A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma

2013. szeptember 12.
45.6231
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Yanez profilja, adatai
Yanez

A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma - 1. kép

A téma, mint sejteni lehet, a videójátékok világáról szól. Több tucat oldalon hangzanak el viták, hogy melyik eszköz kényelmesebb a gémek hajhurászására, a kontroller, avagy az egér+bill. kombó. Persze, ha a számítógépes játékokat nézzük, akkor ott nem csak a két főirányító együttes kombójával játszhatunk, hanem néha külön a klaviatúrával, néha pedig csak az egérrel. Attól függ milyen az adott game. A konzol, vagyis a kontroller esetében nincsenek más opciók, hacsak nem vesszük számításba a mozgásérzékelős cuccokat. Ám ismerjük be, hogy a jelenben ezek a kütyük, nem versenyeznek a játékok elsődleges irányításának a helyéért.


Ne essék félreértés, itt most nem arról lesz szó, hogy hol kényelmesebb játszani, pc-n vagy konzolon, ugyanis pc-re is számtalan kontroller létezik. Kizárólag az irányító eszközökön lesz a hangsúly.

A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma - 2. kép



Az első számítógépszabású billentyűzet, amelynek utódjait ma is használjuk, a Commodore 64 volt és annak bizony már több, mint 30 éve. Azóta sok fejlődésen ment át, de az alap maradt. Most nem fogunk visszamenni az ősökhöz, az irógépek billentyűihez, mert a játékvilághoz sok közük nincs. Mint látjuk, már elég régen hódít a klaviatúra a videójátékok terén. És az, hogy ma még többen játszanak rajta, csak azt bizonyítja, milyen sikeres ez a szerkezet, nem csak a programozás, az internet meg egyéb területein.

A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma - 3. kép



Ezen a téren a kontrollernek sincs mit szégyenkeznie, sőt! Egészen 1967-ig nyúlunk vissza, mert akkor jött létre az első kontroller, amelyet a Magnavox Odyssey nevű játékkonzolhoz terveztek. Úgyhogy a controller kora 45 év! Nem semmi és azóta rengeteget fejlődött, arról már nem is beszélve, hogy hány fajta jött létre belőle! Gyakran keverik a controller és a joystick szavakat, pedig a kettő közel sem ugyanaz. Ezt persze sokan tudják, de aki nem, annak álljon itt az infó, miszerint a Joystick leginkább botkormányos irányítót jelent. De mivel benne van a ?stick? szó, ezért az olyan kontrollerekre is alaklmazzák eme kifejezést, mint az Xbox-é, PS-é meg hasonlóké. Természetesen a rajtuk kidudorodó analógok miatt.

A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma - 4. kép



A rövid bevezető után, ideje a lényegre térni, ami nem más, mint a videójátékok. Sokan játszanak billentyűvel és egérrel, és sokan kontrollerrel. De melyik a jobb erre a célra? Ez itt a kérdés! Voltam én már hardcore pc gamer is és úgyszint konzolos, aki jelenleg is vagyok. Ezért megpróbálok minél objektívebb véleményt kovácsolni. Ezzel rátértem a kulcsszóra, ami nem más, mint az ?elfogulatlanság?. Valójában ez sokat jelent egy ilyen vitában. Amikor olyan kommenteket olvasok, ahol a gamer szószorosan Isteníti az egyiket, a másikat pedig fikázza, az semmilyen szempontból nem fer. Most mondhatnám, hogy itt is meg ott is vannak előnyök meg hátrányok, de ez nem válaszolná meg a kérdést.

