Amazon Kindle, avagy a 21. század könyv olvasói

2012. július 24.
44.8371
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Körülbelül két hónapja szert tehettem egy saját Amazon Kindle 4-re, egy igazi e-book olvasóra és egyszerűen imádom ezért is szeretném bemutatni nektek. Azon könyvmolyok, akik szeretnek olvasni, de már drágának érzik megvenni a könyveket, számukra ez a kis kütyü maga a mennyország!:)


A 21. század egyik - szerintem - leghasznosabb és nem utolsó sorban környezet barátiabb kütyüje az e-book olvasók. Sokan elítélik őket, hiszen mindenki szereti érezni a könyv tipikus friss vagy öreg illatát, a papír érintést, a könyv súlyát, azt, hogy ha felnézünk könyvespolcunkra látjuk kedvenc könyveink sorát. Azonban az egyre fokozódó esőerdők irtására, valamint a gazdasági válság miatti pénz csökkenés miatti könyveladásokra az e-bookok forradalma lehet akár a gyógyír is, de ez még nagyon a jövő zenéje.

Na de most beszéljünk a Kindle 4 legfontosabb tulajdonságairól. A Kindle a különleges E Ink kijelzőn alapszik, mely magyarul "e-tinta" - elektronikus papír - mely 16 különböző szürke színárnyalatot képes megjeleníteni. Az elektronikus papír parányi mágneses részecskékből áll. A részecske pozitív töltésű fele fehér, a negatív pedig fekete színű tintával van befestve. A részecskék "forgatásával" elérjük, hogy képet rajzolunk ki velük, mely pontosan úgy néz ki, mint egy klasszikus papírra festett tinta. A forgatás után a következő használatig a részecskék nem használnak elektromos áramot, ezért a műszer akár hónapokig is működhet anélkül, hogy újból fel kellene tölteni. További előnyként említhetjük, hogy nem használ háttérvilágítást, így nem rontja a szemeket, valamint a napfény sem tükröződik rajta, így akár a tengerparton is úgy olvashatunk vele, mintha egy könyvet olvasnánk. Valamint sokkal kevesebb áramot igényel, ami szintén a környezettudatos emberek számára is egy igen pozitív dolog, plusz költséghatékonyabb is.

Az eszközben wi-fit is találunk, mely segítségével akár közvetlenül Kindle-ről is tudunk vásárolni könyveket e-olvasónkra, sőt Amerikában már a könyvtárakból is lehet kölcsönözni Kindle-ünk segítségével könyveket. Itthon Magyarországon sajnos még nem terjedt el az e-könyvek használata, valamint az e-könyv olvasóké, de már én is egyre több kézben látok nap, mint nap e-olvasókat. Azonban ahhoz, hogy nálunk is például könyvtárakból lehessen kölcsönözni a különböző könyveket e-könyv formában még nagyon sokat kell fejlődnünk ezen a téren, melyekre már megvannak a kedvezmények és az igények.

2 GB-os tárolónkból 1,25 GB-ot enged használni, mely körülbelül 1400 könyv helyének elegendő. Szerény véleményem szerint ennyit egész életünkben olvasunk, úgyhogy bőven elég az a 2 GB.


Amazon Kindle, avagy a 21. század könyv olvasói - 2. kép

Azok, akik esetleg e-book olvasó vásárlását tervezik a Kindle egy nagyon jó és olcsó megoldás lehet. A legolcsóbb változat kint Amerikában a 79$-os Kindle 4 Special Offers változata. Sokan nem tudják, hogy mit is takar ez a "Special Offers". Nos, ez a változat annyit jelent, hogy ha kikapcsolod a készüléked, akkor az Amazon ajánl Neked akciós e-könyveket vagy éppen az aktuális, legújabb e-olvasóikat. Azonban, ha bekapcsolod a Kindle-t és elkezdesz olvasni, semmilyen reklám vagy ajánlás nem jelenik meg, nem zavar semmi az olvasásban. Ha valakit még is zavarna, annak 109$-ért már nem fog megjelenni semmi.

Ezen kívül találunk az Amazon kínálatában egy Kindle Touch-ot is, mely érintőképernyős és ezen már hangos könyveket is hallgathatunk. Ebből van egy sima wi-fis változat melynek ára 99$, de van 3G változat is mely 149$.


Amazon Kindle, avagy a 21. század könyv olvasói - 3. kép

Találhatunk további 2 úgynevezett Kindle Keyboard 3G-t és Kindle DX-et, melyek billentyűzettel ellátott olvasók, amikkel szintén hallgathatunk hangos könyveket, valamint itt már oszthatunk meg barátainkkal a közösségi oldalakon különböző tartalmakat.

És végül ott a Kindle Fire pontom 199$-ért, mely egy mini táblagépe az Amazonnak. Android operációs rendszeren fut, nézhetünk rajta filmeket, TV-t vagy különböző magazinokat. Tölthetünk le alkalmazásokat és játékokat is rá. Szörfölhetünk a neten, hallgathatunk zenét és használhatjuk az Amazon saját felhő alapú szolgáltatását is, mely segítségével elérhetjük könyveinket, zenei tartalmainkat vagy éppen kedvenc filmjeinket, melyeket a felhőkben tarolunk.

Személyes tapasztalataim a Kindl-el kapcsolatban pozitívak. Kicsi, könnyű, elfér bármelyik női táskában, férfi farmerzsebben is akár. Az üzemideje lehengerlő, hiszen nekem nincs időm minden nap töltögetni, és az hogy 1 hónapot kibír? le a kalappal. A használata során egyszer a legnagyobb meleg napok egyikén lefagyott, nem tudtam se kikapcsolni, se lapozni, semmit. Erre elég volt egy újraindítást elvégeznem és az óta tökéletesen működik, nem tapasztaltam ezt a problémát. Esetleges negatívumként tudnám megemlíteni, hogy a Kindle igen érzékeny a különböző formátumokra, mert azokat vagy hibásan, vagy sehogy se jeleníti meg. Alaphelyzetben a .prc formátumú könyveket olvassa, valamint a .txt és .pdf kiterjesztésű file-okat. Ha esetleg egy epub formátummal találkoznátok célszerűbb egy konvertáló programmal azt átkonvertálni .prc vagy .pdf formátumokba.


Amazon Kindle, avagy a 21. század könyv olvasói - 4. kép

Végszóként azon embertársaim, akik szeretnek olvasni, de már kicsit drágának érzik a könyvek árait, ne mondjanak le az olvasásról, vegyetek e-könyv olvasót, vagy még mindig elmehettek a jó öreg könyvtárba, ahol a több ezer könyv között megtaláljátok azt, amelyik nektek kell és ezzel is óvjátok környezeteteket valamint pénztárcátok is vastagabb marad. :)
28 hozzászólás

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 7 napja

csirkee írta:
35e
Uhhh... Mondjuk jobb mint eddig a 40 meg 45k...

válasz erre

csirkee

12 éve, 7 hónapja és 7 napja

Vendég írta:
Mennyi az a borsos?
35e

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 7 napja

csirkee írta:
Az egyik nagy "média" szaküzletben végre lehet kapni Kindle-t mondjuk kicsit borsos áron, de szerintem megéri mosolygó smiley
Mennyi az a borsos?

válasz erre

csirkee

12 éve, 7 hónapja és 7 napja

Az egyik nagy "média" szaküzletben végre lehet kapni Kindle-t mondjuk kicsit borsos áron, de szerintem megéri mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 12 napja

Hát igen de nwkem még mindig drága...szomorú smiley

válasz erre

csirkee

12 éve, 7 hónapja és 12 napja

nyaraláson is teszteltem a kis kütyüt! hát...odaver nagyon. napsütésben is ugyan olyan jól tudtam olvasni mintha nem is sütött volna a nap!

És az elmúlt pár hétben nagyon sok kindles embert láttam metrón/buszon mosolygó smiley kezd terjedni végre

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 1 napja

Jó ez a Kindle, nyaralásra vettem, vittem egy rakat ebookot hozzá. Okos kütyü!

válasz erre

csirkee

12 éve, 8 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
Irigyellek hogy van egy ilyened. Imádok olvasni de nekem sajnos nincs rá pénzem. Mindegy elvagyok a könyvtárral. mosolygó smiley
Köszi! mosolygó smiley de ne légy az, szerintem ha havonta egy picike összeget f?lre raksz már meg is lesz az ára mosolygó smiley én is sporoltam előtte! Meg?rte kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 4 napja

Irigyellek hogy van egy ilyened. Imádok olvasni de nekem sajnos nincs rá pénzem. Mindegy elvagyok a könyvtárral. mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 4 napja

Nekem is kéne már egy ilyen kütyü...

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 6 napja

Nekem is fire van - sajnos...wtf smiley

Nem értem minek adtak ki egy androidos tabletet. Azt hittem az Amazon azért ennyire nem tud gagyi lenni... Ezt az e-inkeset kellett volna nekem is vennem...szomorú smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 7 napja

Ügyes blog!mosolygó smiley Nekem egy fire van de nagyon megbántam. Inkább vettem volna egy ilyet...wtf smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljatotyak profilja