A számítógép hűtése - 1. rész

2014. január 29.
45.2971
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
CM_Blogger profilja, adatai
CM_Blogger
Az új év új témákat is hozni fog számotokra kedves Game Channel olvasók, ennek oka pedig az, hogy még rengeteg területről szeretnénk nektek érdekes és részletes irományokat elhozni. Ahogy azt már láthattátok, több olyan bejegyzésünk is volt, melyek nem egy részből álltak, ennek oka pedig a már említett részletesség, illetve ismerjük már annyira a magyar piaci helyzetet, hogy tudjuk, egy témakörből több árkategóriát is meg kell vizsgálni, hogy az teljesen lefedje mindenki érdeklődését.


A ma elkezdett témakörünk igen széles skálát ölel fel, így egészen biztosan több részből álló sorozatra kell készüljetek.

Tovább már nem húzzuk az idegeiteket, eláruljuk, hogy a számítógép hűtése lesz az a téma, mely az elkövetkezendő pár hétben elétek tárul. Sokan nem tudják, de a különféle terhelésekre teljesen eltérő megoldásokat lehet alkalmazni. Elsőként röviden említsük meg a hűtés létjogosultságának okát és célját.

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy miért kell hűteni a számítógépet, illetve egészen pontosan annak belső komponenseit. Mi röviden úgy fogalmaznánk meg, hogy mivel teljesítményleadással járnak a komponensek működései, ezért a teljesítmény előállításakor hőt termelnek ezek az elemek, melyek egy bizonyos hőfok fölött komoly károkat tudnak okozni magukban a hardverekben, illetve egészen extrém esetekben személyi sérülés vagy komolyabb vagyoni kár is lehet a végeredmény. Tehát bármilyen hűtési megoldást is választotok az elsődleges cél a megfelelő hőmérsékleten való tartás, mely egészséges környezetet biztosít a hardverek számára.

A számítógép hűtése - 1. rész - 2. kép

A legelterjedtebb megoldások a ventilátorok által biztosított levegőmozgás általi hűtések, melyek igen széles skálán mozognak. A levegőhűtés hatékonysága nagyban függ a számítógépház felépítésétől is, hiszen nem mindegy, hogy hány darab és milyen méretű hűtőrács helyezkedik el a gépházon, illetve hány ventilátornak van hely. Itt még egyszer visszakanyarodnánk a teljesítménnyel való szoros összefüggésre, hiszen az erősebb hardverek egyrészt általában nagyobb helyet is foglalnak el, így nagyobb házra van szükség. A nagyobb, illetve komolyabb házak pedig jól megtervezett hűtési lehetőségekkel rendelkeznek, így megfelelő számú és nagyságú ventilátorok esetén egészséges környezetet biztosíthatunk hardvereinknek, melyek ezt hibátlan működéssel hálálják majd meg.

A mi filozófiánk az, hogy aki egy komoly hardverekhez tervezett házat vásárol, az a legtöbb esetben a házhoz illő ventilátorokat is megkapja a házhoz csomagolva, így nem kell külön pénz kiadni ilyen termékekért, valamint a kompatibilitással sem adódhatnak problémák. Persze előfordul, hogy több ventilátor szükségeltetik, illetve olyan házat vásárol valaki, melyhez nem járnak ventilátorok. Ilyenkor elsőként fontos megnézni, hogy mekkora méretű ventilátor fér be az adott helyre, hiszen 80mm-től egészen 200mm-es nagyságokig is elmegy a kínálat. Az átlagos a 120mm-es átmérővel rendelkező ventilátorok jelentik, melyek egy átlagos gépben tökéletesen megoldják a dolgukat.

A számítógép hűtése - 1. rész - 3. kép

Egy blog sem maradhat termékajánló nélkül, így néhány rendszerhűtőt szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. A belépő kategóriában helyezkedik el a CM R4-L2R-20, ami az egyik legolcsóbb modellünk, ám széles színkínálatának köszönhetően igencsak népszerű széria.

A CM JetFlo 120 is a népszerűbb termékek közé tartozik, hiszen baráti árához szintén több színből álló kínálat és masszív felépítés párosul. Az R4-L2R-20 ára 2500 Ft körül mozog, míg a JetFlo 120 körülbelül 4000 Ft-ba kerül. Mindkét termékre 1 év garancia vonatkozik.

Következő bejegyzésünkben néhány praktikus tanáccsal és egyedibb megoldásokkal várunk vissza titeket. Addig is ha bármilyen kérdésetek lenne, ne habozzatok feltenni azt nekünk.
9 hozzászólás

I3enG

10 éve, 10 hónapja és 7 napja

nagyon faják, de sajnos nekem se férne el egy ilyen monstrum a gépházban, valami kisebbet nem ajánlanátok? röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 12 napja

rDAVE írta:
Jónak látszanak, igaz nekem nincs CM hűtőm, de helyem se lenne nekik. Gépházam ősi darab, akkor még nem voltak ilyen extra hűtések, szóval nincs hová szerelni. röhögő smiley
CM tápot tudsz bele tenni amin van hűtés!kacsintó smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 12 napja

Jónak látszanak, igaz nekem nincs CM hűtőm, de helyem se lenne nekik. Gépházam ősi darab, akkor még nem voltak ilyen extra hűtések, szóval nincs hová szerelni. röhögő smiley

válasz erre

CM_Blogger

11 éve, 13 napja

Vendég írta:
Nagyon király cuccok, 12 centisek vannak nekem is a házban!
Melyik típus?

válasz erre

Couretto

11 éve, 14 napja

Majd be kéne 1-2őt szerezni

válasz erre

Vendég

11 éve, 15 napja

Nagyon király cuccok, 12 centisek vannak nekem is a házban!

válasz erre

kpal

11 éve, 15 napja

árban nagyon jó , és a színeket összelehet válogatni kacsintó smiley

válasz erre

amonrazoli

11 éve, 15 napja

Nagyon hasznos cikk mosolygó smileyköszi mosolygó smiley én 12 cm-es hűtöket szeretem.5 darab dolgozik a gépemben abból 2 Cooler Master. Csendesek a 8 cm-es hűtökkel volt bajom zajosak stb.

válasz erre

Vendég

11 éve, 15 napja

Nem tudom mennyire megbízhatók a hűtők önállóan, de nekem az egyik nyikorog a CM házban amit vettem.szomorú smiley És sajnos már mióta megvan, tehát nem elhasználódott vagy ilyesmi.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profilja