagyok még az első telefonom után alakult ki a szerelem (Az egy KRZR K1 volt) hihetetlen kis masina volt anno. Rongyosra használtam és csak azért váltam meg tőle mert az még egy Djuice csomagos teló volt itthon meg mindenkinek T-mobile-os telója volt és szerették volna hogyha egységes a szolgáltató. Utána volt egy rövid időszak amikor egy Sony Ericcson W100 volt a zsebemben majd megvettem életem első okostelefonját ami egy RAZR XT910-es volt. Brutális jószág volt a maga idejében, gyönyörű volt a kijelzője, mesés képeket lőtt, az alap beépített zenelejátszója isteni volt (mindenhol istenítették), de idővel belassult és megérett a cserére. Jelenleg egy Moto G4 Plus-t nyomkodom és ezzel is teljesen elégedett vagyok.
Nekem egy gyártó amit soha senkinek nem ajánlok az a Samsung, régen annyi termékükkel volt problémánk hogy az beégett az elmémbe! Egyetlen egy Csamcsung termékkel nem volt soha baj az egy őskövület mikró amit most is használunk! Az még az atomháborút is túlélné!
Amúgy minden másban nem vagyok nagyon márkahű. Max. a konzolban mert ott meg csak a Sony, jelenleg is van 3 konzol tőlük és egyikkel sincs semmi gond. Esetleg még annyi hogy inkább Intel/nVidia párti vagyok a gépben és ennyi lenne. A többi elektronikai cuccnál vagy nagy háztartási gépnél inkább az ár/érték arányt nézem.

válasz erre

marco

4 éve, 7 hónapja és 1 napja

5t3v3nk3 írta:
Gazdagság van most megyek elbújok a NAVON márkás telómmal..
Nem gazdagság, munkaeszközök. Kivéve az Apple TV, az valóban a szórakozás része, viszont azzal meg rengeteget spórolok havonta.

válasz erre

RyutheStaR

4 éve, 7 hónapja és 2 napja

Hát én Sony"****" volnék, de az igazat megvallva nagyon okosan kell megválasztani a termékeiket. Egyrészt erősen túlárazottak, másrészt sajnos nem mindegyik széria elég jó az én elvárásaimhoz. De ha megüt egy mércét, akkor jó'van.
Az Apple termékeket pl ki nem állhatom és a többi márka sem érdekel túlzottan.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 7 hónapja és 3 napja

[Tiltott felhasználó!]

marco

4 éve, 7 hónapja és 6 napja

Érdekes volt pont tőled olvasni ezt , aki évekig sikertelenül pusholt engem hogy mennyivel jobb az Alma.

Szerintem - és ezzel nagyon sok Applefan most így van - egyszerűen meguntad a rendszert, mert hosszú évek óta használod. Nálam ugyanez volt Androiddal. Nagyon sokáig használtam, HTC G1 volt az első Androidos telefonom (ha valaki nem tudná, ez volt az első telefon ami Androiddal jött ki), tehát konkrétan amióta megjelent.

Járt nálam ugyanabban az időben iPhone - Electronic Arts-tól kaptuk, ingyen, ami abban az időben elképesztően nagy szó volt. Visszaadtam, nem kellett, röhögtem rajta. Akkor Windows, BlackBerry volt a zsebemben ami konkrétan ****rá alázta, és ezek mellé érkezett az Android mint rendszer, amit el is kezdtem használni.

Samsung Galaxy S szériát használtam - kis kitérővel pl Sony felé -, mindig a legújabbat vettem meg, premier napon már nálam volt, vagy előbb. Minőségileg nem tudok belekötni (S6-ot máig az egyik legjobb telefonnak tartom), de az Androidra kegyetlenül ráuntam az évek folyamán. Nem volt vele bajom, csak állandóan ugyanazt néztem évekig.

Aztán tavaly jött az S8, ami szerintem rettenetesen oltári ****ul néz ki, így elérkezett az idő a váltásra. Most Apple minden eszközöm, már a laptop is jó ideje, valamint 2 Apple TV-m is van (Airpods, iPad, iPhone X, MacBook Pro mellett), de nem tudom mikor unok rá. Egyelőre sokkal összeszedettebb számomra mint az Android, és ki is használom minden szegmensét, de tényleg nem tudom meddig.

Viszont ez a váltás nem történt volna meg, ha ma is lenne BlackBerry 10.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 7 hónapja és 7 napja

[Tiltott felhasználó!]

totyak

4 éve, 7 hónapja és 7 napja

Az Apple nekem mindig is fura volt. Sosem értettem meg, hogy mitől olyan különleges, hogy 2x annyiba kerül a telefonja, mint más gyártóké és mégis rengetegen megveszik. Talán azért, mert sosem volt iPhone-om. Mondjuk nem is vágyom rá. Régebben még valamiféle prémium kategóriát képviselt, nem rohangált mindenki olyannal, most meg boldog-boldogtalan zsebében iPhone van, amit jó esetben nem 48 havi részletre vett meg.

Ha már itt ez a téma és említetted is a blogban, akkor rákérdezek a dologra, mert még sosem volt alkalmam egy Apple hívőtől sem megérdeklődni. MI a manóért jó kiadás előtt órákig, napokig sorban állni, csak hogy elsők között lehessen meg az új telefon, mikor másnap sorban állás nélkül megkapnád ugyanazt?

Én egyébként nem vagyok márka hű, azt veszem, ami tetszik és amire van pénzem. Nem arról van szó, hogy nem tudnám megvenni a legújabb iPhone-t, nem okozna gondot szerencsére, csak nem érzem, hogy érne annyit, amennyit kérnek érte. De amúgy minden kütyüvel így vagyok, szerintem a kezdeti árak mindig túlzóak, ezért vagyok lemaradva általában egy generációval.

Apple termékeknél meg kifejezetten túllövik az árat, mert (már meg ne haragudj), de az olyan típusú vásárlókra apellálnak mint te, akik így, vagy úgy, de a legújabb iPhone telefont akarják a zsebükbe.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 7 hónapja és 7 napja

Áááááá te tuti szivatsz. Egy Note8 egy iX után? És jobban bejön? Képtelen vagyok elhinni.

válasz erre

VaPe

4 éve, 7 hónapja és 7 napja

Hát megleptél. Olvasom mindenhol a cikkeidet, Androgeeken is és mindig mindenhol GC-s körben te voltál AZ Apple-ös. Mondjuk már Marco is az de ez most mellékes. Sok régi fantól hallom hogy valami félrement, nem tetszik ami most van, handrás is lépett onnan. Valami tényleg lehet.

Én a magam részéről közepes árazású telefonokat tudok megvenni, viszont azt nem részletre mint sokan. Most egy Galaxy A5 van és igazából nem szeretem de nincs is vele bajom. Nem a munkámhoz kell, lehet hogy azért.

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaiPet profilja