Ha az egyszerű parasztlogikát nézzük, akkor természetesen a controller sokkal jobb, mivel kicsi, kevés gomb van rajta és kézbevehető a kényelmesebb játszás érdekében. Ám mi van akkor, ha mondjuk fps-ről van szó? Ilyenkor jön jól az egér. Ebben az esetben a billentyű mit sem érne nélküle, viszont a kettő kombójával Istenné válhatunk az említett műfajban. Sajnos egy kontrollerrel sem tudunk olyan gyorsan és pontosan célozni. Persze van aki sokat játszik és nagyon megszokja a joy-t, de az tévhitt, ha azt hiszi, hogy egy billentyűst is simán legyűrne. Legfeljebb egy olyat, akinek kevés tapasztalata van a shooterek világában.

A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma - 5. kép



A másik ilyen játék a stratégia, amit úgyanúgy az egérrel az igazi tolni. Továbbá ott vannak a puzzle gémek, mint a Bejeweled, amelyek szintén ebbe a felsorolásba tartoznak. Ezekkel persze már az érintőképernyő is vetekszik, de most nem róla van szó, főleg, hogy az nem elsődleges játékirányító. A szerepjátékok, rpg-k, úgy vélem a controller és az egér+bill esetében is helytállóak, ergo kvázi ugyanaz. Most pedig jöjjenek a kontrollerrel könnyebben játszható játékok.

Lehet itt veszekedni meg harapózni, de a legtöbb játékot igenis kontrollerrel az egyszerűbb és ezáltal élvezetesebb nyomni. Ha olyan játékokat sorolnék most fel, mint az Arkham széria, a Max Payne sorozat vagy a legutóbbi Tomb Raider, akkor még lenne is értelme a vitának. Hiszen ezek nem ígényelnek komolyabb hardcore tudást vagy hirtelen mozdulatokat, legalábbis többségben. Az efajtákat mindkettővel lehet élvezni, talán klaviatúrával még jobban is, ha a célzást nézzük. De nem mindegyik tps ilyen.

Nézzük az Uncharted-et. Habár nem multiplatform, de ha az lenne, akkor azt kell mondjam, itt a kontroller nyerne. Az ügyességi részeknél elengedhetetlen az analóg karok használata. Megintcsak a lényegre világítottam. Az analóg karok(stick-ek) rengeteg játéknál biztosítanak kényelmesebb irányítást. Felejtsük el az imént említett példát és nézzünk egy másikat! Talán ez az egyik legnagyobb példa: A Fight Night széria. Zseniális, ahogyan a jobb stick-el a boxoló karjait tudjuk irányítani, úgy üt ahogyan mi mozgatjuk azt. Ennek kényelmét nem lehetne másképp kivitelezni!

Vagy a hack?n slash és a fighting! Ilyenkor nagyon jó, ha kontrollerrel toljuk, mert gyakran kell hirtelen kombókat, mozdulatokat csinálnunk és roppant kényelmes, hogy az újjaink szinte már ott vannak minden szükséges gombon. Nem kell a karakter mozgását végző analógot elengednünk, mert mindössze egy újjunkat tartjuk rajta és a többivel még így is használhatjuk a meglévő összes gombot. Plusz a felső ravaszok, amelyek újabb gyors elérhetőséggel kecsegtetnek. Szóval a gyors reflexekre épülő játékoknál, a controller a célszerűbb megoldás.

A Kontroller és a Billentyűzet, avagy a Nagy Dilemma - 6. kép



A sportjátékok is inkább controller barátok. Megintcsak az analógok szerepe miatt, amelyeknek hála, mondjuk egy fociban, kényelmesebb a focista irányítása. Csupán egy új, amelyet megemelnünk sem kell. Billentyűzetnél ez 3 és, ha használjuk, akkor már azzal a kezünkkel szinte nem tudunk más gombokhoz férni. Itt a hangsúly, a gombok elhelyezkedésén van, mint a legtöbb játéknál.

A versenyautós gamákat mindegy mivel toljuk, mert az igazi úgyis egy kormány gamepad használata lenne. A sandbox is mindkettővel jól élvezhető, de megintcsak jobb a billentyű+egér, a célzás miatt. A platformer játékokat is mindkét esetben egyformán élvezhetjük, kivéve a 3D-seket, mivel ott a többirányú ugrálás miatt, a controller az előnyösebb.

És kérem, senki ne jöjjön azzal, hogy Ő bizony profi a Mortal Kombat-ban billentyűvel és egy kontrollerest is simán padlóra küldene. Vagy ellenkezőleg, hogy kontrollerrel annyira jó fps-ben, hogy egérrel való célzás ide vagy oda, könnyen ledarálná az ellenfelet úgyis. Ezek először is nagyon elfogult állítások, másodszor pedig még ha így is lenne, akkor is az esetek többségéről van szó, nem pedig egyesekről. Azért megnéznék egy controller vs billentyű+egér bajnokságot! Akkor szerintem sokan seggre ülnének bizonyos játékoknál.

Az egészből azt szürhetjük le, hogy a közkedvelt játékok többségére a controller a jobb megoldás, amit nem támaszt alá jobban az a tény, minthogy rengeteg pc-s vásárol joy-t a gépéhez. De már annyi is elég, hogy nem véletlenül gyártják őket ezerrel rá. Vannak akik kizárólag a stratégia és a szerepjátékok műfajának élnek, esetleg az fps-ének is. Nos nekik teljesen felesleges a kontroller! Akik viszont szeretik a sport, kaland, hack?n slash és bunyós játékokat, azok számára elengedhetetlen, hacsak nem casual gamerekről van szó.

Mint láthatjuk, tényleg mindkét esetben megvannak a pluszok és minúszok, de ez legfőképp a játékok változatos stílusai miatt van. Mivel én leginkább tps-ekkel, fighting-okkal, platformerekkel és sportjátékokkal tolom, ezért számomra a kontroller a jobb. Azok pedig, akik több műfajt is kedvelnek, biztosan konzolon is meg pc-n is játszanak, vagy vásárolnak egy kontrollert a számítógépükhöz.

Azért még kiváncsi vagyok, hogy vajon kihasználják-e a PS4 kontrollerén elhelyezkedő touchpad-et a játékoknál, mert akkor talán, de csak talán, megoldódna a célzás probléma. Ez persze attól is függ, milyen lehetőségekkel bír az a tapipad. Meglátjuk!
Köszönöm a figyelmet és további szép napot!
16 hozzászólás

Yanez

11 éve, 6 hónapja és 11 napja

Neurotic: Nem tudom miért azt szürted le a cikkből, hogy a kontrollert minősítem jobbnak. Csak előnyt címeztem neki, semmi többet. És kiemeltem, hogy azért vannak akiknek csak a bill+egér a menő. Statisztikai többségben gondolkodtam. Na mindegy! Nehogy már ezen is vitatkozzunk röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 11 napja

Nálam kontroller mert nincs már gépem csak egy laptop.

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 11 napja

mrxten írta:
nálam sosem volt dilemma, hogy kontrollerrel játsszak -e vagy bill. + egér kombóval
mivel a kontrollerhez bal**** vagyok, kizárásos alapon marad a billentyűzet mosolygó smiley
Nálam is pont így van. Egéren és billentyűzeten nőttem fel. Vettem ps2-t és ismerkedek a kontrollerekkel mostanában, de pc-n maradok ennél röhögő smiley

válasz erre

mrxten

11 éve, 6 hónapja és 11 napja

nálam sosem volt dilemma, hogy kontrollerrel játsszak -e vagy bill. + egér kombóval
mivel a kontrollerhez bal**** vagyok, kizárásos alapon marad a billentyűzet mosolygó smiley

válasz erre

Nathria

11 éve, 6 hónapja és 11 napja

Éppen a Dishonoredet nyúzom éppen másodjára, de most kontrollerrel és egyelőre a billentyűzet+egér kombó felé hajlok. Valahogy simább volt az irányítás. Mondjuk emellett valami megmagyarázhatatlan okból mégis imádom a kontrollert is vele, lehet csak szimplán jó érzés, hogy a kezemben van, tudom húzogatni, meg ilyenek (ne tessék semmi rosszra gondolni).

válasz erre

Neurotic

11 éve, 6 hónapja és 11 napja

Yanez írta:
"Egyértelműen kijelenteni az egyik irányítási módot jobbnak hülyeség."-biztos, hogy elolvastad a cikket? Mert nem jelentettem ki egyértelműen semmit( utolsó előtti bekezdés only for you röhögő smiley)
És te olvastad?
"... Az egészből azt szürhetjük le, hogy a közkedvelt játékok többségére a controller a jobb megoldás, amit nem támaszt alá jobban az a tény, minthogy rengeteg pc-s vásárol joy-t a gépéhez. ..."

De az utolsó bekezdésben is "... ezért számomra a kontroller a jobb. Azok pedig, akik több műfajt is kedvelnek, biztosan konzolon is meg pc-n is játszanak, vagy vásárolnak egy kontrollert a számítógépükhöz. ..."

Esetleg van egy rokon akinek kontroller gyára van? mosolygó smiley

válasz erre

Rasztabob

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

szerintem játéktól függő, persze az xbox kontroller nekem is jobban bevált

válasz erre

TheLondon

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

Én személy szerint az Xbox kontrollert jobban preferálom mint a billentyűzet+egért.De ez csak az én véleményem.

válasz erre

csirkee

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

jó írás nagyon! Én úgy vagyok vele, hogy mind kettőn tuti jó játszani és annak a legjobb aki mind a kettőn tud játszani mosolygó smiley Van aki hozzá szokott már a bill-hez (én pl jobban szeretem a bill, mert azon nap mint nap pötyögök és az ujjaim már alapból ráállnak a gombokra) van aki mind a kettőt megszokta. Eloszlik a vélemény mosolygó smiley

válasz erre

wegh

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

Nagyon jó cikk!

válasz erre

Yanez

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

Neurotic írta:
Nincs sok értelme ennek a cikknek. Mintha azt kérdeznénk, hogy melyik a jobb a péklapát, vagy a hólapát? Minden attól függ, hogy mire akarja az ember használni. Egyértelműen kijelenteni az egyik irányítási módot jobbnak hülyeség. Ez is attól függ csupán, hogy mit akarsz vele játszani. Sok pc-re is megjelenő játék kifejezetten kontrollerre lett optimalizálva ezért ajánlatos pc-n is azzal tolni. Például én a Batman játékoknál azt éreztem, hogy a billentyűzet+egér egy kicsit túlzás neki. Nincs szükség pontos és gyors célzásra, nekem kifejezetten kényelmetlen volt. Kontrollerrel viszont remek volt játszani.

Az új Mortal Kombat esetében is azt hittem, hogy na kipróbáljuk billentyűzeten, de annyira kontrollerre van már az is optimalizálva, hogy pc-n is a ps3-as kontrollert használom inkább. Fps és tps játékoknál egyértelmű, hogy billentyűzet+egér. Nem véletlen, hogy soha nem eresztenék össze a kontrolleres bagázzsal azokat akik billentyűzettel meg egérrel tolják a shooter gameket mosolygó smiley A kontrolleres csapat esélytelen lenne.
"Egyértelműen kijelenteni az egyik irányítási módot jobbnak hülyeség."-biztos, hogy elolvastad a cikket? Mert nem jelentettem ki egyértelműen semmit( utolsó előtti bekezdés only for you röhögő smiley)

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

Én mindig billentyűzet + egér kombót használom. Red Johnson's Chronicles-nél volt nagy problémám csak, egyszerűen nem akarta úgy érzékelni a mozgásokat az egerrel és a touchpaddal, ahogy azt kellett volna. Kontrollerem van, viszont nem xbox-os, hanem ps utánzat, ezért használhatatlan egy xbox portnál.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja