Az ezer átok videója

2015. július 21.
25.9821
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Imperator profilja, adatai
Imperator
Sokáig gondolkodtam, hogy milyen címet is adjak a blognak, ami kellőképpen összefoglalja az elmúlt hetem eseményeit.


Történt ugyanis, hogy birtokomba került a Skyrim című remekmű, és egy picit felmodoltam, ahogy azt illik. Ebből jött az ötlet, hogy mi lenne, ha csinálnék egy kis videót a modokból, amiket használok. Bár ne kezdtem volna bele...

Az egész egy egyszerű ötlettel kezdődött. Beraktam pár armort meg követőt a Skyrimbe, őket összezsúfoltam egy terembe, és készítettem pár pillanatképet. Persze a képek nem tudták megfelelően visszaadni a modok sokaságát, mivel nem igazán fért rá mindenki egyszerre. Ekkor gondoltam akkor felveszem videóra, és kész. Egy pár másodperces kis szösszenetnek indult, de persze kicsivel több lett belőle. Kitaláltam, hogy a modokból megalkotok egy saját fantáziavilágot, és ebből kialakítok egy új történetet, majd egy kb 20 perces videóban összevágok mindent. Nosza el is kezdtem a projektet, de az ez utáni időszakra nem szívesen emlékszem vissza.

Természetesen videózáshoz kell valami, amivel felveszem a videókat, majd kell valami, amivel összevágok mindent. Felvételhez a fraps-et próbáltam először, de hamar kukába került, mivel elég szépen csökkent az fps szám, valamint a hang és a kép is igen szépen elcsúszott. Ezután nem sok gondolkodás után a bandicamra esett a választás, mely szinte tökéletesnek bizonyult. Az elkövetkező napokban több-kevesebb sikerrel felvettem a filmemhez szükséges nyersanyagot, és már kész is voltam ahhoz, hogy összevágjam őket. Az első pofára esés itt kezdődött. Többféle videóvágó létezik, én pedig a hangzatos Sony Vegast választottam ki. Természetesen csak egy trial verzióval rendelkeztem, de gondoltam elég lesz. Viszonylag ismertem a progit, pár évvel ezelőtt már használtam, gondoltam jobb mint egy Windows Movie Maker. A gond viszont ott volt, hogy a videó végeredménye valami siralmas lett, az még hagyján, hogy egy böhöm nagy kék négyzet félpercenként beugrált, hogy ez csak trial, de képileg is olyan rossz minőséget hozott, hiába állítottam amit tudtam. Vegas kuka, más progi jöjjön. Ekkor keltette fel a figyelmemet az Adobe Premiere, mely elég jónak ígérkezett. Ez a telepítéstől számított 30 másodpercig még igaz is volt. Amint elindítottam, és beimportáltam egy videót, rájöttem, hogy ez egy hulladék. Ugyanis a beimportált videók legalább 8x gyorsabban játszotta le a kelleténél, ráadásul még a hang is érthetetlen zörej volt csupán. Oké, gondoltam van még a világon amit nem láttam és nem próbáltam, fel is csaptam a googlet segítségért. Jó barátom révén adott is megoldásokat, melyből kb. az összes lehetőség kuka. Amiket kipróbáltam videóvágok, azok a következők voltak: Magix Movie Edit Pro, Avid Studio, Corel VideoStudio Pro. Nem tudom ki mennyire ismeri ezeket, de az én véleményem róluk: kuka,kuka,kuka. Már nem tudom pontosan melyikhez melyik probléma tartozott, viszont a problémára emlékszem. Az egyik eleve el sem akart indulni az én szerény Win8.1-emen, a másik nem importálta be a videókat, az utolsó legalább volt olyan jó, és engedett szerkeszteni, de egy szép exe hibával természetesen mindig bezárta magát, mikor a kész vidit exportáltam volna ki. És ezek még fizetős szoftverek lennének.

De nem adtam fel, közel sem. Ilyenkor kicsit visszatértem a gyökerekhez, és a sokat szídott Windows Movie Makert, eme csodás szoftvert próbáltam hasznosítani. Az első meglepetés, hogy be tudtam importálni a fájlt. A második, hogy nem voltak hang- és kép gondok. Ráadásul még szerkesztgetni is lehetett, meg mindenfélét. Sőt, a végső fázisban sem fagyott ki, és létrehozta azt az avi-t, amit kellett és még a képminőség is szép volt. Az olyan apróságoktól, minthogy az idővonal, ami szinte az összes videószerkesztőben sőt még a WMM XP-s verziójában is szerepel, itt egyszerűen kivették, ezzel átláthatatlanná téve, hogy éppen mit csinálok, valamint az átláthatatlan kezelőfelülettől eltekintve működőnek volt mondható. Persze tesztfázisban csak egy nyersanyagot importáltam be, és mivel a film ennél jóval többől álna, így még alaposabb teszteknek vetettem alá. A végeredmény: a 3. fájl importálása után egyszerűen elkezdtem a Microsoftos dolgozók felmenőit szídni, ugyanis olyan tetűlassú volt az egész, hogy az valami hihetetlen. Közel fél óra kellett, hogy azt a nyamvadt 3 fájlt, ami egyenként kb 100 mega, beimportálja. Az életben nem végeztem volna vele, hogyha tovább használom ezt a vackot. Nos, mi a teendő, ott egy csomó fizetős és cserébe nem működő program, amik egyetlen funkciójukat nem töltik be. Az ingyenes progik sokasága meg nem látják el azokat a funkciókat, amik nekem is kellenének. Az összes hulladék közül az Adobe Premiere és a Sony Vegas volt, aminek adtam még több esélyt (mivel ezekbe legalább lehetett importálni, és nem volt tetű lassú), bár a Vegas végül később elhullott. Maradt Adobe.

A fórumokon kezdtem utánanézni, hogy mégis mi a gyík baja lehet. A válaszok nagy része lényegében arról beszél, hogy a legújabb kiadást elrontották, használjuk a korábbi változatot. Oké, feltettem a régit. Na most jön a meglepetés, importálás után csodák csodája ugyanolyan gané volt. Már kissé kezdtem ideges lenni, hogy mégis mivan már Ekkor jött a reveláció, hiszen ha az egészet a Bandicammal vettem fel, akkor mi lenne, ha konkrétan ezzel kapcsolatosan keresném a megoldást. Nos, és bizony kiderült a turpisság. Az egész videózás ott lett elszúrva, hogy én elkezdtem a bandicamot használni. Ugyanis a megoldás nagyon egyszerű: alapjáraton a Bandicam olyan codecet, valamint változó képkockasebességet használ, amit egy több tízezer forintos szoftver képtelen kezelni. Az más kérdés, hogy egy gagyi Movie Makernek miért nincs ilyen gondja. A megoldás annyi lett volna, hogy a bandicam beállításai közt van olyan, hogy eleve úgy veszi fel a videókat, hogy optimalizálva legyen a Premiere-hez vagy a Vegashoz. Na igen, csakhogy így utólag átnéztem a beállítások, és ahogy akkor, most sem találtam volna ilyen beállítást, ha nem pont azt keresem. Szépen elrejtették. Jó hogy ennyi bosszúságot tud okozni ez a kis program, és még ez is fizetős.

Na most mit csináljak? Vegyek fel mindent újra? Ránéztem a videó mappára, közel 98(!) felvett videó volt köztük, van amelyik 20 perces (mondjuk abból 19 és fél kivágásra kerülne), na az vegye ezt fel újra, akinek két anyja van, és az egyik néger. Kis fórumozás után egy egyszerű megoldást ajánlottak: telepítsek kodekeket a gépre. Évek óta nem volt kodekpakk a gépen, köszönhetően, hogy szinte minden igényes program már alapból tartalmaz mindent, de hát felraktam mindent: többféle kodekpakk, quicktime, meg még sok hülyeség, amit javasoltak. És képzeljétek, nem vált be!

A környezetemben lévők rejtélyes elhalálozása után még tovább kerestem a megoldást, végül is egyvalami volt, ami használt: Avidemux. Ez egy szép kis konverter program, ami a bandicammal felvett avi fájljaimat alakítja a Premiere számára is fogyaszthatóvá. Az igazat megvallva, már korábban is rábukkantam erre a megoldásra, csakhát a francnak se volt kedve 98 fájlt átkonvertálni, ezért is kerestem más videoszerkesztőket. Talán megspórolhattam volna egy kis időt, de már annyira nem érdekelt, hogy az nem igaz. A program meglepően gyorsan dolgozott, a 4 gigás fájlokat is kevesebb mint egy perc alatt átalakította, a dolog szépséghibája, hogy egyesével kellett mindent beimportálni. Ez eltartott egy darabig. És végül megtörtént a csoda: az újdonsült fájlokat képes voltam beimportálni a Premiere-be! Öröm é bódottá, de meg is lepődtem volna, ha tökéletes lenne. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a hang igen szépen elcsúszott a képtől. Azért érdekes, mert bármely lejátszón kipróbálva tökéletes volt, egyedül a Premiere szerette elcsúsztatni. Gyors megoldást kellett találni, így nemsokára rá is akadtam egy újabb konvertálóra, a Handbrake-re, mellyel sikeresen át lehet úgy konvertálni, hogy az a nyomoronc Premiere-ben is végre valahára működőképes lett. Cserébe a handbrake elég lassú tempót diktált, így a 98 fájlból talán ha 5-öt alakítottam át. Gyorsabb megoldásnak látszott nekem szenvedni a hangsávok igazgatásával. Ezért is lehet majd hallani a végleges filmben pár helyen, hogy a kép és hang nincs szinkronban, ezt igyekeztem ellensúlyozni hangos aláfestő zenével.

Egyébként az Adobe Premiere egész használható kis programocska, szépen ki tudtam vágni a felesleges képanyagot, bár az én vágási technikámon van még mit csiszolni. (Bár egy-két helyen szerintem igen szépen kivágtam a Skyrimes konzolparancsokat meg az inventory-t.) Csak ne lenne vele ennyi gebasz. A kis filmem végeredménye nem lett olyan, mint elképzeltem, nem használtam csúcsszuper effekteket meg mindenféle látványelemet, csak szimplán összevagdostam a nyersanyagot, alányomattam mindenféle játékból mindenféle zenét, tudom a többsége nem odaillő, leginkább csak a hangproblémák orvoslása végett alkalmaztam ezt a megoldást. A végeredmény egy szép kis 53 perces és 14 gigás kis filmecske, ami nem tökéletes, de legalább kész vagyok vele. Egy kis probléma volt a végén (mert miért ne), hogy mikor először exportáltam ki, akkor bizony a technika ördöge közbeszólt, ugyanis a hangoknál 3 hangsávot használtam, és a 3. sáv a film közepétől egyszerűen megszűnt működni. Így kezdhettem újra, mely nem tartott sokáig, egy laza 11 óra alatt már végzett is vele. Poénból feltöltöttem Youtube-ra is, bár amennyi zenét összelopkodtam alá, nem csodálnám, ha hamarosan letiltanák...

https://www.youtube.com/watch?v=TqVFxH3bxHo

Nézd nagyban ezt a videót!

Köszönöm, ha végigolvastad!
(Tudom hogy csak letekertél az aljára, hogy lásd mi van itt. :D )
6 hozzászólás

C64 fun

5 éve, 1 hónapja és 15 napja

Ez a videó nagyon jó lett (még csak beletekerve néztem), végig fogom olvasni a blogot is mert kíváncsi vagyok a születésére. És holnap délelőtt lyukas időmben végig is nézem.

válasz erre

WarriorAutobot

5 éve, 1 hónapja és 16 napja

Szóval ezért vagy elveszve már hetek óta.
Én biztosan nem szenvedtem volna ennyit érte. Legalább én láthattam Steam-en a kulisszafotókat.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 1 hónapja és 16 napja

Bevallom én tényleg csak letekertem de el fogom olvasni, mert ez érdekes sztorinak ígérkezik.

És akkor tudok új kommentet írni plusz kreditért.

válasz erre

Gólem

5 éve, 1 hónapja és 16 napja

Nagyon király blog, végig olvastam (egy részt ugrottam át! ), az pedig hogy ilyen filmet képes voltál összerakni belőle.... Hát le a kalappal. Meg is fogom nézni.

válasz erre

Marduk

5 éve, 1 hónapja és 16 napja

wegh írta:
Aljas rágalom! Én igenis végigolvastam (bár a videóba csak belenéztem) Én tuti nem szenvedtem volna ennyit, ha tényleg ilyen fos ez a sok videóvágó cucc. Minden tiszteletem a tiéd!
Igazából nincs sok baj velük, csak nehézkes őket használni. A Fraps nagyon jó, ha nagyon jó a géped, és olyan hangkártyád van, ami kompatibilis vele, mert különben nem fog hangot venni... + mivel nem konvertál, az-az nyers felvételeket csinál, ezért a videofájlok mérete hatalmas, volt úgy nálam, hogy pár perces videó igényelt kb. 5 gigát. Vegas is nagyon jó, csak renderelés előtt nem árt elmenteni a projektet, mert hajlamos renderelés közben összeomlani vagy rosszul rendereli a videót.

válasz erre

wegh

5 éve, 1 hónapja és 16 napja

Aljas rágalom! Én igenis végigolvastam (bár a videóba csak belenéztem) Én tuti nem szenvedtem volna ennyit, ha tényleg ilyen fos ez a sok videóvágó cucc. Minden tiszteletem a tiéd!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljahamzai profiljagery1113 profiljaWickedSick profilja