A remény hal meg utoljára

2014. február 14.
43.3521
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
richie8 profilja, adatai
richie8
Sziasztok!


Ismét itt vagyok, el kell mesélnem Nektek pár tapasztalatot, amit az utóbbi két napban szereztem. Vigyázat, elég tanulságértékű a dolog!! :D


Sajnos a nemrég hozzám került és szívemhez nőtt PlayStation 3 konzolom elkezdett gyengélkedni. Hangosan tekerte a ventilátorját, és melegedési gondokkal küszködött. Én, mint laikus szakember, felötlött az agyamban, vajon mitől lehet...

Por? Teljesen tiszta a belseje. Régi a paszta? Nem, most pasztáztam frissen. Akkor mi lehet?
Áááh, biztosan rossz minőségű a paszta, amit rákentem.
Uzsgyi a PC boltba, Arctic Cooling MX-2 szérumot beszerez, átken.

Csillogó szemmel kapcsoltam be a gépet munkám végeztével. Azonnal el is szállt minden örömöm, ugyanis kb. 2 perc működés után a konzol túlmelegedésre hivatkozva kikapcsolta magát.


A remény hal meg utoljára - 1. képMit tegyek? Mit csináljak? Kétségeim közepette megpróbáltam túladni a gépen, szerencsére meg is vette volna egy emberke pár ropogós ezresért.

Egy dolog van bennem, amit imádok, hogy nem törődöm bele csak úgy dolgokba. Fórumokba írtam, videókat néztem, és rá is akadtam egy eddig általam ismeretlen dologra. Ezt fogom most Nektek bemutatni.

Mikor szétszedtem a gépem újrapasztázás gyanánt, még nem is gondoltam, hogy az a lapka, amire rákenem a hőelvezető elixírt, csak egy látszatalkatrész.

A két rézlapkáról van szó...


A remény hal meg utoljára - 2. képKutatásaim közben kiderült, hogy ezalatt a réz alapú lapka alatt ott virítanak maguk a központi egységek, és a videochip, valamint a memóriachipek. Azonban ahhoz, hogy hozzá tudjak férni, olyan pontosságra és óvatosságra van szükség, mintha egy csecsemőt ölelnénk magunkhoz.

Ám a bátraknak nincs lehetetlen, sikeresen eltávolítottam a GPU hőelvezetőlapkáját :)


A remény hal meg utoljára - 3. képMondanom sem kell, mit találtam alatta. A gyártósoron rákerült paszta konkrétan ráégett a rézlapkára, a chipekről csak vékony pengével lehetett lehámozni az odaégett anyagot. Végül 1 óra után így nézett ki a dolog...


A remény hal meg utoljára - 4. képA pasztafrissítés önmagában fél órámba került az összeszereléssel együtt.
A CPU lapkáját azért nem bántottam, mivel egy olyan speciális ragasztó van alatta, amit PC boltokban nem lehet kapni. Épp ezért ezt majd egy szakszervízre fogom bízni a későbbiekben.

Folytatva történetemet, izgalommal teli dugtam össze a konzolt a kábeleivel, hogy meglássam, mit rontottam el.
A gép kb. 20 percig halkan működött, majd hangosodott a ventije, ám nem kapcsolt ki.

Nekem ez a 20 perc elég volt arra, hogy újra bízni tudjak a fiatalnak már nem nevezhető gépezetemben. Természetesen az eladásról így már szó sem lehet :D

Engedjetek meg egy tanulságot felvonultatni: ha valami nem sikerül, sose adjátok fel! Nincs olyan helyzet, amelyből ne kerülhetnénk ki győztesként. Hiszen a remény hal meg utoljára :)


A remény hal meg utoljára - 5. kép

Ui.: sajnálom hogy nem készítettem több képet a munka folyamatáról, a hév elragadott és elfelejtettem menet közben kattintgatni xD
8 hozzászólás

ako127

4 éve, 2 hónapja és 13 napja

Sikerült találnod olyan szervizt, ahol megcsinálják a kupak alatti rész újrapasztázását?

válasz erre

richie8

7 éve, 2 hónapja és 3 napja

Yanez írta:
Az én FAT-em a legelső szériából való. A 40 gb-s, amit már rég nem láttam sehol árulni. 7 éve hibátlanul működik. Néha nagyon hangosan kezd dolgozni a venti, de ki nem tojja le?

Grat Richie, ügyes voltál!
Mázlid van, egy véletlenül jól összerakott gépet fogtál ki Engem a picúrka mellett eléggé zavart a hangos működés, különben én is letojtam volna

válasz erre

Vendég

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Ezt nagyon jó hogy leírtad, nagyon tanulságos!

válasz erre

Yanez

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Az én FAT-em a legelső szériából való. A 40 gb-s, amit már rég nem láttam sehol árulni. 7 éve hibátlanul működik. Néha nagyon hangosan kezd dolgozni a venti, de ki nem tojja le?

Grat Richie, ügyes voltál!

válasz erre

richie8

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Én még a FAT-al szívok 5 év után tényleg ideje egy pasztafrissítésnek, bár ha nincs vele bajod, dolgod sincs vele Megelőzésképp mondjuk érdemes lenne.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

richie8 írta:
Szerencsés fickó
Nem, csak ez már Slim. Bár annak a legelső verziója, tehát úgy 5 éves körüli.

válasz erre

richie8

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Szerencsés fickó

válasz erre

rDAVE

7 éve, 2 hónapja és 4 napja

Enyémet is szét kellene már szedni, kitakarítani és újrapasztázni. A tavalyi nyarat már nehezen viselte, felkapcsolta a hűtést rendesen.
Jó pár éve üzemel, soha nem volt szétszedve, így már nem meglepő, de bírja, nem kapcsolt még le.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profilja