A világ legritkább videojátékai

2013. szeptember 21.
43.1911
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
totyak profilja, adatai
totyak
Aki belecsöppen a videojátékok világába és megkedvel egy címet, vagy egész sorozatot, azt előbb-utóbb óhatatlanul is magával ragadja az az érzés, hogy neki azt a játékot meg kell szerezni. Ha valamilyen speciális, ritka darabról van szó, akkor pedig még inkább fokozódik ez a késztetés. Ezt nevezzük gyűjtőszenvedélynek.


A gyűjtők általános jellemzője, hogy szívesen mutogatják mire sikerült szert tenniük, főleg, ha az olyan dolog, ami nem lehet meg akárkinek. Az igazi, vérbeli gyűjtőknél, akik komoly összegeket is rászánnak egy-egy kópia megszerzésére, náluk nem a hivalkodás a motiváció, inkább az, hogy valami ritka és nagyon értékes darabot tudjanak magukénak.

A következőkben pár olyan videojátékot mutatok be platformtól függetlenül, amikből igen kevés darab létezik és emiatt rettentő magasra szökik az áruk, ha megjelennek egy-egy aukciós portálon. A felsorolás szubjektív lesz, valószínűleg lehetne még találni ritkaságokat, akár más platformokon, illetve mások listáján nem is feltétlenül ezek a darabok szerepelnének.

1. Nintendo World Championships (NES)

Ezt a játékot egy 1990-es Nintendo által szervezett egész hétvégés versenyen kapták a helyezettek több más értékes díj és pénznyeremény mellett. A játék lényege, hogy három játékban (Super Mario Bros., Rad Racer és Tetris) teljesítsenek bizonyos feladatokat a versenyzők adott időkorlát, vagyis 6 perc 21 másodperc alatt. A versenyben 30 USA város vett rész, ahol 3 korosztályban indultak a játékosok és minden korosztályban a legjobb 30 játékos ment a döntőbe. Így lett végül 90 játékos. Ha igaz a fáma, akkor 116 darab készült a játékból, 90 darab normál szürke színű kazettára és 26 arany színűre. A szürke kazetták egyedi számozást kaptak, hogy könnyen nyomon követhetőek legyenek, ezeket kapta a 30 város 3 korosztályának győztese, vagyis a 90 döntős játékos. Az arany színűekről ez a fajta azonosítás lemaradt. Ezek a kazetták azokhoz kerültek, akik a Nintendo Power magazin által kiírt külön versenyen jól teljesítettek. Jelenleg 13 darab ilyen arany kazettáról ismert, hogy ki a tulajdonosa, a maradék 13 valahol arra vár, hogy egy szerencsés ember rátegye a kezét. Akad gyűjtő, akinek szürke és arany kazetta is van a birtokában.


A világ legritkább videojátékai - 1. kép



2. Stadium Events (NES)

A játékot 1987-ben a Karácsonyi időszakban adta ki a Bandai és egyike volt annak a kevés játéknak az USA-ban, amit a Family Fun Fitness nevű szőnyeggel lehetett irányítani. A játék korlátozott példányszámban (kb. 2000 darab) és csak kevés értékesítési ponton volt beszerezhető. 1988-ban a Nintendo megvette a játék és a szőnyeg É-Amerikai jogait is és újra kiadta az egészet World Class Track Meet néven egy ún. Powe Pad nevű irányító szőnyeggel. A korábbi Bandai kiadásokat visszavonták a boltokból és bezúzták őket, de addigra kb. 200 darab már gazdára talált. Jelenleg a gyűjtők úgy gondolják, hogy 10-20 darabnál nem lehet több ismert példány és még kevesebb olyan van, ami bontatlan. A fentiekből kifolyólag kizárólag az amerikai NTSC példányok az értékesek, Európában egyébként Nyugat-Németországban és Svédországban volt kapható a játék. Egy gyári bontatlan kiadásért 2010-ben több mint 41 ezer dollárt fizetett valaki az eBay-en.


A világ legritkább videojátékai - 2. kép



3. Nintendo Campus Challenge (NES)

Ahogy a Nintendo-tól megszokhattuk már, ez a kazetta is egy versenyre készült, amin egyetemisták mérkőzhettek meg egymással. Mint ahogy az 1990-es eseményem, itt is három demo játékban kellett tudásukról számot adni adott idő alatt (Super Mario Bros. 3, Pin-Bot, és Dr. Mario). A verseny után a demo kazettákat meg kellett volna semmisítenie az alkalmazottaknak, de persze volt egy renitens, aki nem tett eleget a felszólításnak és megtartott egy példányt. 2006-ban egy garázsvásáron értékesítette ezt, mondhatni bagóért, hiszen új tulajdonosa több más értékes Nintendo relikviával együtt mindössze 1000 dollárt fizetett. A vevő nem sokkal később 14 ezer dollárért adott túl a Campus Challenge kazettán, amit később több mint 20 ezer dollárért értékesítettek újra. Nagy a valószínűsége, hogy ebből a kazettából ez az egy darab létezik a világon, de sokan abban reménykednek, hogy az eredeti, nagyjából 30 darabos mennyiségből még felbukkan pár előbb-utóbb.


A világ legritkább videojátékai - 3. kép



4. Air Raid (Atari 2600)

A játék fő érdekessége, hogy ez a Men-A-Vision egyetlen kiadott játéka, ami egy speciális formájú, T alakú fogantyúval ellátott kék színű kazettán jelent meg korlátozott példányszámban 1982-ben. Magán a kazettán csak a játékbeli várost ábrázoló matrica található, semmilyen írás nincs rajta. A gyűjtők becslése szerint kb. 12-14 példány létezhet belőle és sokáig azt sem tudták, hogy létezik belőle dobozos kiadás. Az első és eddig egyetlen teljesen komplett verzió (doboz, kazetta, kézikönyv) 2012 októberében került fel az eBay-re és több mint 33 ezer dollárért talált új gazdát. Eddig 3 olyan példány került árverésre, aminek megvolt a doboza is.


A világ legritkább videojátékai - 4. kép



5. Atlantis II (atari 2600)

Ez a játék valójában sohasem került kereskedelmi forgalomba, csak egy versenyre készítettek belőle pár darabot. Az eredeti koncepció az volt, hogy a meghirdetett versenyen mindenki az Atlantis nevű játékkal játszott és az elért pontszámáról egy fotót kellett küldeni a verseny szervezőinek. Értelemszerűen a legmagasabb pontszámot elérő nyerte volna meg a 10 ezer dolláros díjat. Csakhogy többeknek is sikerült maximális pontszámot elérni, így a kiadó készített egy módosított változatot a játékból, ahol az ellenségek gyorsabbak voltak és kevesebb pontot értek, így nehezebb volt maximális pontszámot elérni. Ezeket a kazettákat küldték el a korábbi nyerteseknek, amolyan második körre, hogy kiderüljön ki az igazi bajnok. A kazetta teljesen ugyanúgy nézett ki, mint az eredeti, csak egy utólag ráragasztott Atlantis II felirat jelezte, hogy ez egy módosított példány. A matrica viszont könnyen lekopik, így manapság már csak a számláló képernyőjének betűtípusából (ugyanis azt módosították az eredetihez képest), illetve játék közben lehet megkülönböztetni a két kiadást. Sajnos arról nincs információ, hogy pontosan hány darab kazetta létezik, de nagyon ritka és értékes.


A világ legritkább videojátékai - 5. kép



Jól látható, hogy a manapság kifejezetten értékes és nagyon keresett videojáték kincsek szinte kizárólag régebbi, konzolokra megjelent játékok. Ennek talán az lehet az oka, hogy annak idején még nem kapott ennyire nagy reklámot egy játék és maga a termelés sem ment ilyen nagy üzemben, vagyis kevesebb kazetta talált gazdára. Illetve akkoriban még nagy kultusza volt a játékosok megmérettetésének is különféle versenyeken, így fennmaradhattak különleges kiadások. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy játék olyan ritkaságszámba menjen, hogy több tízezer dollárt fizessenek érte gyűjtők. Kivéve persze, ha eleve nagyon korlátozott, limitált példányszámban adják ki.

Érdemes tehát mindenkinek körülnézni a pincében, padláson, ágyneműtartóban, hátha éppen nála lapul a Szent Grál.
12 hozzászólás

totyak

11 éve, 5 hónapja és 26 napja

köszönöm mindenkinek röhögő smiley

válasz erre

angol26

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Majd úgy 10-20 év múlva esetleg lesznek még hasonlóan értékes játékok a maiak közül is, de az biztos, hogy nem a nép kedvencei közül. Inkább olyanokra gondolok, amik ugyan elkészültek, de nem kerültek a boltok polcaira. Vagy hasonló okokból.

válasz erre

LolZ

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Nagyon jó lett.röhögő smiley Mindig elő állsz valami jó ötlettel.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Szeretem az ilyen témájú postokat, szép volt totyak! (Yanez)

válasz erre

csirkee

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Nagyon király blog lett mosolygó smiley grat totyak, ment a kesztyű

válasz erre

italianman

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

(*o*)

válasz erre

italianman

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Mindig is szerettem a ritka tárgyakat.

válasz erre

totyak

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

juhaszandor írta:
Nagyon tetszetős mosolygó smiley Nem tudtam ilyen ritka példányokról.. kár, hogy nincs pár ilyen a pincében röhögő smiley
Esélyes, hogy Európában nincsenek is ilyen ritka példányok. Főleg az USA-ban fordulnak elő.

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Nagyon tetszetős mosolygó smiley Nem tudtam ilyen ritka példányokról.. kár, hogy nincs pár ilyen a pincében röhögő smiley

válasz erre

totyak

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Maniac írta:
Zseniális blog! Ritkán mondok ilyet, de ezt csorgó nyállal olvastam végig!
Köszönöm szépen.
Igazából sajnáltam is, hogy itt abbamaradt az írás, mert Internet szerte még nagyon sok ritka játékról lehet olvasni, amik megérdemelték volna, hogy a listára kerüljenek, de valahol abba kellett hagyni. Próbáltam olyanokat keresni, amiknek érdekes a története. Talán egy következő blogban lesz folytatás.

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Ez nagyon minőségi írás lett! Le a kalappal, élmény volt olvasni!

válasz erre

Maniac

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Zseniális blog! Ritkán mondok ilyet, de ezt csorgó nyállal olvastam végig!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja