A játékipar bizonytalan jövője

2013. július 08.
42.7991
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Yanez profilja, adatai
Yanez
Elegendő gamer tapasztalattal rendelkezek, hogy egy kicsit belemélyüljek ebbe a témába. Ott voltam a pc és konzolok kezdeténél, majd felemelkedésénél és a jelent is aktívan követem. Ezeknek a tapasztalatoknak a segítségével, megpróbálok titeket elkalauzolni a jövőbe. De a blogom nagyrésze nem erről fog szólni, mert ahhoz hogy odáig érjünk, előbb elő kell vezessem a múltat és a jelent. Csakis e két idő kisebb kivesézésével válik logikussá elmélkedni egy kicsit a jövőn. Ha átolvassátok és elemzitek, talán nektek is több elképzelésetek lesz.


MÚLT
A játékkorszak a 80'-as évek végén, de leginkább a 90'-es évek elején kezdett kiforrni. Legjobban az Atari-Nes-Snes-Sega éveiben lépett hódító üzemmódba a videójáték éra és a remek pc-s játéktörténelem kezdete. Főleg a fiatalok körében voltak népszerűek a játékok és konzolok. Mert mi volt akkor egy konzol? Csakis kizárólag játékokra kihegyezett gép. A felnőtteknek ez nem volt érdekes dolog, mert az ő gyerekkorukban ilyesmi nem nagyon létezett vagy, ha volt valami hasonló, azt nehéz volt beszerezni, de leginkább az előbbi ok miatt.

Nem nagyon létezett abban az időben konzolpc háború, mert a kettőt nem is lehetett egymáshoz hasonlítani. A játékok is teljesen eltérőek voltak. A konzolok nagy rajongótáborra tettek szert, mivel óriási különbségeket hoztak az újabb és újabb generációk. Atari után egy NES volt maga a kánoán. Utána a SNES és a Sega Megadrive már-már elképesztően mennyeinek számított. Jött a PSX és az N64 a 3 dimenzióban megvalósított játékokkal. Ez volt maga a tökély! El sem tudtuk képzelni, hogy ennél is van hovatovább.

És minden cégnek jól mentek a dolgai. Nem voltak csúcsmobilok és tablet-tek, aki játszani akart, az vagy pc-t vett, vagy konzolt. Emlékszem nálunk akkoriban egy pc, amelyen jó játékokat is lehetett játszani, 3X-or drágább volt, mint egy konzol. De én így is beruháztam egyre. Aztán az újabb game-k már nem nagyon mentek rajta. Sokszor újítottam, de végül teljesen áttértem a konzolokra. A lényeg, hogy akkor minden a videójátékokról szólt és ezek a masinák nagy jövőnek néztek elibe. Ami természetesen be is következett.

Eljött a PS2 (a legsikeresebb konzol), az Xbox és a Gamecube. Utóbbi kisebb sikert aratott a konkurencia miatt, de feledhetetlen élményeket nyújtott, annyi szent! Sikertelenségét főleg a PSX-nek "köszönheti", amely olyan sikeres lett a maga idejében, hogy utána sokkal többen várták a Sony következő konzolját, mint a Nintendo-ét. Hiába az N nagy múltja (NES, SNES, N64), a PSX olyan exkluzívokkal tarolt, hogy keményen beleette magát a gamerek szívébe.

Az Xbox sem szerepelt, akkor túl jól. Ez érthető is. A PS2, amelyet milliók vártak, berobbant és tarolt. Ellenben a box egy új, addig nem ismert konzol volt és emiatt sokan inkább a PS már bejárt útját választották. Az Xbox egy jó készülék volt, de a Sony-nak köszönhetően, hamar feledésbe merült. A Microsoft így is belekóstólt a tortába és meglátta a reménysugarat, a jó befektetést. És jól tette! Mert a következő box már tarolt.





JELEN
Bekövetkezett a soron következő konzolgeneráció, a nextgen. Az MS egy nagyon okos húzást csinált és ennek (is) köszönhetően stabilan beleolvadott a konzolvilágba. Előbb adta ki a nextgen gépét, mint a Sony. Az emberek türelmetlenek és ezért rávetették magukat, főleg hogy akkor a PS3-ról még semmit sem lehetett tudni, csak azt hogy majd jön. Emellett az X remek előadásokat, reklámokat is csinált az új üdvöskéjének. Nagyon okosan játszottak vele. A nép annyira rászokott a boxra, hogy a PS3 egy évvel későbbi eljövetelekor már nem is akartak váltani.

Pláne, hogy a Sony nem kecsegtetett semmi újjal, kivéve az erősebb (?) hardvert meg a blu-ray-t, ami kezdetben még bizonytalan dolognak nézett ki játékok szempontjából. Ezek pedig nagyon kevésnek bizonyultak a hódításhoz. Persze mostanra már tudjuk, hogy egyenlően haladnak :)

És akkor ott a Nintendo! A király bravúrosan visszatért! Hihetetlen milyen újdonsággal álltak elő a Wii névre keresztelt konzollal. Meghozták a videójátékok világába a mozgásérzékelés csodáját, (a PS2-nél is volt hasonló, pseye, de a kettő nagyon különbözött) mely remekül is működött / működik a gémekkel. És ezzel világelsők is lettek a gamerek körében.





Viszont a konzolok itt már alaposan megváltoztak, ami nem csak a grafikai teljesítményre értendő. Jól használható internettel kecsegtettek és remek multis címekkel. Blu-ray, 3D meg mindenféle online szolgáltatások. Noha az elsődleges célnak még mindig a játékok számítottak, már érezhető volt, ez többről is szól. Ami nem is baj, sőt! Fejlődni kell a korral! Ezért is jött a kinect meg a move. Sikertelenségüknek köszönhetően, mi még jobban kezdtünk ragaszkodni a kontrollerekhez. Szépen haladtunk. Tonnányi pazar játék jött és jött. Közben pedig!!!

Közben pedig az emberek olyan kütyükön kezdtek el játszani, mint a mobiltelefon. Noha eddig is sokan csinálták ezt, de itt már alapos fejlődés mutatkozott. Egyre jobb és jobb játékok jelennek meg rájuk. Már-már jelenlegi nagygépes látványt képesek produkálni, de azért nem annyira. Sokan pont emiatt tévúton járnak és összehasonlítják a mobil játékokat a nagygépesekkel. Pedig a PSP és DS esetében sem tettük ezt, sőt, a PSVITA és 3DS-nél sem tesszük. De akkor miért pont a telóknál van ez?

Azért mert mindenki az eladások statisztikáihoz hasonlítgat. Telón természetesen jobban fogynak a játékok, MERT a mobiltelefon manapság már akkora alap, mint az öltözékruha. Mindenkinél ott van. És ha már adott egy tonna játék rá, akkor miért ne? Hisz unaloműzésnek megteszi. A sok gamma kipróbálása után pedig újabbak és újabbak kellenek, mert másnak is van. Ezzel nincs is baj. De az emberek elfelejtik, hogy ennek a készüléknek az elsődleges célja még mindig a telefonálás és mondjuk sms-ezés, ezért is hívják telefonnak. A konzol pedig azért az, mert játékokra van teremtve.

Csakhogy a rengeteg mobiljáték kezd elterjedni, mint a rák és tetszik vagy sem, ez vazzeg fejlődik és még jobban hódít. De mégis a konzolokkal, pc-vel egy tökéletes multimédiás központot csinálhatunk a nappaliból, amelyben gyakran jó elzárkózni a világtól és ellazulni a magunk módján. Ez az, amit a telók, tablet-tek még nem nagyon tudnak nyújtani. De mint írtam, ezek rohamosan fejlődnek és sokukat már tv-re is lehet kötni, sőt, joystick-ot is csatolhatunk hozzájuk.

De megintcsak a játékélmény messze nem ugyanaz, mint egy konzolon / pc-n, főleg a játékok. Bármennyire is szépek, nem kötnek le annyira, mint a nagyoké. Pláne nem élményben. Ezt csakis egy igazi gamer értheti. A mai fiatalok már inkább a hordozható eszközökön játszanak többet, persze vannak kívételek. Konzolt nem vesznek nekik, mert az még mindig nem alap. Inkább akkor játszanak telón, a játékok ára is barátságos. Ők így fognak felnőni. De akkor van esélye a nextgen-nek?





