Dragon Ball Super

2015. augusztus 15.
28.2551
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Imperator profilja, adatai
Imperator
Közel húsz év után folytatódott sokunk kedvenc animéje/mangája, a Dragon Ball. Az első részekről "rövid" véleményem következik.


Mindenki, aki egy kicsit is jártas az animék világában, azok valószínűleg hallottak már magáról a Dragon Ballról, és a többsége feltehetőleg már látta is. Egy valódi klasszikus, mely mai napig érezteti hatását. Noha a legutolsó sorozat, a GT csúfos leszereplése után (mely lényegében csak a pénz miatt készült el, és még az eredeti alkotó sem vett részt az elkészülésében) nem folytatták az animét, a Dragon Ball láz legalábbis nyugaton mégis erősödni látszott, sőt mind a mai napig készülnek videojátékok ezzel kapcsolatban. Majd idén megtört a jég, és bejelentették a folytatást. Ráadásul az eredeti szerzővel, így rajongók milliói várták az új sorozatot, és a GT hivatalos eltörlését.

#kep1#

Én nagy rajongónak tartom magam, többször is végignéztem az összes sorozatot, az összes filmet (még az élőszereplőset is, 2x), sok játékkal játszottam stb. Én is azok közé tartozom, akik az óvoda után hazamenve türelmetlenül várták Son Goku és barátai kalandjait a tévében. Aztán egy nap jött a csapás, többé nem volt DB a tévében. Az okokat és az ezutáni eseményeket gondolom sokan ismeritek, így nem részletezem. A lényeg, hogy évek teltek el, mire sikerült megnézni mind az 508 részt, és egy korszak lezárulhatott bennem. Ám a gyerekkoromat köszönhetően Torijama bácsinak, most újfent nem sikerül lezárni. Na de, milyen is lett az új sorozat?

Az elmúlt egy-két évben voltak előjelek, hogy valami készülődik a DB körül. Elsősorban a Battle of Gods film volt az egyik legegyértelműbb jele, hiszen ez lett az első film, ami beletartozik a kánonba (a speciálokat ne keverjük bele), és az új isteni forma hivatalosan is kukázta a GT-t, millió rajongó örömére. Én bevallom őszintén, ez a film nekem nem igazán jött be, túlságosan elbohóckodták a játékidőt, harcból összesen kb 15 perc lehetett, a többi inkább Vegita megalázására ment el. Az isteni forma megjelenése is kicsit olyan erőltetettnek tűnt. Éreztem, hogy ez nem olyan mint régen.


Dragon Ball Super - 2. kép



Majd bejelentették az új filmet, az F mint Feltámadást, melyben megtudhatjuk, hogy még erősebb lett az isteni forma, Dermesztő aranyos új külsővel jelentkezik meg ilyesmi. Mondtam is magamban, hogy ez most mégis micsoda? Kicsit már fantáziátlannak láttam az egészet. Persze nagy harcok árán sikerült megtekintenem a filmet (jó kis mozis felvétel, spanyol szinkron és végig aláröhögcsélő közönség a teljesebb filmélményért), ahol valamivel kellemesebben csalódtam a végeredményben. Lényegesen jobban tetszett, mint az Istenek harca, bár ezt is kicsit összecsapottnak éreztem. Az új forma meg Dermesztő külseje nem volt annyira röhejes, meg legalább több volt a küzdelem és kevesebb a kínos poénkodás.

És végül megtörtént a csoda, bejelentették a Dragon Ball Super-t. Rögtön felcsigázott a hír, hiszen mégis csak Dragon Ball, és sokak gyermekkorát jelentette. Elsősorban az érdekelt, hogy mégis hova lehetne ezt folytatni? Én személy szerint a Cell részeknél hagytam volna abba, a Buu-s részek már unalmasak voltak. A Battle of Gods is azért kicsit elbizonytalanított. Mivel a sorozatról olyan hírek keringettek, hogy a két film után fog játszódni, így előtte még be kellett pótolni az F-et, de ezt már fentebb leírtam. Így végre elkezdhettem a Dragon Ball Super-t.


Dragon Ball Super - 3. kép



Rövid véleményem a sorozat eddigi 5 részéről: tetszik! Az új sorozat az előzetes pletykák ellenére nem a filmek után játszódik, hanem épp ellenkezőleg, előtte vesszük fel a fonalat, sőt a filmek eseményeit be is építik a sorozatba, ezzel lényegében kukázzák a filmek kánonját (legalábbis az Istenek harcáét, az F-ig még jó sokáig kell várni). Fél évvel járunk Buu legyőzése után, a Z harcosok békében tengetik életüket, Goku a szántóföldeken vállal munkát Chi-Chi kérésére, Videl és Gohan esküvőre készül, Vegita próbálja túlszárnyalni Gokut és a többiek is élvezik a békét. A béke azonban nem tart sokáig, ugyanis a pusztítás istene Beerus felébredt, és meg akar küzdeni a Super Saiyajin Istennel. Külföldi fórumokon nagyon sokan csalódtak az új sorozatban, sokan az új GT-t látják benne. Rengetegen azt sérelmezik, hogy eddig kevés a küzdelem, valamint az animálás olyan, mintha paintben készült volna. Nos az én véleményem szerint nem értem, hogy sokan mégis mit várnak? Eddig összesen 5 rész ment le, és már elvárják, hogy gigászi csaták legyenek? Én pont annak örülök, hogy felépítik az eseményeket, ami a filmekből kimaradt. Az eleje szerintem pont azért ilyen, hogy fokozatosan visszarázódjunk a történésekhez, na meg 18 év hosszú idő, egy teljesen új generációval is el kell fogadtatni a látottakat, akik talán nem ismerik annyira az előzményeket. A sok akció helyett inkább a humorra mennek rá még, ami nem is baj, hiszen az eredeti DB is inkább humoros volt. A Z-ben kezdődött csak a folyamatos küzdelem, mely nem baj, ha egy kicsit alább marad még a Super elején. A rajzolás az meg megint egy másik, arról nem a sorozat tehet, ha hanyagok, bár szerintem annyira nem vészes, mint ahogy azt próbálják beállítani, ha meg annyira a grafika számít nekik, akkor olvassák a mangát.
Ami nekem igazából eddig szúrja a fülem, az a szinkron. Különösen Kaitó/Kaio-é. Animében ritkán hallok pocsék teljesítményt, de amit az ő hangja leművel, az gyalázat. Végig unalmas, monoton hanggal mond mindent, és ez azért is bosszantó, mert elég gyakran kell ideges/mérges érzelmeket eljátszani, de egyszerűen ez nem jön át. Én az ilyet ott helyben kirúgnám.
Lényegében a Super eddig számomra nem rossz, lehet kicsit nagyon is elfogult vagyok, de az eddigi teljesítmény meggyőzött. A komolyabb harcokkal még ráérnek, bár valóban nem kéne ezt sem túl sokáig elhúzni. Rengeteg dolgot ki lehet még hozni, remélem a hosszú idő elég kreativitással töltötte meg Torijamát, hogy az új évezredben is emlékezetessé tegye a Dragon Ball nevét.
3 hozzászólás

RyutheStaR

9 éve, 4 hónapja és 11 napja

Én is nagy DB fan vagyok...viszont nekem a régi részek sokkal jobban tetszettek. Egyrészt gáz és nevetséges amit már leművelnek...sajnos ez tipikus a "mai köntösben a pénzért" rovat. Az első részt megnéztem, a többibe belenéztem. (várom, hogy haladjanak, hogy végig tudjam nézni folyamat a sok részt)
Mellesleg nevetséges az animáció:
http://cdn.vinereport.com/data/en/full/1735/dragon-ball-super.png?l=50&t=40

Múltkor láttam egy jobb összehasonlítási képet, de most sajna nem találom. Lényeg, hogy bőven van mit változtassanak rajta. De az első DB széria és a Z volt az igazi.

válasz erre

C64 fun

9 éve, 4 hónapja és 12 napja

Kiváló minőségű blogbejegyzéseid vannak, ez is az. Jó hangulatú írás!

A sorozatot egyszer imádom, egyszer unom, de ha jön új akkor mindenképp rákattanok újra!

válasz erre

wegh

9 éve, 4 hónapja és 13 napja

Én mindenképpen nézni fogom majd, köszi az írást. mosolygó smiley Jó látni, hogy van remény egy újabb jó szériára.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja