Az Irodalom visszavág

2017. december 06.
39.5821
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
5t3v3nk3 profilja, adatai
5t3v3nk3
Viszonylag ritkán írok blogot, de ezt most muszáj megalkotni, mert terjeszteni kell az igét.
Advertisement

Nem, nem a magyar oktatási minisztérium megbízásából írok.
Még csak nem is a magyar irodalomról lesz szó. Ez a blog nem lesz PISkótA.

DOKI DOKI LITERATURE CLUB.


Az Irodalom visszavág - 2. kép



Először is kicsit magamról kell leírnom pár dolgot. SOHA nem játszottam Dating Simet, mert nem látom értelmét, de ezen felül semmi bajom azzal aki ilyet játszik. Továbbá a Visual Novel-eket sem szeretem mert lassúak, döcögősek, na mindegy. Ezen kívül eléggé sok animét láttam. És rengeteg mestermunkát vagy épp egészen brutálisan elborult dolgot. Jó biztos tudtok nekem újat mutatni de kinek nem? :D
Szóval ilyen háttérrel kezdtem bele a Doki Doki Literature Clubba (a továbbiakban DDLC), az egyik legjobb haverom ajánlására.

Mi is ez?

Adott egy karakter, akit mi alakítunk, adunk neki egy nevet, és kezdődik a történet. Nem tudunk semmit róla, csak hogy középiskolás, kicsit (nagyon) kocka és van egy aranyos szomszédja Sayori, akivel sokat lógnak együtt. Igen anime stílus, cuki lányok, de semmi extrém, még anime szűz szemmel sem, szerintem. A megvalósítás kicsit puritán, lévén álló képek vannak, minimális animáció, meg szöveg, nincs szinkron, de van zene ami kicsit idegesítő egy idő után. Mint egy interaktív képregény, és igen a Visual Novel igazából az is. Annyi különbséggel, hogy itt mi is jócskán beleszólunk a dolgokba, meghozott döntéseinkkel.

Szóval vissza a fősodorba: Sayori a szomszéd lányka firtatja, hogy miért is nem vagyunk mi egyetlen iskolai klub tagjai sem. Hát mert kockák vagyunk, kicsit antiszocok stb. De ez így nem jó, ugyan menjünk már el az Irodalmi Klubba, hátha. Hősünk nem nagyon akar, de Sayorit sem akarja megbántani így elmegy, ahol (természetesen) újabb lányok tűnnek fel, szám szerint hárman.


Az Irodalom visszavág - 1. kép



Balról jobbra:
- Sayori a "szomszéd lány" aki mindig késik
- A klub alelnöke, a dögös de félénk Yuri
- A kicsi, aranyos de rendkívül pimasz és pörgős Natsuki.
- És a klub határozott kiállású elnöke: Monika, csinos, kicsit rámenős, ha a klubról van szó.

Szóval van 4 leány, ideje csábítani. De hogyan?

FONTOS HOGY HA TELJES ÉLMÉNYRE VÁGYSZ, SEMMIT NE OLVASS EL KOMMENTEKBEN STEAMEN, VAGY A NETEN, MÉG CSAK RÁ SE KERESS, MERT MINDEN SPOILER!!! NEM VICCELEK.
Én spoilermentesen írok, nehéz volt, de tutira tovább olvasthatsz..:D Ha akarsz, persze..

A beszélgetések alatt nagyon hamar kiderül, melyik lány milyen stílusú irodalmat kedvel, vicces könnyed, sötét, allegorikus, elvont stb. A párbeszédek jók, többször felvihogtam, bár a vége felé már nem tűnt épelméjűn ... na mindegy. És minden klubdélután után, odahaza alkotnunk kell egy verset, mégpedig úgy, hogy egymást követő húsz oldalnyi szóból kiválasztunk, oldalanként egyet-egyet, és kapunk visszajelzést, hogy az melyik lánynak jön be és ez alapján alakul a sztori.
A lényeg, hogy ha leülsz játszani, kell egy jó angol, meg egy kis elhivatottság odafigyelés.

Meg egy kereszt, meg egy doboz Xanax...

Most sokan kérdezhetik: Steve... ennyire magányos szar vagy?

Nem.

A fent leírt dolgok az alapok, aztán kibontakozik a sztori, és egyszerűen beszippant a kibomló brutális történet. Brutális, mert a steamen nem véletlenül van Pszichológiai Horror-ként tagelve a játék, és brutális, mert annak ellenére hogy relatíve egyszerű az egész, az eszközpark amivel dolgozik az valami eszméletlen. Egy idő után az ember azt érzi, hogy a játék játssza őt és nem fordítva. A cucc úgy jön át a "negyedik falon", hogy Deadpool sírva csókolna kezet neki. Van egy pont a játékban amikor elkezdjük érezni, hogy valami nincs rendben. Apró alig észrevehető jelek mutatkoznak. Amik egyre nyilvánvalóbbak lesznek. Magunk se tudjuk, hogy merre is tovább. A stuff sokkoló, képileg is az, de leginkább pszichológiailag, sok elem utólag kerül a helyére ami egészen hátborzongató hatást tud kelteni. És kelt is. Voltak pontok ahol majdnem hívtam az Ördögűzőt. Eléri, hogy amint a végére érsz, elgondolkodj magadon és az életen. A lényeg! Amíg nem láttuk a stáblistát, addig nem értünk a végére a dolgoknak! Küzdjünk tovább, mert ha nem érsz el a creditsig... véged.. :D (nyugi ez nem a "ha nem hívsz fel három csizmakészítőt tegnap négyig, meghalsz" szintű szar)
Minden apróságnak jelentősége van, és ahogy ezeket az összefüggéseket felfedi a cucc. egészen behálóz.

Szóval ez a játék egy jelenség (játék???) és 10/10. Rövid, (5 óra alatt ledaráltam, és azt hiszem, mindent láttam belőle), INGYENES, rendkívül kreatívan dolgozik a "sablonokkal" és előáll egy mesterileg megkomponált történettel, aminek talán a játék után sincs vége.... sic!

Este ne kezdjetek bele, mert nem fogtok aludni. És azok se kezdjék el akik gyengébb idegzetűek, mert ez a cucc képes komoly gondokat okozni. Még én se vagyok túl rajta, pedig már egy napja végigvittem, végigolvastam a reddites threadeket (nagyon sok rejtett cucc van a játék KÓDJÁBAN is..:D ) és láttam pár erős darabot Psycho horror, thriller témában. Ez is az. De ezen felül, zseniális munka, a steames 97% (!!!) sem véletlen.

Összegezve, ha vágysz valami különlegesre, ami úgy fog megmaradni, hogy ?ennek én is részese voltam, király? akkor ugorj neki, de csak ha jó vagy angolból és nem vagy depressziós(!!!).

Remélem, megírtátok már a verseteket! - M

Pacsi.. :D
11 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 9 hónapja és 18 napja

[Tiltott felhasználó!]

WillThaWheel

6 éve, 9 hónapja és 19 napja

5t3v3nk3 írta:
Óvatosan azért, és majd mesélj.. röhögő smiley
Érdekes volt. A játék játszott velem? Nem, nem úgy éreztem. Hozhattam döntést a játékban? Igen, de csak látszólag. Mindenesetre elég kreatívnak és egyben betegnek kell lenni egy ilyen megalkotásához. Valahogy mégis úgy érzem, hogy ezt, vagy ehhez hasonlót már láttam valahol, valamikor. mosolygó smiley Ezt meg itt hagyom desszertnek: SPOILER!! https://www.youtube.com/watch?v=i28Dd8jXZxs

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 9 hónapja és 21 napja

[Tiltott felhasználó!]

WillThaWheel

6 éve, 9 hónapja és 22 napja

Nagyon kíváncsivá tettél, ebből látszik hogy jó az írás. Szerencsére tudok angolul, éccaka van és a depi is kialakulóban van. Asszem ezt most kipróbálom! röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 9 hónapja és 22 napja

[Tiltott felhasználó!]

zender

6 éve, 9 hónapja és 23 napja

5t3v3nk3 írta:
Sokat gondolkodtam mielőtt megírtam ezt a választ, de hát eljutottam idáig.
Tapló mode ON
Ha valakit nem bírsz, és még be is ugatsz neki néha, ne dicsérd, még ha esetleg tetszett is amit csinált, mert hiteltelenné válsz. Ilyen esetekben jobb ha meg se szólalsz.
Tapló mode OFF
Peace.
Öcsém te beteg vagy. Kezeltesd magad, mert ha nem teszed, előbb-utóbb elnyisszantod a csuklód.

Nem sajnálnálak, meg egy hülyével kevesebb, csak az emberség beszél belőlem.

válasz erre

RyutheStaR

6 éve, 9 hónapja és 23 napja

5t3v3nk3 írta:
Sokat gondolkodtam mielőtt megírtam ezt a választ, de hát eljutottam idáig.
Tapló mode ON
Ha valakit nem bírsz, és még be is ugatsz neki néha, ne dicsérd, még ha esetleg tetszett is amit csinált, mert hiteltelenné válsz. Ilyen esetekben jobb ha meg se szólalsz.
Tapló mode OFF
Peace.
Nálad nincs minden rendben... röhögő smiley
A blog biztos jó, bár még nem jutottam az elolvasásásig. mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 9 hónapja és 24 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 9 hónapja és 24 napja

[Tiltott felhasználó!]

zender

6 éve, 9 hónapja és 24 napja

Én meg ritkán dícsérlek meg röhögő smiley de ez ***** jó cím és a bejegyzés is király. Nem ismertem.

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 9 hónapja és 25 napja

Nagyon, NAGYON tetszik! Kár hogy az angolom elég gatya, de ettől függetlenül megnézem magamnak.

Köszi!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Reichert Viktor profiljaManiac profiljamarco profiljaKisember001 profilja