JÖVŐ
Nyakunkon a PS4 és Xbox 3, a WiiU meg már itt is van. Tekinthetjük-e konkurensnek a hordozható eszközöket? Sajnos igen. Hiába a nagy különbség! A gamezés az már telón is az, mégha másképp is. Sok fiatal már nem a telefonozást veszi alapul, mert az már maga az alap, hanem a rajta futatható játékokat. Az új konzolok pedig bármennyire is lesznek ezeknél jobbak, még mindig nem fognak alapeszköznek számítani. És úgy vélem sohasem lesznek azok. A konzol csak egy bizonyos rétegnek készül, bármilyen ficsőrök ne lennének rajta.

Próbálnak PC-k lenni, ami nagy hiba, mert épp ez az a konkurensük, amely mindig ott lesz minden házban. És régebben azért ment nekik jobban, mint írtam, mert nem volt egyéb konkurencia, kivéve a most említett pc-t, de szerintem mindig is megfértek egymás mellett, főleg mert a konzolok kizárólag a játékokra öszpontosítottak.

Most pedig itt van nekünk még a veszettül terjedő mobilok és tablet-ek halmaza, amelyek szintén rágyúrnak a játékokra. Szerencsére annyira még nem kábították el a népet, hogy ezzel megyszívja a nextgen. Sok még az öreg motoros és a fiatalabb vérbeli gamer. Az tény, hogy évről évre a hordozható eszközök miatt romlani fog a konzolok sikere, de biztos, hogy még így is elegendő nyereségük lesz. Elvégre nem hülyék dobják piacra. Nyugodtan beruházhatunk rájuk, mert minimum 5 évig stabil gamezést biztosit nekünk. És azután?

Azután rohamosan gyengülhet népszerűségük, mert azalatt az idő alatt sok minden fog változni. A mobil játékok eladásai folyamatosan nőnek és egyre több lóvét hoznak a konyhára. Csak idő kérdése és a nagykonzolokra fejlesztő cégek is beszállnak ebbe, mert onnén fog folyni a nagy pénz. És a konzolok lassacskán hanyatlásba merülnek. És képzeljük el, 6-7 év múlva mennyit fog fejlődni a technika! A mobilok hardvere tuti felér majd a konzolokéval. Arról nem is beszélve, hogy addigra már a tv-vel és a hozzá gyártott joyokkal a nagy cégek játékait is élvezhetjük rajta, meg a milliónyi egyéb kisebb game-ket. Könnyen lehet, hogy ez lesz a konzolok utolsó generációja. Hacsak!





Hacsak nem talál ki az MS, Sony és Nintendo valami forradalmit a PS5Xbox4WiiHú világába. Ez valami olyan kell, hogy legyen, ami semmikép sem adatik meg egy mostani konzolon. Egy teljesen új kütyü! Csak egy valami jöhet szóba: a virtuális valóság. Az ugye hülyeség, hogy csak egy sisakból álljon, amit felveszel és hajrá. Legfeljebb 20-30 év múlva. De ennek kezdetét kell venni és kiemelkedni vele még vagy 10-15 évre. Én mondjuk egy olyan masinát képzeltem el, mint a Surrogates című filmben.

Egy szétrakhatós fotelre emlékeztető valami, amibe belefekszel és rákapcsolódsz. Csak itt nem egy burkot irányítanál, hanem belecsöppenél a virtuális valóságba. Egy ilyen eszközzel semmilyen mobil vagy konzol nem tudná felvenni a harcot, mivel itt egy bútornagyságú készülékről lenne szó. Csak valami ilyesmi mentheti meg a PSXboxN hírnevét, a nem olyan távoli jövőben. Nekem ez a meglátásom.

Ti mit gondoltok erről? Egyetértetek vagy netán van valami egyéb elképzelésetek?
17 hozzászólás

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 14 napja

Nem bizonytalan az menetel ahogy kell...mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 15 napja

Szerintem a VR a jövő. Az olyan játékok amin kamerán át képesek megjeleníteni a képet és arra rárakni a grafikát. Most még elég gagyik vannak de nagyon fejlődik!

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Imádtam olvasni ezt a blogot. Most jön a többi!mosolygó smiley

Amúgy egyetértek veled, eljött a virtuális valóság ideje!

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Rambo írta:
Közben a játékok egyre inkább veszítenek komplexitásukból, a vizualitás oltárán gyakorlatilag mindent feláldoznak a tripla A-s címek. Attól félek, hogy ez a tendencia a következő generációval csak erősödni fog, egyre inkább teret kapnak az Uncharted/CoD-féle agyonscriptelt, filmszerű, látványos csőlövöldék. Szerencsére akad rengeteg gyöngyszem (Bayonetta, Demon's Souls, indie játékok, Nintendo 1st party címek), így - egyelőre - nincs okom panaszkodni.
Elkorcsosult teljesen a játék, semmi kihívás nincs benne. Ahogy mondod, vesztenek az értékeikből - sajnos.szomorú smiley

válasz erre

Yanez

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
Te nem az a Yanez vagy aki a Gamekapocson is blogol? Gamekapocs írásaidat bemásolod ide szinte szó szerint? Ez nem az első ilyened.
Kedves olvasóm! Igen, én vagyok az a Yanez, ahogyan csirkeejány már megerősítette. Néhány régi blogomat itt is felelevenítem, de ha jól megfigyeled, akkor van amelyiket jócskán javítom, bővítem. Plusz, újakat is találsz. Jó olvasást! mosolygó smiley

válasz erre

Yanez

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Mindenkinek köszönöm a kommentjét! Nagyon jó olvasni a véleményeket!

csirkee: Köszi az építő jellegű kritikát, megfogadom!

válasz erre

csirkee

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
Te nem az a Yanez vagy aki a Gamekapocson is blogol? Gamekapocs írásaidat bemásolod ide szinte szó szerint? Ez nem az első ilyened.
Igen Yanez onnan jött, ezt mondta is, azaz megírta első blogjában mosolygó smiley Mi örülünk neki hogy itt van

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Előző vagyok: 3 éve olvasom rendszeresen a Gamekapocs oldalt, nem vagyok regisztrált tag és ott tetszettek az írásaid amiket itt is megtaláltam persze nem mindet.

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Te nem az a Yanez vagy aki a Gamekapocson is blogol? Gamekapocs írásaidat bemásolod ide szinte szó szerint? Ez nem az első ilyened.

válasz erre

Rambo

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
Nem látom bizonytalannak a gaming jövőjét. Szerintem menetel folyamatosan ahogy kell neki. Jönnek az Oculusok, meg a virtual realityk és megérkezik a bőr alá épített kontroller is lassan.

Alakul ez szépen.
Közben a játékok egyre inkább veszítenek komplexitásukból, a vizualitás oltárán gyakorlatilag mindent feláldoznak a tripla A-s címek. Attól félek, hogy ez a tendencia a következő generációval csak erősödni fog, egyre inkább teret kapnak az Uncharted/CoD-féle agyonscriptelt, filmszerű, látványos csőlövöldék. Szerencsére akad rengeteg gyöngyszem (Bayonetta, Demon's Souls, indie játékok, Nintendo 1st party címek), így - egyelőre - nincs okom panaszkodni.

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

adinho15 írta:
szerintem meg tettek a jövőért már most,hisz van a sonynak hordozható konzolja pl psvita és én biztosra veszem hogy lesz folytatás ,de ettől még mindig megmarad a jó kis konzol amit rákötsz a tvére és nyomod mert az a gamer réteg megfog maradni akiknek ezt csinálják mosolygó smiley
Amíg az a generáció ki nem hal nagyrészt. Szerintem legalábbis addig marad meg

válasz erre

adinho15

11 éve, 8 hónapja és 17 napja

szerintem meg tettek a jövőért már most,hisz van a sonynak hordozható konzolja pl psvita és én biztosra veszem hogy lesz folytatás ,de ettől még mindig megmarad a jó kis konzol amit rákötsz a tvére és nyomod mert az a gamer réteg megfog maradni akiknek ezt csinálják mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja